Ellen fortsätter ha fokus på den tyska och skandinaviska marknaden


Danderyd, 2016-10-18 08:30 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

Ellens intäkter för det tredje kvartalet uppgick till 3 450 KSEK vilket är något högre än föregående år. Den ackumulerade omsättning till och med sista september uppgick till 13,2 MSEK vilket även den är något högre än föregående år. 

2016 har varit ett år då Ellen gjort betydande investeringar i att ta över den tyska distributörsverksamheten, modernisera både den tyska och den svenska webbshopen samt öka marknadsinvesteringarna på våra strategiska marknader i Europa. Vi ser nu att våra offensiva åtgärder börjar ge resultat. Den nedåtgående försäljningstrenden i Tyskland är bruten. Listningen av Ellens produkter har ökat hos alltfler apotekskedjor i Sverige från Kronans Droghandel, Lloyds apotek till Apotekets AB och diskussioner förs även med ytterligare en apotekskedja.

På den tyska marknaden har vi under hösten arbetat aktivt med att utbilda och informera apotekarna för att tillsammans med dem öka försäljningen genom de tyska apoteken. Vi genomför just nu marknadsaktiviteter tillsammans med apoteksgrossisten Gehe. Under kampanjens första två veckor har antalet order ökat med 50 procent. Det är bra, men inköpens storlek från apoteken är fortfarande små. Under sommaren har den tyska hemsidan optimerats och nu arbetar vi aktivt med relationsmarknadsföring och säljdrivande aktiviteter på webbshopen. Vi har kunnat se att vår försäljning genom webbshopen ökat men försäljningen av Ellens produkter på dms webbshop har också ökat.

Under augusti lanserade Ellen en programserie om sex avsnitt i Sverige med målsättningen att uppmana till att våga prata mer om underlivsproblem. Syftet är att avdramatisera underlivsproblem eftersom det är något som i stort sett alla kvinnor någon gång i livet drabbas av. Programserien ”Mellan benen med Ellen” undersöker de vanligaste underlivsproblemen och vad de kan bero på. Programledare är skådespelaren och komikern Ellen Bergström som intervjuar tre olika experter; gynekologen Helena Kopp Kallner, näringsexperten Magnus Nylander samt psykologen och stresscoachen Anna Bennich Karlstedt. Filmerna har hittills över 350 000 visningar i sociala medier. 

Våra distributörer BioTech i Ungern och S&D Pharma i Tjeckien, som Ellen har stöttat med marknadsföringsbidrag under året, har båda visat en god försäljningsökning. Dessvärre har vi en minskad försäljning hos några av våra andra marknader, främst beroende på att de distributörerna gjort större inköp inför planerade marknadsföringskampanjer som inte givit förväntat resultat. Det har resulterat i att de byggt lite för stora lager vilket nu påverkar Ellens försäljning negativt. 

Marknaden för självdiagnostiserande tester ligger i tiden och ökar allt mer. I början av oktober beslutade Ellens distributörer i Ungern och Island att lansera Ellens självtest för kontroll av pH-värdet i vaginan, pH-Control®. Ellen lanserar även pH-Control® i Sverige via webbutiken, www.ellen.se.

Att utöka distributionen av Ellens produkter till nya marknader pågår alltjämt. Under september skrevs ett avtal med AryaPars Hoonam för distribution i Iran. Med AryaPars Hoonams försorg har Ellens probiotiska tampong blivit registrerad. Nu arbetar AryaPars Hoonam med förberedelserna för en marknadslansering.

”Vårt fokus under hösten har varit att skapa förutsättningar för en god försäljningsutveckling i Tyskland. Vi har också arbetat intensivt med marknadsstödjande åtgärder på den svenska marknaden som är vår hemmamarknad. Det ska leda till öka efterfrågan och ökade förutsättningarna för en bredare listning via apotek”, säger Carina Persson, VD hos Ellen AB.

För ytterligare information:

Carina Persson, VD på telefon 08-412 10 00 eller via epost cp@ellenab.com

Om Ellen

Bioteknikföretaget Ellen erbjuder bland annat patenterade produkter med probiotika för att förbättra kvinnors intimhälsa. Unika produkter i Ellens produktportfölj idag är den probiotiska tampongen ellen® som innehåller Lacto Naturel ® (LN®), som består av humana mjölksyrabakterier och ellen® Probiotisk Utvärtes Intim Crème som också innehåller Lacto Naturel ® (LN®). Krämen innehåller också naturligt fett som ger en skyddande och smörjande effekt. Båda produkterna är unika och ensamma i sitt slag på marknaden. I produktsortimentet finns också ett självdiagnostiserande pH-test (pH-Control®), en intim foam och en intim deo. Foamen och deon är båda baserade på ekologiska råvaror med Salvia som aktiv substans. Produkterna säljs genom ett globalt nätverk av distributörer. Ellen är noterat på First North (Ticker: ELN). Erik Penser Bank är bolagets Certified Adviser. För ytterligare information: www.ellenab.com

Informationen i detta pressmeddelande är sådan information som Ellen AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014. Informationen lämnades enligt ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 18 oktober 2016 kl. 08.30. 


Attachments

161018 Pressmeddelande kvartal 3 2016.pdf