Aktia Ekonomiska översikt: I väntans tider


Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
29.8.2016 kl. 11.30

Finlands ekonomi behöver fortsättningsvis tilläggsenergi och strukturomvandling

– Tillväxten i Finland förblir anemisk. Trots att tre år av negativ tillväxt tog slut ifjol så saknas de element som skulle lyfta tillväxten tillbaka till nivåer bekanta från början av 2000-talet. Utrikeshandeln kämpar med stora utmaningar både med sin egen kostnadsstruktur och med svag utländsk efterfråga. Den inhemska efterfrågan stöder tillväxten men helhetsbilden är blek.

Utdragen och stor arbetslöshet fortsätter att vara en grundläggande del av den finländska sociala modellen. Det finns tyvärr inga genvägar ut ur de problematiska strukturerna vi byggt upp.

Utan omfattande strukturella förändringar riskerar vi fastna i en fälla av låg tillväxt och låg sysselsättning för en lång period, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman. – Vi måste se till att vi har förmågan att förändras med resten av världen, att vi är bättre, inte sämre, utrustade för såväl den fortgående digitaliseringen som servicesektorns frammarsch.

Trots en viss förbättring inom några sektorer, speciellt byggnadssektorn, är helhetsutsikterna för den finländska ekonomin dämpade. Den ekonomiska tillväxttakten är i prognosen 0,9 % för 2016 och 1,0 % för 2017.

De verkliga brexiteffekterna är framför oss

Världsekonomins tillväxttakt avtar något under 2016, vilket återspeglar litet sämre tillväxt främst i USA men också i Japan, under det första halvåret av 2016. Under andra halvan av 2016 tilltar tillväxttakten igen och vi landar till slut på en tillväxt kring 3 % i år.

– De initiala reaktionerna på att britterna röstade för ett EU-utträde var kraftiga men kortvariga. De verkliga brexiteffekterna är fortfarande framför oss och kommer att konkretiseras i samband med utträdesförhandlingarna, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman. – Vi måste helt enkelt vänta och se hurdana handelsmodeller som förhandlas fram för att få mera kött på benen.

Ett val av Trump skulle säkert medföra en högre grad av osäkerhet

Det kommande amerikanska presidentvalet i november dominerar redan nyhetsflödet. De båda kandidaterna kommer troligen att börja tona ner sin retorik då valet nu närmar sig. Placeringsmarknaden ser i dagens läge inte ut att i större grad oroa sig för eller prissätta sannolikheten att vi skulle se Donald Trump som den kommande presidenten.

– Ur aktiemarknadernas synvinkel är ingendera kandidaten optimal, men ett val av Trump skulle säkert medföra en högre grad av osäkerhet på många fronter, säger Aktias portföljförvaltare Andreas Bergman.

FED höjer räntan en gång i år, men väntar till efter presidentvalet. ECB fortsätter att avvakta efter stimulansåtgärderna tidigare i år.

Det finns ingen orsak att förvänta sig en höjning av räntenivån i euroområde ännu på väldigt länge, understryker Schauman.

 

 

Aktia Bank Abp

   

Mera information:
Heidi Schauman, chefsekonom, tfn 010 247 6708


Attachments

Aktias ekonomiska översikt augusti 2016.pdf