KEMIRAN KOKO VUODEN TULOSNÄKYMÄT EDELLEEN VAHVAT



Konsernin kasvualat ovat paperi- ja selluteollisuuden kemikaalit, vedenpuhdistuskemikaalit ja maalit. Painopistealueita ovat myös erikoislannoitteet ja teollisuuskemikaalit.

Sellu- ja paperikemikaaleissa Kemira on lujittanut markkina-asemaansa Keski-Euroopan paperi- ja sellukemikaalimarkkinoilla ostettuaan viime vuoden loppupuolella itävaltalaisen Krems Paper Chemicalsin. Maaliliiketoiminta vahvistui huomattavasti, kun Tikkurilaan liitettiin kuluvan vuoden alussa ruotsalaisen maaliyhtiön Alcro-Beckers AB:n liiketoiminta. Kasvinravinnepuolella jatketaan edelleen selvityksiä typpilannoiteliiketoiminnasta irtautumiseksi.

Kemiran kemikaaliliiketoiminnan kokonaisnäkymät ovat edelleen viimevuotista paremmat. Ainoastaan paperi- ja sellukemikaaleissa on hieman jättämää, mikä johtuu paperi- ja selluteollisuuden vajaasta käyntiasteesta. Myös vedenpuhdistuskemikaaleissa kasvu on ollut ripeää ja liiketoiminnan tulos on edellisvuotta parempi. Erityisesti Keski-Euroopan toiminnot, mm. Espanja ja Portugali, ovat vahvassa vedossa. Teollisuuskemikaaliliiketoiminta on myös vahvistunut edelleen mm. titaandioksipigmenttien myötä.

Maaleissa Tikkurilan myynti on lähtenyt hyvin liikkeelle ja koko maaliliiketoiminnan tuloksen odotetaan kasvavan viime vuodesta. Liikevaihdon ennakoidaan nousevan noin 450 miljoonan euron tasolle. Ruotsalaisen Alcro-Beckersin oston myötä Tikkurilasta tuli vuoden vaihteessa Skandinavian suurin maalialan yhtiö. Tikkurila ja Alcro-Beckers ovat jo aiemmin tehneet läheistä yhteistyötä Itämeren alueen maissa, ja maalien kasvunäkymät ovat varsin hyvät mm. Baltian maissa ja Venäjällä.

Lannoiteliiketoiminnassa vuosi on käynnistynyt niin ikään paremmin kuin viime vuonna. Hintakehitys sekä typpi- että NPK-seoslannoitteissa on ollut myönteinen. Euroopan tasolla lannoitteiden määrällisessä kysynnässä on kuitenkin jääty tavoitteista johtuen sekä Ison-Britannian viime syksyn tulvista että Euroopassa alkukevään sateista. Lisäksi Euroopan viimeaikaiset eläintautikysymykset ovat varjostaneet maatalouden omia odotuksia. Toisaalta eläintaudit ovat kuitenkin lisänneet Kemiran mineraalipohjaisten rehufosfaattien kysyntää. Konsernin elintarviketjuun liittyvän liiketoiminnan arvioidaan saavuttavan edellisvuotta paremman tuloksen.

Kemira Oyj julkaisee 3 kuukauden osavuosikatsauksen 8.5.2001 klo 9.00.

Kemira Oyj julkaisee tänään vielä toisen tiedotteen varsinaisen yhtiökokouksen päätöksistä.

Lisätietoja: Kemira Oyj, puh. 010 8611
Finanssijohtaja Kaj Friman
Puh. 010 862 1704, gsm 050 62 626