Nokia soitti maailman ensimmäisen kaupallisen standardin mukaisen 3G WCDMA -pakettidatapuhelun


Nokia on onnistuneesti soittanut ensimmäisen 3G WCDMA -pakettidatapuhelin kaupallisen verkkoinfrastruktuurin ja terminaalien välillä laboratoriossaan Suomessa. Nokian 3G WCDMA -verkko ja päätelaite perustuivat kaupalliseen 3GPP (3rd Generation Partnership Project) Release 99 -standardin kesäkuun 2001 versioon. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pakettivälitteistä dataa on siirretty päästä päähän edellä mainitun kaupallisen standardin mukaisessa järjestelmässä.

"Tämä virstanpylväs, jonka olemme nyt saavuttaneet ensimmäisenä verkkotoimittajana maailmassa on tärkeä todiste 3G WCDMA -järjestelmäkehityksemme vankasta etenemisestä", sanoo Nokia Networksin matkapuhelinjärjestelmistä vastaava johtaja JT Bergqvist. "Vaikka olemme saavuttaneet 384 kbit/s datanopeuden WCDMA-järjestelmässämme jo kaksi vuotta sitten, on tämä askel toistaiseksi tärkein ja mahdollistaa kaupallisten verkkojen avaamisen tämän vuoden jälkimmäisen puoliskon aikana. Standardiversio on olennaisen tärkeä asia verrattaessa eri laitetoimittajien saavutuksia", Bergqvist jatkaa.

Puhelussa lähetettiin datapaketteja Nokian WCDMA-terminaalista pakettivälitteiseen 3G-runkoverkkoon ja runkoverkosta terminaaliin. Pakettivälitteinen 3G-runkoverkko on tulevaisuuden dataintensiivisen 3G-kommunikoinnin keskeinen osa, ja nyt tämä toiminnallisuus on verifioidusti ensimmäistä kertaa integroitu koko verkkoon.


Lisätietoja antaa:

Nokia Networks
Viestintäosasto
Puh. 07180 38195
sähköposti: nokia.networks@nokia.com

www.nokia.fi
www.nokia.com