Delårsrapport januari - september 2011


  • Omsättningen för perioden uppgick till 135 (152) MSEK. Tredje kvartalets omsättning uppgick till 36 (57) MSEK.
  • Bruttomarginalen perioden uppgick till 70 (66)%, och bruttoresultatet blev 95 (100) MSEK. Bruttomarginalen under tredje kvartalet blev 78 (62)% och bruttovinsten blev 28 (35) MSEK.
  • Resultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) för perioden uppgick till -1(-22) MSEK. EBITDA för det tredje kvartalet blev 1(3) MSEK.
  • Resultat efter skatt för perioden uppgick till -243 (-63) MSEK, inklusive nedskrivning av goodwill med 230 MSEK. För tredje kvartalet blev resultat efter skatt -234 (-28) MSEK inklusive nedskrivning av goodwill.
  • Resultatet per aktie under perioden uppgick till -1,89 (-0,49) SEK och för det tredje kvartalet -1,79 (-0,22) SEK.
  • Kassaflödet för perioden blev -51 (-17) MSEK och för det tredje kvartalet -21 (-15) MSEK.

 

Kommentarer från VD

Slutet på början

I egenskap av uppfinnare av tekniken för digital penna har Anoto genomgått en utveckling under de senaste tio åren då vi samarbetat med över 300 partners och testat olika affärsmodeller och tillämpningar. Det har varit en stor utmaning för ett litet bolag att förstå sig på hur vi på bästa sätt kan prioritera och fokusera våra resurser. Anoto började som licensieringsbolag och arbetade genom partners som betalade royalty för rätten att utveckla och sälja produkter baserade på vår teknologi, något som gav oss begränsat utrymme att påverka kanalstrategi och tillämpningar. År 2008 togs beslutet att vi genom förvärvet av Hitachi Maxell´s hårdvaru-plattform skulle ta ett steg uppåt i värdekedjan och börja leverera digitala pennor direkt till våra partners. Vi har sedan dess utvecklat en portfölj av digitala pennor och komponenter.

Det tredje kvartalet innehöll ett antal viktiga milstolpar för Anoto.

Vi inledde det första gemensamma utvecklingsprogrammet tillsammans med vårat joint venture Pen Generations i Korea. Den första produkten, DP601 kommer primärt att användas inom utbildning i klassrumsmiljö och planeras vara färdig för leverans i början av nästa år. Vi är mycket nöjda över möjligheten att kombinera vår kärnkompetens och vårt kunnande inom utveckling med den koreanska kulturen inom elektronikutveckling.

Under tredje kvartalet förvärvade vi 51% av Destiny Wireless Ltd i Storbritannien något som gör att vi nu kan erbjuda en mjukvaruplattform för digitala pennor samt en komplett lösning för datafångst till företagskunder. Detta är ett första steg i vår strategi att bjuda in våra plattform partners till att förena dess resurser med Anotos. Genom att uppnå synergier i utvecklingen ska vi tillsammans arbeta för att undanröja såväl teknisk som affärsmässig friktion i värdekedjan i syfte att kunna erbjuda våra slutanvändare bättre förpackade lösningar för mobil datafångst samt bättre resultat och därigenom inbesparingar i tid och pengar. Destiny Wireless konsolideras från och med den första september och kommer utgöra ett värdefullt tillskott i form av säljkraft och en skalbar ”Software As A Service” plattform för mobil datafångst. Destiny Wireless processar för närvarande mer än 500 000 formulär i månaden åt sina kunder. Under tredje kvartalet tecknades ett avtal med Capita Business Services för hantering av obetalda vägskatter i Storbritannien för leverans under den kommande tolvmånaders-perioden.

Vår franska partner Kayentis levererade under det tredje kvartalet en lösning att användas i det franska Socialistpartiets val i början av oktober. Digitala pennor användes i mer än 9000 vallokaler för inrapportering av valresultat och information från väljarna. Detta var det första valet någonsin att genomföras med digital penna. Vår teknologi erbjuder lösningar för elektronisk röstning två betydande fördelar; realtidsrapportering med omedelbar digital inmatning tillsammans med säkerhet i form av spårbarhet på papper.

I september tecknade Objectif Lune ett avtal om leverans av 1500 pennor och en lösning till Lewis Group, en ledande detaljhandelskedja i Sydafrika.

En annan viktig händelse i tredje kvartalet var att vi nådde vårt mål avseende rörelsekostnader på 30 MSEK per kvartal. Vi kommer under de kommande månaderna arbeta för att förbättra kvaliteten i vår leveranskedja och utnyttja resurserna i vårt partnernätverk för att undanröja teknisk friktion i marknaden.  Vi kommer  fokusera våra resurser inom försäljning, support och marknadsföring av lösning för mobil datafångst  inom områden där vi ser ett ökat intresse och potential, särskilt inom våra viktiga marknadsvertikaler sjukvård, utbildning och fältarbete.

Technology Licensing har gått sämre än våra förväntningar för det tredje kvartalet. Dock har vi till en av våra största partners inom verksamhetsområdet levererat en order om 5.000 pennor under september samt erhållit ytterligare en order om 10.000 pennor för leverans under fjärde kvartalet.

TStudy arbetar hårt fokuserat på att marknadsföra sin lösning för klassrum, Symphony, till utbildningssektorn världen över och räknar med att affärerna ska ta fart när den nya pennan, DP601, är klar för leverans.

Efter utgången av det tredje kvartalet har vi tecknat ett utvidgat licensavtal med Livescribe. Det nya avtalet tillåter Livescribe att sälja sina innovativa antecknings applikationer till företagskunder i tillägg till konsumentmarknaden.

Försäljningen i dotterbolaget C Technologies har varit en besvikelse såväl under andra som tredje kvartalet. Dock har bolaget efter utgången av september erhållit en order värd 10 miljoner SEK för leverans under första halvåret 2012.

Vi har beslutat om en nedskrivning av goodwill om 230 MSEK under det tredje kvartalet. Goodwill värdet härstammar från 2001 då det dåvarande moderbolaget C Technologies AB förvärvade Ericsons minoritetsinnehav i Anoto AB. Nedskrivningen av goodwill har gjorts utifrån principerna för nedskrivningsprövning enligt IAS36. Balansräkningen ger, efter nedskrivningen av goodwill, en mer rättvisande bild av statusen på verksamheten.

Utsikter

Vi förväntar oss förbättringar i kassaflödet som en konsekvens av tidigare genomförda kostnadsbesparingar och vi räknar med att försäljningen ska öka under de kommande två kvartalen. Detta mot bakgrund av att vi erhållit order för leveranser inom de kommande nio månaderna tillsammans med de nya produkter som kommer ut på marknaden i början av 2012 samt den tilltagande aktivitet vi ser inom Business Solutions. Anotos likviditet bedöms vara tillräcklig för att stödja vår affärsverksamhet under det kommande året.

 

Stein Revelsby, VD Anoto Group

 

Informationen är sådan som Anoto Group AB (publ.) ska offentliggöra enligt lagen om börs- och clearingverksamhet och/eller lagen om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades för offentliggörande den 28 oktober 2011 kl. 08:45.

 

För full rapport se bifogat dokument.

En videopresentation av kvartalsrapporten kommer att finnas tillgänglig på www.anoto.com.



 För ytterligare information vänligen kontakta:
 

Stein Revelsby, VD

Tel. +46 733 45 12 05

 

Dan Wahrenberg, CFO

Tel. +46 733 45 10 19

 

 

 


Attachments