Source: Biohit Oyj

Biohit Oyj ja Tamro Oyj sopineet yhteistyön tiivistämisestä koskien Acetium-tuoteperhettä

Biohit Oyj ja Tamro Oyj ovat sopineet yhteistyön tiivistämisestä koskien Acetium-tuoteperhettä. Yhteistyö käsittää jatkossa uuden Acetium imeskelytabletin apteekkimarkkinoinnin ja -jakelun Suomessa. Imeskelytabletti poistaa tehokkaasti sylkeen liuennutta asetaldehydiä tupakoinnin yhteydessä. Vuonna 2008 WHO totesi asetaldehydin kuuluvan tupakansavun merkittävimpien karsinogeenien ryhmään, joille altistumisen vähentämisen tulisi olla pakollista. Uuden tuotteen arvioidaan olevan myynnissä Suomessa ensimmäisen vuosineljänneksen loppupuolella.

Toimitusjohtaja Semi Korpela, Biohit Oyj: ”Tämä ainutlaatuinen tupakoitsijoille suunnattu Acetium imeskelytabletti saattaa auttaa myös tupakoinnista luopumisessa. Tuote sopii jokaisen tupakoitsijan suuhun.”

Varatoimitusjohtaja Kai Kaasalainen, Tamro: ”Myynnille on positiiviset odotukset kahden tuotteen, Acetium-kapselin ja Acetium - imeskelytabletin, tukiessa toisiaan.”

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Semi Korpela, Biohit Oyj
puh. +358 9 773 861
semi.korpela@biohit.fi
www.biohit.fi

 

Biohit lyhyesti

Biohit Oyj on vuonna 1988 perustettu globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys. Biohitin missio on " Innovating for Health”. Yhtiön tarkoitus on ottaa yhteiskuntavastuuta ja tuottaa lääketieteen, tutkimuslaitosten ja teollisuuden käyttöön innovaatioita, uusia teknologioita ja analyysijärjestelmiä, joiden avulla voidaan edistää tutkimusta ja diagnostiikkaa sekä parantaa ihmisten elämisen laatua ennaltaehkäisemällä sairauksia, inhimillistä kärsimystä ja taloudellisia menetyksiä. Voimakkaasti yhteiskuntavastuuta ottavana yrityksenä tehtävämme on myös edistää tietoisuutta 1-luokan karsinogeenista asetaldehydistä sekä innovoida ja kehittää tuotteidemme ja palvelujemme markkinointia ja saatavuutta suureen tarpeeseen. Biohitin pääkonttori on Helsingissä, ja tytäryhtiöt sijaitsevat Kiinassa ja Iso-Britanniassa. Biohitin B-sarjan osakkeet (BIOBV) on vuodesta 1999 noteerattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:n Small cap/Terveydenhuolto-ryhmässä.

 

Tamro Suomi

Tamro on Suomen johtava lääkkeiden ja terveyttä ja hyvinvointia edistävien tuotteiden jakelija. Suomalaisessa hyvinvoinnin ketjussa Tamrolla on tärkeä rooli: huolehdimme siitä, että apteekit ja sairaalat saavat tarvitsemansa lääkkeet ja muut tuotteet nopeasti ja luotettavasti. Tamron liikevaihto on noin 700 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä noin 370. Tamro on osa kansainvälistä PHOENIX-konsernia.

 

 

Lisätietoa Acetium -imeskelytabletista:

Asetaldehydi on tupakansavun merkittävin syöpää aiheuttava aine, karsinogeeni (Haussmann 2012). Sitä on tupakansavussa lähes 1000 kertaa enemmän kuin yhtäkään toista karsinogeenia. Erittäin hyvin veteen liukenevana aineena tupakansavun sisältämä asetaldehydi liukenee tupakoinnin aikana sylkeen ja kulkeutuu sen mukana suun, nielun, ruokatorven ja mahalaukun limakalvoille. Tällä mekanismilla tupakointi lisää merkittävästi nimenomaan näiden alueiden syöpäriskiä.

Normaalisti syljessä ei ole mitattavia pitoisuuksia asetaldehydiä. Tupakoinnin aikana syljen asetaldehydipitoisuus on keskimäärin 228 mikromoolia litrassa (10mg/l). Mikäli tupakoiva on nauttinut samanaikaisesti myös alkoholia, hänen sylkensä asetaldehydipitoisuus on merkittävästi korkeampi: noin 360 mikromoolia litraa kohden (16mg/l). Syöpää aiheuttava asetaldehydipitoisuus on 50–100 mikromoolia eli 2,2–4,4mg asetaldehydiä litrassa. Täten aktiivisen tupakoinnin aikana syljen asetaldehydipitoisuus ylittää tämän riskirajan 2–4 -kertaisesti.

Acetium® Imeskelytabletti on Biohit Oyj:n kehittämä uusi menetelmä, joka poistaa erittäin tehokkaasti asetaldehydiä tupakoitsijan syljestä L-kysteiiniä ja ksylitolia sisältävän valmisteen avulla. Tutkimuksissa on osoitettu, että jo hyvin pieni määrä kysteiiniä (3 mg) poistaa yli 90 % tupakoinnin aikana sylkeen liuenneesta asetaldehydistä.

Asetaldehydiä syntyy tupakansavun palamisprosessin yhteydessä. Asetaldehydi ei paranna savukkeiden makua tai tuoksua, eikä sen oleteta vaikuttavan savukkeiden houkuttelevuuteen. Asetaldehydin kuitenkin oletetaan tekevän savukkeista enemmän riippuvuutta aiheuttavia lisäämällä nikotiinin riippuvuutta aiheuttavaa vaikutusta. Asetaldehydi voi myös sitoutua elimistössä tiettyihin aminohappoihin, ja muodostaa ns. harmaaneja. Harmaanien uskotaan vaikuttavan suoraan aivoihin masennuslääkkeiden tapaan mielialaa parantavasti. Tupakkariippuvuus saattaa siis vahvistua tällä mekanismilla. Tätä hypoteesia on mahdollista tutkia Acetium imeskelytabletin avulla.

 

Acetium imeskelytablettiin ja tupakansavun asetaldehydiin liittyvää kirjallisuutta:

1. Salaspuro V, Salaspuro M. Synergistic effect of alcohol drinking and smoking on in vivo acetaldehyde concentration in saliva. Int J Cancer 2004;111:480-483.
2. Salaspuro VJ, Hietala JM, Marvola ML, Salaspuro MP. Eliminating carcinogenic acetaldehyde by cysteine from saliva during smoking. Cancer Epid Biomark Prev 2006;15:146-9.
3. Kartal A, Hietala J, Laakso I, Kaihovaara P, Salaspuro V, Sakkinen M, et al. Formulation and in vivo evaluation of L-cysteine chewing gums for binding carcinogenic acetaldehyde in the saliva during smoking. J Pharm Pharmacol 2007;59:1353-8.
4. Haussmann HJ. Use of hazard indices for a theoretical evaluation of cigarette smoke composition. Chem Res Toxicol 2012;25:794−810.
5. Burns DM, Dybing E, Gray N, Hecht S, Anderson C, Sanner T et al. Mandated lowering of toxicants in cigarette smoke: a description of the World Health Organization Tob Reg proposal. Tob Control 2008;17:132−41.

 

Lue myös:
Valvira: www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/tupakka/tuotevalvonta/tupakan_lisaainesosat
THL: www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/tietopaketit/tupakointi/tupakkatuotteiden_lisaainesosat
Syöpäjärjestöt: www.cancer.fi/syovanehkaisy/tupakka/tupakan-lisaaineet/

 

Acetium-kapseli:

Acetium-kapselista hitaasti liukeneva L-kysteiini sitoo (neutraloi) tehokkaasti syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä ja voi siten ehkäistä maha- ja ruokatorvisyöpiä. Näiden syöpien hoitoennuste on erityisen huono niiden liian myöhäisen toteamisen vuoksi.

Acetium-kapselilla on vahva tieteellinen perusta ja suuri tarve. Spesifisen syöpää aiheuttavan aineen löytäminen on syövän ehkäisyssä avainasemassa. Pistemutaatiosta johtuva puutteellinen kyky hävittää asetaldehydiä tarjoaa asetaldehydialtistuksen ihmismallin, joka johtaa alkoholin käyttäjillä monikertaiseen yläruoansulatuskanavan syöpien esiintymiseen. Tästä mallista saatujen yhteneväisten epidemiologisten ja biokemiallisten tulosten perusteella WHO:n alainen kansainvälinen Syövän tutkimuslaitos (IARC, International Agency for Research on Cancer) luokitteli lokakuussa 2009 alkoholijuomissa olevan ja alkoholista sisäsyntyisesti muodostuvan asetaldehydin I-luokan karsinogeeniksi ihmiselle eli yhtä syöpävaaralliseksi kuin esimerkiksi asbestin, formaldehydin ja bentseenin. Kaikkia I- luokan karsinogeeneja koskee yhtenäinen periaate: niille altistumista on pyrittävä kaikin mahdollisin tavoin vähentämään.

Acetium-kapseli on ainutlaatuinen innovaatio, jonka on osoitettu vähentävän altistumista asetaldehydille. Acetium-kapseli on tarkoitettu mm. henkilöille, joilla on mahalaukun limakalvon vaurion ja toimintahäiriön (atrofisen gastriitin) aiheuttama hapoton maha. Hapoton maha on sekä maha- että ruokatorvisyövän merkittävin tunnettu riskitekijä. Näitä riskiryhmään kuuluvia ihmisiä, ilman että ovat siitä tietoisia, on maailmassa noin 500 miljoonaa. Yksinkertaisin tapa todeta atrofisen gastriitin aiheuttama hapoton maha on verestä tehtävä GastroPanel-biomerkkiainetutkimus, jonka Biohit Oyj on myös kehittänyt.

Reseptivapaita Acetium-kapseleita suositellaan henkilöille, joilla on:

  1. pitkäaikainen mahahapon (HCl) määrää alentava lääkitys (PPI-lääkkeet ja H2- salpaajat), joita käyttää ajoittain tai jatkuvasti 5–10 % länsimaisesta väestöstä ja Suomessa mahdollisesti jo yli 500 000 henkilöä,
  2. helikobakteeri-infektion tai autoimmuunitaudin aiheuttamasta atrofisesta gastriitista johtuva hapoton tai matalahappoinen maha, jonka GastroPanel löytää (noin 500 miljoonaa ihmistä maailmassa),
  3. hoitamaton krooninen helikobakteeri-infektio, josta luotettavan diagnoosin antaa GastroPanel (yli 500 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti),
  4. mahaleikkauksen jälkitila (yli miljoona ihmistä maailmanlaajuisesti),
  5. asetaldehydin aineenvaihduntaan liittyvä geenivirhe: 30–50 %:lla aasialaisista on vajavainen ALDH2-toiminta.

Acetium- ja GastroPanel innovaatiot avaavat uusia mahdollisuuksia turvallisen ja kustannustehokkaan terveydenhuollon kehittämiseen ja sen myötä suurten ja voimakkaasti kasvavien markkinoiden hyödyntämiseen yhteistyössä alan yritysten ja tutkijoiden kanssa.

 

Lue lisää:
www.biohit.fi > Tutkimus > State of the art GastroPanel and Acetium innovations for the unmet need ja www.biohit.fi > Tutkimus > GastroPanel-tutkimus.