Ellen breddar affärside, fokuserar kundbearbetning och reducerar kostnader


Danderyd, 2014-05-21 08:10 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- Ellen har nu implementerat de första åtgärderna enligt den omstruktureringsplan som styrelsen fastställde i början på året. Positiva effekter kan skönjas. Breddningen av affärsiden har öppnat dörren för nya intressanta produktidéer, fokuserad kundbearbetning har resulterat i större order och uppsägningar av personal har genomförts vilket kommer att reducera Ellens kostnader under andra halvåret 2014.

Kvinnor blir allt mer måna om sin intimhälsa. Efterfrågan på produkter som ger välbefinnande och löser intimhälsoproblem växer med den allmänna hälsotrenden i västvärlden. Dialogen på sociala medier och förekomsten av nya produkter inom detta område är tydliga tecken på tillväxt inom marknadssegmentet.

Nu breddas möjligheten för Ellen att erbjuda marknaden en större produktportfölj. Ellen ska erbjuda marknaden produkter som är det naturliga valet för kvinnor som är måna om sin intimhälsa och värdesätter välbefinnande. Ellens produktsortiment ska också erbjuda hjälp vid intimhälsoproblem.

Som en konsekvens av denna förändring har ett utvecklingsprogram initierats med syfte att bredda produktportföljen med nya attraktiva produkter inom marknadssegmentet kvinnlig intimhälsa och välbefinnande.

Ellen har under flera år byggt upp ett globalt distributörsnätverk som täcker ett 40-tal länder. Försäljning till samtliga dessa marknader har ännu inte kommit igång. Därför delas nu distributörerna in i tre kategorier: strategiska partners, distributörer med tillväxtpotential och övriga. Under våren har marknadsbearbetningen intensifierats och fokuserats på att etablera ett närmare samarbete med de strategiska partnerna. Det förändrade arbetssättet har resulterat i att IPRAD som är en av Ellens strategiska partner och som stod för 40 procent av Ellens omsättning 2013, har ökat sina marknadsinvesteringar med 50 procent jämfört med plan för 2014. Det i sin tur har medfört att de har höjt både order och inköpsprognoser för 2014 med 11 procent jämfört med 2013.

Som ett led i att anpassa Ellens kostnadskostym efter företagets intäktsströmmar har personalneddragningar genomförts. De fackliga förhandlingarna är avslutade och uppsägningarna har genomförts. Dessa förändringar kommer att påverka företagets kostnadsmassa under andra halvåret 2014. På årsbasis motsvarar denna förändring en kostnadsminskning på mer än två miljoner kronor.

För ytterligare information:

Ingrid Atteryd Heiman, tf VD på telefon 08-412 10 01 eller via epost ia@ellenab.com

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Om Ellen

Bioteknikföretaget Ellen erbjuder bland annat patenterade produkter med probiotika för att förbättra kvinnors intimhälsa. I stort sett alla kvinnor upplever bakteriell obalans någon eller flera gånger i livet och alltfler accepterar inte torrhet, dålig lukt och en känsla av att inte vara fräsch i underlivet. Unika produkter i Ellens produktportfölj idag är Tampongen ellen® som innehåller Lacto Naturel (LN®), som består av humana mjölksyrabakterier och ellen®Probiotisk utvärtes intimkräm som också innehåller Lacto Naturel (LN®). Krämen innehåller också naturligt fett som ger en skyddande och smörjande effekt. Både produkterna är unika och ensamma i sitt slag på marknaden. Produkterna säljs genom ett globalt nätverk av distributörer. Ellen är noterat på First North (Ticker: ELN). För ytterligare information: www.ellenab.com