Disciplinnämnden vid OMX Nordiska Börs Stockholm utdömer vite för Sandvik (11/08)


Det noterade bolaget Sandvik AB har brutit mot god sed på värdepappersmarknaden genom att kringgå de s.k. Leo-reglerna i aktiebolagslagen. Enligt dessa regler kan ett börsbolag inte utan bolagsstämmans godkännande överlåta aktierna i ett dotterbolag till verkställande direktören i dotterbolaget.  I förevarande fall hade Sandvik överlåtit aktierna i dotterbolaget till ett holdingbolag som ägdes av verkställande direktörens dotter. Börsens disciplinnämnd har beslutat att Sandvik ska betala ett vite på en årsavgift, det vill säga 3 miljoner kronor.

Enligt börsens noteringsavtal ska börsens disciplinnämnd besluta om påföljd för ett bolag bl.a. om bolaget åsidosätter allmänt vedertagen god sed på värdepappersmarknaden. Enligt aktiebolagslagens s.k.Leo-regler måste ett publikt aktiebolag ha godkännande av bolagsstämman för att få överlåta aktier i ett dotterbolag till bland annat verkställande direktören i ett bolag inom  koncernen eller till en juridisk person över vilken denne har ett bestämmande inflytande.

Sandvik sålde i maj 2006 samliga aktier i sitt helägda dotterbolag Edmeston AB till Edmeston Holding AB för drygt 8 miljoner kronor. Samtliga aktier i Edmeston Holding ägdes vid detta tillfälle av en 24-årig dotter till Edmeston AB:s verkställande direktör. Vid överlåtelsen företräddes holdingbolaget av fadern som utgjorde styrelse i holdingbolaget. I mars 2007 överlät dottern samtliga aktier i holdingbolaget till fadern, som hela tiden varit verkställande direktör i Edmeston.

Disciplinnämnden konstaterar att Sandvik inte kunde överlåta aktierna i Edmeston till dess verkställande direktör utan bolagsstämmans godkännande och inte heller till ett bolag i vilket denne hade ett bestämmande inflytande. Enligt nämnden var det svårt att se att upplägget med överlåtelsen av aktierna till dottern hade relevans på annat sätt än som ett försök att kringgå Leo-reglerna. Kringgåendet har ägt rum på ett sådant sätt att det inte kan råda någon tvekan om att Sandvik därigenom har åsidosatt allmänt vedertagen god sed på värdepappersmarknaden. Överträdelsen kan inte bedömas som ringa eller ursäktlig. Vid påföljdens bestämmande beaktar nämnden att transaktionerna rört förhållandevis begränsade värden och att det inte finns något som tyder på annat än att de varit till aktieägarnas fördel.

Disciplinnämnden utdömde ett vite för Sandvik på en årsavgift, vilket motsvarar 3 miljoner kronor.

I detta avgörande har Johan Munck, Hans Mertzig, Hans Edenhammar, Carl-Johan Högbom och Jack Junel deltagit. 

Attachments

wkr0003.pdf wkr0009.pdf