KEMIRAN VOITTO RAHOITUSERIEN JÄLKEEN VUODELTA 2000 NOUSI 144 MILJOONAA EUROON


Vuonna 2000 Kemira-konsernissa tehtiin suuria yritysjärjestelyjä. Noin 600 miljoonan euron vuosiliikevaihdon liiketoiminnoista luovuttiin ja vastaavasti ostettiin noin 250 miljoonan euron liikevaihdon liiketoiminnat. Kemira Agro ja Kemira Pigments paransivat tulostaan selvästi. Myönteinen perusvire säilyi myös Tikkurilassa ja Kemira Chemicalsissa.

Konsernin liikevaihto pysyi yritysmyynneistä huolimatta lähes edellisvuoden tasolla ja oli 2 486 milj.e (1999: 2 526 milj.e). Jatkuvan liiketoiminnan kasvu oli 11 %. Liikevoitto oli 175 milj.e (111 milj.e). Liikevoitto oli 7 % liikevaihdosta (4 %). Osuudet osakkuusyhtiöiden tuloksesta olivat yhteensä 0,5 milj.e tappiota.

Tulos ennen veroja ja vähemmistöosuutta sekä kertaluonteisia eriä nousi 144 milj. euroon edellisvuoden 59 milj. eurosta ja oli siis yli kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna ilman rakennemuutokseen liittyviä kertaluonteisia nettotuottoja. Kertaluonteiset erät lopetetuista liiketoiminnoista sisältävät Pigmentsin yksiköiden ja CPS:n myynneistä saatuja myyntivoittoja 245 milj.e ja Rozenburgin typpilannoitetuotannon lopettamista koskevan kulukirjauksen 82 milj.e. Tulos verojen jälkeen oli 208 milj.e (30 milj.e). Tulos per osake ilman kertaluonteisia eriä oli 0,73 e (0,23 e) ja kokonaistulos per osake kertaluonteiset erät mukaan luettuina 1,64 e (0,23 e). Konsernin liikevaihdosta noin 81 % syntyi Suomen ulkopuolella.

Oman pääoman tuotto oli 9,0 % (3,2 %). Rahavirran tuotto sijoitetulle pääomalle oli 11 % (9 %).

Rahavirta investointien ja omaisuuden myyntitulojen jälkeen oli 523 milj.e (31 milj.e). Liiketoiminnan rahavirta per osake ilman kertaluonteisia eriä oli 1,69 e (1,41 e). Oma pääoma per osake oli 9,08 e (7,57 e) ja velkaantuneisuus 37 % (95 %).

Hallitus ehdottaa vuodelta 2000 jaettavaksi osingoksi 0,30 euroa osakkeelta (0,23 e) eli osinkoa maksettavaksi yhteensä 37,1 milj.e (29,6 milj.e). Tämä on 18 % kokonaistuloksesta ja 41 % nettotuloksesta ilman kertaluonteisia eriä.

UUDEN STRATEGIALINJAUKSEN TOTEUTTAMINEN

Runsas vuosi sitten hallitus päätti uusia liiketoimintastrategiaa siten, että konserni keskittyy jatkossa aloille, joiden kasvunäkymät ovat lupaavat ja jotka ovat keskimääräistä vähemmän riippuvaisia talouden sykleistä. Uuden strategian mukaisesti Kemira hakee kasvua paperi- ja sellukemikaaleista, vedenpuhdistuskemikaaleista sekä maaleista. Ydinliiketoiminta-alueita ovat myös erikoislannoitteet ja teollisuuskemikaalit. Uuden strategian vaatima rakennemuutos on edennyt nopeasti. Suhdanneherkän ja pääomavaltaisen liiketoiminnan osuutta vähennettiin osakasarvoa voimakkaasti lisäten jo toisella neljänneksellä, kun Yhdysvalloissa ja Hollannissa sijaitsevat heikosti kannattaneet titaanidioksiditehtaat myytiin 403 miljoonalla dollarilla.

Tikkurilan sävytysjärjestelmäliiketoiminta (CPS) myytiin lokakuun alussa toteutuneilla kaupoilla noin 200 milj. euron hintaan. Kemira jää sävytyspastaliiketoiminnan vähemmistöosakkaaksi noin 28 %:n osuudella tavoitteena hyödyntää sen kasvupotentiaalissa piilevä osakasarvo. Kaupalla vapautettiin maaliliiketoiminta kasvurajoitteistaan. Kemiran päätoimialoihin kuulumaton Kemira Safety myytiin 17 milj. dollarilla toisen neljänneksen aikana.

Myytyjen yksiköiden yhteenlaskettu liikevaihto alkuvuodelta oli 220 milj.e ja liikevoitto 11 milj.e. Yhtiöiden ja omaisuuden myynneistä rahavirtaa syntyy arvioitu verovaikutus mukaan lukien yhteensä noin 527 milj.e, joka tullaan käyttämään kasvualueiden laajentamiseen.

Typpilannoiteliiketoiminnan erottamiseksi konsernista Kemira Agro on tehnyt sisäisiä valmisteluja ja käynyt keskusteluja kolmansien osapuolten kanssa. Tähän liittyy myös Rozenburgin typpilannoitetuotannon lopettaminen. Markkinoiden paraneminen antaa lisäaikaa osakasarvoa mahdollisimman hyvin kasvattavan ratkaisun löytämiseksi ja tämä onkin uuden strategian toteuttamisessa ainoa merkittävä luopumistoimenpide, joka on vielä kesken. Samanaikaisesti on painopistettä siirretty kasvun ja yritysostojen puolelle.

Marraskuussa sovittiin Ruotsin suurimman kauppa- ja rakennusmaalien valmistajan Alcro-Beckers AB:n ostosta. Yrityskauppa astui voimaan 1.1.2001. Isossa-Britanniassa vahvistettiin asemia ostamalla Mason Coatingsin teollisuusmaaliliiketoiminta.

Krems Paper Chemicalsin osto toteutui syyskuussa ja se kasvattaa Kemira Chemicalsin Pulp & Paper -yksikköä noin 10 % vuositasolla. Vedenpuhdistuskemikaaliliiketoimintaa kasvatettiin menemällä 15 %:n osuudella osakkaaksi Yhdysvaltojen suurimpaan täyden valikoiman saostuskemikaaleja valmistavaan yhtiöön, Kemiron Inc:iin.

Konsernin liiketoimintarakennetta päätettiin yksinkertaistaa siten, että titaanidioksidia valmistava Kemira Pigments Oy liitetään Kemira Chemicalsin Industrial Chemicals -yksikköön. Kemphos-fosforiliiketoiminta, Bolifor-rehufosfaatit ja kaliumsulfaattiliiketoiminta, jotka liittyvät elintarvikeketjuun, siirretään Kemira Chemicalsista Kemira Agroon. Kemira Chemicalsin Formics-muurahaishappoliiketoiminta siirretään Pulp & Paper -yksiköstä Industrial Chemicals -yksikköön samoin kuin aiemmin itsenäinen Chemicalsin yksikkö Kemira Fine Chemicals. Siirroilla vahvistetaan strategista linjausta, jonka mukaan Chemicals keskittyy teollisuusasiakkaisiin, Agro elintarvikeketjun asiakkaisiin ja Tikkurila maaliasiakkaisiin. Liiketoimintojen siirrot astuivat voimaan 1.1.2001.

Siirtojen seurauksena Kemira Chemicalsin liikevaihto kasvaa noin 50 milj. eurolla ja liikevoitto paranee oleellisesti, koska Pigmentsin liikevoitto on merkittävästi Agroon siirrettyjen toimintojen liikevoittoa parempi. Agron liikevaihto kasvaa noin 120 milj. eurolla ja siirron uskotaan parantavan myös sen liikevoittoa.

KEMIRA CHEMICALS

Konsernin nopeimmin kasvava alue oli jälleen Kemira Chemicals, jonka liikevaihto nousi 10 % 767 milj. euroon (697 milj.e). Strategista liiketoimintayksiköistä Pulp & Paper Chemicals ja Kemwater jatkoivat kasvuaan, sen sijaan Industrial Chemicalsin liikevaihto jäi hieman edellisen vuoden alapuolelle. Myös Kemira Fine Chemicals kasvoi.

Kemira Chemicalsin liikevoitto oli 69 milj.e (83 milj.e) eli 9 % liikevaihdosta (12 %). Tämä sisälsi noin 13 milj.e kertaluonteisia omaisuuden alaskirjauksia sekä noin 4 milj.e kevään lakoista syntyneitä lisäkustannuksia. Öljyn korkean hinnan aiheuttama raaka-aineiden ja kuljetuskustannusten kallistuminen on lisännyt kustannuksia, joita ei kaikilta osin ole saatu siirrettyä tuotteiden hintoihin.

Yhdeksi konsernin strategisista kasvualueista nimetyn Pulp & Paper Chemicals -yksikön myynti kasvoi 14 %. Kasvu oli pääosin orgaanista, kun Pulp & Paper Chemicalsin asiakasteollisuus, sellu- ja paperiteollisuus, eli koko vuoden 2000 voimakasta nousukautta. Vasta aivan loppuvuonna oli nähtävissä pientä hidastumista. Vetyperoksidin markkinat ovat parantuneet erityisesti Pohjois-Amerikassa. Myös muut Pulp & Paper -yksikön tuotteet ovat menestyneet hyvin ja yksikkö on kyennyt pitämään kannattavuutensa hyvänä.

Syyskuun alussa toteutuneella kaupalla ostettiin Neste Chemicals Oy:ltä Krems Paper Chemicals. Samalla ostettiin suomalaisen Oy Chemec Ab:n hydrofobointiaineliiketoiminta. Kauppahinta oli yhteensä noin 34 milj.e ja liikevaihto 35 milj.e. Hankinnalla Kemira nousi maailman integroiduimmaksi ja monipuolisimmaksi paperiliimojen valmistajaksi ja sai vahvan jalansijan paperiteollisuuden erikoiskemikaaleissa Euroopan saksankielisellä alueella.

Laajennusinvestoinnit jatkuivat monella taholla. Vaasaan valmistui erikoiskemikaalitehtaan laajennus ja Ruotsissa avataan tuotannon pullonkauloja vetyperoksiditehtaalla. Brasilian liimatehdasinvestointi etenee suunnitelmien mukaan.

Kemwater-liiketoimintayksikön markkinat kehittyivät odotetusti ja kasvu jatkui Itä- ja Etelä-Euroopassa. Kemwaterin liikevaihto kasvoi 7 %, liikevoitto sen sijaan jäi edellisvuotisen alapuolelle kertaluonteisten omaisuuden alaskirjausten vuoksi. Kemira Chemicalsin yksiköistä myös Kemwater kuuluu konsernin strategian mukaisiin kasvualueisiin.

Kemwaterin kasvuhankkeista merkittävin oli 15 %:n osuuden hankkiminen Yhdysvaltojen suurimmasta täyden valikoiman saostuskemikaalien valmistajasta Kemiron Inc:istä, jonka liikevaihto viime vuonna oli 50 milj. dollaria. Kaupalla Kemwater pääsi mukaan maailman suurimmalle yksittäiselle vedenkäsittelykemikaalien markkina-alueelle. Kauppaan liittyy myös optio kasvattaa Kemiran omistusosuus yhtiössä enemmistöksi. Kiinan yhtiössä, Kemwater (Yixing) Co. Ltd, lisättiin omistusosuus 60 %:iin.

Euroopassa tehtiin kaksi yritysostoa. Entisestään markkina-asemaa vahvistettiin ostamalla Tsekinmaalta alumiinisulfaatin valmistaja Luebny závody a.s. ja Espanjasta Solvay S.A:n ferrikloridiliiketoiminta. Porissa laajennettiin magnesiumittoman rautakoagulantin valmistusta. Kemwater Services Oy solmi merkittävän sopimuksen Kosovon vesihuollon kehittämisestä. Pietarissa tutkitaan mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä jäteveden puhdistuksessa paikallisten toimittajien kanssa.

Industrial Chemicalsin vuosi oli vaikea. Hyvin menestyi ainoastaan Kemphos-yksikkö, joka valmistaa fosforihappoa Siilinjärvellä. Senkin tulosta rasitti fosforihapon aiempaa alhaisempi hinta, jota tosin osittain tasapainotti dollarin korkea kurssi.

Eläinrehuja ja pesuainekemikaaleja valmistavilla yksiköillä oli vaikeuksia kompensoida kohonneet raaka-ainekustannukset markkinahinnoilla. Fosforihapon ja kalsiumkloridin markkinat ovat tasaantuneet ja hintojen lasku on pysähtynyt tai kääntymässä joillakin markkinoilla nousuun. Pesuainekemikaaleista myytiin natriumtripolyfosfaattiliiketoiminta, jonka liikevaihto oli noin 39 milj.e ja tulos tappiollinen. Myynnin seurauksena Kemira Chemicals lopettaa tuotteen valmistuksen Helsingborgissa, mistä aiheutui noin 10 milj. euron kertaluonteinen kustannus.

Pesuaineraaka-aineissa on tavoitteena keskittyä valkaisukemikaaleihin, mm. natriumperkarbonaattiin. Tuotteen kysyntä on lähtenyt hyvin liikkeelle ja sen tuotanto Helsingborgissa laajennetaan yli kaksinkertaiseksi.

Kemira Fine Chemicals kasvatti sekä liikevaihtoaan että liikevoittoaan.

TIKKURILA

Tikkurilan liiketoiminnoista sävytysjärjestelmät myytiin, minkä vuoksi liikevaihto laski vuoden takaisesta 3 % ja oli 345 milj.e. Tikkurila Paintsin liikevaihto kasvoi 6 %, kun taas Coatingsin liikevaihto laski 9 % seurauksena Isossa-Britanniassa tapahtuneista liiketoimintojen myynneistä. Toiminta parani erityisesti Venäjällä, Puolassa ja Ruotsissa. Tikkurila CPS myytiin syksyllä. CPS:n sävytyskoneiden osuus on liikevaihdossa mukana elokuun loppuun saakka ja sävytyspastat syyskuun loppuun asti.

Tikkurilan liikevoitto parani ja oli 27 milj.e (23 milj.e) eli 8 % liikevaihdosta (6 %). Liikevoitto sisältää liiketoiminnan muita tuottoja 1,4 milj.e Coatingsin järjestelyistä Isossa-Britanniassa sekä 0,9 milj.e CPS:ään kuuluneen värikarttoja valmistavan italialaisen Matherson S.p.A:n myynnistä. Puolan toimintoihin liittyvissä järjestelyissä tehtiin alkydituotannon lopettamiseen liittyvä kertapoisto. Suomessa Tikkurila Paints uudisti markkinointiaan. Näiden toimenpiteiden kustannusvaikutus oli yhteensä noin 4 milj.e.

Tikkurila CPS:n sävytysjärjestelmäliiketoiminnan myynti tapahtui kahdessa osassa. CPS:ään kuuluva 50 %:n osuus sävytyskoneliiketoiminnasta myytiin sveitsiläiselle Swisslog AG:lle. Toisella kaupalla sävytyspastaliiketoiminta myytiin perustettavalle uudelle yhtiölle, johon Kemira jää osakkaaksi noin 28 %:lla. Kaupan kohteina olleiden toimintojen alkuvuoden liikevaihto, mukaan lukien Swisslogin osuus sävytyskoneliiketoiminnasta, oli noin 118 milj.e. Myyntihinta oli yhteensä noin 200 milj.e eli lähes kaksi kertaa yksiköiden viime vuoden liikevaihto laskettuna Kemiran omistusosuudelle. Kaupoista syntyvä myyntivoitto ennen veroja on noin 96 milj.e, jossa on otettu huomioon Kemiran jääminen vähemmistöosakkaaksi uuteen yhtiöön.

Tikkurila CPS:n myynti poisti eturistiriitatilanteen, joka joissakin tapauksissa on haitannut sävytysjärjestelmien myyntiä Tikkurilan maalialan kilpailijoille sekä rajoittanut Tikkurila Paintsin ja Coatingsin kasvua.

Marraskuussa sovittiin Ruotsin suurimman kauppa- ja rakennusmaalien valmistajan Alcro-Beckers AB:n ostosta. Alcro-Beckersin liikevaihto vuonna 2000 mukaan lukien kauppaan sisältynyt Puolan teollisuusmaaliliiketoiminta oli noin 190 milj.e ja kauppahinta noin 180 milj.e. Alcro-Beckersin suurimmat tuotantolaitokset ovat Ruotsissa ja Puolassa. Yhtiöllä on toimintaa myös Tanskassa, Norjassa, Saksassa ja Suomessa. Kaupan myötä yhdistetty kauppa- ja rakennusmaaliliiketoiminta on Pohjoismaiden suurin ja Euroopassa suurten joukossa. Liiketoiminta siirtyi Kemira-konserniin 1.1.2001 alkaen.

Tikkurilan Moskovassa sijaitseva tytäryhtiö OOO Kraski Tikkurila aloitti tuotannon keväällä. Kasvustrategiansa mukaisesti Tikkurila on ostanut puolalaisen osapuolen Baltchem S.A:n 40 % osuuden Tikkurila Baltcolor Sp. z o.o. -nimisestä yhtiöstä. Tikkurila Paints ja Tikkurila Coatings omistavat nyt puoliksi yrityksen osakkeet. Yhtiö, nykyiseltä nimeltään Tikkurila Polska Sp. z o.o., tuottaa ja markkinoi sekä kauppa- ja rakennusmaaleja että teollisuusmaaleja Puolan markkinoille. Alcro-Beckersin kaupan mukana Tikkurilalle siirtyi Puolassa merkittävä yksikkö Polifarb Debica.

Isossa-Britanniassa vahvistettiin asemia ostamalla Mason Coatingsin teollisuusmaaliliiketoiminta. Tuotteiden valmistus siirretään Buryn ja West Bromwichin tehtaille.

KEMIRA AGRO

Kemiran uutta strategiaa, jossa Agron painopistealueena ovat erikoislannoitteet, alettiin toteuttaa heti vuoden alusta jakamalla Agro kahdeksi uudeksi strategiseksi liiketoimintayksiköksi, jotka ovat Kemira Agro Specialties (KAS) ja typpilannoiteliiketoimintaa harjoittava Kemira Agro Nitrogen (KAN). Kemira pyrkii luopumaan Kemira Agro Nitrogenistä strategiansa mukaisesti.

Kemira Agron visio on olla ensisijainen yhteistyökumppani ja tavarantoimittaja elintarvikeketjussa. Uuden strategian toteuttamista varten ne osat Kemira Chemicalsista, jotka liittyvät elintarvikeketjuun, siirrettiin 1.1.2001 alkaen osaksi Agroa. Siirretyt liiketoiminnat ovat eläinrehufosfaatit, fosforihappo ja kaliumsulfaatti.

Kemira Agron liikevaihto oli 1 116 milj.e (1 015 milj.e) ja liikevoitto 23 milj.e (-39 milj.e). Lannoitteiden hinnat lähtivät nousuun vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja kohosivat koko loppuvuoden. Typpilannoitteiden hinnat olivat vuoden lopussa eri markkinoilla 40-90 % korkeampia ja NPK-lannoitteiden hinnat EU:n alueella 20-35 % korkeampia kuin vuotta aikaisemmin. Moniravinteisten NPK-lannoitteiden kilpailu kiristyi Agron Euroopan ulkopuolisilla päämarkkinoilla. Raaka-aineista maakaasun hinta kohosi jyrkästi, mikä söi merkittävän osan hinnankorotusten tuomasta hyödystä vaikka osa maakaasuhankinnoista onkin suojattu kiinteähintaisella sopimuksella.

Parantaakseen asemaansa Venäjän ja Baltian markkinoilla Kemira Agro on nostanut omistusosuutensa liettualaisessa UAB Kemira-Lifosassa 33 %:sta 51 %:iin. Seoslannoitteita tuottavat yhteisyritykset niin Liettuassa kuin Malesiassakin saatiin vakaaseen toimintaan ja NPK-tehdas Zhanjiangissa, Kiinassa valmistui joulukuussa aloittaen samalla koetuotannon. Vesiliukoista ureafosfaattia valmistava tehdas aloittaa toimintansa Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa helmikuussa. Arab Potash Companyn kanssa aloitettu yhteisprojekti kaliumnitraatin ja dikalsiumfosfaatin tuottamiseksi Jordaniassa on edennyt suunnitellusti ja tuotanto aloitetaan kesällä 2002.

Länsi-Euroopassa, joka on Kemira Agron päämarkkina-alue, tapahtui suuria rakennemuutoksia. Tuotteiden vähentyneen kysynnän ja halpatuonnin vuoksi eurooppalainen lannoiteteollisuus on vuoden 2000 loppuun mennessä sulkenut noin 30 tehdasta. Typpilannoitekapasiteettia poistui noin 3 miljoonaa tonnia ja NPK-lannoitekapasiteettia noin miljoona tonnia. Kemira Agro sulki kesäkuussa Hollannissa Pernisin tehtaan ja joulukuussa Rozenburgin tehtaan, yhteensä 560 000 tonnia NPK/DAP-kapasiteettia ja lähes miljoona tonnia typpilannoitekapasiteettia. Tästä kirjattiin vuonna 2000 kuluja yhteensä 82 milj.e, jotka esitetään tuloslaskelman rivillä "kertaluonteiset erät lopetettavista liiketoiminnoista". Kaikkien näiden ratkaisujen uskotaan tervehdyttävän toimialaa ja luovan Agron lannoiteteollisuudelle mahdollisuuden kehittyä osana Länsi-Euroopan korkealaatuista elintarvikeketjua.

KEMIRA PIGMENTS

Kemira Pigmentsin liikevaihto laski liiketoimintojen myyntien seurauksena 37 % ja oli 307 milj.e. Myyntimäärät olivat noin 44 % pienemmät kuin vuotta aikaisemmin, sillä Yhdysvaltojen yksikkö jäi pois konsernista huhtikuun alussa ja Hollannin yksikkö toukokuun alussa. Myytyjen yksiköiden liikevaihto alkuvuonna oli 97 milj.e ja liiketappio 3 milj.e. Vuonna 1999 niiden liikevaihto oli 326 milj.e. Jäljelle jäävän Porin yksikön myyntimäärät kasvoivat 9 % ja keskimääräiset hinnat nousivat lähes 14 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Kemira Pigmentsin liikevoitto oli 54 milj.e (35 milj.e).

Titaanidioksidipigmenttien kysyntä kasvoi vuonna 2000 merkittävästi edelliseen vuoteen verrattuna kaikilla markkina-alueilla, eniten kuitenkin Länsi-Euroopassa. Kysynnän voimakas kasvu johti tiukkaan toimitustilanteeseen ja siten hintojen kohoamiseen vuoden aikana useaan otteeseen. Viimeisimmät hinnankorotusilmoitukset on annettu vuoden 2000 lopulla.

Vuoden 2001 alusta lukien Kemira Pigments on osa Kemira Chemicalsin Industrial Chemicals -yksikköä.

MUUT

Pakokaasukatalysaattoreita valmistavan Kemira Metalkatin liikevaihto kasvoi 14 % ja oli 40 milj.e. Liiketulos oli 2,8 milj.e, kun se edellisenä vuonna oli 3,1 milj.e.

Henkilökohtaisia suojaimia valmistava Kemira Safety myytiin amerikkalaiselle Scott Technologies Inc:lle 17 milj. dollarin kauppahinnasta. Myynnistä syntyi voittoa 12 milj.e. Liiketoiminta siirtyi ostajalle toukokuun alusta lukien.

KONSERNIN TULOS

Konsernin liikevoitto oli 175 milj.e (111 milj.e), joka oli 7 % liikevaihdosta. Tulos ennen veroja ja vähemmistöosuutta oli 307 milj.e (59 milj.e), joka sisälsi kertaluonteisia tuloja nettona 162 milj.e. Nettorahoituskulut olivat 31 milj.e (52 milj.e). Tilikauden tulos verojen jälkeen oli 208 milj.e (30 milj.e). Rahavirran tuotto sijoitetulle pääomalle oli 11 %.

INVESTOINNIT

Konsernin investoinnit olivat 218 milj.e (168 milj.e) eli 9 % liikevaihdosta. Investoinnit kasvoivat edellisestä vuodesta, jolloin merkittäviä yritysostoja ei tehty. Alcro-Beckersin osto ei näy vielä vuoden 2000 luvuissa. Käyttöomaisuuden poistot olivat 171 milj.e. Käyttöomaisuuden ja tytäryhtiöiden myynnit olivat 527 milj.e (18 milj.e). Konsernin ympäristönsuojeluinvestoinnit olivat noin 9 milj.e (13 milj.e).

Tutkimukseen ja kehitykseen konserni käytti noin 48 milj.e, joka on noin 2 % liikevaihdosta. Luku ei sisällä investointeja.

YMPÄRISTÖNSUOJELU JA RISKIENHALLINTA

Ympäristönsuojelu on oleellinen osa konsernin toimintaa. Verifioitu ympäristöraportti on osa vuosikertomusta.

Toiminnan turvallisuuden ja tehtaiden häiriöttömän toiminnan varmistamiseen kiinnitetään konsernissa jatkuvasti erityistä huomiota. Toimintoja arvioidaan myös yhteistyössä vakuutusyhtiöiden riskienhallintayksiköiden kanssa. Vuoden aikana tässä yhteydessä arvioitiin 12 suurinta tuotannollista toimipaikkaa. Sekä ympäristönsuojelu- että riskienhallintaorganisaatiota vahvistettiin ja keskitettiin konsernijohdossa.

RAHOITUS

Konsernin rahoitustilanne vahvistui liiketoimintojen myyntien seurauksena selvästi. Korollinen nettovelka oli vuoden 2000 lopussa 425 milj.e (934 milj.e). Uusia lainoja ei vuoden aikana otettu ja merkittävä osa lyhytaikaisista lainoista maksettiin pois.

Rahavirta ennen rahoitusta oli 523 milj.e (31 milj.e). Konsernin omavaraisuusaste oli 48 % vuoden lopussa (38 %). Velkaantuneisuus (nettovelkojen osuus omasta pääomasta) oli 37 %. Likvidien varojen määrä kasvoi selvästi edellisestä vuodesta. Vuoden lopussa ne olivat 247 milj.e ja käyttämättömät sovitut luotot noin 422 milj.e.

Nettorahoituskulut olivat 31 milj.e (52 milj.e). Korkotason nousun aiheuttamaa kulujen kasvua kompensoivat kurssivoitot, korkoriskien suojaustoimenpiteet sekä nettovelkojen lasku. Kiinteäkorkoisten lainojen osuus konsernin korollisten lainojen kokonaissummasta (mukaan luettuina eläkelainat, jotka on katsottu vaihtuvakorkoisiksi) oli vuoden lopussa noin 51 %. Valuuttakurssivoitot olivat 1,5 milj.e (kurssitappio 1,6 milj.e).

EMOYHTIÖN TULOS

Emoyhtiön liikevaihto koostuu vain energian myynnistä konserniyhtiöille ja ulkopuolisille Suomessa. Emoyhtiön liikevaihto oli 21 milj.e (27 milj.e). Liiketappio oli 0,3 milj.e (voitto 3,5 milj.e). Emoyhtiö kantaa konsernin johdon ja hallinnon kustannukset.

Liikevaihdon laskun syynä oli, että emoyhtiö edellisenä vuonna myi merkittävän osan sähköliiketoiminnastaan.

Emoyhtiön nettorahoituskulut olivat 7,4 milj.e (tuotot 16,5 milj.e). Tulos ennen veroja ja varausten muutoksia oli 170 milj.e (102 milj.e). Investoinnit olivat 20 milj.e, joka sisältää tytäryhtiöiden oman pääoman korotukset.


HENKILÖSTÖ

Konsernin palveluksessa oli keskimäärin 9 644 henkeä, 1 099 vähemmän kuin edellisvuonna. Kokonaismäärästä keskimäärin 4 736 henkeä oli Suomen ulkopuolisten yhtiöiden palveluksessa.

Emoyhtiön palveluksessa oli keskimäärin 120 henkeä, 12 edellisvuotista vähemmän.

Kertomusvuotena seuraavat henkilöt toimivat Kemira Oyj:n hallituksessa: Sten-Olof Hansén (puheenjohtaja), Niilo Pellonmaa (varapuheenjohtaja), Timo Kaisanlahti, Eija Malmivirta, Anssi Soila ja Tauno Pihlava. Kokouksessaan 13.12.2000 hallintoneuvosto valitsi hallitukseen 1.1.2001 alkavaksi kaudeksi entiset henkilöt, paitsi Timo Kaisanlahtea, jonka tilalle valittiin Ritva Hainari. Hallituksen jäsenistä vain pääjohtaja Tauno Pihlava on konsernin palveluksessa.

Suuri osa konsernin henkilöstöä on erilaisten, maittain vaihtelevien kannustuspalkkiojärjestelmien piirissä. Lisäksi käytössä on ylimmän johdon optiojärjestelmä.

OMISTUS

Suomen valtion omistusosuus 31.12.2000 oli 53,4 %. Ulkomaiset institutionaaliset sijoittajat omistivat 15,1 % ja suomalaiset instituutiot ja rahastot 20,8 % osakkeista. Yksityisten sijoittajien osuus oli 6,7 % koko osakemäärästä.

Yhtiökokouksen valtuutuksen mukaisesti yhtiö osti omia osakkeitaan 31.12.2000 mennessä yhteensä 4 155 000 kappaletta keskihintaan 5,54 euroa/osake. Yhtiöllä on hallussaan lisäksi edellisenä vuonna ostetut
1 000 000 osaketta eli yhtiön hallussa on yhteensä 4,0 % osakkeista.

MUUTOKSET KONSERNIRAKENTEESSA

Vuoden aikana perustettiin, ostettiin ja myytiin useita yhtiöitä tai osakkuuksia. Koska vuoden aikana tehdyt muutokset olivat kooltaan merkittäviä, on liitetiedoissa esitetty tilinpäätöstiedot erikseen sekä jatkettavien että myytyjen liiketoimintojen osalta.

TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

- KEMIRA CHEMICALS

Pulp & Paper Chemicals -yksikön markkinanäkymät ovat edelleen hyvät sellu- ja paperiteollisuuden vahvana jatkuvan kysynnän myötä. Aivan viime aikoina tosin epävarmuus talouden kasvusta on lisääntynyt. Muurahaishappoliiketoiminnan siirto Industrial Chemicalsiin vie mukanaan sekä liikevaihtoa että liikevoittoa, mikä pienentää Pulp & Paper Chemicalsin kasvua.

Kemwater-yksikön kasvun odotetaan jatkuvan vahvana ja strategiaa toteutetaan keskittymällä suurempiin yksiköihin.

Industrial Chemicalsiin siirretyn titaanidioksidipigmentin kysyntä on jatkunut hyvänä, joskin Yhdysvaltojen hidastuva talouskasvu saattaa alentaa kysyntää Pohjois-Amerikan markkinoilla. Uutta titaanidioksidikapasiteettia tulee käyttöön rajoitetusti ja tuotteen hintatason odotetaan säilyvän vahvana myös tämän vuoden aikana. Tämän lisäksi Industrial Chemicalsin tulosta parantaa Pulp & Paper Chemicalsista siirretty muurahaishappoliiketoiminta samoin kuin Kemira Fine Chemicalsin liittäminen IC:hen. Toisaalta yksikön liikevaihtoa ja liikevoittoa osaltaan alentaa se, että elintarvikeketjuun liittyvät Kemphos-fosforiliiketoiminta, rehufosfaatit ja kaliumsulfaattiliiketoiminta siirtyivät vuoden 2001 alusta lukien Kemira Agroon.

Industrial Chemicalsin muista tuotteista kalsiumkloridin myyntimäärien odotetaan kasvavan ja sen hintatason kehittyvän parempaan suuntaan. Pesuainefosfaattiliiketoiminnasta ollaan tehdyn sopimuksen mukaisesti luopumassa, joten viime vuoden tappio jää pois. Toinen pesuaineraaka-aine, natriumperkarbonaatti, on menestynyt hyvin markkinoilla ja toiminnan odotetaan edelleen kehittyvän suotuisasti.

Rakennejärjestelyjen ja toimintaympäristön vahvuuden seurauksena Kemira Chemicalsin koko vuoden liikevoitto nousee selvästi viime vuodesta.

- TIKKURILA

Tikkurila CPS:n myynti mahdollistaa varsinaisen maaliliiketoiminnan entistä voimakkaamman kasvun, josta konkreettisena esimerkkinä on vuoden alusta siirtyvä Alcro-Beckersin liikevaihto. Tikkurilan ja Alcro-Beckersin yhteiset kasvunäkymät ovat entistä paremmat etenkin Venäjällä, Baltiassa ja Puolassa, joissa kokonaismarkkinoiden kasvupotentiaali on merkittävä.

Maaliliiketoiminnan liikevoiton arvioidaan tänä vuonna olevan viimevuotista parempi.

- KEMIRA AGRO

Viljavarastot olivat maailmanlaajuisesti pienemmät vuoden 2000 lopussa kuin viime vuosina. Lihaluujauhon käyttökiellon vuoksi soijan ja halvan rehuviljan tarve samoin kuin siirtyminen rehufosfaatteihin todennäköisesti kasvaa Euroopassa. Maailmanlaajuisen ravinnekysynnän ennustetaan kasvavan 1 %. Länsi-Euroopassa määrät ovat edelleen lievässä laskussa, mutta paikallisen lannoiteteollisuuden kapasiteetin sulkemisten ja halpatuonnin rajoitusten ansiosta lannoitteiden kysyntä ja tarjonta ovat paremmassa tasapainossa kuin pitkään aikaan. Tämä näkyy myös siinä, että Länsi-Euroopan tuottajien varastot ovat viimevuotista pienempiä. Positiivista odotusta vahvistaa myös Kiinan ja maailman kauppajärjestön WTO:n välinen sopimus.

Kemira Agron valmistelut typpilannoitetuotannosta luopumiseksi jatkuvat. Vaikka erityisesti typpilannoitteiden hinnat ovat nousseet selvästi, maakaasun korkea hinta ja vahva dollari lisäävät raaka-ainekustannuksia ja syövät korkeampien hintojen tuomaa hyötyä varsinkin ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Tämän jälkeen myös maakaasun hinnan odotetaan vakiintuvan alemmalle tasolle.

Puutarha- ja erikoislannoitepuolella sekä prosessikemikaaleissa kehityksen odotetaan jatkuvan myönteisenä.

Kemira Agron koko vuoden liikevoiton odotetaan paranevan viime vuodesta.

- KONSERNI

Konsernin tulokseen liittyvistä ulkoisista epävarmuustekijöistä merkittävimmät ovat Yhdysvaltojen talouden suunta ja siitä seuraava dollarin kurssi sekä energian hinnan kehitys maailmanlaajuisesti. Merkittävä vaikutus saattaa olla myös ratkaisulla, joka saadaan aikaan Kemira Agron typpilannoiteliiketoiminnasta luopumiseksi. Konsernin liikevoiton odotetaan tänä vuonna nousevan viimevuotista paremmaksi. Toteutettavien yritysostojen seurauksena nettovelat ja nettorahoituskustannukset kasvavat tänä vuonna, mutta operatiivisen nettotuloksen odotetaan kuitenkin paranevan.

Kaikki tässä katsauksessa esitetyt ennusteet ja arviot perustuvat tämänhetkiseen näkemykseen talouden kehityksestä ja todelliset tulokset voivat olla merkittävästikin erilaiset.

Oman pääoman vähennykseksi on kirjattu katsauskaudella maksetut
osingot 29,4 milj.e ja omien osakkeiden hankinta 23,0 milj.e.
Kurssi- ja muuntoerot vähensivät omaa pääomaa 1,4 milj.e.

Kemira-konsernin tilinpäätös on laadittu Suomessa voimassa olevien
lakien ja säännösten mukaan konsernin yhtenäisiä laskentaperiaatteita noudattaen. Konsernin laskentaperiaatteet perustuvat kansainvälisiin
laskentastandardeihin, International Accounting Standards. Tilinpäätös
vastaa näinollen myös IAS:ää lukuunottamatta eläkekustannusten
laskentaa, IAS 19, joka tuli voimaan 1.1.1999.

Kemiran hallussa oli 5 155 000 kpl omia osakkeita. Niiden suhteellinen
osuus osakepääomasta oli 4,0% ja kaikkien osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä 4,0%.

Kemira hankki omia osakkeita markkinoilta 23.5. - 31.12.2000
konsernissa toimiville henkilöstörahastoille mahdollisesti
erääntyvien voittopalkkioiden maksamiseksi, yhtiön
johtohenkilöstölle kannustuspalkkioiden maksamiseksi rahan
sijasta, mikäli hallintoneuvosto/hallitus päättää tälläisen
johtohenkilöstön kannustuspalkkiojärjestelmän käyttöönotosta,
sekä käytettäväksi vastikkeena yrityskaupoissa. Osakkeita
hankittiin 4 155 000 kpl ja niiden suhteellinen osuus osakepää-
omasta oli 3,2% ja kaikkien osakkeiden yhteenlasketusta
äänimäärästä 3,2 %. Osakkeiden keskihinta oli 5,54 euroa.

Rahoituslesingsopimukset on kirjattu konsernissa taseeseen
käyttöomaisuudeksi ja korolliseksi velaksi.

Rahoitusinstrumenttien nimellisarvot eivät välttämättä vastaa
osapuolten vaihtamia rahasuorituksia eivätkä siten yksin
tarkasteltuina anna kuvaa konsernin riskiasemasta.

Sopimusten käypä arvo perustuu raportointipäivän markkinahintaan
niiltä osin kuin sopimukset ovat julkisen kaupankäynnin kohteena.
Muut sopimukset on arvostettu niistä aiheutuvien kassavirtojen
nykyarvoon ja optioiden osalta arvonmääritysmalleihin.

Johdannaisinstrumentteja käytetään ainoastaan suojautumistarkoi-
tuksessa, ei spekulatiivisesti.

LOPETETTAVAT LIIKETOIMINNAT

Pigments liiketoiminta ja CPS-yksikkö eli Tikkurila-konsernin sävytysliiketoiminta myytiin ydinliiketoimintaan kuulumattomina.
Myös Kemira Agron Rozenburgin tuotanto lopetettiin.
Kemira Pigments Inc. myytiin 31.3.2000 ja Kemira Pigments B.V.
30.4.2000. Jäljelle jäänyt yhtiö, Kemira Pigments Oy, siirrettiin
Kemira Chemicalsin toimialaan 1.1.2001 alkaen. CPS-konserniin
kuulunut osuus koneliiketoiminnasta myytiin 31.8.2000 ja sävytys-
järjestelmät 30.9.2000. Kemira Oyj:n hallitus päätti
Kemira Agro Rozenburgin lopettamisesta ja tuotanto lakkautettiin
joulukuussa 2000. Tuotannon lopettamisesta aiheutui 82,5 milj. euron kertaluontoinen kulu.

Täydellinen raportti on ladattavissa alla olevasta linkistä.

Attachments

KEMIRAN VOITTO RAHOITUSERIEN JÄLKEEN VUODELTA 2000 NOUSI 144 MILJOONAA EUROON