Aktias Timo Tyrväinen den första CBE™-ekonomen i Finland


Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
6.4.2016

 

Aktias ledande rådgivare och långvariga chefsekonom Timo Tyrväinen som går i pension i sommar har som första finländare tilldelats certifikatet Certified Business EconomistTM.  CBETM är ett nytt, hösten 2015 lanserat certifikat som utarbetats och som ägs av det amerikanska ekonomförbundet National Association for Business Economics (NABE). Certifikatet beviljas utgående från en omfattande bedömning av personens utbildning och erfarenhet och av den i det praktiska arbetet visade starka ekonomkompetensen.

  • Naturligtvis värmer det att få erkännande för sitt kunnande av det amerikanska ekonområdet så här inför pensionsdagarna, säger Tyrväinen. – Snart är jag då en formellt kompetent ekonom i.a., flinar han.

Timo Tyrväinen fungerade som chefsekonom på Aktia 1998–2014 och var en av landets mest synliga ekonomiska debattörer. Tyrväinens karriär började på Finlands Bank 1975. I OECD arbetade han 1982–83 och på nytt 1993–94. Han var akademisk gäst på forskningsinstitutet London School of Economics Centre for Labour Economics 1989. På den spanska centralbanken fungerade Tyrväinen som gästforskare 1997–98.

  • Tyrväinen har gett en röst, eller varför inte en melodi, åt Aktias ekonomiska sakkunskap, säger Aktias vd Jussi Laitinen och hänvisar till Tyrväinens välkända musikintresse.  – Vi på Aktia gläds över den erkänsla Tyrväinen fått och tackar honom varmt när han går i pension i sommar, konstaterar Laitinen.

Laitinen misstänker dock att Tyrväinen i reserven heller kommer att kunna låta bli att framföra sina teser och tolkningar om det ekonomiska läget.

 

Aktia Bank Abp                        

 

Mera information:       
Timo Tyrväinen, Senior Advisor, tfn 050 303 6829               

Avsändare:
Malin Pettersson, kommunikationschef, tfn 040 589 7941