Danske Bank Oyj : Tilinpäätöstiedote 2012


Danske Bank Oyj tilinpäätöstiedote

Helsinki, Suomi, 2013-02-07
DANSKE BANK OYJ -KONSERNIN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE TAMMI-JOULUKUU  2012

Toimitusjohtaja Johanna Lamminen:

Tyydyttävä tulos taantuman puristuksessa

Päättynyt vuosi 2012 oli Euroopan velkakriisin ja historiallisen alhaisen korkotason vuoksi erittäin haastava pankkiliiketoiminnalle. Danske Bank Oyj -konsernin tuloskuntoa taantuman puristuksessa voi silti pitää tyydyttävänä, sillä konsernin voitto ennen veroja kasvoi 6 prosenttia156,8 miljoonaan euroon.

Tuloksen positiiviseen kehitykseen vaikuttivat ennen kaikkea korkokatteen kasvu ja kustannusten 7 prosentin lasku. Myös asuntoluottojen kysyntä jatkui pirteänä matalan korkotason siivittämänä ja pankin asuntoluottokanta kasvoi 2,8 prosenttia edellisestä vuodesta.

Varauduimme ennakoivasti markkinoiden haasteisiin uudistamalla jo viime vuoden aikana pankin verkostoa ja toimintatapaa. Tämä työ osoittautui kaukoviisaaksi,  ja on selvää, että joudumme jatkamaan pankkitoiminnan tehostamista myös kuluvana vuonna. Pankeilta edellytetään nykyistä parempaa kannattavuutta, ja siksi tavoitteenamme on parantaa tulosta sekä sopeuttaa toimintojamme vastaamaan asiakaskäyttäytymisen muutoksia.

Suomalaisena osakeyhtiönä Danske Bank Oyj maksoi viime vuonna tuloksestaan tuloveroa yhteensä 44,2 miljoonaa euroa. Olemme yksi suurimmista veronmaksajista Suomessa.

DANSKE BANK OYJ-KONSERNIN AVAINLUVUT
7-12/20127-12/20111-12/20121-12/2011
Tuotot yhteensäMilj. e306324637650
Voitto ennen verojaMilj. e8099157147
Tase kauden päättyessäMilj. e31 81327 40631 81327 406
Henkilöstön määrä (FTE) kauden lopussa2 2522 501

Toimintaympäristön kehitys

Maailman talouskasvu heikkeni vuoden 2012 aikana. Kansainvälinen valuuttarahasto arvioi vuoden 2012 kasvun jäävän maailmassa 3,3 prosenttiin edellisvuoden 3,8 prosentista. Etenkin Euroopan heikko taloustilanne ja huolet euroalueen kestävyydestä aiheuttivat epävarmuutta globaaliin talouteen. Yhdysvalloissa kasvu oli Eurooppaa vahvempaa, mutta talousnäkymät muuttuivat Atlantin toisella puolellakin varovaisemmiksi. Marraskuun presidentin- ja kongressivaalit sekä talouden kiristystoimet vuoden 2012 lopussa aiheuttivat epävarmuutta Yhdysvaltain talouteen. Kehittyvillä markkinoilla kasvu oli yleisesti selvästi länsimaita ripeämpää, mutta kasvuvauhti hiipui aiemmasta. Kiinassa vuosikasvu laski toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä alle 8 prosentin rajan. Epävarmoissa oloissa raaka-aineiden hintapaineet helpottivat, ja inflaatio pysyi matalana eri puolilla maailmaa. Työttömyys sen sijaan liikkui luonnollista tasoaan korkeammalla ja vuoden lopulla työllisyyden trendi oli Euroopassa heikkenevä.

Talouden heikko tila ja matala inflaatio johtivat Euroopan keskuspankin (EKP) poikkeuksellisiin tukitoimiin. Joulukuun 2011 ja helmikuun 2012 lopussa EKP lainasi edullisesti Euroopan pankkisektorille liki 1 000 miljardia euroa. EKP laski myös ohjauskoron ennätyksellisen matalalle 0,75 prosenttiin heinäkuussa. Nämä toimet vaikuttivat markkinakorkojen laskuun, ja 12 kuukauden euribor oli vuoden lopussa 0,54 prosentissa. Asuntolainojen korko laski Suomessa historiallisen alas, vaikka lainamarginaaleja nostettiin vuoden aikana; asuntolainakorot olivat euromaista alhaisimmat keskikoron ollessa 1,68 prosenttia marraskuussa.

Luottokelpoisimpien valtioiden, kuten Saksan ja Suomen, korot pysyivät historiallisen matalina. Kreikan velkajärjestelyn lopputuloksena maaliskuussa sijoittajat ja pankit joutuivat kirjaamaan tappioita. Espanjan ja Italian korot nousivat alkuvuonna sijoittajien epäillessä maiden velkakestävyyttä. Vasta EKP:n pääjohtaja Mario Draghin lupaukset heinäkuussa siitä, että keskuspankki tekee kaikkensa euron pelastamiseksi ja ostaa tarpeen tullen määrättömästi euroalueen kriisimaiden valtionlainoja tyynnyttivät markkinat ja kriisimaiden korot laskivat selvästi matalammalle tasolle. Kriisi ja epäluottamus nostivat pankkien jälleenrahoituksen hintaa, mitä pyrittiin siirtämään asiakasrahoituksen marginaaleihin kannattavan toiminnan turvaamiseksi. Pankit myös kiristivät luottopolitiikkaa euroalueella. Euroalueen talouspoliittista integraatiota lisättiin, ja kesäkuun lopulla otettiin ensimmäisiä askeleita euroalueen pankkiunionin suuntaan, kun EU-huippukokouksessa sovittiin eurooppalaisen pankkivalvojan perustamisesta sekä suoran pankkituen mahdollisuudesta yhteisistä eurooppalaisista varoista.

Suomen bruttokansantuote pysyi vuonna 2012 likimain edellisvuoden tasolla. Kotitalouksien kulutuskysyntä suojasi Suomea osittain eurokriisiltä. Yksityinen kulutus kasvoi tammi-syyskuussa 2 prosenttia, kun vienti ja tuonti supistuivat likimain prosentin. Vuoden loppua kohti näkymät kuitenkin heikkenivät, sillä yksityisen kulutuksen huippu jäi saavuttamatta, teollisuuden uusien tilauksien arvo laski liki koko vuoden ja myönnettyjen rakennuslupien sekä aloitettujen rakennusten määrät laskivat. Alkuvuodesta kulutuskysyntää tukivat raamiratkaisun mukaiset palkankorotukset ja ajoneuvoveron muutos huhtikuussa, mikä kannusti kotitalouksia ja yrityksiä ajoittamaan kulutusta vuoden alkuun. Epävarma taloustilanne näkyi investointien lykkäämisenä. Vakautta talouteen toivat asuntohintojen maltillinen kasvu ja konkurssien pieni määrä, minkä ansiosta pankkien luottotappiot pysyivät kohtuullisina. Yritysten konkurssien määrä pysyi tammi-marraskuussa 2012 edellisvuoden tasolla.

Työttömyysaste pysyi alkuvuonna kausitasoitettuna 7,5 prosentin tasolla. Vuoden lopulla työttömyysaste nousi 8 prosenttiin. Kotitalouksien taloustilannetta tuki historiallisen matala korkotaso. Kuluttajahinnat nousivat alkuvuonna vielä yli 3 prosentin vuosivauhtia, mutta marraskuussa inflaatio laski 2,2 prosenttiin. Vuoden aikana tehdyt välillisten verojen muutokset nostivat inflaatiota liki prosenttiyksikön. Kuluttajien luottamus nousi alkuvuonna, mutta kesäkuussa näkemykset jälleen laskivat poikkeuksellisen matalalle tasolle. Kuluttajien odotukset omasta taloudesta olivat varovaisia ja näkemykset Suomen taloudesta synkkiä.

Liikevaihdon kehitys

Heinä- joulukuu

Tarkastelujakson kokonaistuotot laskivat 6 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajanjaksosta ollen 305,5 miljoonaa euroa (323,9 milj. euroa). Tarkastelujakson korkokate oli  169,4 miljoonaa euroa (182,2 milj. euroa), jossa laskua edellisen vuoden viimeiseen vuosipuoliskoon verrattuna 7 prosenttia. Korkotuottojen laskuun vaikutti ennen kaikkea markkinakorkojen kehitys.

Konsernin palkkiotuotot pysyivät edellisen vuoden viimeisen vuosipuoliskon tasolla. Vertailussa edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon, arvopaperikaupan ja valuuttatoiminnan nettotuottoihin vaikutti positiivisesti arvonmuutos Suomen Luotto-osuuskunnan osuuksissa. Konsernin muut tuotot laskivat  37 prosenttia edellisen vuoden viimeiseen vuosipuoliskoon verrattuna. Edellisen vuoden tilinpäätöksessä konsernin muihin tuottoihin kirjattiin kertaluonteisia eriä, joita vastaavia ei kuluneella tilikaudella ollut.  

Tammi-joulukuu

Tilikauden kokonaistuotot olivat lähes edellisen vuoden tasolla ollen 637,5 miljoonaa euroa (649,8 milj. euroa). Tilikauden korkokate oli 358,1 miljoonaa euroa, jossa kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 4 prosenttia (345,7 milj. euroa). Markkinakorkojen kehitys näkyi vuoden aikana sekä otto- että antolainauksessa.  Tarkastelujaksolla konsernin rahoituskustannusten nousu jatkui odotetusti.

Konsernin palkkiotuotot laskivat 3 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta ollen 196,4 miljoonaa euroa (202,2 milj. euroa). Palkkiotuottojen kehityksen taustalla oli edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona kirjatut kertaluonteiset luotonantopalkkiot, joita vastaavia ei tarkastelujaksolla ollut. Arvopaperikaupan ja valuuttatoiminnan nettotuotot kasvoivat 4 prosenttia edellisestä vuodesta ollen 41,6 miljoonaa euroa (40,1 milj. euroa). Arvopaperikaupan ja valuuttatoiminnan nettotuottoihin sisältyy myös pankin omistamien Suomen Luotto-osuuskunnan osuuksien merkittävä positiivinen arvonmuutos osuuskunnan myytyä Luottokunta Oy:n koko osakekannan elokuussa 2012. Konsernin muut tuotot laskivat 34 prosenttia edellisestä vuodesta ollen 39,1 miljoonaa euroa (58,9 milj. euroa).

Pankkiliiketoiminta

Pankkiliiketoiminnan tuotot laskivat edelliseen vuoteen verrattuna 8,3 prosenttia ollen 518,1 miljoonaa euroa (565,3 milj. euroa). Tuottoihin positiivisesti vaikutti korkokatteen kasvu, jonka taustalla oli markkinakorkojen liikkeet ja niiden vaikutus sekä otto- että antolainaukseen. Pankkiliiketoiminnan nettopalkkiotuotot kasvoivat myös 2,3 %. Tuottojen kehitykseen laskevasti vaikutti muiden tuottojen kehitys, joissa edellisellä tilikaudella oli joukko kertaluonteisia tuottoja ja vastaavia tuottoja ei kuluneella tilikaudella ollut.  

Rahoituskustannusten kasvu jatkui edelleen tarkastelujaksolla. Tämän johdosta luottojen hinnoittelua kiristettiin.

Tilikauden aikana pankkiliiketoiminnan organisaatiorakenne ja toimintatapa uudistettiin vastaamaan niitä haasteita, joita erityisesti asiakaskäyttäytymisen muutos internet- ja mobiiliaikaan asettavat pankeille. Keskeinen osa toimintatavan uudistusta oli se, että pankki valjastaa kaikki käytettävissä olevat kanavat (konttorit, finanssikeskukset, yksityispankin yksiköt, puhelinpalvelut ja sähköiset kanavat) yhtenä kokonaisuutena asiakkaan palveluun. Kun asiakas on itse saanut valita asiointikanavansa pankin kanssa, merkittävässä määrin valinta on ollut etäkanava. Tämän johdosta on myös voitu uudelleen arvioida pankin konttoriverkostoa ja sitä kautta konttoreiden yhdistymistä on jatkettu.

Verkkopankin toiminnallisuuden kehittäminen, yhdessä muiden tehokkaiden kanavien kanssa, on ollut yksi tärkeimmistä kehittämisalueista jo pitkään ja tällä hetkellä Danske Bankilla on 534 000 aktiivista verkkopankkikäyttäjää. Myös mobiilipankkipalveluiden kysyntä jatkoi tarkastelujaksolla voimakasta kasvuaan. Uutena toiminnallisuutena tablettisovellukseen lisättiin sijoitusominaisuudet. Tällä hetkellä Danske Bank Oyj:llä on 155 000 mobiili- ja tabletpankkiasiakasta.

Vuoden alussa lanseerattiin sijoittamiseen liittyvän ajankohtaislehden iPad -versio sekä varainhoitostrategia Navigaattori osaksi varainhoitopalveluiden kokonaisuutta. Kuluneella tilikaudella tuotiin markkinoille myös yhteensä 26 uutta sijoitusobligaatiota. Vuoden aikana solmittiin yli 6 300 uutta PS-sopimusta.

Markets -liiketoiminta

Pääomamarkkinoilla pitkään jatkuneesta epävarmuudesta huolimatta Danske Bank Markets -liiketoimintayksikön tuotot kehittyivät positiivisesti ollen 61,6 miljoonaa euroa (51,6 milj. euroa). Tuotot ja asiakasaktiivisuus pysyivät edellisvuonna saavutetulla hyvällä tasolla niin korko- kuin valuuttatuotteissa. Vuoden aikana yksikkö sai tunnustusta useissa eri asiakastyytyväisyystutkimuksissa ja on markkinaosuudeltaan usealla tuotealueella vakiinnuttanut asemansa kahden suurimman toimijan joukkoon.

Tarkastelujaksolla Danske Bank Markets -liiketoimintayksikkö oli järjestämässä joukkovelkakirjalainoja Suomen valtion lisäksi suomalaisille suuryrityksille, joita olivat muun muassa Elisa Oyj, Metso Oyj, Kesko Oyj ja Stockmann Oyj Abp.

Capital -liiketoiminta

Hermostuneista markkinoista ja lisääntyvän sääntelyn luomista kustannuspaineista huolimatta liiketoimintayksikön tuotot pysyivät kohtuullisina ollen 29,1 miljoonaa euroa (36,3 milj. euroa).

Danske Capital jatkoi vahvaa kehitystään instituutio-omaisuudenhoidossa. Scandinavian Financial Researchin tutkimuksen mukaan Danske Capital nousi asiakassuhteilla laskettuna vuonna 2012 Suomen suosituimmaksi instituutiovarainhoitajaksi. Myös toiminnan laatuarvosanat olivat edelleen nousussa. Erityisesti asiakastyössä Danske Capitalin arvosanat olivat erinomaiset.  Instituutioasiakassuhteiden lukumäärä oli selvässä kasvussa vuonna 2012.

Danske Invest Rahastoyhtiö Oy on kolmanneksi suurin rahastoyhtiö Suomessa 13,7 prosentin markkinaosuudella. Danske Invest Rahastoyhtiön hallinnoimat varat olivat joulukuun lopussa 9,1 miljardia euroa (7,8 miljardia 31.12.2011). Suomeen rekisteröityjen rahastoyhtiöiden nettomerkinnät aikavälillä tammikuu-joulukuu olivat 4 635 miljoonaa euroa. Samalla aikavälillä Danske Invest Rahastoyhtiön nettomerkinnät olivat 327 miljoonaa euroa.

Kansainvälisen rahastoluokittaja Morningstarin vertailussa Danske Invest -rahastoilla oli eniten parhaimpia viiden tähden rahastoja Suomessa. Danske Investin rahastoista kaikkiaan 19 rahastoa sai joko parhaan viiden tähden tai toiseksi parhaan luokituksen.  Vertailussa oli mukana yhtiön 52 rahastoa. Rahastojen keskimääräinen tähditys oli 3,4.

Danske Invest European Small Cap -rahasto oli Suomeen rekisteröidyistä Eurooppa -osakerahastoista ykkösenä tuottaen 30,5 % vuonna 2012. Kehittyvien maiden osakerahastoissa Danske Invest pärjäsi loistavasti ottaen ykkössijan Danske Invest Mustameri -rahastolla, joka tuotti 61,3 % viime vuonna. Osuudenomistajien määrällä mitattuna Danske Invest Kompassi 25 -rahasto säilyi Suomen suosituimpana yhdistelmärahastona lähes 63 000 osuudenomistajalla.

Tuloksen ja kulurakenteen kehitys

Heinä-joulukuu

Danske Bank Oyj -konsernin toisen vuosipuoliskon voitto ennen veroja oli 80,4 miljoonaa euroa (99,5 milj. euroa). Konsernin toisen vuosipuoliskon kustannukset laskivat 10,0 miljoonaa euroa eli 4,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Luottojen arvonalentumiskirjaukset kasvoivat 10,8 miljoonalla eurolla edellisen vuoden viimeiseen vuosipuoliskoon verrattuna.

Tammi-joulukuu

Danske Bank Oyj -konsernin voitto ennen veroja tilikaudelta oli 156,8 miljoonaa euroa (147,3 milj. euroa). Tulos oli 115,3 miljoonaa euroa (109,8 milj. euroa).  Tuloksen kehitykseen positiivisesti vaikuttivat ennen kaikkea korkokatteen ja konsernin kustannusten kehitys. Vastaavasti arvonalentumiskirjausten kasvu sekä kertaluonteiset kustannukset vaikuttivat tuloskehitykseen alentavasti. Saamisten arvonalentumisia kirjattiin 63,9 miljoonaa euroa (53,4 milj. euroa). Sopimuskohtaisten arvonalentumiskirjausten ja lopullisten luottotappiokirjausten yhteismäärä oli 63,6 miljoonaa euroa (68,0 milj. euroa). Ryhmäkohtaisia varauksia kirjattiin 18,9 miljoonaa euroa (0,3 milj. euroa) ja luottotappioiden palautukset olivat 18,5 miljoonaa euroa (15,0 milj. euroa). Tarkastelujaksolla konserni muutti arvonalentumiskirjausten malleissa käytettyjä parametrejä, joiden vaikutuksesta tehtiin kertaluonteinen lisäkirjaus saamisista. Arvonalentumiset ja luottotappiot koostuivat pääosin muutamasta yritysasiakkaasta.

Danske Bank Oyj -konsernin liiketoiminnan kulut olivat yhteensä 416,7 miljoonaa euroa (449,0 milj. euroa), jossa laskua edellisestä vuodesta 7,2 prosenttia (32,4 milj. euroa). Konsernin tilikauden tulosta rasittaa joukko kertaluonteisia kustannuksia, reilu 14 miljoonaa euroa, joiden taustalla ovat konsernin toimintojen uudelleenjärjestelyyn liittyneet hankkeet sekä konsernin nimenmuutokseen liittyvät kustannukset. Tarkastelujaksolla konsernin kiinteät kustannukset laskivat 8,1 prosenttia edellisen vuoden vastaavan ajanjakson verrattuna.

Tase ja rahoitus

Danske Bank Oyj -konsernin taseen loppusumma oli 31 812,8 miljoonaa euroa (27 406,1 milj. euroa). Lainat ja muut saamiset asiakkailta kasvoivat 938,4 miljoonaa euroa ollen 25 672,0 miljoonaa euroa (24 733,6 milj. euroa). Asuntoluottojen kysyntä on jatkunut hyvänä ja pankin asuntoluottokanta on kasvanut 2,8 prosenttia edellisestä vuodesta. Talletukset kasvoivat tarkastelujaksolla  1 228,4 miljoonaa euroa ollen 16 462,9 miljoonaa euroa (15 234,6 milj. euroa).

Rahoitus- ja likviditeettitilanne säilyi hyvänä ja lyhytaikainen varainhankinta toimi tarkastelujaksolla hyvin. Poikkeuksellisen markkinatilanteen jatkuminen näkyi pitkäaikaisen varainhankinnan hintatason pysymisenä korkealla tasolla. Tarkastelujaksolla Danske Bank Oyj laski liikkeeseen katettuja joukkolainoja 2 miljardia euroa ja muita joukkolainoja laskettiin vastaavana ajanjaksona liikkeeseen 47,3 miljoonaa euroa.

Vakavaraisuus

Danske Bank Oyj soveltaa vakavaraisuuslaskennassa standardimenetelmää (luottoriskin ja operatiivisen riskin oman pääoman vaade) ja perusmenetelmiä (markkinariskien oman pääoman vaade). Danske Bank Oyj -konsernin vakavaraisuussuhdeluku oli 15,8 (14,4) prosenttia, mikä ylittää selvästi viranomaisten asettaman vaatimuksen. Ensisijaisten omien varojen suhde riskipainotettuihin saamisiin oli 15,8 (14,4) prosenttia. Vakavaraisuuteen luettavat omat varat 31.12.2012 olivat yhteensä 2 586,0 miljoonaa euroa (2 617,3 milj. euroa). Konsernin riskipainotetut saamiset olivat 16 324,7 miljoonaa euroa (18 155,0 milj. euroa).

Euroopan pankkivalvojan EBA:n pyynnöstä Danske Bank Oyj:n emoyhtiö, Danske Bank A/S, julkisti lokakuussa 2012 päivitetyn testin pääomitustasostaan vuoden 2011 stressitestin metodologian mukaisesti laskettuna. Danske Bank  -konsernin vakavaraisuus ylitti edellisen vuoden tavoin selvästi stressitestin selviytymisrajaksi määritellyn tason.

Finanssikriisin seurauksena pankkien vakavaraisuussäännöksiä ollaan tiukentamassa. Muutoksilla pyritään mm. parantamaan omien varojen laatua, vähentämään pääomavaateen syklisyyttä ja pankkien velkaantuneisuutta sekä asettamaan määrällisiä rajoitteita likviditeettiriskille. Vuosien 2013-2019 aikana voimaan tuleviksi suunnitellut muutokset ovat edelleen valmisteluvaiheessa, eikä niiden mahdollisia vaikutuksia kyetä yksiselitteisesti arvioimaan.

VAKAVARAISUUS
Danske Bank Oyj -konserniDanske Bank Oyj
Omat varat31.12.201231.12.201131.12.201231.12.2011
Milj. €
Ensisijaiset omat varat  1)2 586,02 617,32 586,72 632,8
Osakepääoma106,0106,0106,0106,0
Vararahasto271,1271,1261,7261,7
Pääomalaina350,0350,0350,0350,0
Vapaa oma pääoma2 001,01 886,32 010,41 919,0
Määräysvallattomien omistajien osuus0,68,2--
Aineettomat hyödykkeet ja liikearvo-2,7-3,7-1,4-3,4
Ehdotettu/maksettu osinko-140,0--140,0-
Muut vähennykset ensisijaisista omista varoista-0,1-0,6-0,1-0,6
Toissijaiset omat varat----
Omat varat yhteensä2 586,02 617,32 586,72 632,8
Riskipainotetut saamiset ja vastuut16 324,718 155,016 303,316 911,1
Omien varojen vähimmäisvaatimus
(8% riskipainotetuista saamisista ja vastuista)1 306,01 452,41 304,31 352,9
Luotto- ja vastapuoliriski1 196,01 345,21 197,31 248,6
Markkinariski22,917,222,917,2
Operatiivinen riski87,190,084,187,1
Vakavaraisuussuhdeluku, %
 - omat varat yhteensä/
   riskipainotetut saamiset ja vastuut15,8 %14,4 %15,9 %15,6 %
 - josta ensisijaiset omat varat/
   riskipainotetut saamiset ja vastuut15,8 %14,4 %15,9 %15,6 %
Konsernin vakavaraisuussuhde on laskettu luottolaitoslain 5 luvun 44-48§ ja 54-66§:ien mukaisesti. Luotto-,
markkina- ja operatiivisen riskien riskipainotetut saamiset ja vastuut on laskettu vakiomenetelmää käyttäen.
1)  Pääomalainojen osuus ensisijaisista konsernin omista varoista on 14 % (14 %).
     Pääomalainojen osuus ensisijaisista Danske Bank Oyj:n omista varoista on 14 % (14 %).

Henkilöstö ja organisaatio

Konsernin henkilöstömäärä oli tarkastelujakson lopussa 2 252 (2 501). Henkilöstömäärä väheni 249 henkilöllä eli 10,0 prosenttia edellisen vuoden lopusta. Tarkastelujaksolla 16 henkilöä siirtyi Danske Bank Oyj:stä Danske Bank A/S Helsingin sivuliikkeen palvelukseen. Henkilöstöstä 94,7 prosenttia työskenteli pankkiliiketoiminnoissa, 2,8 prosenttia Markets -toiminnoissa sekä 2,5 prosenttia Capital -toiminnoissa.

Luottoluokitukset

Toukokuussa 2012 sekä Standard & Poor's että Moody's laskivat Danske Bank Oyj:n luottoluokituksia. Standard & Poor's laski pankin pitkän luottoluokituksen tasolta A tasolle A- muuttaen samalla luottoluokituksen näkymät negatiivisista vakaiksi, lyhyt luokitus laski tasolta A-1 tasolle A-2. Moody's laski pankin  pitkän luottoluokituksen tasolta A1 tasolle A2 vakain näkymin, lyhyen luokituksen säilyessä ennallaan tasolla P-1. Lasku tapahtui osana Moody'sin 15 helmikuuta 2012 aloittamaa 114 eurooppalaisen luottolaitoksen luottoluokitusten uudelleenarviointia. Luottoluokitusten muutoksista ilmoitettiin samanaikaisesti emoyhtiön Danske Bank A/S:n luottoluokitusten muutosten kanssa. Marraskuussa 2012 Standard & Poor's muutti pankin luottoluokituksen näkymät vakaista positiivisiksi.

Danske Bank  Oyj:n hallitus ja tilintarkastajat

Danske Bank Oyj:n hallituksen jäseninä ovat tilikaudella toimineet Thomas F. Borgen (puheenjohtaja 1.6.2012 saakka), Tonny Thierry Andersen (puheenjohtaja 1.6.2012 alkaen), Per Damborg Skovhus (varapuheenjohtaja 1.6.2012 saakka), Henrik Ramlau-Hansen (varapuheenjohtaja 1.6.2012 alkaen), Niels-Ulrik Mousten, Mikael Ericson (1.6.2012 saakka), Georg Schubiger (1.6.2012 saakka), Ilkka Hallavo (1.9.2012 alkaen), Esko Mäkeläinen ja Maija Strandberg.

Danske Bank Oyj:n varsinainen yhtiökokous valitsi varsinaiseksi tilintarkastajaksi tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab:n päävastuullisena tilintarkastajanaan KHT Petri Kettunen.

Danske Bank Oyj:n  osake-, omistus ja konsernirakenteen muutokset

Sampo Pankki Oyj muutti nimensä 15.11.2012 Danske Bank Oyj:ksi.

Danske Bank Oyj -konserni kuuluu Danske Bank -konserniin. Danske Bank -konsernin emoyhtiö on Danske Bank A/S.  Danske Bank Oyj -konsernin emoyhtiö on Danske Bank Oyj.

Danske Bank Oyj -konserniin 31.12.2012 kuuluivat myös seuraavat yhtiöt: Danske Invest Rahastoyhtiö Oy, Kiinteistömaailma Oy, Aurinkopihan Palvelut Oy, MB Equity Partners Oy ja MB Mezzanine FUND II Ky.  Danske Bank Oyj:n omistusosuus tytäryhtiö As. Oy Espoon Leppävaaran Aurinkopihassa putosi alle 50%:in  toukokuun 2012 lopussa ja yhtiö esitetään nyt osakkuusyhtiöissä.

Danske Bank Oyj:n osakkeiden lukumäärä on 106 000 ja osakepääoma 106 miljoonaa euroa. Danske Bank A/S omistaa Danske Bank Oyj:n koko osakekannan.

Konsernin riskienhallinta

Riskienhallinnan keskeinen tavoite on varmistaa pääomien riittävyys suhteessa liiketoiminnan aiheuttamiin riskeihin. Danske Bank Oyj:n hallitus vahvistaa riskienhallinnan periaatteet, riskilimiitit ja muut yleisohjeet, joiden mukaan riskienhallinta organisoidaan Danske Bank Oyj:ssä. Varmistaakseen että pankilla on sekä ulkoiset että sisäiset vaatimukset täyttävä riskienhallintaorganisaatio hallitus on asettanut riskikomitean, jonka päätehtävänä on varmistaa, että Danske Bank Oyj noudattaa hallituksen antamaa, riskejä koskevaa ohjeistusta sekä seuraa kaikkia riskityyppejä ja raportoi tarvittaville tahoille. Hallitus on myös asettanut varainhankintakomitean (ALCO), joka vastaa taseen rakenteellisen korkoriskin seurannasta ja hallinnoinnista Danske Bank Oyj:n toimintaperiaatteiden ja limiittien mukaisesti. Varainhallintakomitea määrittelee myös operatiiviset tavoitetasot likviditeettiriskin hallinnalle ja valvoo likviditeettiriskin hallintaa. Riskienhallintayksikkö yhdessä talouden markkinariskiyksikön kanssa valvoo päivittäistä liiketoimintaa.

Vakavaraisuuslaskennan lisäksi Danske Bank Oyj -konsernin riskien seurannassa käytetään taloudellisen pääoman mittareita, jotka kuvaavat eri riskien kantamiseksi tarvittavan pääoman määrää. Pääomavaatimuksen katteena on riittävästi omaa pääomaa ja pääomalainoja. Merkittävimmät Danske Bank Oyj -konsernin toimintaan liittyvät riskit ovat luottoriski, rahoitustaseen korkoriski sekä likviditeettiriski, operatiivinen riski ja erilaiset liiketoimintariskit.

Konsernin riskiasema säilyi hyvänä. Konsernin liiketoiminnan keskeiset riskit liittyvät yleisen taloudellisen toimintaympäristön ja sijoitusmarkkinoiden kehitykseen sekä finanssialan tuleviin sääntelymuutoksiin.

Hoitamattomat saamiset olivat alhaisella tasolla suhteessa luotto- ja takauskantaan. Nettoluottotappioista ja arvonalentumisista suurin osa muodostui asiakaskohtaisista arvonalentumisista. Hoitamattomien saamisten määrä aleni edellisestä vuodesta ja oli 180,6 miljoonaa euroa (197,0 milj. euroa) eli 0,79 (0,85) prosenttia suhteessa luotto- ja takauskantaan.  

Danske Bank Oyj-konsernilla ei ole sijoituksia GIIPS -valtioiden lainoihin.

Riskeistä ja riskienhallinnasta kerrotaan yksityiskohtaisemmin vuoden 2012 tilinpäätöksessä.  

Tilinpäätöspäivän jälkeiset tapahtumat

Danske Bank Oyj:n hallitus on 28.1.2013  päättänyt yhtiöittää rahoitusyhtiöliiketoiminnan liiketoimintasiirrolla, ja on perustanut sitä varten yhtiön nimeltä Danske Finance Oy.

Näkymät

Euroopan heikko taloustilanne aiheuttaa epävarmuutta rahoitusmarkkinoilla. Pankin kannalta suurimmat riskit liittyvät kansainvälisen talouden ja rahamarkkinoiden kehitykseen. Rahamarkkinoiden levottomuus ja talouden heikko tila vaikuttavat negatiivisesti yleiseen talouskehitykseen ja sitä kautta konsernin tulokseen.

Voitonjakoesitys

Emoyhtiön voitonjakokelpoiset varat ovat 1.990.255.795,10 euroa, josta tilikauden voitto on 164.393.007,95 euroa.

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 2012 jaetaan osinkoa 140,0 miljoonaa euroa ja loput voittovarat 1.850.255.795,10 miljoonaa euroa jätetään vapaaseen omaan pääomaan.

Helsingissä 6.2.2013

Danske Bank Oyj

Hallitus

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Johanna Lamminen

puh. 010 546 7873

Tilinpäätöstiedotteen luvut ovat tilintarkastetut.

Danske Bank Oyj -konsernin tammi-kesäkuun osavuosikatsaus julkaistaan 1.8.2013. Tiedotteet ja muu yritysinformaatio löytyvät Danske Bank Oyj:n internet-sivuilta osoitteesta www.danskebank.fi.

KONSERNIN LAAJATULOSLASKELMA
Milj. eLiite7-12/20127-12/20111-12/20121-12/2011
Korkotuotot307,8385,9665,2723,0
Korkokulut-138,4-203,7-307,1-377,3
Korkokate1169,4182,2358,1345,7
Palkkiotuotot130,3129,1252,9261,7
Palkkiokulut-29,6-28,2-56,6-59,5
Arvopaperi- ja valuuttatoiminnan nettotuotot19,415,141,640,1
Liiketoiminnan muut tuotot14,524,439,158,9
Sijoitustoiminnan nettotuotot1,61,22,22,9
Liiketoiminnan tuotot yhteensä305,5323,9637,5649,8
Henkilöstökulut-79,5-85,8-169,2-175,8
Liiketoiminnan muut kulut-118,4-112,0-221,8-237,2
Poistot ja arvonalentumiset-8,7-18,8-25,7-36,0
Liiketoiminnan kulut yhteensä-206,6-216,6-416,7-449,0
Arvonalentumistappiot luotoista ja muista saamisista2-18,5-7,8-63,9-53,4
Tilikauden voitto ennen veroja80,499,5156,8147,3
Verot-16,4-25,6-41,6-37,5
Tilikauden laaja tulos yhteensä64,073,9115,3109,8
Jakautuminen
  Emoyhtiön omistajien osuus63,373,9114,7108,3
  Määräysvallattomien omistajien osuus0,70,00,61,5

KONSERNITASE
Milj. eLiite12/201212/2011
Varat
Käteiset varat3 034,9814,1
Lainat ja muut saamiset425 672,024 733,6
Kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät rahoitusvarat5, 62 781,01 646,8
Sijoitukset osakkuusyhtiöissä12,78,2
Aineettomat hyödykkeet2,73,7
Sijoituskiinteistöt0,033,7
Aineelliset hyödykkeet19,337,2
Muut varat263,7103,1
Tuloverosaamiset0,823,6
Laskennalliset verosaamiset25,72,0
Varat yhteensä31 812,827 406,1
Velat
Velat luottolaitoksille ja keskuspankeille72 404,81 954,7
Velat yleisölle ja julkisyhteisölle716 462,915 234,6
Liikkeeseen lasketut velkakirjat86 645,04 514,5
Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat rahoitusvelat5, 81 231,61 697,0
Johdannaissopimukset ja muut kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät velat5, 62 203,11 312,4
Muut velat481,0421,4
Tuloverovelat5,50,0
Laskennalliset verovelat0,00,0
Velat yhteensä29 434,025 134,5
Oma pääoma
Osakepääoma106,0106,0
Rahastot271,1271,1
Kertyneet voittovarat2 001,01 886,3
Emoyhtiön omistajien osuus2 378,12 263,4
Määräysvallattomien omistajien osuus0,68,2
Oma pääoma yhteensä2 378,82 271,6
Velat ja oma pääoma yhteensä31 812,827 406,1

KONSERNIN OMAN PÄÄOMAN MUUTOSLASKELMA
Määräys-
vallattomien
Osake-Vara-Voitto-omistajien
Milj. €pääomarahastovaratYhteensäosuusYhteensä
Oma pääoma 1.1.2011106,0271,11 778,02 155,12,12 157,2
Tilikauden laaja tulos yhteensä108,2108,21,5109,8
Kaudelle kirjatut tuotot ja kulut yhteensä108,2108,21,5109,8
Osingonjako
Määräysvallattomien omistajien osuuden muutos4,64,6
Oma pääoma 31.12.2011106,0271,11 886,32 263,48,22 271,6
Oma pääoma 1.1.2012106,0271,11 886,32 263,48,22 271,6
Tilikauden laaja tulos yhteensä114,7114,70,6115,3
Kaudelle kirjatut tuotot ja kulut yhteensä114,7114,70,6115,3
Osingonjako
Määräysvallattomien omistajien osuuden muutos-8,1-8,1
Oma pääoma 31.12.2012106,0271,12 001,02 378,10,62 378,8

KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA
EURm20122011
Liiketoiminnan rahavirta
Voitto ennen veroja156,8147,3
Oikaisut
Osakkuusyhtiöiden tulokset-1,4-1,7
Poistot ja arvonalentumiset aineettomista hyödykkeistä2,23,0
Poistot ja arvonalentumiset aineellisista hyödykkeistä25,231,8
Arvonalentumistappiot luotoista ja muista saamisista63,953,4
Maksetut verot-38,3-37,2
Muut oikaisut4,119,0
Yhteensä212,6215,6
Muutokset käyttöpääomassa
Käteiset varat ja vaadittaessa maksettavat saamiset keskuspankeilta454,7-502,9
Kaupankäyntivarat-244,4-86,6
Lainat ja saamiset93,2-1 074,2
Talletukset1 228,486,9
Muut varat/velat *)1 576,21 420,0
Liiketoiminnan rahavirta3 320,758,8
Investointien kassavirta
Investoinnit tytär- ja osakkuusyhtiöosakkeisiin0,0-0,4
Investoinnit aineettomiin hyödykkeisiin-1,2-0,1
Investoinnit aineellisiin hyödykkeisiin-5,6-5,3
Aineellisten hyödykkeiden myynnit14,718,6
Investointien rahavirta7,912,8
Rahoitustoiminnan rahavirta
Liikkeeseen lasketut velkakirjat, lyhennykset0,0-200,0
Muutos määräysvallattomien omistajien osuuksissa-7,66,1
Rahoitustoiminnan rahavirta-7,6-193,9
Rahavarat tilikauden alussa4 504,54 626,6
Rahavarojen muutos tilikaudella3 321,0-122,1
Rahavarat tilikauden lopussa7 825,54 504,5
Käteiset varat ja vaadittaessa maksettavat saamiset keskuspankeilta3 034,9814,1
Saamiset luottolaitoksilta ja keskuspankeilta, maturiteetti alle 3 kuukautta4 790,63 690,4
Yhteensä7 825,54 504,5
*) Suurin Muut varat/velat riviin vaikuttava erä on liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen
nettomuutos 1 979,0 miljoonaa euroa (514,4 milj. euroa).

KONSERNIN TULOS SEGMENTEITTÄIN 1.1.2012 - 31.12.2012
Milj. €Pankkiliike-toimintoMarketsCapitalMuutEliminoinnitKonserni
Tuotot yhteensä518,161,629,128,70,0637,5
Segmentin kulut yhteensä-363,9-21,3-19,2-12,20,0-416,7
Saamisten arvonalentumiset-63,90,00,00,00,0-63,9
Segmentin voitto ennen veroja90,240,39,816,40,0156,8
KONSERNIN VARAT JA VELAT SEGMENTEITTÄIN 31.12.2012
Varat yhteensä40 4335 945533 253-17 87231 813
josta lainat ja muut saamiset33 3099 18032553-17 40225 672
Velat yhteensä40 4335 945533 253-17 87231 813
josta velat luottolaitoksille ja asiakkaille34 7332 06719-549-17 40218 868
KONSERNIN TULOS SEGMENTEITTÄIN 1.1.2011 - 31.12.2011
Milj. €Pankkiliike-toimintoMarketsCapitalMuutEliminoinnitKonserni
Tuotot yhteensä565,351,636,3-3,50,0649,8
Segmentin kulut yhteensä-399,8-22,2-19,6-7,50,0-449,0
Saamisten arvonalentumiset-59,86,40,00,00,0-53,4
Segmentin voitto ennen veroja105,735,816,7-11,00,0147,3
KONSERNIN VARAT JA VELAT SEGMENTEITTÄIN 31.12.2011
Varat yhteensä39 6734 979507 179-24 47627 406
josta lainat ja muut saamiset38 4299 431156442-23 72524 734
Velat yhteensä39 6734 979507 179-24 47627 406
josta velat luottolaitoksille ja asiakkaille39 1681 63811-51-23 57817 189
Konserni seuraa liiketoimintoja neljässä eri segmentissä; Pankkiliiketoiminto, Markets, Capital ja Muut.
Markets vastaa toiminnasta finanssimarkkinoilla ja siihen liittyvästä neuvontapalvelusta. Markets toimintoihin kuuluu
myös osa konsernin treasury toiminnoista. Capital vastaa varallisuudenhoidosta ja rahastoista. Muut toimintasegmentti
koostuu lähinnä konsernin varainhankinnasta ja tukitoiminnoista, joihin kuuluvat mm. IT-palvelut, palvelukeskus,
tuotekehitys ja logistiikka.
Konsernin uudesta organisaatiosta kerrotaan tilinpäätöksen 2012 segmentti-informaatiossa.
IFRS 8 mukaisesti Danske Bank Oyj -konsernin tulee ilmoittaa, jos tuotot liiketoimista yhden yksittäisen ulkoisen
asiakkaan kanssa ovat vähintään 10% konsernin tuotoista. Danske Bank Oyj -konsernilla ei ole tällaisia asiakkaita.

DANSKE BANK OYJ -KONSERNIN AVAINLUVUT
1-12/20121-12/2011
Tuotot yhteensäMilj. e637650
Kulut yhteensäMilj. e417449
Arvonalentumistappiot luotoista ja muista saamisista 1)Milj. e6453
Voitto ennen verojaMilj. e157147
Kulu-tuotto -suhde%65,469,1
Tase kauden päättyessäMilj. e31 81327 406
Oma pääoma kauden päättyessäMilj. e2 3792 272
Oman pääoman tuotto 2)%5,05,0
Vakavaraisuus%15,814,4
Henkilöstön määrä (FTE) kauden lopussa2 2522 501
Koko pääoman tuotto%0,40,4
Omavaraisuusaste%7,58,3
1) Arvonalentumistappiot luotoista ja muista saamisista sisältävät arvonalentumistappiot,
    niiden peruutukset, toteutuneet luottotappiot ja luottotappioiden palautukset.
   (-) tappioiden nettomäärä positiivinen.
2) Taseen erää pääomalainat ei ole luettu mukaan omaan pääomaan.
TUNNUSLUKUJEN LASKENNASSA KÄYTETYT KAAVAT
Kulu- tuotto -suhde, %:
Henkilöstökulut + liiketoiminnan muut kulutx 100
....................................................................
Korkokate + arvopaperikaupan ja valuuttatoiminnan nettotuotot +
palkkiotuotot, netto + sijoitustoiminnan nettotuotot + liiketoiminnan muut tuotot
Oman pääoman tuotto, %:
Voitto ennen veroja - verotx 100
......................................................................
Oma pääoma (vuoden alun ja lopun keskiarvo) + määräysvallattomien omistajien osuus
(vuoden alun ja lopun keskiarvo)
Kokonaispääoman tuotto, % :
Voitto ennen veroja - verotx 100
....................................................................
Taseen loppusumma (vuoden alun ja lopun keskiarvo)
Omavaraisuusaste, % :
Oma pääoma + määräysvallattomien omistajien osuusx 100
....................................................................
Taseen loppusumma

MUUT LIITETIEDOT
LAATIMISPERIAATTEET
Tämä tilinpäätöstiedote on laadittu IAS 34 -standardin mukaisesti. Osavuosikatsauksen laatimisessa on
sovellettu samoja laatimisperiaatteita kuin vuositilinpäätöksessä 2011.
Liitetietojen luvut on pyöristetty, joten yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa
esitetystä summaluvusta.

1KORKOKATE
Milj. €20122011
Korkotuotot
Saamisista luottolaitoksilta67,589,6
Saamisista yleisöltä ja julkisyhteisöiltä537,6588,4
Saamistodistuksista4,24,7
Johdannaissopimuksista48,838,8
Muut korkotuotot7,11,5
Yhteensä665,2723,0
Korkokulut
Veloista luottolaitoksille-68,6-81,3
Veloista yleisölle ja julkisyhteisöille-91,7-152,3
Yleiseen liikkeeseen lasketuista velkakirjoista-133,3-127,2
Veloista joilla on huonompi etuoikeus kuin muilla veloilla-13,0-15,5
Muut korkokulut-0,5-1,0
Yhteensä-307,1-377,3
Korkokate358,1345,7
Korkotuotot sisältävät 10,0 milj. euroa (8,0 milj. euroa) arvoltaan alentuneille lainoille kertynyttä korkotuottoa.

2ARVONALENTUMISTAPPIOT LUOTOISTA JA MUISTA SAAMISISTA
Milj. €Sopimus-kohtaiset arvonalentu-mistappiotRyhmä-kohtaiset arvonalentu-mistappiotPalautuksetYhteensä
Saamisista luottolaitoksilta--
Saamisista asiakkailta
 -arvonalentumiset92,619,6112,2
 -luottotappiot42,218,523,6
-peruutukset-92,7-92,7
Konserniosakkeista ja -osuuksista20,320,3
Takauksista ja muista taseen ulkopuolisita eristä
 -arvonalentumiset1,11,1
 -luottotappiot-
-peruutukset-0,7-0,7
Yhteensä 1-12/201263,618,918,563,9
Sopimus-kohtaiset arvonalentu-mistappiotRyhmä-kohtaiset arvonalentu-mistappiotPalautuksetYhteensä
Saamisista luottolaitoksilta0,00,0
Saamisista asiakkailta
 -arvonalentumiset126,70,4127,1
 -luottotappiot73,173,1
-peruutukset-119,915,0-134,9
Konserniosakkeista ja -osuuksista
Takauksista ja muista taseen ulkopuolisita eristä
 -arvonalentumiset0,0
 -luottotappiot0,00,0
-peruutukset-11,90,0-11,9
Yhteensä 1-12/201168,00,315,053,4

3TASEEN LUOKITTELU JA MATURITEETTIJAKAUMA
Käypään
arvoon
Milj. €Jaksotettuuntulosvai-Suojaavat
hankinta-kutteisestijohdan-
VARATmenoonkirjattavatnaisetYhteensä
Käteiset varat  ja keskuspankkitalletukset3 034,93 034,9
Saamiset yleisöltä ja julkisyhteisöiltä20 844,620 844,6
Saamiset luottolaitoksilta4 827,44 827,4
Kaupankäyntivarat
   Saamistodistukset299,6299,6
   Osakkeet ja osuudet57,557,5
   Johdannaissopimukset2 305,1118,92 423,9
Osakkeet ja osuudet omistusyhteysyrityksissä12,712,7
Sijoituskiinteistöt-0,0
Aineettomat hyödykkeet2,72,7
Aineelliset hyödykkeet19,319,3
Muut taseen vastaavaa puolen erät290,1290,1
Yhteensä 31.12.201229 019,02 674,9118,931 812,8
Käypään
arvoon
Jaksotettuuntulosvai-Suojaavat
hankinta-kutteisestijohdan-
VARATmenoonkirjattavatnaisetYhteensä
Käteiset varat  ja keskuspankkitalletukset814,1814,1
Saamiset yleisöltä ja julkisyhteisöiltä21 001,721 001,7
Saamiset luottolaitoksilta3 731,93 731,9
Kaupankäyntivarat
   Saamistodistukset182,8182,8
   Osakkeet ja osuudet20,220,2
   Johdannaissopimukset1 171,9271,91 443,8
Osakkeet ja osuudet omistusyhteysyrityksissä8,28,2
Sijoituskiinteistöt33,733,7
Aineettomat hyödykkeet3,73,7
Aineelliset hyödykkeet37,237,2
Muut taseen vastaavaa puolen erät128,7128,7
Yhteensä 31.12.201125 717,31 416,9271,927 406,1
Käypään
arvoon
Milj. €Jaksotettuuntulosvai-Suojaavat
hankinta-kutteisestijohdan-
VELATmenoonkirjattavatnaisetYhteensä
Velat luottolaitoksille ja keskuspankeille2 404,82 404,8
Velat asiakkaille16 462,916 462,9
Liikkeeseen lasketut velkakirjat
->  Joukkovelkakirjalainat6 288,26 288,2
Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat rahoitusvelat
->  Sijoitustodistukset1 231,61 231,6
Johdannaissopimukset ja muut kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät velat2 084,4118,72 203,1
Velat, joilla huonompi etuoikeus kuin muilla veloilla356,8356,8
Muut velat486,6486,6
Yhteensä 31.12.201225 999,33 316,0118,729 434,0
Käypään
arvoon
Jaksotettuuntulosvai-Suojaavat
hankinta-kutteisestijohdan-
VELATmenoonkirjattavatnaisetYhteensä
Velat luottolaitoksille ja keskuspankeille1 954,71 954,7
Velat asiakkaille15 234,615 234,6
Liikkeeseen lasketut velkakirjat
->  Joukkovelkakirjalainat4 157,84 157,8
Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat rahoitusvelat
->  Sijoitustodistukset1 697,01 697,0
Johdannaissopimukset ja muut kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät velat1 080,8231,61 312,4
Velat, joilla huonompi etuoikeus kuin muilla veloilla356,7356,7
Muut velat421,4421,4
Yhteensä 31.12.201122 125,22 777,8231,625 134,5

TASEEN MATURITEETTIJAKAUMA
2012
Milj. €
VaratYhteensä<  1 vuosi> 1 vuosi
Käteiset varat3 034,93 034,9-
Saamiset luottolaitoksilta4 827,34 783,344,0
Saamiset yleisöltä ja julkisyhteisöiltä20 844,63 908,116 936,5
Kaupankäyntivarat2 781,0694,02 087,0
Osakkeet ja Osuudet omistusyhteysyrityksissä12,7-12,7
Aineettomat hyödykkeet2,7-2,7
Aineelliset hyödykkeet19,3-19,3
Muut taseen vastaavaa puolen erät290,1290,1-
Yhteensä31 812,812 710,619 102,2
VelatYhteensä<  1 vuosi> 1 vuosi
Velat luottolaitoksille2 404,82 314,890,0
Velat yleisölle ja julkisyhteisöille16 462,916 335,9127,0
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat7 519,81 990,15 529,7
Johdannaissopimukset ja muut kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät velat2 203,1521,01 682,2
Muut taseen vastattavaa puolen erät486,6486,6-
Velat joilla huonompi etuoikeus kuin muilla veloilla356,8123,6233,2
Oma pääoma2 378,8-2 378,8
Yhteensä31 812,821 771,910 040,9
2011
Milj. €
VaratYhteensä<  1 vuosi> 1 vuosi
Käteiset varat814,1814,1-
Saamiset luottolaitoksilta3 731,93 689,442,5
Saamiset yleisöltä ja julkisyhteisöiltä21 001,73 997,717 004,1
Kaupankäyntivarat1 646,8636,11 010,7
Osakkeet ja Osuudet omistusyhteysyrityksissä8,2-8,2
Aineettomat hyödykkeet3,7-3,7
Aineelliset hyödykkeet71,0-71,0
Muut taseen vastaavaa puolen erät128,7128,7-
Yhteensä27 406,19 265,918 140,1
VelatYhteensä< 1 vuosi> 1 vuosi
Velat luottolaitoksille1 954,71 864,790,0
Velat yleisölle ja julkisyhteisöille15 234,615 094,0140,7
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat5 854,81 753,64 101,1
Johdannaissopimukset ja muut kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät velat1 312,3496,6815,7
Muut taseen vastattavaa puolen erät421,4421,4-
Velat joilla huonompi etuoikeus kuin muilla veloilla356,7123,5233,2
Oma pääoma2 271,6-2 271,6
Yhteensä27 406,119 753,87 652,3
Erääntyneiden rahoitusvarojen ikäjakauma
Milj. €20122011
Erääntyneet saamiset 30-90 päivää139,4140,0
Järjestämättömät saamiset 90-180 päivää31,434,9
Järjestämättömät saamiset vähintään 180 päivää137,8123,9
Järjestämättömät saamiset konkurssiyrityksiltä ja takaussaamiset11,438,2
Määräaikaistalletukset ja vaadittaessa maksettavat talletukst sisältyvät velkoihin yleisölle ja julkisyhteisöille.
Määräaikaistalletukset on esitetty sopimuksen mukaisessa, jäljellä olevassa maturiteettiluokassa. Vaadittaessa
maksettavilla talletuksilla on lyhyt sopimuksen mukainen maturiteetti, mutta ne luokitellaan pysyvämmäksi
rahoituslähteeksi, jonka odotettu maturiteetti on yli vuoden.
Johdannaisten maturiteettijakauma löytyy tilinpäätöksen IFRS liitetiedosta 16.

4LAINAT JA MUUT SAAMISET
Milj. €20122011
Saamiset yleisöltä ja julkisyhteisöiltä
Tuotteittain
Asuntoluotot11 716,011 341,7
Muut henkilöasiakasluotot1 216,81 229,5
Kortti- ja kulutusluotot1 421,11 470,4
Rahoitusleasing -saamiset540,4555,3
Muut yritysluotot6 303,76 737,4
Arvonalentumistappiot-353,5-332,6
Yhteensä20 844,621 001,7
Saamiset luottolaitoksilta
    Talletukset1 525,62 155,1
    Reposopimukset3 053,01 450,1
    Muut saamiset248,7126,8
   Arvonalentumistappiot--
Yhteensä4 827,43 731,9
Lainat ja muut saamiset yhteensä25 672,024 733,6

5RAHOITUSINSTRUMENTIT20122011
VaratVelatVaratVelat
Milj. €
Kaupankäyntivarat/ -velat357,1-203,1-
Johdannaissopimukset (liite 6)2 423,92 203,11 443,81 312,4
Käypään arvoon kirjattavat saamistodistukset-1 231,6-1 697,0
Rahoitusinstrumentit yhteensä2 781,03 434,71 646,83 009,4
Kaupankäyntivarojen erittely löytyy tilinpäätöksen IFRS liitetiedosta 16.

6JOHDANNAISSOPIMUKSET
2012
Milj. €Sopimus/Käypä arvo
nimellis-SaamisetVelat
arvo
Kaupankäynti-
tarkoituksessa
pidettävät
johdannaissopimukset
Korkojohdannaiset
OTC-johdannaiset64 547,9806,11 152,7
Pörssijohdannaiset1 231,82,71,9
Valuuttajohdannaiset
OTC-johdannaiset37 895,5779,8770,7
Osakejohdannaiset
OTC-johdannaiset1 258,08,68,9
Muut johdannaiset
OTC-johdannaiset541,759,622,9
Pörssijohdannaiset418,116,745,9
Kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät johdannaissopimukset yhteensä1 673,52 003,0
Suojaavat johdannaiset
Käypää arvoa suojaavat
Korkojohdannaiset8 234,7750,4200,1
Suojaavat johdannaiset yhteensä750,4200,1
Johdannaissopimukset yhteensä2 423,92 203,1
2011
Milj. €Sopimus/Käypä arvo
nimellis-SaamisetVelat
arvo
Kaupankäynti-
tarkoituksessa
pidettävät
johdannaissopimukset
Korkojohdannaiset
OTC-johdannaiset39 885,3554,7496,9
Pörssijohdannaiset159,70,61,1
Valuuttajohdannaiset
OTC-johdannaiset26 415,5513,8501,9
Osakejohdannaiset
OTC-johdannaiset4 402,716,214,4
Pörssijohdannaiset0,00,00,0
Muut johdannaiset
OTC-johdannaiset553,572,432,5
Pörssijohdannaiset360,714,234,0
Kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät johdannaissopimukset yhteensä1 171,91 080,8
Suojaavat johdannaiset
Käypää arvoa suojaavat
Korkojohdannaiset5 659,6271,9231,6
Valuuttajohdannaiset0,00,00,0
Osakejohdannaiset0,00,00,0
Suojaavat johdannaiset yhteensä271,9231,6
Johdannaissopimukset yhteensä1 443,81 312,4


7VELAT LUOTTOLAITOKSILLE JA YLEISÖLLE
Milj. €20122011
Velat luottolaitoksille ja keskuspankeille
Velat keskuspankeille0,30,4
Talletukset luottolaitoksilta1 898,21 504,6
Muut velat luottolaitoksille506,2449,7
Yhteensä2 404,81 954,7
Velat yleisölle ja julkisyhteisölle
Talletukset
Käyttötilit2 805,72 674,6
Säästötilit2 827,72 867,6
Maksuliiketilit7 586,86 623,5
Markkinarahatalletukset182,6365,9
Muut määräaikaan sidotut talletukset3 060,12 702,9
Yhteensä16 462,915 234,6
Velat luottolaitoksille ja yleisölle yhteensä18 867,717 189,3

8LIIKKEESEEN LASKETUT VELKAKIRJAT
Milj. €20122011
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat
Sijoitustodistukset1 231,61 697,0
Joukkovelkakirjalainat *)6 288,24 157,8
josta ulkomaanrahanmääräisiä34,034,8
Yhteensä7 519,85 854,8
Velat, joilla on huonompi etuoikeus
Pääomalainat356,8356,7
Josta ikuisia lainoja356,8356,7
Yhteensä356,8356,7
Yleiseen liikkeeseenlasketut velkakirjat yhteensä7 876,66 211,5
*) Josta liikkeeseen laskettuja suomalaisia vakuudellisia joukkulainoja 5 miljardia euroa
(3 miljardia euroa).

9EHDOLLISET VELAT JA SITOUMUKSET
Milj. €20122011
Taseen ulkopuoliset sitoumukset
Takaukset ja pantit1 796,71 858,9
Käyttämättömät luottojärjestelyt4 229,64 377,0
Yhteensä6 026,46 235,9
Taseen ulkopuoliset sitoumukset koostuvat pääosin takauksista ja käyttämättömistä luottojärjestelyistä.
Käyttämättömien luottojärjestelyjen tiliehtojen sitovuutta on tarkastettu ja osittain päivitetty, vertailu-
luvut on muutettu vastaavasti. Takaukset ovat asiakkaan puolesta kolmannen hyväksi annettuja sitoumuksia,
jotka sisältävät pankki- ja remburssitakaukset. Käyttämättömät luottojärjestelyt ovat peruuttamattomia
sitoumuksia antaa luottoa ja koostuvat myönnetyistä nostamattomista luotoista, käyttämättömien luotto-
ja luotollisten tilien limiiteistä. Sitoumukset esitetään määrään, joka niistä tilinpäätöshetkellä jouduttaisiin
maksamaan. Takauksista kirjataan varaus, jos arvioidaan, että maksu takauksen perusteella on todennäköinen.
Danske Bank Oyj -konsernin yhtiöt ovat osallisina erilaisissa oikeusprosesseissa, joiden
ei kuitenkaan odoteta vaikuttavan merkittävästi yhtiöiden taloudelliseen asemaan.
Vakuudeksi annettu omaisuus ja vakuudelliset velat ja sitoumukset
20122011
Vakuudeksi annettu omaisuusAnnettu vakuusVelat / sitou-muksetAnnettu vakuusVelat / sitou-mukset
Kaupankäyntivarat ja johdannaissopimukset
    Kaupankäyntiarvopaperit375,2605,8406,9606,4
Lainat ja muut saamiset
    Lainat6 518,95 262,44 026,83 184,1
Ei-purettavissa olevat vuokrasopimukset20122011
Ei-purettavissa olevien muiden vuokrasopimusten perusteella maksettavat vähimmäisvuokrat
   yhden vuoden kuluessa26,327,9
   yli yhden vuoden ja enintään viiden vuoden kuluttua71,279,5
   yli viiden vuoden kuluttua13,424,5
Yhteensä110,9131,9
Ei-purettavissa olevista edelleenvuokraussopimuksista odotettavissa olevien saatavien
vuokrien kokonaismäärä 31.12.2012 oli 8,9 milj. euroa (10,9 milj. euroa).
Vuonna 2012 kuluksi kirjatut edelleen vuokrattujen toimitilojen vuokrat olivat 3,4 milj. euroa (3,2 milj. euroa).
Milj. €
Ei-purettavissa olevat muut leasingsopimukset (huoltoleasing)20122011
Ei-purettavissa olevien muiden leasingsopimusten tulevien leasingmaksujen vähimmäismäärien jakauma:
yhden vuoden kuluessa0,63,2
yli yhden vuoden ja enintään viiden vuoden kuluttua0,00,5
yli viiden vuoden kuluttua--
Yhteensä 0,73,7

10LÄHIPIIRITIEDOT
LÄHIPIIRILIIKETOIMET KONSERNIYHTIÖIDEN JA MUUN LÄHIPIIRIN KANSSA
VaikutusvaltayhteisötOsakkuusyhtiöt
Milj. €2012201120122011
Luotot ja muut saamiset4 444,53 445,796,283,4
Arvopaperit ja johdannaiset117,10,215,29,2
Talletukseet1 649,01 269,30,00,0
Johdannaiset-15,4-226,8--
Takaukset ja takuusitoumukset1,53,5--
Käyttämättömät luottojärjestelyt0,76,811,8
Saadut vakuudet29,30,0
Korkotuotot23,721,03,23,2
Korkokulut19,821,00,90,5
Osinkotuotot1,51,5
Arvonalentumiskirjaukset0,10,2
Ostot konserniyhtiöiltä95,990,3
Myynnit konserniyhtiöille10,314,8
HallintohenkilötMuut
Milj. €2012201120122011
Luotot ja muut saamiset0,20,592,458,4
Arvopaperit ja johdannaiset--1,00,4
Talletukseet0,20,036,843,4
Johdannaiset--
Takaukset ja takuusitoumukset--5,85,6
Käyttämättömät luottojärjestelyt0,10,2
Saadut vakuudet0,20,7
Korkotuotot0,00,03,71,9
Korkokulut0,00,00,90,4
Osinkotuotot
Arvonalentumiskirjaukset-1,3-
Ostot konserniyhtiöiltä
Myynnit konserniyhtiöille

Danske Bank Oyj:n lähiipiiri muodostuu tilinpäätökseen yhdistellyistä yhtiöistä, osakkuusyhtiöistä, hallintohenkilöistä ja muista lähipiiriin kuuluvista                                   
yhtiöistä. Vaikutusvaltayhteisöihin on luettu emoyhtiö  sivukonttoreineen. Hallintohenkilöihin luetaan hallitus ja toimiva johto mukaan lukien läheiset                                    
perheenjäsenet ja yhtiöt, joissa hallintohenkilöillä tai heidän läheisillä perheenjäsenillään on huomattava vaikutusvalta.  Muihin lähipiiriin kuuluviin                                    
yhteisöihin luetaan sisaryritykset.


Attachments

Danske Bank Oyj - Tilinpäätöstiedote 2012