Par „Grindeks” rezultātiem 2016. gada pirmajos deviņos mēnešos

Šodien, 25.novembrī, akciju sabiedrības „Grindeks” „Nasdaq Riga” iesniegtie 2016. gada pirmo deviņu mēnešu nerevidētie konsolidētie finanšu pārskati liecina, ka Koncerna apgrozījums 2016.gada pirmajos deviņos mēnešos bija 72,4 milj. eiro, kas ir par 8,9 milj. eiro vai par 14% vairāk nekā 2015. gada pirmajos deviņos mēnešos.

Savukārt koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, 2016. gada deviņos mēnešos bija 6,4 milj. eiro, kas, salīdzinot ar 2015. gada deviņiem mēnešiem, ir palielinājusies par 2,6 milj. eiro vai 66%. Bruto peļņas rentabilitāte 2016. gada deviņos mēnešos bija 49%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 9%. 2016. gada deviņos mēnešos Koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 67 pasaules valstīm kopumā par 65,1 milj. eiro, kas ir par 8,3 milj. eiro vai par 15% vairāk nekā 2015. gada deviņos mēnešos.

„Grindeks” gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2016. gada deviņos mēnešos bija 66,4 milj. eiro un ir palielinājies, salīdzinot ar iepriekšējā perioda deviņiem mēnešiem, par 10,5 milj. eiro vai 19%. Pārdošanas apjoms Krievijā, pārējās NVS valstīs un Gruzijā 2016. gada deviņos mēnešos sasniedza 38,2 milj. eiro, kas ir par 5,8 milj. eiro vai 18% vairāk nekā 2015. gada deviņos mēnešos. Novērtējot iespējamos valūtas riskus, „Grindeks” savu darbību Vidusāzijas valstīs šī gada deviņos mēnešos ierobežoja, tādējādi, samazinot eksporta apjomu uz šīm valstīm. Salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem, ievērojamākais pārdošanas apjoma pieaugums sasniegts – Krievijā par 55%, Turkmenistānā par 36% un Moldovā par 18%.

Pateicoties biznesa diversifikācijas stratēģijai un darbības attīstībai jaunos tirgos, pārdošanas apjoms Baltijas un citās valstīs 2016. gada deviņos mēnešos sasniedza 28,2 milj. eiro, kas ir par 4,7 milj. eiro vai 20% vairāk nekā 2015. gada deviņos mēnešos. Pārdošanas apjoms Nīderlandē, salīdzinot ar 2015. gada deviņiem mēnešiem, ir palielinājies 3,6 reizes, Spānijā – 2,5 reizes, Tunisijā – 2,1 reizes, savukārt Somijā palielinājies par 50%. Pārdošanas apjoms Latvijā šī gada deviņos mēnešos sasniedza 5,4 milj. eiro, kas, salīdzinot ar iepriekšējā gada deviņiem mēnešiem, ir palielinājies par 1,2 milj. eiro vai par 28%. Ievērojams pārdošanas apjoma pieaugums šī gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada deviņiem mēnešiem, bija arī pārējās Baltijas valstīs – Lietuvā par 20% un Igaunijā par 14%.

„Grindeks” koncerns deviņos mēnešos vairākās Austrumeiropas, tajā skaitā Baltijas valstīs, ir piereģistrējis injekciju formas preparātus – Diazepeks®, Neostigmine-Kalceks, Piracetam-Kalceks, Magnija sulfāts-Kalceks un Tramadol-Kalceks. Ukrainā koncerns pirmajā pusgadā paplašinājis produktu klāstu un pabeidzis 8 patentbrīvo medikamentu reģistrāciju. Austrālijā veiksmīgi pabeigta „Grindeks” izstrādātā mukolītiskā bezrecepšu medikamenta reģistrācija.

2016. gada deviņos mēnešos aktīvo farmaceitisko vielu pārdošanas apjoms sasniedza 4,7 milj. eiro, kas ir par 1,1 milj. eiro vai 18% mazāk nekā 2015. gada deviņos mēnešos. Šajā periodā lielākais „Grindeks” aktīvo farmaceitisko vielu eksports tikai veikts uz ES valstīm, ASV, Austrāliju un Japānu. „Grindeks” pieprasītākās aktīvās farmaceitiskās vielas 2016. gada deviņos mēnešos bija oksitocīns, zopiklons, droperidols, detomidīns un pimobendāns. „Grindeks” ražotajām aktīvajām farmaceitiskajām vielām meldonijam un ursodeoksiholskābei ir saņemt Eiropas farmakopejas atbilstības sertifikāti (European Pharmacopoeia Certificate of Suitability).

AS „Grindeks” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis: „„Grindeks” koncerna rezultāti šī gada deviņos mēnešos uzrāda dinamisku apgrozījuma un peļņas rādītāju kāpumu, ko veicinājis gatavo zāļu formu pārdošanas apjoma pieaugums. Koncerna darbības pārstrukturizācija divos svarīgos tirgos – Krievijā un Ukrainā ir bijusi pareiza un sekmīga. Tādējādi Krievijā pieprasījums pēc „Grindeks” medikamentiem palielinājās jau gada sākumā, savukārt Ukrainā – otrajā pusgadā. Atzinīgs ir mūsu veikums arī Baltijas valstīs, īpaši, Latvijā. Neskatoties uz to, mēs turpinām attīstīt savu darbību arī jaunos tirgos. Sasniegtā pamatā ir pastāvīga un mērķtiecīga ilgtermiņa sadarbība ar pacientiem, klientiem un partneriem.”

Par AS „Grindeks”

„Grindeks” ir starptautisks, vertikāli integrēts farmācijas uzņēmums, kura galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. „Grindeks” koncernā ietilpst pieci meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā, Krievijā un Slovākijā; pārstāvniecības atvērtas 13 valstīs.

„Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. Uzņēmuma produktu klāstu veido veiksmīgs oriģinālproduktu Mildronāts® un Ftorafur®, kā arī patentbrīvo medikamentu apvienojums. Šobrīd „Grindeks” ražo 24 aktīvās farmaceitiskās vielas.

2015. gadā uzņēmuma produkcija tika eksportēta uz 70 valstīm un veidoja 90% no kopējā apgrozījuma. Nozīmīgākie „Grindeks” tirgi ir Eiropas Savienības valstis, Krievija un pārējās NVS valstis, ASV, Kanāda, Japāna un Vjetnama.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, kopš 2002. gada uzņēmums ir realizējis virkni vērienīgu investīciju projektu, šajā laikā investējot attīstībā vairāk nekā 70 milj. eiro.

Kontakti:
Laila Kļaviņa, AS „Grindeks”
Komunikācijas departamenta vadītāja
Tel.: 67083370, 29256012