Kommentar till beslut av Nasdaq Stockholms disciplinnämnd


Stockholm, 2015-12-04 08:00 CET (GLOBE NEWSWIRE) --  

Som framgår av ett särskilt pressmeddelande har disciplinnämnden vid Nasdaq Stockholm genom ett beslut som är dagtecknat den 4 december 2015 funnit att Petrogrands aktier ska avföras från handel på First North den 4 februari 2016. Disciplinnämnden har också beslutat att Petrogrand ska betala en särskild avgift till börsen på 50 000 kronor för brott mot börsens takeover-regler.

Disciplinnämndens beslut rör händelser som i huvudsak inträffade under åren 2013 och 2014. Nämnden anser att Petrogrand i de fall som börsen har anmält – med ett undantag – har brutit mot informationsregler i First Norths regelverk och likaså mot börsens takeover-regler. Överträdelserna har skett i samband med informationsgivning i anslutning till korsvisa takeover-bud mellan Petrogrand och Shelton Petroleum AB.

Vid en extra bolagsstämma i Petrogrand den 10 april i år byttes hela den tidigare styrelsen i bolaget ut mot en ny styrelse. Direkt efter stämman entledigades dessutom den tidigare verkställande direktören och ersattes med en ny sådan och kort därefter engagerade Petrogrand också en ny CFO.

Den nya styrelsen och ledningen i bolaget har omgående engagerat sig för att tillsammans med Sheltons styrelse och ledning lösa upp det korsvisa ägande som funnits mellan de två bolagen. Den processen pågår, och efter bolagsstämmobeslut i båda bolagen har det lagts fast en tidsplan som har redovisats i pressmeddelanden den 27 november. Enligt tidsplanen kommer Petrogrands aktier i Shelton att delas ut till Petrogrands aktieägare den 22 december, med avstämningsdag den 18 december.

Det bör understrykas att Petrogrand AB har lagt ned mycket stora legala och andra kostnader på att i ett forcerat tempo genomföra samgåendet med Shelton Petroleum i syfte att tillmötesgå Nasdaq Stockholms krav på upplösning av korsägandet. Den nya styrelsen och ledningen har febrilt arbetat för att tillrättalägga alla historiska brister. Sammantaget anser inte styrelsen och ledningen att påföljden som utdömts står i proportion till vad som inträffat. Dessutom har påföljden beslutats först ett och ett halvt år efter det att bristerna uppdagades.  

”Jag är verkligen besviken över disciplinnämndens beslut att avnotera Petrogrands aktier från First North”, säger Petrogrands VD Dmitry Zubatyuk. ”Den nya styrelsen och ledningen inom Petrogrand har sett mycket allvarligt på de regelöverträdelser som tidigare hade förekommit inom bolaget, och vi har omgående vidtagit åtgärder för att rätta till de förhållanden som börsen har haft synpunkter på. Det gäller framför allt korsägandet mellan de två bolagen. Vi hade - inte minst för alla våra små aktieägares skull - hoppats på att disciplinnämnden skulle beakta att överträdelserna skett för ganska länge sedan och att Petrogrand nu har en styrelse och ledning som både i ord och handling har visat att vi har ambitionen och förmågan att följa de regelverk som gäller för ett bolag på First North. Men tyvärr så har disciplinnämnden gjort en annan prioritering och i stället valt att avnotera aktierna. För vår del känner vi dock även fortsättningsvis ett ansvar för våra aktieägare och vi kommer att se till att det även efter avnoteringen från First North kommer att vara möjligt att handla i Petrogrands aktier”.

Nasdaq Stockholms Disciplinnämnds beslut finns tillgängligt på nämndens hemsida med följande länk:

http://www.nasdaqomx.com/listing/europe/surveillance/stockholm/disciplinarycommittee/decisions/

 

För ytterligare information:            

Dmitry Zubatyuk, styrelseledamot, VD

Tel: +46850007810
info@petrogrand.se           

Om Petrogrand
Petrogrands övergripande affärsidé är att bedriva oljeproduktion genom förvärvade ryska oljebolag och oljelicenser. Bolaget ska även förvalta och förädla ryska oljetillgångar samt vid gynnsamma tillfällen avyttra upparbetade tillgångar och licenser. Aktierna i Petrogrand är listade på Nasdaq First North Stockholm, en alternativ marknadsplats (dvs. icke-reglerad marknad), och bolagets Certified Adviser är Aqurat Fondkommission AB. För ytterligare information besök bolagets hemsida www.petrogrand.se.


Attachments

2015_12_04_Nasdaq_final_sv.pdf