Danske Bank Oyj : Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2013


OSAVUOSIKATSAUS 2013
DANSKE BANK OYJ -KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2013

Toimitusjohtaja Johanna Lamminen: Merkittävien muutosten kevät

Kulunut kevät on ollut Danske Bank Oyj:n toiminnassa isojen uudistusten ja muutosten aikaa. Olemme reagoineet asiakaskäyttäytymisen ja finanssialan toimintaympäristön muutoksiin yhtäältä uudistaen merkittävästi pankin henkilöasiakasliiketoimintoja ja samalla panostaneet voimakkaasti uusiin verkko- ja mobiilipalveluihin. Toimme yritysasiakkaille ensimmäisen kansainvälisen mobiilipankin ja tablettipankin sekä uudistimme henkilöasiakkaiden verkkopankin, jota voi nyt käyttää ilman Java-ohjelmistoa.

Toimintatavan uudistuksen keskiössä ovat asiakkaiden toiveet hoitaa vaativimmatkin pankkiasiat riippumatta ajasta ja paikasta. Tämä trendi tulee edelleen voimistumaan tulevina vuosina ja näin ollen lisäämään sähköisten palvelujen kysyntää.

Taloudellisesti vuoden 2013 ensimmäinen vuosipuolisko oli pankkitoiminnassa edellisvuottakin haastavampi taantuman ja huippualhaisten markkinakorkojen vuoksi. Danske Bank Oyj:n korkokate heikkeni 14 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kustannuksia kasvattivat niin pankin verkoston ja toimintatavan muutoksista aiheutuneet kertaluonteiset kustannukset kuin vuoden 2013 alusta pankille tullut pankkivero, joka rasittaa merkittävästi myös koko vuoden tulosta ja seuraavien vuosien tuloksia.

Danske Bank Oyj -konsernin voitto ennen veroja tammi-kesäkuussa parani 100,7 miljoonaan euroon, kun viime vuoden vastaavana aikana se oli 76,4 miljoonaa euroa. Tulosparannusta voi pitää hyvänä saavutuksena näissä olosuhteissa, joskin tuloskehitystä siivitti saamisten arvonalentumisten merkittävä vähentyminen. Tavoitteemme on edelleen parantaa kannattavuuttamme.

Danske Bank Oyj -konserni on hyvin vakavarainen, mitä todistaa kesäkuun lopun vakavaraisuussuhdelukumme, 15,6 (15,8) prosenttia. Se ylittää selvästi viranomaisten asettaman vaatimuksen.

Konsernin avainluvut

                                                                            1-6/2013        1-6/2012        1-12/2012

                               

Tuotot yhteensä                            Milj. e                306                332                637

Voitto ennen veroja                        Milj. e                101                76                157

Tase kauden päättyessä                Milj. e                28 370           28 253           31 813

Henkilöstön määrä (FTE) kauden lopussa                 1 960             2 446           2 252

Toimintaympäristön kehitys

Maailmantalouden suhdannekuva pysyi hauraana vuoden 2013 ensimmäisellä puoliskolla. Talouskasvu jäi hieman odotuksia vaisummaksi Euroopassa, USA:ssa ja Kiinassa, mutta Japanissa sen sijaan kasvu oli ennusteita vauhdikkaampaa voimakkaan rahapoliittisen elvytyksen ansiosta. Arvioita koko vuoden 2013 kasvusta korjattiin alaspäin Japania lukuun ottamatta. Etenkin Euroopan pitkittyvä taantuma, USA:n talouspoliittinen kiristys ja Kiinan heikommat kasvuluvut aiheuttivat epävarmuutta globaaliin talouteen. Yhdysvalloissa talous kasvoi vuoden alussa vaivalloisesti vuoden alun veronkorotusten ja menoleikkausten jäljiltä. Kehittyvillä markkinoilla kasvu oli yleisesti selvästi länsimaita ripeämpää, mutta kasvuvauhti hiipui aiemmasta. Kiinassa vuosikasvu jäi vuoden 2013 ensimmäisellä vuosineljänneksellä alle 8 prosentin rajan. Epävarmoissa oloissa raaka-aineiden hintapaineet helpottivat, ja öljyn sekä elintarvikkeiden hinnat laskivat viime vuodesta. Talouden toimiessa vajaateholla on inflaatio pysynyt matalana ympäri maailmaa. Työttömyys sen sijaan on luonnollista tasoaan korkeammalla ja trendi on Euroopassa yhä nouseva.

Talouden heikko tila ja matala inflaatio pakottivat Euroopan keskuspankin (EKP) laskemaan toukokuussa ohjauskoron ennätyksellisen matalalle 0,5 prosenttiin. Odotukset uusista EKP:n tukitoimista ovat vahvistuneet. Ohjauskoron lasku ja uusien toimien mahdollisuus ovat pitäneet markkinakorot matalalla. 12 kuukauden euribor laski hetkellisesti jopa alle puolen prosentin ja vuoden puolivälissä taso oli 0,53. Pankkien marginaalit ovat yleisesti kasvaneet, mutta matala korkotaso on painanut nettokorkotuottoja.

Luottokelpoisimpien valtioiden, kuten Saksan ja Suomen, korot pysyivät keväällä poikkeuksellisen matalina, vaikkakin korot hieman nousivat viime vuoden lopusta. Espanjan ja Italian korot pysyivät alkuvuonna EKP:n toimien ansiosta likimain ennallaan. Kypros ajautui maaliskuussa maksukriisiin, kunnes 16.3.2013 maa sai viidentenä euromaana 10 miljardin euron arvoisen tukipaketin. Huolimatta Kyproksen pienestä koosta Euroopan mittakaavassa, sai menettely aikaan uusia huolia euroalueen kestävyydestä, mikä heikensi sijoittajien, yritysten ja kuluttajien luottamusta. Vuoden puoliväliä lähestyttäessä korot nousivat uudelleen euroalueella, kun taantuma pitkittyi ja odotukset USA:n kireämmästä rahapolitiikasta levisivät Eurooppaan. Lainamarkkinoiden eriytyminen jatkui euroalueella, kun pienet ja keskisuuret yritykset joutuivat maksamaan huomattavasti korkeampia lainakorkoja kriisimaissa verrattuna vahvempiin eurovaltioihin. Euroalueen talouspoliittinen integraatio eteni keväällä vaivalloisesti. Kesäkuussa 2012 käynnistetty hanke kohti Euroopan laajuista pankkiunionia on edennyt hitaasti ja eri maiden kannat yhteistyön yksityiskohdista eroavat selvästi. Pankkiunionin piti astua voimaan alun perin jo vuoden 2013 alusta, mutta tällä hetkellä tavoitteena on, että yhteinen pankkivalvonta aloittaisi toimintansa vasta 2014 aikana. Yhteisestä talletussuojasta ja kriisinratkaisumekanismista sovittaisiin vasta myöhemmin.

Suomen bruttokansantuote laski 0,1 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 2,1 prosenttia vuoden takaisesta vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä. Tuotanto supistui siis neljännen vuosineljänneksen peräkkäin, kun kotimainen kysyntä polki paikoillaan ja vienti Eurooppaan väheni. Näkymät loppuvuodelle ovat myös varovaiset, sillä ennakoivat indikaattorit kertovat yksityisen kulutuksen huipun olevan takana ja uusien tilauksien arvon lasku kertoo, ettei vienti tuo nopeaa helpotusta taloustilanteeseen. Rakennusalalla on synkkää, kun uudet aloitukset ja rakennusluvat jatkoivat laskuaan. Asuntomarkkinat pysyivät vakaina ja hinnat nousivat aavistuksen huolimatta maaliskuussa nousseesta varainsiirtoverosta. Konkurssien määrä kasvoi tammi-toukokuussa liki 5 prosenttia edellisvuodesta.

Työttömyysaste jatkoi loivaa nousuaan, toukokuussa kausitasoitettu työttömyysaste oli noussut 8,5 prosenttiin viime vuoden 7,6 prosentista. Inflaatio oli toukokuussa 1,6 prosenttia, josta yli puoli prosenttiyksikköä johtui alkuvuoden veronkorotuksista, etenkin arvonlisäverokantojen nostoista. Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni toukokuussa, mutta kesäkuussa näkemykset hieman parantuivat. Luottamusindikaattorin taso kuitenkin yhä normaalia heikompi. Matalana pysyvät korot ovat tukeneet kotitalouksien tilaa, mutta ostovoiman polkiessa paikallaan vähittäis- ja autokauppa ovat odotetusti kehittyneet vaimeasti alkuvuonna.

Liikevaihdon kehitys

(Suluissa olevat luvut viittaavat vuoden 2012 kuuteen ensimmäiseen kuukauteen).

Konsernin ensimmäisen vuosipuoliskon kokonaistuotot laskivat kahdeksalla prosentilla edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna  ollen 306,1 miljoonaa euroa (331,9 milj. euroa). Konsernin korkokate oli 163,2 miljoonaa euroa (188,7 milj. euroa), jossa laskua edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon oli 14 prosenttia. Korkotuottojen laskuun vaikutti ennen kaikkea markkinakorkojen kehitys sekä otto- ja antolainauksen volyymien kehitykset. Rahoituskustannukset pysyivät edelleen korkeina.

Konsernin palkkiotuotot kasvoivat edellisen vuoden vastaavan ajanjaksoon verrattuna 17 prosenttia ollen 112,2 miljoonaa euroa (95,7 milj. euroa). Konserni on tasaisesti pystynyt kasvattamaan muista pankkipalveluista perittäviä palkkiotuottoja.

 Arvopaperikaupan ja valuuttatoiminnan nettotuotot laskivat edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 32 prosenttia ollen 15,2 miljoonaa euroa (22,3 milj. euroa). Myös konsernin muut tuotot laskivat edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna lähes 40 prosentilla ollen 15,4 miljoonaa euroa (25,3 milj. euroa). Muiden tuottojen lasku johtuu pääasiassa huoltoleasingtuottojen vähenemisestä.

Henkilö - ja yritysasiakasliiketoiminta

Henkilö- ja yritysasiakasliiketoiminnan tarkastelujakson liikevaihto oli 233,9 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon oli lähes 10 prosenttia (213,3 milj. euroa). Kasvua siivittivät sekä konsernin uusi sisäinen siirtohinnoittelu että korkeammat palkkiotuotot. Antolainauksen volyymit laskivat edellisen vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Volyymien laskun taustalla on ennen kaikkea asuntoluottokannan pieneneminen sekä uusluotonannon alhaisemmat volyymit.

Tarkastelujaksolla saatiin päätökseen myös Henkilöasiakasliiketoiminnan merkittävä toiminnan uudistusohjelma. Uusi toimintamalli vastaa ennen kaikkea niihin haasteisiin, joita niin asiakaskäyttäytymisen muutos kuin finanssialan toimintaympäristön muutokset pankilta edellyttävät. Edellä mainitusta johtuen kirjattiin tarkastelujaksolle lähes 15 miljoonan euron kertaluonteiset kulut.

Liiketoiminnan saamisten arvonalentumiset olivat tarkastelujaksolla palautusten puolella, kun edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona arvonalentumiset olivat reilut 35 miljoonaa euroa. Vertailukauden saamisten arvonalentumisia rasittaa arvonalentumiskirjausten malleihin tehdyt parametrien muutokset, jotka aiheuttivat kertaluonteisen lisäkirjauksen saamisiin. Tarkastelujaksolla saamisten arvonalentumisia pienentää puolestaan saamisten myynti.

Alkuvuoden aikana tuotekehityksessä on keskitytty ennen kaikkea Tablettipankin uusien toiminnallisuuksien tuottamiseen sekä niiden julkaisemiseen. Näistä yritysasiakkaille merkittävimpinä olivat sekä mobiilipalvelut että Business -tablettipankki. Myös asiakkaiden pitkään odottama verkkopankki uudistus, jossa asiakkaamme eivät enää tarvitse Javaa verkkopankin käyttämiseen, saatiin tuotantoon. Verkkopankkitoiminnallisuuden kehittäminen on ollut yksi tärkeimmistä kehittämisalueista jo pitkään ja tällä hetkellä Danske Bankilla on reilut 520 000 aktiivista verkkopankkikäyttäjää.

Corporates & Institutions

 Corporates & Institutions -liiketoiminta (C&I) sisältää konsernin Markets-toiminnot sekä Relationship Management-liiketoiminnan, joka palvelee suuria instituutio- ja yritysasiakkaita. C&I -liiketoiminnon tuotot kasvoivat 7 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ollen 51,4 miljoonaa euroa (48,0 milj. euroa).

Relationship Management -liiketoiminnossa sekä korkokate että palkkiotuotot kasvoivat katsauskaudella selvästi verrattuna edellisen vuoden vastaavaan jaksoon. Vaikka asiakkaiden yleiset investoinnit olivat melko vähäisiä, uudelleenrahoitukset ja muut rakennejärjestelyt tukivat liiketoimintayksikön tuottojen kasvua.  Edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna myös liiketoiminnan kulut laskivat. Tarkastelujaksolla Relationship Management -yksikön tulos ennen veroja muodostui selvästi paremmaksi edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Markets-toiminnon vuoden 2013 ensimmäistä vuosipuoliskoa kuvasi markkinoiden epävarmuuden asteittainen väistyminen keväällä olleesta Kyproksen kriisistä huolimatta. Asiakasaktiivisuus pysyi eri tuotteissa edellisvuonna saavutetulla hyvällä tasolla, mutta etenkin valuuttakauppa ja valtionlainojen jälkimarkkinakauppa vilkastuivat edellisvuodesta. Alkuvuoden aikana yksikkö sai tunnustusta useissa eri asiakastyytyväisyystutkimuksissa ja on markkinaosuudeltaan usealla tuotealueella vakiinnuttanut asemansa kahden suurimman toimijan joukkoon.  Tarkastelujaksolla Danske Bank Markets -liiketoimintayksikkö oli järjestämässä joukkovelkakirjalainoja Ruotsin, Tanskan ja Irlannin valtion lisäksi suomalaisille ja pohjoismaisille suuryrityksille, joita olivat muun muassa Ramirent Oyj, Sanitec Oyj, VVO-Yhtymä Oyj sekä Tallink Grupp A/S. Näiden transaktioiden lisäksi Danske Bank Markets oli mukana neuvonantajana joukkovelkakirjalainoihin liittyen sekä Metso Oyj:n että YIT Oyj:n jakautumishankkeissa.

Muut toiminnot

Muut toiminnot sisältää konsernin Capital- ja Treasury -liiketoiminnat, konsernin palvelukeskuksen sekä muut tukitoiminnot. Muut toiminnot -segmentin tuotot yhteensä olivat 20,7 miljoonaa euroa (70,7 milj. euroa).

Capital -liiketoiminta käsittää Danske Capital omaisuudenhoitotoiminnot sekä Danske Invest Rahastoyhtiö Oy:n. Capital -liiketoiminta kehittyi tarkastelujaksolla markkinatilanne huomioiden hyvin. Liiketoimintayksikön tuotot  olivat 16,6 miljoonaa euroa (14,1 milj. euroa). Danske Capital hoitaa instituutioasiakkaita, yksityispankin valtakirjasalkkuja sekä pääosaa Danske Invest Rahastoyhtiön rahastoista. Danske Capital on Scandinavian Financial Research Ltd:n tutkimuksen perusteella Suomen suosituin instituutioiden omaisuudenhoitaja.

Danske Invest Rahastoyhtiö Oy on kolmanneksi suurin rahastoyhtiö Suomessa 13,9 prosentin markkinaosuudella. Danske Invest Rahastoyhtiön hallinnoimat varat olivat kesäkuun lopussa 9,6 miljardia euroa (8,2 miljardia euroa). Suomeen rekisteröityjen rahastoyhtiöiden nettomerkinnät aikavälillä tammikuu-kesäkuu olivat 2 291,2  miljoonaa euroa. Samalla aikavälillä Danske Invest Rahastoyhtiön nettomerkinnät olivat 391,1 miljoonaa euroa.

Kansainvälisen rahastoluokittaja Morningstarin vertailussa Danske Invest -rahastoilla oli eniten ylimpiä 5-tähden rahastoja Suomessa. Danske Investin rahastoista kaikkiaan 9 rahastoa sai parhaan viiden tähden luokituksen ja 45 rahastoa ylti ylimpiin kolmesta viiteen tähtiluokkiin.  Vertailussa oli mukana yhtiön 54 rahastoa. Rahastojen keskimääräinen tähditys oli 3,3.

Danske Invest pärjäsi erinomaisesti sijoitusrahastojen tuottoja pitkällä aikavälillä vertailtaessa. Danske Invest US Small Cap Value -rahasto oli luokkansa paras (osakerahastot, Pohjois-Amerikka) viiden vuoden tuotolla mitattuna tuottaen 12,8 % p.a. Danske Invest Mustameri -rahasto otti ensimmäisen sijan omassa luokassaan viiden vuoden tuotolla mitattuna tuottaen 12,4 % p.a. Myös Danske Invest Global Tech -rahasto ylsi ensimmäiselle sijalle omassa luokassaan viiden vuoden tuotolla mitattuna vuosituoton ollessa 8,0 %.

Vaihtoehtoisissa sijoituksissa Danske Invest Kulta-rahasto oli paras viiden vuodon tuotolla mitattuna tuoton ollessa 5,4 % p.a. Danske Investin Eliksir -rahasto menestyi hedge-rahastoluokassa ottaen ensimmäisen sijan kymmenen vuoden tuotolla mitattuna tuottaen 2,4 % p.a.

Pitkän koron kehittyvien markkinoiden rahastoista Danske Invest Emerging Markets Debt -rahasto otti ensimmäisen sijan kymmenen vuoden tuotolla mitattuna vuosituoton ollessa 6,6 %. Lyhyen koron rahastoista Danske Invest Yhteisökorko Plus -rahasto oli paras viiden vuoden tuotolla mitattuna 4% vuosituotolla.

Osuudenomistajien määrällä mitattuna Danske Invest Kompassi 25 -rahasto säilyi Suomen suosituimpana yhdistelmärahastona lähes 65 000 osuudenomistajalla.

Treasuryn liikkeeseen laskemat katetut joukkolainat kasvoivat keskimäärin kahdella miljardilla eurolla edelliseen tarkastelujaksoon verrattuna. Pitkäaikaisen varainhankinnan kustannus lisäsi korkomenoja. Treasuryn tarkastelujakson tulosta rasittaa myös konsernin sisäinen muuttunut siirtohinnoittelu ja markkinakorkojen kehitys. Näiden johdosta Treasuryn tulos laski verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Tuloksen ja kulurakenteen kehitys

(Suluissa olevat vertailuluvut viittaavat vuoden 2012 kuuteen ensimmäiseen kuukauteen).

Danske Bank Oyj -konsernin voitto ennen veroja tammi-kesäkuulta  oli 100,7 miljoonaa euroa (76,4 milj. euroa). Tulos oli 74,8 miljoonaa euroa (51,3 milj. euroa). Tuloksen kehitykseen positiivisesti vaikutti ennen kaikkea  saamisten arvonalentumisten kääntyminen palautusten puolelle edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vertailukauden saamisten arvonalentumisia rasittaa arvonalentumiskirjausten malleihin tehdyt parametrien muutokset, jotka aiheuttivat noin 12 miljoonan kertaluonteisen lisäkulun. Tarkastelujaksolla saamisten arvonalentumisia puolestaan pienentää saamisten myynti. Muilta osin arvonalentumiset ja luottotappiot koostuivat lähinnä muutamasta yritysasiakkaasta. Saamisten arvonalentumisia palautettiin 12,1 miljoonaa euroa (-45,4 milj. euroa). Sopimuskohtaisten arvonalentumiskirjausten ja lopullisten luottotappiokirjausten yhteismäärä oli 32,3 miljoonaa euroa (40,4 milj. euroa). Ryhmäkohtaisia varauksia peruutettiin 14,9 miljoonaa euroa (-13,2 milj. euroa) ja luottotappioiden palautukset olivat 29,6 miljoonaa euroa (8,2 milj. euroa).  

Danske Bank Oyj -konsernin liiketoiminnan kulut tammi-kesäkuulta olivat yhteensä 217,5 miljoonaa euroa (210,1 milj. euroa). Kulut nousivat edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta 3,5 prosenttia (7,4 milj. euroa). Konsernin tarkastelujakson tulosta rasittaa joukko kertaluonteisia kustannuksia (n. 15 miljoonaa euroa), joiden taustalla ovat  toiminnan uudelleenjärjestelyyn liittyvät toteutetut hankkeet. Lisäksi kulujen nousuun vaikuttaa pankkivero 20,4 miljoonaa euroa vuodelta 2013, joka merkittävästi rasittaa pankin tarkastelujakson tulosta ja tulee vaikuttamaan niin myös koko vuoden tuloskehitykseen kuin myös seuraavien vuosien tuloksiin.

Tase ja rahoitus

(Suluissa olevat vertailuluvut viittaavat vuoden 2012 lopun lukuihin).

Danske Bank Oyj -konsernin taseen loppusumma oli 28 370,0 miljoonaa euroa (31 812,8 milj. euroa). Lainat ja muut saamiset asiakkailta laskivat 1 224,2 miljoonaa euroa vuoden 2012 lopusta ollen 24 447,7 miljoonaa euroa (25 672,0 milj. euroa). Talletukset kasvoivat  vuoden 2012 lopun tilanteesta 430,0 miljoonaa euroa ollen 16 892,9 miljoonaa euroa (16 462,9 milj. euroa).

Rahoitus- ja likviditeettitilanne säilyi hyvänä ja lyhytaikainen varainhankinta toimi tarkastelujaksolla hyvin. Tarkastelujaksolla Danske Bank Oyj on Finanssivalvonnan luvalla maksanut ennenaikaisesti pois ensisijaisiin omiin varoihin luettavaa debentuurilainaa 81,2 miljoonaa euroa. Lisäksi tarkastelujaksolla on ostettu takaisin 1 miljardin euron suuruinen liikkeeseen laskettu katettu joukkolaina.

Vakavaraisuus

(Suluissa olevat vertailuluvut viittaavat vuoden 2012 lopun lukuihin).

Danske Bank Oyj soveltaa vakavaraisuuslaskennassa standardimenetelmää (luottoriskin ja operatiivisen riskin oman pääoman vaade) ja perusmenetelmiä (markkinariskien oman pääoman vaade). Danske Bank Oyj -konsernin vakavaraisuussuhdeluku oli 15,6 (15,8) prosenttia, mikä ylittää selvästi viranomaisten asettaman vaatimuksen. Ensisijaisten omien varojen suhde riskipainotettuihin saamisiin oli 15,6 (15,8) prosenttia. Vakavaraisuuteen luettavat omat varat olivat 30.6.2013 yhteensä 2 535,3 miljoonaa euroa (2 586,0 milj. euroa). Konsernin riskipainotetut saamiset olivat 16 269,6 miljoonaa euroa (16 324,7 milj. euroa).

Finanssivalvonta on myöntänyt luvan Danske Bank Oyj -konsernin 125 miljoonan euron debentuurilainan enneaikaiseen takaisinmaksuun. Laina oli laskettu liikkeeseen joulukuussa 2005. Danske Bank Oyj -konserni ei voi enää lukea debentuurilainaa omiin varoihin, joka heikensi Danske Bank Oyj -konsernin vakavaraisuutta 0,8 prosenttia.

Kauden voitto verojen jälkeen on luettu ensisijaisten omien varojen vapaaseen omaan pääomaan.

VAKAVARAISUUS                       

                       

                                                                        Danske Bank Oyj -konserni       

                       

Omat varat                                                        30.6.2013        30.6.2012        31.12.2012

                       

Milj. €                       

                       

Ensisijaiset omat varat  1)                                                 2 535,3              2 661,4            2 586,0

Osakepääoma                                                                    106,0                106,0                106,0

Vararahasto                                                                        271,1                271,1                271,1

Pääomalaina                                                                       225,0                350,0                350,0

Vapaa oma pääoma                                                          1 935,8             1 937,7             2 001,0

Määräysvallattomien omistajien osuus                                      0,1                   0,1                    0,6

Aineettomat hyödykkeet ja liikearvo                                         -2,7                  -2,9                   -2,7

Ehdotettu/maksettu osinko                                                        -                        -                -140,0

Muut vähennykset ensisijaisista omista varoista                        -0,1                  -0,6                   -0,1

                       

Toissijaiset omat varat                                                -                -                -

                       

Omat varat yhteensä                                                                2 535,3        2 661,4        2 586,0

                       

Riskipainotetut saamiset ja vastuut                                          16 269,6        18 060,1        16 324,7

                       

Omien varojen vähimmäisvaatimus                       

(8% riskipainotetuista saamisista ja vastuista)                            1 301,6        1 444,8        1 306,0

Luotto- ja vastapuoliriski                                                           1 196,4        1 321,7        1 196,0

Markkinariski                                                                               18,0             33,1             22,9

Operatiivinen riski                                                                         87,1             90,0             87,1

                       

Vakavaraisuussuhdeluku, %                       

 - omat varat yhteensä/                       

   riskipainotetut saamiset ja vastuut                                15,6 %                14,7 %                15,8 %

 - josta ensisijaiset omat varat/                       

   riskipainotetut saamiset ja vastuut                                15,6 %                14,7 %                15,8 %

                       

                       

Konsernin vakavaraisuussuhde on laskettu luottolaitoslain 5 luvun 44-48§ ja 54-66§:ien                        

mukaisesti. Luotto-, markkina- ja operatiivisen riskien riskipainotetut saamiset ja vastuut on        

laskettu vakiomenetelmää käyttäen.                       

                       

1)  Pääomalainojen osuus ensisijaisista konsernin omista varoista on 9 % (14%).                       

Henkilöstö ja organisaatio

Konsernin henkilöstömäärä oli tarkastelujakson lopussa 1960 (2 446). Henkilöstömäärä väheni 486 henkilöllä edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tarkastelujaksolla toteutettiin henkilöasiakasliiketoimintoja koskeneet yhteistoimintaneuvottelut. Näiden neuvottelujen lopputuloksena henkilöstömäärä tulee vähenemään 186 henkilötyövuoden verran. Lisäksi Danske Bank A/S konsernin organisaatiomuutoksen seurauksena 78 henkilöä on siirtynyt Danske Bank A/S Helsingin sivukonttorin palvelukseen.

Henkilöstöstä 78,8 prosenttia työskenteli henkilö- ja yritysasiakasliiketoiminnassa, 2,7 prosenttia C&I -toiminnoissa ja 18,5 prosenttia muissa toiminnoissa.

Luottoluokitukset

Moody's vahvisti toukokuussa 2013 Danske Bank Oyj:n pitkän luottoluokituksen A2 vakain näkymin ja lyhyen luottoluokituksen P-1. Standard & Poor'sin pitkä luottoluokitus Danske Bank Oyj:lle oli A- positiivisin näkymin ja lyhyt luokitus A-2. Standard & Poor's muutti ennusteensa Danske Bankin tulevaisuudennäkymistä myönteisestä vakaaseen 19.7.2013.

Danske Bank Oyj:n hallitus ja tilintarkastajat

Danske Bank Oyj:n hallituksen muodostavat 27.2.2013 lähtien Tonny Thierry Andersen (puheenjohtaja), Robert Endersby (varapuheenjohtaja), Niels-Ulrik Mousten, Helle Havgaard, Esko Mäkeläinen ja Maija Strandberg. Sekä Ilkka Hallavo että Henrik Ramlau-Hansen erosivat hallituksen jäsenen tehtävistään 27.2.2013 ja heidän tilalle uusiksi jäseniksi valittiin Helle Havgaard ja Robert Endersby.

Danske Bank Oyj:n toimitusjohtajana toimii tekniikan lisensiaatti, MBA Johanna Lamminen.

Danske Bank Oyj:n varsinainen yhtiökokous valitsi varsinaiseksi tilintarkastajaksi tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab:n päävastuullisena tilintarkastajanaan KHT Petri Kettunen.

Danske Bank Oyj:n osake-, omistus- ja konsernirakenteen muutokset

Danske Bank Oyj -konserni kuuluu Danske Bank -konserniin. Danske Bank -konsernin emoyhtiö on Danske Bank A/S.  Danske Bank Oyj -konsernin emoyhtiö on Danske Bank Oyj.

Danske Bank Oyj -konserniin 30.6.2013 kuuluivat myös seuraavat yhtiöt: Danske Invest Rahastoyhtiö Oy, Danske Finance Oy, Kiinteistömaailma Oy, Aurinkopihan Palvelut Oy, MB Equity Partners Oy ja MB Mezzanine FUND II Ky.  

Danske Bank Oyj on yhtiöittänyt rahoitusyhtiöliiketoimintansa liiketoimintasiirrolla tätä varten perustettuun yhtiöön nimeltä Danske Finance Oy. Danske Finance Oy aloitti liiketoimintansa 1.6.2013 ja on Danske Bank Oyj:n 100%:n tytäryhtiö.

Danske Bank Oyj:n osakkeiden lukumäärä on 106 000 ja osakepääoma 106 miljoonaa euroa. Danske Bank A/S omistaa Danske Bank Oyj:n koko osakekannan.

Noudatetut kirjanpitoperiaatteet

Osavuosikatsauksen laadinnassa on noudatettu samoja kirjanpitoperiaatteita kuin edellisen vuositilinpäätöksen laadinnassa. Noudatetuista kirjanpitoperiaatteista kerrotaan osavuosikatsauksen liitetiedoissa sekä tarkemmin tilinpäätöksen 2012 liitetiedoissa.

Konsernin riskienhallinta

Riskienhallinnan keskeinen tavoite on varmistaa pääomien riittävyys suhteessa liiketoiminnan aiheuttamiin riskeihin. Danske Bank Oyj:n hallitus vahvistaa riskienhallinnan periaatteet, riskilimiitit ja muut yleisohjeet, joiden mukaan riskienhallinta organisoidaan Danske Bank Oyj:ssä. Varmistaakseen että pankilla on sekä ulkoiset että sisäiset vaatimukset täyttävä riskienhallintaorganisaatio hallitus on asettanut riskikomitean, jonka päätehtävänä on varmistaa, että Danske Bank Oyj noudattaa hallituksen antamaa, riskejä koskevaa ohjeistusta sekä seuraa kaikkia riskityyppejä ja raportoi tarvittaville tahoille. Hallitus on myös asettanut varainhallintakomitean (ALCO), joka vastaa taseen rakenteellisen korkoriskin seurannasta ja hallinnoinnista Danske Bank Oyj:n toimintaperiaatteiden ja limiittien mukaisesti. Varainhallintakomitea määrittelee myös operatiiviset tavoitetasot likviditeettiriskin hallinnalle ja valvoo likviditeettiriskin hallintaa. Riskienhallintayksikkö valvoo päivittäistä liiketoimintaa.

Vakavaraisuuslaskennan lisäksi Danske Bank Oyj -konsernin riskien seurannassa käytetään taloudellisen pääoman mittareita, jotka kuvaavat eri riskien kantamiseksi tarvittavan pääoman määrää. Pääomavaatimuksen katteena tulee olla riittävästi omaa pääomaa ja pääomalainoja. Merkittävimmät Danske Bank Oyj -konsernin toimintaan liittyvät riskit ovat luottoriski, rahoitustaseen korkoriski sekä likviditeettiriski, operatiivinen riski ja erilaiset liiketoimintariskit.

Konsernin riskiasema säilyi hyvänä. Konsernin liiketoiminnan keskeiset riskit liittyvät yleisen taloudellisen toimintaympäristön ja sijoitusmarkkinoiden kehitykseen sekä finanssialan tuleviin sääntelymuutoksiin.

Hoitamattomat saamiset olivat alhaisella tasolla suhteessa luotto- ja takauskantaan. Nettoluottotappiot ja arvonalentumiset olivat palautuksen puolella. Hoitamattomien saamisten määrä kasvoi hieman vuodenvaihteesta ja oli 181,2 miljoonaa euroa (180,6 milj. euroa) eli 0,82 (0,79) prosenttia suhteessa luotto- ja takauskantaan.  

Danske Bank Oyj-konsernilla ei ole sijoituksia GIIPS -valtioiden lainoihin.

Riskeistä ja riskienhallinnasta kerrotaan yksityiskohtaisemmin vuoden 2012 tilinpäätöksessä.  

Katsauskauden jälkeiset tapahtumat

Toimitusjohtaja Johanna Lamminen on ilmoittanut  eroavansa toimitusjohtajan tehtävästä 31.8.2013 lukien. Risto Tornivaara aloittaa Danske Bank Oyj:n toimitusjohtajana 1.9.2013 lukien.

Näkymät

Talouden heikko tila ja myös loppuvuoden varovaiset näkymät voivat vaikuttaa negatiivisesti yleiseen talouskehitykseen ja sitä kautta konsernin tulokseen.  

Helsingissä 1.8.2013

Danske Banki Oyj

Hallitus

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Johanna Lamminen

puh. 010 546 7873

Osavuosikatsauksen luvut ovat tilintarkastamattomat.

Danske Bank Oyj -konsernin tammi-joulukuun tilinpäätös julkaistaan 6.2.2014. Tiedotteet ja muu yritysinformaatio löytyvät Danske Bank Oyj:n internet-sivuilta osoitteesta www.danskebank.fi.

KONSERNIN LAAJATULOSLASKELMA                                

                               

Milj. e                                                Liite        1-6/2013        1-6/2012        1-12/2012

                               

Korkotuotot                                                          273,5                357,4                665,2

Korkokulut                                                          -110,3               -168,7               -307,1

Korkokate                                        1                  163,2                188,7                358,1

Palkkiotuotot                                                       141,7                122,6                252,9

Palkkiokulut                                                         -29,5                 -27,0                -56,6

Arvopaperi- ja valuuttatoiminnan nettotuotot             15,2                  22,3                 41,6

Liiketoiminnan muut tuotot                                     14,5                  24,6                  39,1

Sijoitustoiminnan nettotuotot                                   0,9                    0,6                    2,2

Liiketoiminnan tuotot yhteensä                             306,1                331,9                637,5

                               

Henkilöstökulut                                                    -84,1                -89,6                 -169,2

Liiketoiminnan muut kulut                                    -125,7              -103,4                 -221,8

Poistot ja arvonalentumiset                                     -7,6                -17,1                   -25,7

Liiketoiminnan kulut yhteensä                              -217,5              -210,1                 -416,7

                               

Arvonalentumistappiot luotoista ja

muista saamisista                                2                 12,1                -45,4                -63,9

                               

Tilikauden voitto ennen veroja                                  100,7                76,4                156,8

                               

Verot                                                                    -25,9                -25,2                -41,6

                               

Tilikauden laaja tulos yhteensä                                74,8                51,3                115,3

                               

Jakautuminen                               

  Emoyhtiön omistajien osuus                                  74,8                51,3                114,7

  Määräysvallattomien omistajien osuus                       0,0                0,0                    0,6

KONSERNITASE                               

                               

Milj. e                                                Liite           6/2013        6/2012         12/2012

                               

Varat                               

Käteiset varat                                                       759,1            556,3          3 034,9

Lainat ja muut saamiset                          4        24 447,7        25 098,4        25 672,0

Kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät

rahoitusvarat                                        5, 6       2 864,4           2 360,1          2 781,0

Sijoitukset osakkuusyhtiöissä                                10,9               14,5               12,7

Aineettomat hyödykkeet                                          2,7                2,9                 2,7

Aineelliset hyödykkeet                                          16,3               26,0               19,3

Muut varat                                                          244,3              171,0             263,7

Tuloverosaamiset                                                   1,7                  0,9                0,8

Laskennalliset verosaamiset                                 22,8                22,8                25,7

Varat yhteensä                                              28 370,0          28 252,9         31 812,8

                               

Velat                               

Velat luottolaitoksille ja keskuspankeille   7      1 573,3              1 787,0          2 404,8

Velat yleisölle ja julkisyhteisöille              7    16 892,9             14 858,5        16 462,9

Liikkeeseen lasketut velkakirjat                8      5 212,6              5 587,5          6 645,0

Käypään arvoon tulosvaikutteisesti

kirjattavat rahoitusvelat                          5, 8       221,5              1 555,2          1 231,6

Johdannaissopimukset ja muut kaupan-

käyntitarkoituksessa pidettävät velat      5, 6     1 825,6              1 777,2          2 203,1

Muut velat                                                         326,6                370,2             481,0

Tuloverovelat                                                         4,6                    2,6                5,5

Laskennalliset verovelat                                         0,0                    0,0                0,0

Velat yhteensä                                             26 057,0            25 938,2         29 434,0

                               

Oma pääoma                               

Osakepääoma                                                  106,0                 106,0             106,0

Rahastot                                                          271,1                 271,1             271,1

Kertyneet voittovarat                                       1 935,8               1 937,6          2 001,0

                               

Emoyhtiön omistajien osuus                            2 312,9               2 314,7          2 378,1

Määräysvallattomien omistajien osuus                     0,1                    0,1                 0,6

Oma pääoma yhteensä                                    2 313,0              2 314,7          2 378,8

                               

Velat ja oma pääoma yhteensä                      28 370,0              28 252,9        31 812,8

KONSERNIN OMAN PÄÄOMAN MUUTOSLASKELMA                                                                               

                                                                               

                                                                                                                       Määräys-       

                                                                                                                       vallattomien       

                                                 Osake-        Vara-         Voitto-                         omistajien       

Milj. €                                       pääoma        rahasto      varat        Yhteensä       osuus                Yhteensä                                                                                                       

Oma pääoma 1.1.2012                 106,0           271,1     1 886,3          2 263,4             8,2                2 271,6

                                                                               

Tilikauden laaja tulos yhteensä                                          51,3              51,3              0,0                    51,3

Kaudelle kirjatut tuotot ja

kulut yhteensä                                                                  51,3             51,3              0,0                    51,3

Osingonjako                                                                               

Määräysvallattomien omista-

jien osuuden muutos                                                                                                  -8,1                    -8,1

Oma pääoma 30.6.2012               106,0        271,1        1 937,6            2 314,7              0,1               2 314,7

                                                                               

Oma pääoma 1.1.2012                106,0         271,1        1 886,3            2 263,4              8,2               2 271,6

                                                                               

Tilikauden laaja tulos yhteensä                                        114,7               114,7              0,6                  115,3

Kaudelle kirjatut tuotot ja

kulut yhteensä                                                               114,7               114,7               0,6                 115,3

Osingonjako                                                                               

Määräysvallattomien omista-

jien osuuden muutos                                                                                                   -8,1                    -8,1

Oma pääoma 31.12.2012              106,0        271,1        2 001,0            2 378,1              0,6               2 378,8

                                                                               

                                                                               

Oma pääoma 1.1.2013                106,0          271,1        2 001,0           2 378,1               0,6              2 378,8

                                                                               

Tilikauden laaja tulos yhteensä                                          74,8                74,8               0,0                   74,8

Kaudelle kirjatut tuotot ja

kulut yhteensä                                                                 74,8                 74,8              0,0                    74,8

Osingonjako                                                                  -140,0              -140,0                                    -140,0 

Määräysvallattomien omista-

jien osuuden muutos                                                                                                   -0,5                     -0,5

Oma pääoma 30.6.2013               106,0          271,1        1 935,8           2 312,9              0,1                2 313,0

KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA                       

                       

                       

EURm                                                                                     1-6/2013        1-6/2012        1-12/2012

Liiketoiminnan rahavirta                       

Voitto ennen veroja                                                                      100,7                76,4                156,8

Oikaisut                       

Osakkuusyhtiöiden tulokset                                                           -0,6                 -0,4                    -1,4

Poistot ja arvonalentumiset aineettomista hyödykkeistä                    0,1                  1,3                     2,2

Poistot ja arvonalentumiset aineellisista hyödykkeistä                      8,7                 16,2                   25,2

Arvonalentumistappiot luotoista ja muista saamisista                     -12,1                45,4                    63,9

Maksetut verot                                                                            -23,7               -22,8                   -38,3 

Muut oikaisut                                                                               -1,2                 14,9                      4,1

Yhteensä                                                                                    72,0               131,0                   212,6

                       

Muutokset käyttöpääomassa                       

Käteiset varat ja vaadittaessa maksettavat saamiset

Keskuspankeilta                                                                        -819,0              -180,3                  454,7

Kaupankäyntivarat                                                                     -460,5               -249,5                -244,4

Lainat ja saamiset                                                                      505,6               -403,8                   93,2

Talletukset                                                                                430,0                -376,1              1 228,4

Muut varat/velat                                                                      -2 499,7                 817,7             1 576,2

Liiketoiminnan rahavirta                                                           -2 771,6               -261,0              3 320,7

                       

Investointien kassavirta                       

Investoinnit aineettomiin hyödykkeisiin                                           -0,1                  -0,5                     -1,2

Investoinnit aineellisiin hyödykkeisiin                                             -4,5                  -4,5                      -5,6

Aineellisten hyödykkeiden myynnit                                                 3,9                 10,3                     14,7

Investointien rahavirta                                                                   -0,7                   5,3                       7,9

                       

Rahoitustoiminnan rahavirta                       

Liikkeeseen lasketut velkakirjat, lyhennykset                                -81,2                  0,0                       0,0

Osingot                                                                                   -140,0                  0,0                       0,0

Muutos määräysvallattomien omistajien osuuksissa                       -0,5                 -8,3                       -7,6

Rahoitustoiminnan rahavirta                                                      -221,7                 -8,3                       -7,6

                       

Rahavarat kauden alussa                                                         7 825,5           4 504,5                  4 504,5

Rahavarojen muutos kaudella                                                  -2 994,1             -264,0                  3 321,0

Rahavarat kauden lopussa                                                       4 831,4            4 240,5                 7 825,5

                       

                       

Käteiset varat ja vaadittaessa maksettavat

saamiset keskuspankeilta                                                          759,1              556,3                  3 034,9

Saamiset luottolaitoksilta ja keskuspankeilta,

maturiteetti alle 3 kuukautta                                                     4 072,3           3 684,2                  4 790,6

Yhteensä                                                                               4 831,4           4 240,5                  7 825,5

                       

Suurin Muut varat/velat riviin vaikuttava erä, vuodenvaihteeseen 2012 verrattuna, on liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen (1.259,3 miljoonaa euroa) ja sijoitustodistusten (1.098,5 miljoonaa euroa) nettomuutokset.

                       

SEGMENTTI-INFORMAATIO                               

                               

Segmentointiperusteet                               

                               

Danske Bank Oyj -konserni koostuu useista liiketoimintayksiköistä sekä niitä avustavista tukitoiminnoista. Liiketoimintayksiköt on jaettu segmentteihin pankin organisaatiorakenteen mukaisesti.                       

                               

Segmenttien välinen hinnoittelu perustuu käypiin markkinahintoihin. Keskitetysti syntyneet kulut, mukaan lukien tuki- ja pääkonttoritoimintojen kulut, veloitetaan liiketoimintayksiköiltä kulutuksen ja käyttöasteen mukaisesti tai markkinahinnoin, jos sellainen on saatavilla.                               

                               

Segmenttien varat ja velat ovat eriä, joita segmentti tarvitsee ylläpitääkseen toimintaansa tai jotka ovat syntyneet liiketoiminnan seurauksena. Nämä varat ja velat ovat joko suoraan kohdistettavissa tai järkevästi allokoitavissa segmenteille. Jokaiselle segmentille on allokoitu osuus omasta pääomasta.                               

                               

Konsernitilinpäätöksessä segmenttien väliset liiketapahtumat sekä saamiset ja velat on eliminoitu. Segmenttien tulokset on raportoitu eliminointien jälkeen.                               

                               

Raportoitavat toimintasegmentit                               

                               

Danske Bank Oyj -konserni raportoi seuraavat toimintasegmentit uuden organisaatiorakenteen mukaisesti:                                       

· Henkilö- ja yritysasiakkaat                                

· Corporates & Institutions                               

· Muut toiminnot (sis. Danske Capital)                               

                               

Vertailutiedot on muutettu vastaamaan uutta raportointia.                               

                               

Henkilö- ja yritysasiakkaat-segmentti palvelee henkilö- ja yksityispankkiasiakkaita sekä pk-yrityksiä. Yksikkö tarjoaa ensiluokkaisia itsepalvelutuotteita ja ennakoivaa neuvontaa ennen kaikkea asiakkaille, jotka tarvitsevat monipuolisia pankkipalveluita. Strategiana on keskittyä korkean pankkipotentiaalin asiakkaisiin, yksityispankkiasiakkaisiin, nuoriin asiakkaisiin ja pk-yrityksiin. Yrityksille tarjotaan strategisia rahoitusneuvontapalveluja ja muita yrityspankkituotteita. Danske Finance Oy on osa segmenttiä.               

                               

Corporates & Institutions -segmentti palvelee Pohjoismaiden suurimpia instituutio- ja yritysasiakkaita. Yksikön tuotteisiin ja palveluihin sisältyvät kassanhallintapalvelut ja kaupanrahoitus. Corporates & Institutions tarjoaa myös korko- ja valuuttatuotteita suojaustarkoituksiin.                               

                               

Muut toiminnot -segmentti sisältää konsernin treasury-toiminnon, tukitoiminnot ja konsernieliminoinnit. Konsernin treasury-toiminto on vastuussa konsernin strategisista korko- ja osakesalkuista, sekä toimii konsernin sisäisenä pankkina. Danske Capital sisältyy Muut toiminnot -segmenttiin ja jatkaa varainhoidon tuotteiden tarjoamista yksityishenkilöille ja yrityksille.                                

KONSERNIN TULOS SEGMENTEITTÄIN 1.1.2013 - 30.6.2013                                       

Milj. €                                      Henkilö- ja                Corporates&                        

                                               Yritysasiakkaat         Institutions        Muut        Eliminoinnit        Konserni

Tuotot yhteensä                         233,9                        51,4                 20,7         0,0                    306,1

Kulut yhteensä                         -177,2                        -23,3               -17,0          0,0                   -217,5

Arvonalentumistappiot luotoista

ja muista saamisista                     5,0                          6,5                  0,6           0,0                     12,1

Voitto ennen veroja                      61,7                        34,6                  4,3           0,0                    100,7

                                       

                                       

KONSERNIN VARAT JA VELAT SEGMENTEITTÄIN 30.6.2013       

                               

Varat yhteensä                               26 267                        6 545                21 023        -25 465        28 370

josta lainat ja muut saamiset           18 292                        6 832                23 271        -23 947        24 448

Velat ja oma pääoma yhteensä        26 267                        6 545                21 023        -25 465        28 370

josta velat luottolaitoksille

ja asiakkaille                                  26 018                        4 378                12 017        -23 947        18 466

                                       

                                       

                                       

KONSERNIN TULOS SEGMENTEITTÄIN 1.1.2012 - 30.6.2012

                                       

Tase kauden päättyessä                   Milj. e                  28 370                28 253           31 813

Oma pääoma kauden päättyessä      Milj. e                   2 313                 2 315             2 379

Oman pääoman tuotto 2)                        %                   6,4                    4,5                 5,0

Vakavaraisuus                                       %                   15,6                   14,7              15,8

Henkilöstön määrä (FTE) kauden lopussa                      1 960                  2 446            2 252

                               

Koko pääoman tuotto 2)                         %                   0,5                      0,4                0,4

Omavaraisuusaste                                 %                   8,2                      8,2                7,5

                               

1) Arvonalentumistappiot luotoista ja muista saamisista sisältävät arvonalentumistappiot, niiden peruutukset, toteutuneet luottotappiot ja luottotappioiden palautukset.                

   (-) tappioiden nettomäärä positiivinen.                               

                               

2) Annualisoitu               

               

                               

TUNNUSLUKUJEN LASKENNASSA KÄYTETYT KAAVAT                               

                               

Kulu- tuotto -suhde, %:                               

Henkilöstökulut + liiketoiminnan muut kulut                x 100       

....................................................................                               

Korkokate + arvopaperikaupan ja valuuttatoiminnan nettotuotot +                               

palkkiotuotot, netto + sijoitustoiminnan nettotuotot + liiketoiminnan muut tuotot       

                       

                               

Oman pääoman tuotto, %:                               

Voitto ennen veroja - verot                                x 100       

......................................................................                               

Oma pääoma (vuoden alun ja lopun keskiarvo) + määräysvallattomien omistajien osuus                

(vuoden alun ja lopun keskiarvo)       

                       

                               

Kokonaispääoman tuotto, % :                               

Voitto ennen veroja - verot                                x 100       

....................................................................                               

Taseen loppusumma (vuoden alun ja lopun keskiarvo)       

                       

                               

Omavaraisuusaste, % :                               

Oma pääoma + määräysvallattomien omistajien osuus        x 100       

....................................................................                               

Taseen loppusumma                               

OSAVUOSIKATSAUKSEN LIITETIEDOT                       

                       

                       

TILINPÄÄTÖSPERIAATTEET                       

                       

Danske Bank Oyj -konserni on osa Danske Bank -konsernia. Danske Bank Oyj:n konsernitilinpäätös on laadittu noudattaen EU:n hyväksymiä International Accounting Standards Board:in (IASB) IFRS-standardeja ja kansainvälisen tilinpäätöskysymysten tulkintakomitean IFRS Interpretations Committee:n kyseisiä standardeja koskevia tulkintoja. Laatimisessa on myös noudatettu eräitä muita Suomen kirjanpitolain ja luottolaitoslain määräyksiä sekä Finanssivalvonnan standardeja. Osavuosikatsausta laadittaessa Danske Bank Oyj on noudattanut kaikkia liiketoimintaansa liittyviä 30.6.2013 voimassa olleita uusia tai muutettuja standardeja ja tulkintoja kuin emoyhtiö.                       

                       

Tämä osavuosikatsaus on laadittu IAS 34, Osavuosikatsaukset -standardin mukaisesti. Tilinpäätösperiaatteet ovat olennaisilta osin samat kuin vuoden 2012 tilinpäätöksessä. Tilinpäätöksen 2012 liitetiedoista löytyy konsernissa noudatetut tilinpäätösperiaatteet kokonaisuudessaan.                        

                       

Johdon harkintaa edellyttävät laatimisperiaatteet ja arviot                       

                       

Tilinpäätöksen laatiminen IFRS -standardien mukaisesti perustuu johdon tekemiin arvoihin ja käsityksiin tulevaisuuden tapahtumista, jotka vaikuttavat merkittävästi tilinpäätöksessä esitettäviin varoihin ja velkoihin. Harkintaa joudutaan käyttämään myös tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden soveltamisessa. Luvut joihin arviot ja käsitykset eniten vaikuttavat on kerrottu tilinpäätöksen 2012 liitetiedoissa.                       

                       

Osavuosikatsaus on esitetty miljoonissa euroissa, yhdellä desimaalilla, ellei muuta ilmoiteta. Liitetietojen luvut on pyöristetty, joten yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa esitetystä summaluvusta.                       

                       

Osavuosikatsauksen lukuja ei ole tilintarkastettu. Tilinpäätös 2012 on luettavissa Danske Bank Oyj:n Internet-sivuilta http://www.danskebank.fi.                       

                       

Danske Bank Oyj julkaisee tilikauden 2013 aikana vain yhden osavuosikatsauksen. Danske Bank Oyj:n tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelle 2013 julkaistaan 6.2.2014.                       

MUUT LIITETIEDOT                                               

                                               

                                               

1        KORKOKATE                                       

                                               

        Milj. €                                                                 1-6/2013        1-6/2012        1-12/2012

        Korkotuotot                                       

                Saamisista luottolaitoksilta                           13,5                47,2               67,5

                Saamisista yleisöltä ja julkisyhteisöiltä          218,3              289,0              537,6

                Saamistodistuksista                                     6,8                 1,2                 4,2

                Johdannaissopimuksista                               29,4               16,9                48,8

                Muut korkotuotot                                          5,4                 3,0                  7,1

                Yhteensä                                                    273,5              357,4              665,2

                                               

        Korkokulut                                       

                Veloista luottolaitoksille                               -9,2                 -49,8                -68,6

                Veloista yleisölle ja julkisyhteisöille              -33,9                -55,2                -91,7

                Yleiseen liikkeeseen lasketuista velkakirjoista                  

                                                                                 -61,4                -57,1                -133,3

                Veloista joilla on huonompi etuoikeus kuin muilla veloilla                              

                                                                                  -5,5                 -6,3                   -13,0

                Muut korkokulut                                          -0,3                  -0,2                   -0,5

                Yhteensä                                                    -110,3              -168,7               -307,1

                                               

        Korkokate                                                           163,2                188,7                358,1

2        ARVONALENTUMISTAPPIOT LUOTOISTA JA MUISTA SAAMISISTA                                       

                                               

        Milj. €                                           Sopimus-        Ryhmä-

kohtaiset        kohtaiset

arvonalentu-    arvonalentu-

mistappiot       mistappiot                Palautukset         Yhteensä

Saamisista luottolaitoksilta                                       

        Saamisista asiakkailta                                       

        -arvonalentumiset                            58,6                                                                            58,6

        -luottotappiot                                  61,1                                                      29,6                31,5

        -peruutukset                                  -87,4               -14,7                                                    -102,1

        Takauksista ja muista taseen

ulkopuolisilta eristä                                       

        -arvonalentumiset                            0,9                                                                               0,9

        -luottotappiot                                       

        -peruutukset                                  -0,8                -0,2                                                         -1,0

        Yhteensä 1-6/2013                         32,3               -14,9                                 29,6                -12,1

                                               

                                               

                                                            Sopimus-        Ryhmä-

kohtaiset        kohtaiset

arvonalentu-    arvonalentu-

mistappiot        mistappiot                Palautukset         Yhteensä

               

        Saamisista luottolaitoksilta                                       

        Saamisista asiakkailta                                       

        -arvonalentumiset                           68,8                13,8                                                       82,6

        -luottotappiot                                 29,6                                                        8,2                21,4

        -peruutukset                                 -57,6                                                                            -57,6

        Takauksista ja muista taseen

ulkopuolisilta eristä                                       

        -arvonalentumiset                           0,1                                                                               0,1

        -luottotappiot                                       

        -peruutukset                                 -0,5                  -0,6                                                       -1,1

        Yhteensä 1-6/2012                       40,4                  13,2                                  8,2                45,4

                                               

        Yhteensä 1-12/2012                     63,6                  18,9                                  18,5               63,9

3        TASEEN LUOKITTELU JA MATURITEETTIJAKAUMA                                                

                                                       

                                                                                               Käypään               

                                                                                               arvoon                

        Milj. €                                            Jaksotettuun                tulosvai-        Suojaavat       

                                                             hankinta-                     kutteisesti     johdan-       

        VARAT                                          menoon                       kirjattavat       naiset                Yhteensä

        Käteiset varat  ja

keskuspankkitalletukset                759,1                                                                        759,1

        Saamiset yleisöltä ja

julkisyhteisöiltä                             20 351,1                                                                   20 351,1

        Saamiset luottolaitoksilta                   4 096,6                                                                     4 096,6

        Kaupankäyntivarat                                               

          Saamistodistukset                                                             815,1                                     815,1

          Osakkeet ja osuudet                                                          46,7                                       46,7

          Johdannaissopimukset                                                       1 397,5         605,1                 2 002,6

        Osakkeet ja osuudet

omistusyhteysyrityksissä                                                 10,9                                       10,9

        Aineettomat hyödykkeet                     2,7                                                                           2,7

        Aineelliset hyödykkeet                       16,3                                                                         16,3

        Muut taseen vastaavaa

puolen erät                                    268,9                                                                       268,9

        Yhteensä 30.6.2013                           25 494,7                       2 270,3        605,1                28 370,0

                                                                                                   Käypään               

                                                                                                   arvoon                

        Milj. €                                               Jaksotettuun                tulosvai-        Suojaavat       

                                                                hankinta-                     kutteisesti      johdan-       

        VARAT                                             menoon                        kirjattavat      naiset                Yhteensä

                                               

       

        Käteiset varat  ja

keskuspankkitalletukset                  3 034,9                                                                     3 034,9

        Saamiset yleisöltä ja

julkisyhteisöiltä                               20 844,6                                                                   20 844,6

        Saamiset luottolaitoksilta                     4 827,4                                                                     4 827,4

        Kaupankäyntivarat                                               

          Saamistodistukset                                                                299,6                                    299,6

          Osakkeet ja osuudet                                                             57,5                                      57,5

          Johdannaissopimukset                                                          1 673,5         750,4                2 423,9

        Osakkeet ja osuudet

omistusyhteysyrityksissä                                                    12,7                                     12,7

        Aineettomat hyödykkeet                      2,7                                                                           2,7

        Aineelliset hyödykkeet                        19,3                                                                          19,3

        Muut taseen vastaavaa                         

puolen erät                                      290,1                                                                       290,1

        Yhteensä 31.12.2012                           29 019,0                         2 043,3        750,4               31 812,8

                                                                                                 Käypään               

                                                                                                 arvoon                

        Milj. €                                              Jaksotettuun                tulosvai-           Suojaavat       

                                                               hankinta-                     kutteisesti        johdan-       

        VELAT                                             menoon                      kirjattavat          naiset                Yhteensä

        Velat luottolaitoksille ja

keskuspankeille                           1 573,3                                                                         1 573,3

        Velat asiakkaille                              16 892,9                                                                        16 892,9

        Liikkeeseen lasketut velkakirjat                                                 

        ->  Joukkovelkakirjalainat                  4 940,5                                                                         4 940,5

        Käypään arvoon tulosvaikut-

teisesti kirjattavat rahoitusvelat                                               

        ->  Sijoitustodistukset                                                           221,5                                        221,5

        Johdannaissopimukset ja muut

kaupankäyntitarkoituksessa

pidettävät velat                                                                  1 669,3        156,2                    1 825,6

        Velat, joilla huonompi etuoikeus

kuin muilla veloilla                           272,0                                                                          272,0

        Muut velat                                          331,2                                                                           331,2

        Yhteensä 30.6.2013                           24 010,0                       1 890,9        156,2                     26 057,0

                                                       

                                                                                                  Käypään               

                                                                                                  arvoon                

        Milj. €                                               Jaksotettuun                tulosvai-           Suojaavat       

                                                                hankinta-                     kutteisesti        johdan-       

        VELAT                                              menoon                      kirjattavat          naiset                Yhteensä

        Velat luottolaitoksille ja

keskuspankeille                              2 404,8                                                                         2 404,8

Velat asiakkaille                             16 462,9                                                                       16 462,9

Liikkeeseen lasketut velkakirjat

        ->  Joukkovelkakirjalainat                     6 288,2                                                                         6 288,2

        Käypään arvoon tulosvaikut- 

teisesti kirjattavat rahoitusvelat                                               

        ->  Sijoitustodistukset                                                               1 231,6                                    1 231,6

        Johdannaissopimukset ja muut

kaupankäyntitarkoituksessa

pidettävät velat                                                                      2 003,0           200,1                 2 203,1

        Velat, joilla huonompi etuoikeus

kuin muilla veloilla                          356,8                                                                              356,8

        Muut velat                                         486,6                                                                              486,6

        Yhteensä 31.12.2012                         25 999,3                            3 234,6         200,1                 29 434,0

TASEEN MATURITEETTIJAKAUMA                                

                               

Milj. €                               

                               

Varat                                                                     Yhteensä        <  1 vuosi        > 1 vuosi

Käteiset varat                                                          759,1                759,1                -

Saamiset luottolaitoksilta                                         4 096,6              4 069,4           27,1

Saamiset yleisöltä ja julkisyhteisöiltä                        20 351,1            3 118,1           17 233,0

Kaupankäyntivarat                                                   2 864,4              906,7              1 957,8

Osakkeet ja osuudet omistusyhteysyrityksissä         10,9                     -                   10,9

Aineettomat hyödykkeet                                          2,7                      -                    2,7

Aineelliset hyödykkeet                                            16,3                     -                   16,3

Muut taseen vastaavaa puolen erät                           268,9                268,9                -

Yhteensä  30.6.2013                                               28 370,0            9 122,3            19 247,7

                               

                               

Milj. €                                                                                             6/2013        12/2012

Erääntyneet saamiset 30-90 päivää                                                   78,2                 139,4

Järjestämättömät saamiset 90-180 päivää                                         35,3                  31,4

Järjestämättömät saamiset vähintään 180 päivää                               135,2                137,8

Järjestämättömät saamiset konkurssiyrityksiltä ja takaussaamiset      10,8                 11,4

  

4        LAINAT JA MUUT SAAMISET                                       

                                               

         Milj. €                                                6/2013        12/2012        6/2012

        Saamiset yleisöltä ja julkisyhteisöiltä                                       

                Tuotteittain                               

                Asuntoluotot                                11 335,4        11 716,0        11 670,2

                Muut henkilöasiakasluotot             1 314,8          1 216,8        1 212,2

                Kortti- ja kulutusluotot                   1 152,5          1 421,1        1 461,3

                Rahoitusleasing -saamiset             540,6             540,4           559,8

                Muut yritysluotot                           6 316,6           6 303,7        6 815,3

                Arvonalentumistappiot                   -308,8             -353,5          -358,7

                Yhteensä                                     20 351,1        20 844,6        21 360,1

                                               

        Saamiset luottolaitoksilta                                        

                   Talletukset                                 2 849,9        1 525,6        2 147,6

                   Reposopimukset                        1 065,6        3 053,0        1 360,0

                   Muut saamiset                           181,1           248,7           230,6

                  Arvonalentumistappiot                        -                -                -

                Yhteensä                                      4 096,6        4 827,4        3 738,3

                                               

        Lainat ja muut saamiset yhteensä          24 447,7        25 672,0       25 098,4

5        RAHOITUSINSTRUMENTIT                                06/2013                        12/2012       

                                                                   Varat                Velat                Varat                Velat

        Milj. €                                       

        Kaupankäyntivarat/ -velat                       861,9                -                        357,1                -

        Johdannaissopimukset (liite 6)                2 002,6        1 825,6                   2 423,9        2 203,1

        Käypään arvoon kirjattavat

saamistodistukset                               -                221,5                       -                1 231,6

        Rahoitusinstrumentit yhteensä               2 864,4        2 047,1                    2 781,0        3 434,7

                                                       

        Rahoitusinstrumentit yhteensä 6/2012                                                      2 360,1        3 332,3

6        JOHDANNAISSOPIMUKSET                                                       

                                                                               6/2013                        12/2012               

Milj. €                                Sopimus/            Käypä arvo                Sopimus/                    Käypä arvo                               
                                        nimellis-                                               nimellis-

                                        arvo                Saamiset        Velat       arvo                Saamiset        Velat

                               

Trading-johdannaiset                                               

Korkojohdannaiset                                               

OTC-johdannaiset                66 368,7        568,4                878,8        64 547,9        806,1            1 152,7

Pörssijohdannaiset              5 867,9          5,2                   5,4            1 231,8          2,7               1,9

                                                               

Valuuttajohdannaiset                                               

OTC-johdannaiset                46 087,8        706,9                696,8        37 895,5        779,8            770,7

                                                               

Osakejohdannaiset                                               

OTC-johdannaiset                524,8                8,1                8,0        1 258,0        8,6            8,9

                                                               

Muut johdannaiset                                               

OTC-johdannaiset                724,5                95,5                28,8        541,7                59,6            22,9

Pörssijohdannaiset              392,9                13,5                51,7        418,1                16,7            45,9

                                                               

Trading-johdannaiset yhteensä                      1 397,5           1 669,4                            1 673,5       2 003,0

                                                               

Suojaavat johdannaiset                                               

Käypää arvoa suojaavat                                               

Korkojohdannaiset                7 362,2             601,6               149,3      7 738,4             748,8        186,1

Valuuttajohdannaiset            154,3                3,5                   6,9         496,3                1,6            14,0

                                                               

Suojaavat johdannaiset yhteensä                   605,1               156,2                              750,4         200,1

                                                               

Johdannaissopimukset yhteensä                   2 002,6             1 825,6                           2 423,9      2 203,1

                                                               

Johdannaissopimukset yhteensä 6/2012                                                                      1 952,9      1 777,2

Milj. €                                                                        Positiivinen käypä arvo               

Johdannaiset                                                                6/2013        12/2012

                                                       

Johdannaisten käypä arvo                                             2 002,6        2 423,9

Netotus kirjanpidon säännösten mukaan                        0,0                0,0

Kirjanpitoarvo                                                              2 002,6        2 423,9

Netotus vakavaraisuussäännösten mukaan                   1 245,2         1 541,5

Johdannaiset netotuksen jälkeen

(vakavaraisuussäännösten mukaan)                              757,4            882,4

7        VELAT LUOTTOLAITOKSILLE JA YLEISÖLLE                                       

                                               

        Milj. €                                                        6/2013        12/2012        6/2012

        Velat luottolaitoksille ja keskuspankeille                                       

                Velat keskuspankeille                           0,2                0,3                0,3

                Talletukset luottolaitoksilta                    1 107,9          1 898,2        1 335,4

                Muut velat luottolaitoksille                     465,1              506,2           451,4

                Yhteensä                                             1 573,3           2 404,8        1 787,0

                                               

         Velat yleisölle ja julkisyhteisölle                                       

        Talletukset                                       

                Käyttötilit                                               2 802,4        2 805,7        2 788,7

                Säästötilit                                              2 775,4        2 827,7        2 857,7

                Maksuliiketilit                                         8 797,0        7 586,8        6 207,0

                Markkinarahatalletukset                          67,7             182,6          228,2

                Muut määräaikaan sidotut talletukset       2 450,4        3 060,1        2 776,8

                Yhteensä                                               16 892,9      16 462,9      14 858,5

                                               

        Velat luottolaitoksille ja yleisölle yhteensä         18 466,2      18 867,7      16 645,5

8        LIIKKEESEEN LASKETUT VELKAKIRJAT                                       

                                               

        Milj. €                                                        6/2013        12/2012        6/2012

        Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat                                       

                Sijoitustodistukset                                221,5                1 231,6        1 555,2

                Joukkovelkakirjalainat                           4 940,5              6 288,2        5 231,5

                josta ulkomaanrahanmääräisiä               28,3                  33,0             35,7

                Yhteensä                                             5 162,1              7 519,8         6 786,7

                                               

         Velat, joilla on huonompi etuoikeus                                       

                Pääomalainat                                        272,0                356,8                356,0

                Josta ikuisia lainoja                                272,0                356,8                356,0

                Yhteensä                                              272,0                356,8                356,0

                                               

        Yleiseen liikkeeseen lasketut
        velkakirjat yhteensä                                       5 434,1              7 876,6               7 142,7

9        EHDOLLISET VELAT JA SITOUMUKSET                                        

                                               

        Milj. €                                                6/2013        12/2012        6/2012

        Taseen ulkopuoliset sitoumukset                                       

                Takaukset ja pantit                        1 533,5        1 796,7        1 979,6

                Käyttämättömät luottojärjestelyt      4 028,4        4 229,6        3 498,0

                Yhteensä                                       5 561,9        6 026,4        5 477,6

                                               

        Danske Bank Oyj -konsernin yhtiöt ovat osallisina erilaisissa oikeusprosesseissa, joiden ei                

        kuitenkaan odoteta vaikuttavan merkittävästi yhtiöiden taloudelliseen asemaan.                       

Vakuudeksi annettu omaisuus ja vakuudelliset velat ja sitoumukset                                               

                                               

                                                                6/2013                12/2012       

        Vakuudeksi annettu omaisuus                Annettu vakuus        Velat / sitou-        Annettu vakuus        Velat / sitou-

                                                                                                             mukset                                              mukset

        Kaupankäyntivarat ja johdannaissopimukset                                       

           Kaupankäyntiarvopaperit                                   381,5          605,9                         375,2                  605,8

        Lainat ja muut saamiset                                       

           Lainat                                                             6 540,1        4 204,8                      6 518,9                5 262,4

        Yhteensä                                                           6 921,6        4 810,7                      6 894,1                5 868,2

                                               

        Vakuudeksi annettu omaisuus yhteensä 6/2012                                                       5 894,0                5 278,1

                                               

Milj. €                                               

Ei-purettavissa olevat vuokrasopimukset

(toimitilavuokrat)                                                                              6/2013        12/2012        6/2012

        Ei-purettavissa olevien muiden vuokrasopimusten perusteella maksettavat vähimmäisvuokrat                                       

          yhden vuoden kuluessa                                                         25,4                26,3                27,2

          yli yhden vuoden ja enintään viiden vuoden kuluttua                  69,4                71,2                77,2

          yli viiden vuoden kuluttua                                                         9,9                13,4                17,8

        Yhteensä                                                                                104,6              110,9              122,1

                                               

Milj. €                                               

Ei-purettavissa olevat muut leasingsopimukset

(huoltoleasing)                                                                                6/2013        12/2012        6/2012

        Ei-purettavissa olevien muiden leasingsopimusten tulevien leasingmaksujen vähimmäismäärien jakauma:                                       

        yhden vuoden kuluessa                                                              0,2                0,6                1,5

        yli yhden vuoden ja enintään viiden vuoden kuluttua                      0,0                0,0                0,2

        yli viiden vuoden kuluttua                                                              -                  -                    -

        Yhteensä                                                                                  0,2                0,7                1,7

                                               

10        LÄHIPIIRITIEDOT                                               

                                                       

Danske Bank Oyj -konsernin lähipiirin muodostavat Danske Bank Oyj, konserniin yhdistellyt tytäryhtiöt, osakkuusyhtiöt, hallintohenkilöt ja muut lähipiiriin kuuluvat yhteisöt. Danske Bank Oyj -konsernin hallintohenkilöihin luetaan Danske Bank Oyj:n toimitusjohtaja, varatoimitusjohtaja, hallituksen jäsenet ja näiden läheiset perheenjäsenet. Lähipiiriin luetaan myös yhtiöt, joissa hallintohenkilöllä tai hallintohenkilön läheisellä perheenjäsenellä on huomattava vaikutusvalta. Muihin lähipiiriin kuuluviin yhteisöihin luetaan emoyritys, sisaryritykset ja emoyrityksen johtoon kuuluvat hallintohenkilöt.                                               

                                                       

Lähipiiriliiketoimissa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia 31.12.2012 jälkeen.                               

Lähipiirilainojen ehdot vastaavat konsernissa vahvistettuja työsuhdelainan ehtoja.                                               

11        RAHOITUSVAROJEN JA -VELKOJEN KÄYVÄT ARVOT                                                        

                                                               

Rahoitusinstrumentit esitetään taseessa käypään arvoon tai jaksotettuun hankintamenoon. Yhteenvedossa merkittävistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista 2012 kuvataan rahoitusvarojen ja -velkojen luokittelu arvostustavan mukaan ja perusteet arvostamistavoille.                                                       

                                                               

KÄYPÄÄN ARVOON ARVOSTETTAVAT RAHOITUSINSTRUMENTIT                                                       

                                                               

Käypä arvo on rahamäärä, jolla rahoitusinstrumentti voitaisiin vaihtaa asiaa tuntevien, liiketoimeen halukkaiden osapuolten välillä. Mikäli aktiivinen markkina on olemassa, käypä arvo määritetään tilinpäätöshetken viimeisimmän markkinahinnan mukaan. Jos rahoitusinstrumentin hinta noteerataan ei-aktiivisilla markkinoilla, konserni määrittelee käyvän arvon viimeisimmän markkinatransaktion hinnan perusteella ja ottaa käyvän arvon määrityksessä huomioon markkinaolosuhteissa tapahtuneet muutokset, esimerkiksi olennaisilta osiltaan samanlaisella instrumentilla, toimivilla markkinoilla tehdyt transaktiot. Jos aktiivista markkinaa ei ole olemassa, konserni määrittää käyvän arvon samankaltaisilla instrumenteilla tehtyjen transaktioiden ja diskontattujen kassavirtojen tai markkinoilla yleisesti hyväksyttyjen arvostusmenetelmien avulla ja käyvän arvon määrittäminen perustuu markkinoilta saatavaan informaatioon tilinpäätöksen laatimishetkellä.                                                       

                                                               

Konserni käyttää arvostusmenetelmiä yleensä OTC-johdannaisille ja listaamattomille kaupankäyntivaroille ja -veloille.        Pääsääntöisesti käytetyt arvostus- ja arviointimenetelmät sisältävät tulevaisuudessa selvitettävien transaktioiden hinnoittelun ja johdannaismalleja, joissa käytetään nykyarvolaskentaa, luottohinnoittelumalleja ja optiomalleja, kuten Black & Scholes -malleja. Listaamattomien osakkeiden arvostus perustuu merkittävästi ei-markkinaperusteisiin havaintoihin.                                                       

                                                               

Rahoitusinstrumentit, joiden käypä arvo perustuu markkinoilla noteerattuun hintaan, esitetään luokassa Markkinoilla noteerattu        hinta (taso 1). Rahoitusinstrumentit, joiden käypä arvo perustuu merkittävästi markkinahavaintoihin, esitetään luokassa Markkinahavaintoihin perustuva (taso 2). Muut rahoitusinstrumentit esitetään luokassa Ei markkinahavaintoihin perustuva (taso 3). Luokka sisältää listaamattomat osakkeet.                                                       

                                                               

30 kesäkuuta 2013 päättyneellä raportointikaudella ei tapahtunut siirtymiä tason 1 (Markkinoilla noteerattu hinta) ja tason 2        (Markkinahavaintoon perustuva) käyvän arvon määritysten välillä tai siirtymiä tasolle/tasolta 3 (Ei markkinahavaintoon perustuva).                                                       

                                                                6/2013                       

Milj. €                                        Markkinoilla        Markkina-        Ei markkina-        Yhteensä

                                                 noteerattu         havaintoon        havaintoon       

                                                 hinta                 perustuva        perustuva       

Rahoitusvarat                                               

        Kaupankäyntivarat                  809,1                6,0                46,7                861,8

        Johdannaissopimukset           49,8                  1 880,0          72,8                2 002,6

        Yhteensä                               858,9                1 886,0        119,5                2 864,4

                                               

Rahoitusvelat                                               

        Käypään arvoon tulos-

vaikutteisesti kirjattavat                                        

        rahoitusvelat                                   -                221,5                -                 221,5

        Johdannaissopimukset               70,7                1 668,4         86,5                1 825,6

        Yhteensä                                  70,7                1 889,9         86,5                2 047,1

                                               

                                                                12/2012                       

Milj. €                                        Markkinoilla        Markkina-        Ei markkina-        Yhteensä

                                                noteerattu           havaintoon       havaintoon       

                                                hinta                   perustuva        perustuva       

Rahoitusvarat                                               

        Kaupankäyntivarat                     299,0                3,0                55,0                357,0

        Johdannaissopimukset               43,0                2 288,0        93,0                2 424,0

        Yhteensä                                  342,0              2 291,0        148,0               2 781,0

                                               

Rahoitusvelat                                               

        Käypään arvoon tulos-

vaikutteisesti kirjattavat                                        

        rahoitusvelat                                    -                1 231,6               -                1 231,6

        Johdannaissopimukset                68,0                2 029,0        106,0                2 203,0

        Yhteensä                                   68,0                3 260,6        106,0             


Attachments

Danske Bank Oyj - Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2013