Raisioagron Hieho 24 -ohjelma parantaa tulosta yli 1000 €/ensikko


Raisioagron Hieho 24 -ohjelman tavoitteena on saada hiehot poikimaan 24 kuukauden iässä. Tehostetun ruokintaohjelman avulla väkirehun kokonaistarve vähenee ja hiehot saadaan tuottamaan nopeammin. Poikimaiän laskun myötä kannattavuus paranee yli 1000 euroa ensikkoa kohden.

24 kuukauden iässä poikiva hieho tuottaa elämänsä aikana eniten. Se myös tiinehtyy paremmin ja pysyy karjassa kauemmin. Tehostetun ruokinnan avulla kasvatuspaikkoja tarvitaan vähemmän. 

Tehostettu ruokintapanostus painottuu ensimmäiseen elinvuoteen, jossa kasvupotentiaalia on eniten.  Väkirehun kokonaistarve jää pienemmäksi kuin normaaliruokinnalla, joten ruokintakustannukset eivät kasva, vaikka väkirehuna on täysrehu.  Raisioagron Hieho 24 -ohjelman mukaisesti ruokittu hieho tarvitsee kasvatuskauden aikana Hieho-Maituria vain noin 150 euron edestä. Tehokas ruokinta on siis todella kannattavaa.

Suomessa hiehot poikivat keskimäärin noin 27 kuukauden iässä. Hiehon poikimisen aikaistaminen kolmella kuukaudella nostaa maitotuloja yli 1 000 euroa ensikkoa kohden. Täsmäruokinta kasvattaa raamia, joten siemennyskausi voidaan aloittaa jo 13 kuukauden iässä. ”Panostus kannattaa, sillä hiehot saadaan tuottamaan nopeammin”, toteaa Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma.

Täsmäruokinta ja mittaukset tärkeitä ennen siemennystä

Ensimmäiset elinviikot vasikka kasvaa parhaiten, kun sille annetaan maitojauhepohjaista juomarehua tai vaihtoehtoisesti täysmaitoa. Kasvutavoite juottokaudella on 900-1000 grammaa/päivä. Väkirehuksi annetaan Vasikan-Herkku-Mysliä vapaasti. Juoman määrä vähennetään toisen kuukauden aikana, jotta kuivan rehun syönti lisääntyy. Mysli korvataan vähitellen Pikku-Mullin-Herkulla.

Oleellista on, että vasikat ja hiehot mitataan säännöllisesti ennen siemennystä. Tavoitteena on saada riittävästi korkeutta, pituutta sekä tilavuutta. Kuntoluokkaa seurataan tarkoin, jotta hieho ei rasvoitu.

Ennen vieroitusta holsteinvasikan tulee painaa 90 kiloa ennen juoton lopettamista. Rinnanympärys on yli 95 senttimetriä. Vähitellen väkirehuksi vaihtuu valkuaispitoinen Hieho-Maituri. Lisäksi annetaan heinää ja säilörehua.

Vuoden iän lähestyessä täysrehu jätetään vähitellen pois ja ruokinnassa on enää säilörehua, heinää ja kivennäistä sekä tarvittaessa rypsiä. Kun holsteinhiehon rinnanympärys on yli 166 senttimetriä ja paino vähintään 370 kiloa, hieho on valmis siemennettävien osastoon. Ayrshirehieho saavuttaa siemennyskoon 160 cm ympärysmitassa. Kun kasvatuskaudella on saatu riittävästi kokoa, ei hiehoilla ole poikimavaikeuksia 24 kuukauden iässä.

Lisätietoja:
Merja Holma, kehityspäällikkö, Raisioagro, 0500 125 769

www.raisioagro.com
 

Raisioagro lyhyesti

Raisioagro on osa Raisio-konsernia. Raisioagron toiminnan ytimessä ovat vahva ruokintaosaaminen, turvalliset ja ekologiset rehut sekä vankka sopimusviljely- ja viljakauppaosaaminen. Raisioagron tavoitteena on olla asiakastilojen ammattitaitoisin kumppani.

Raisio-konserni lyhyesti 

Raisio Oyj on kansainvälinen, kasvipohjaisen ravinnon erityisosaaja. Raision toiminta on jaettu kahteen yksikköön: Brändeihin ja Raisioagroon. Konsernin päämarkkina-alueet ovat Suomi, Iso-Britannia, Tšekki, Venäjä, Ukraina, Puola, Viro ja Ruotsi. Raision osakkeet noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. Konsernin liikevaihto vuonna 2013 oli 558 miljoonaa euroa ja liiketulos 39 miljoonaa euroa. Konsernin palveluksessa työskentelee noin 1 900 henkilöä. Raision tunnetuimmat brändit ovat Benecol, Honey Monster, Elovena, Sunnuntai, Nordic, Poppets ja Benemilk.