Efter ett framgångsrikt samgående mellan Mobyson och StjärnaFyrkant under 2011 så har 2012 präglats av minskade försäljningsintäkter, högre bruttomarginaler och en mer kostnadseffektiv organisation.


VD har ordet

Efter ett framgångsrikt samgående mellan Mobyson och StjärnaFyrkant under 2011 så har 2012 präglats av minskade försäljningsintäkter, högre bruttomarginaler och en mer kostnadseffektiv organisation. Den förbättrade bruttomarginalen och de lägre kostnaderna kompenserar dock inte minskningen av försäljningsintäkter fullt ut, utan årets rörelseresultat före nedskrivningar och avskrivningar (EBITDA) uppgick till 1,5 MSEK (6,0). Resultatet påverkades framförallt av ett svagt fjärde kvartal.

Minskade försäljningsintäkter

Under 2012 minskade StjärnaFyrkants intäkter med cirka 30% jämfört med föregående år. Detta är naturligtvis en stor besvikelse och de huvudsakliga anledningarna till intäktsminskningen är lågkonjunkturen och StjärnaFyrkants ändrade strategi. Marknadssituationen präglades av en stor osäkerhet och en ojämn efterfrågan under året, framförallt inom segmenten medelstora och stora företag. Lågkonjunkturens påverkan på StjärnaFyrkants intäkter ökade successivt under året och under det fjärde kvartalet påverkade lågkonjunkturen väsentligen även segmentet små företag.

Vidare innebar StjärnaFyrkants strategiska beslut att inte konkurrera om de renodlade hårdvaruaffärerna med låga marginaler till de största företagen en förväntad minskning av försäljningsintäkterna under 2012.

Högre bruttomarginaler

StjärnaFyrkants strategiska fokus på affärer där hårdvara och tjänster som service, support, säkerhet och administration kombineras, har resulterat i högre bruttomarginaler under året. Även den ökade försäljning av operatörsnära tjänster såsom mobila bredband, har bidragit till förbättringen av årets bruttomarginal till 40,7%, att jämföra med föregående års 34,3%. Även StjärnaFyrkants aktiva arbete med att förstärka försäljningsorganisationen, intensifiera försäljningsarbetet och anpassa säljprocesserna till marknadssituationen har bidragit till den förbättrade bruttomarginalen.

Kostnadseffektiv organisation

Tack vare det framgångsrika integrationsarbetet av StjärnaFyrkant och Mobyson samt effektiviseringar under 2011 har bolagets kostnadsbild varit väsentligt lägre under 2012 än tidigare år. Arbetet med att effektivisera företagets processer har fortsatt kontinuerligt under 2012 och exempelvis så är i princip all administration, produktion och logistik idag flyttad till Sundsvall.

Framtid

StjärnaFyrkant har under året satsat på två segment som kommer att påverka intäkterna under 2013:

Ramavtalet med Kammarkollegiet och Statens inköpscentral gällande mobiltelefoner och tillhörande tjänster till offentlig sektor . Med avtalet som grund har underavtal med bland annat Patent & registreringsverket, Livsmedelsverket, Lunds universitet och Ängelholms Kommun tecknats. Det totala ordervärdet bedöms vara drygt 20 Mkr under en 3 års period. Efter årsskiftet har avtal tecknats med Landstinget Blekinge samt Sölvesborg, Bromölla, Olofström, Ronneby och Karlshamns kommun.

Utveckling av nya tjänster. Framförallt mobil säkerhet som efterfrågas i allt högre grad. Genom den egna servicebyrån, vilken är säkerhetsklassad av säkerhetspolisen, erbjuds säker service av mobiltelefoner, läsplattor och datorer. Inom området Bring Your Own Device (BYOD) kan StjärnaFyrkant hjälpa kunderna att på ett mer effektivt och säkert sätt använda mobiltjänster, molntjänster, sociala nätverk och big data. Ett ytterligare tjänsteområde är Device Management som ger möjligheten att administrera mobiltelefonen på distans. Från en central punkt kan programvara ändras eller läggas till och information på mobiltelefonen kan säkerhetskopieras, återställas eller rensas.

Det är svårt att bedöma när konjunkturläget förbättras, men troligtvis kommer marknadssituationen att vara osäker åtminstone under början av 2013.

Jonas Arnström, VD StjärnaFyrkant AB


Attachments

Årsredovisning StjärnaFyrkant AB 2012.pdf