Lassila & Tikanoja köper Veolias svenska FM-verksamhet


Helsinki, Finland, 2017-06-20 07:40 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- Lassila & Tikanoja Oyj köper Veolias svenska verksamhet för fastighetstjänster (FM) genom att förvärva samtliga aktier i Veolia FM AB och förstärker härigenom sin närvaro på den svenska marknaden.

”Genom köpet av Veolia FM AB förstärker vi väsentligt vår position inom fastighetstekniska tjänster i Sverige, vilket är den marknad för fastighetstjänster som växer snabbast i Norden. Bolaget och dess personal representerar ett högklassigt kunnande och expertis med anknytning till komplexa tekniska miljöer, exempelvis sjukhus. Vi vill dra nytta av Veolia FM:s välfungerande lösningar, särskilt inom sjukhus- och kommunsektorn, så att våra kunder kan utföra underhåll av sina fastigheter på ett energieffektivt och ansvarsfullt sätt. Vi är övertygade om att den gedigna erfarenheten inom hälsovården i Sverige kommer också att öka våra möjligheter att erbjuda fastighetstekniska tjänster till det förnyade segmentet som uppstår till följd av social- och hälsovårdsreformen i Finland”, säger Lassila & Tikanojas verkställande direktör Pekka Ojanpää.

”Vi är glada över att få bli en del av Lassila & Tikanoja och få vara med om att utveckla bolagets affärsverksamhet i Sverige till nästa nivå”, säger Veolia FM AB:s verkställande direktör Erik Sundström. 

Det skuldfria pris som Lassila & Tikanoja betalar för 100 procent av Veolia FM är 650 miljoner kronor (69,5 miljoner euro). Affären bedöms vara slutfört under det tredje kvartalet år 2017 och köpet förutsätter ett godkännande av Konkurrensverket i Sverige.

”Det var rätt tidpunkt att låta Veolia FM fortsätta sin utveckling med en ny industriell ägare. Den här affären underlättar för Veolia att tydligare fokusera på att leverera enligt vår strategi att förse den nordiska industrin med miljörelaterade tjänster, säger Håkon Vist, affärsutvecklingsdirektör för Veolia Nordic.

Lassila & Tikanoja är ett finskt serviceföretag, noterat på Nasdaq Helsinki. L&T har specialiserat sig på miljövård samt på underhåll av fastigheter och inrättningar. I samarbete med sina kunder minskar L&T avfallsmängderna, förlänger fastigheternas livslängd, styr material mot återanvändning samt minskar användningen av råmaterial och energi. L&T finns i Finland, Sverige och Ryssland. I Sverige sysselsätter L&T cirka 650 personer inom området fastighetstjänster. Sammanlagt sysselsätter L&T 8 000 personer och bolagets omsättning år 2016 var 661,8 miljoner euro.

Veolia FM AB är ett av de ledande serviceföretagen inom fastighetsteknik i Sverige. Företaget erbjuder ett omfattande serviceutbud av tjänster vad gäller såväl underhåll av elsystem i drift som grundförbättrande och förebyggande underhåll av elsystem, service och underhåll av VVS- och hustekniksystem samt optimering av elförbrukning. Bolagets huvudsakliga kundsegment utgörs av sjukhus, den offentliga sektorn och företag. År 2016 uppgick bolagets omsättning till 952 miljoner svenska kronor (102 miljoner euro) och det operativa resultatet (EBIT) till 62 miljoner svenska kronor (6,6 miljoner euro). Veolia FM AB:s huvudkontor finns i Stockholm och bolaget har sammanlagt cirka 580 anställda.  

Mer information:
Verkställande direktör Pekka Ojanpää, Lassila & Tikanoja Oyj, tfn +358 10 636 2810
Ekonomichef Timo Leinonen, Lassila & Tikanoja Oyj, tfn +358 400 793 073

Lassila & Tikanoja är ett serviceföretag som håller på att omvandla konsumtionssamhället till ett effektivt återvinningssamhälle. I samarbete med våra kunder minskar vi avfallsmängderna och förlänger fastigheternas livslängd, styr material för återanvändning samt minskar användningen av råmaterial och energi. Vi hjälper våra kunder att fokusera på sin kärnverksamhet och skona miljön. Tillsammans skapar vi välfärd och arbetsplatser. L&T finns i Finland, Sverige och Ryssland. L&T:s omsättning år 2016 var 661,8 miljoner euro och bolaget sysselsätter 8 000 personer. L&T är noterat på Nasdaq Helsinki.