Sparekassen Lolland A/S indgår aftale med Jyske Bank A/S


 

NASDAQ OMX Copenhagen A/S

Nikolaj Plads 6

1067 København K  

 

Dato: 25. januar 2013

Selskabsmeddelelse nr.: 1

 

Sparekassen Lolland A/S indgår aftale med Jyske Bank A/S om overdragelse af samtlige bankens aktiver og passiver bortset fra bankens aktiekapital, hybrid kernekapital og ansvarlig kapital. Finanstilsynet pålægger Sparekassen Lolland A/S at foretage yderligere nedskrivninger og fastsætter forøget individuelt solvenskrav.

 

Aftalen indebærer, at SPAR LOLLANDs aktiver og passiver, bortset fra bankens aktiekapital,hybride kernekapital og ansvarlige kapital, overdrages til Jyske Bank, og at alle indskydere og simple kreditorer er dækket ved overdragelsen. 

Alle SPAR LOLLANDs filialer åbner som normalt mandag den 28. januar 2013, kl. 10.00. Kundernes kontonumre vil være uændrede, ligesom kort, pengeautomater og netbank vil fungere som normalt. Alle medarbejdere i SPAR LOLLAND fortsætter deres ansættelse i Jyske Bank. 

Den indgåede aftale med Jyske Bank har været i proces i en vis periode og er afslutningen på et langt forløb, hvor ledelsen i SPAR LOLLAND har afsøgt forskellige muligheder for konsolidering og sikring af en stabil fremtid for SPAR LOLLAND.

Finanstilsynet indledte en ordinær undersøgelse medio november 2012 og har i denne forbindelse gennemgået en betydelig del af bankens engagementer. På baggrund af undersøgelsen har Finanstilsynet i dag påbudt SPAR LOLLAND at foretage yderligere nedskrivninger med mindst 289 mio. kr., og i henhold til den nye skærpede metode (8+ metoden) fastsat et øget individuelt solvenskrav på 12,26 %, som overstiger SPAR LOLLANDs faktiske solvens på 7,35 %, efter at de krævede nedskrivninger er foretaget. 

Finanstilsynet har meddelt SPAR LOLLAND en frist til søndag den 27. januar 2013, kl. 18.00, til at opfylde minimumsolvenskravet på 8 %, og til 1. april 2013 til at opfylde det individuelle solvenskrav. SPAR LOLLAND har måttet konstatere, at det ikke er muligt at tilvejebringe den nødvendige kapital for at opfylde minimumsolvenskravet og heller ikke det fastsatte individuelle solvenskrav. SPAR LOLLAND vil dermed ikke være i stand til at opretholde sin tilladelse til at videreføre sin virksomhed som selvstændigt pengeinstitut efter fristens udløb. Som konsekvens heraf må det påregnes, at SPAR LOLLAND ville blive insolvent inden for kort tid, og at egenkapitalen ved en realisering af bankens aktiver under disse omstændigheder må anses for tabt. På denne baggrund har SPAR LOLLAND afsluttet forhandlingerne og indgået en overdragelsesaftale med Jyske Bank i henhold til § 247 i Lov om Finansiel Virksomhed. Finanstilsynet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har godkendt overdragelsen.

Bankens kommentarer:

Bestyrelsesformand Hans Jacob Petersen udtaler i forbindelse med meddelelsen: 

”Finanstilsynets konklusioner bygger på en omfattende gennemgang af bankens kreditter. Konklusionerne har desværre været negative for SPAR LOLLAND, og i det lys er jeg tilfreds med den aftale, vi har indgået med Jyske Bank. Med denne aftale overgår SPAR LOLLAND til en stabil bank, der vil videreføre bankens lokale forankring. 

Konsekvensen af påbuddet fra Finanstilsynet og kapitalsituationen er, at SPAR LOLLAND ville miste sin banklicens og dermed måtte påregne at blive insolvent og tabe egenkapitalen. Derfor har en overdragelse været nødvendig, hvor der ikke bliver nogen dividende til de ansvarlige långivere, der har stillet efterstillet kapital til rådighed for SPAR LOLLAND, eller til aktionærerne. Dette er dybt beklageligt, utilfredsstillende og ærgerligt at måtte erkende. Og det er særligt beklageligt, fordi SPAR LOLLAND har oplevet en stor loyalitet fra kunder og aktionærer i den forgangne periode.” 

Administrerende direktør Ulrich Jespersen udtaler i forbindelse med meddelelsen: 

”I forbindelse med årsrapporten for 2011 meddelte vi, at vi arbejdede på en langsigtet og stabil løsning for SPAR LOLLAND og meget sandsynligt ville indgå i den igangværende konsolidering i sektoren. I processen har samtlige muligheder været afsøgt, og vi har blandt andet måttet erkende, at banken på sigt ikke havde mulighed for at stå alene, ligesom det efter nogen tid blev klart, at en konsolidering kun ville være mulig med et stort institut som samarbejdspartner.I de seneste 10 måneder har vi testet markedet og blandt andet været i kontakt med Jyske Bank.

Den samlede ledelse i SPAR LOLLAND har arbejdet målrettet på at finde en stabil løsning med en lokal forankring. Det har været et komplekst forløb, hvor vi løbende har været i konstruktiv dialog med relevante myndigheder. 

Efter Finanstilsynets konklusioner har vi nu indgået aftale med Jyske Bank om, at de skal overtage og videreføre SPAR LOLLANDs aktiviteter. Dette danner basis for en stabil løsning for den fremtidige drift, hvilket har været et primært mål i relation til bankens ca. 120.000 kunder og 300 medarbejdere.

Jyske Bank er allerede repræsenteret på Lolland-Falster, og med denne overtagelse udbygger Jyske Bank sin lokale forankring i området. Banken vil fortsat arbejde som en stærk og synlig bank i lokalområdet.”

Vi har tidligere meddelt, at opgaven blandt andet var at rydde op, og hvis vi fandt udfordringer i vores udlånsbog, så ville vi forholde os aktivt til dem. Vi har været tro mod denne udmelding. Ved årsrapporten for 2011 mente vi, at vi var ved at nå til bunden, og at alle udfordringerne var kendt og i al væsentlighed var afdækkede. Men det fortsatte arbejde i 2012 afslørede desværre yderligere behov for nedskrivninger i delårsrapporten for 2012 og i periodemeddelelsen for 3. kvartal 2012 som følge af en fortsat negativ udvikling inden for bl.a. ejendomssektoren. Efter Finanstilsynets seneste gennemgang kan der konstateres yderligere betydelige nedskrivninger.  Dette er et utilfredsstillende og beklageligt resultat at konstatere, særligt i forhold til vores ansvarlige långivere og aktionærer.

Det skal dog også bemærkes, at processen på ingen måde har været spildt, idet SPAR LOLLAND i forløbet har haft en ikke ubetydelig basisindtjening samtidig med, at udlånsrisici er blevet reduceret, og der er gjort et stort oprydningsarbejde samt rettet op på en lang række funktioner, således at banken i dag er en bedre enhed.”  

Der forventes afholdt orienterende møde for bankens aktionærer og repræsentantskabsmedlemmer torsdag, den 31. januar 2013 kl. 19.00. Indkaldelse vil ske, når stedet for mødet er fastlagt.

Som konsekvens af ovennævnte forhold har SPAR LOLLAND dags dato besluttet at indgive konkursbegæring til skifteretten mandag morgen. 

Banken har endvidere anmodet NASDAQ OMX Copenhagen A/S om at suspendere handlen med alle aktier og obligationer udstedt af banken og optaget til handel og officiel notering på NASDAQ OMX Copenhagen A/S.

Med venlig hilsen

SPAREKASSEN LOLLAND A/S

 

 

Kontakt om denne meddelelse til 30 10 32 80


Attachments

fondsbørsmeddelelse01.pdf