AkzoNobel CEO Ton Büchner legt per direct zijn functie neer


19 juli 2017

Thierry Vanlancker aangekondigd als nieuwe CEO van AkzoNobel

AkzoNobel kondigt vandaag aan dat Chief Executive Officer Ton Büchner per direct zijn functie neerlegt wegens gezondheidsredenen. Het bedrijf heeft Thierry Vanlancker aangekondigd als nieuwe CEO.

Ton is sinds 2012 werkzaam bij AkzoNobel en heeft zorg gedragen voor een significante verbetering van de prestaties van het bedrijf en realiseerde een groei van de winstgevendheid en de kasstromen tot een recordniveau.

Hij heeft een solide operationele en financiële basis gelegd, wat het bedrijf in staat stelde om recent aan te kondigen dat er twee gefocuste hoogrenderende bedrijven gecreëerd zullen worden, namelijk; Paints and Coatings en Specialty Chemicals.

De vanuit België afkomstige Thierry was tot voor kort verantwoordelijk voor de Specialty Chemicals business binnen AkzoNobel en is werkzaam bij het bedrijf sinds 2016. Hiervoor was hij President Fluoroproducts bij Chemours, het bedrijf dat in 2015 is ontstaan als een spin-off van DuPont's chemical business.

Antony Burgmans, voorzitter van de raad van commissarissen:

"Het is zeer spijtig dat Ton zijn functie moet neerleggen vanwege gezondheidsredenen. Hij was een uitstekende leider en heeft AkzoNobel getransformeerd en de basis gelegd voor toekomstige successen. Zijn focus op het leveren aan onze klanten en zijn focus op de operationele uitmuntendheid heeft de winstgevendheid tot recordhoogtes gebracht en daarmee hogere opbrengsten voor aandeelhouders gerealiseerd.

Zijn passie voor het bedrijf en zijn persoonlijke betrokkenheid hebben bijgedragen aan een sterke bedrijfscultuur. Hij zal ontzettend gemist worden in de bestuurskamer en ook door vele AkzoNobel-collega's wereldwijd. Ik wens Ton het allerbeste en hoop dat hij zich nu volledig kan richten op zijn eigen gezondheid.

AkzoNobel blijft gefocust op het dagelijks leveren van een bijdrage aan onze klanten. Met Thierry Vanlancker hebben we een uitstekend leider die in staat is om verder te bouwen aan het momentum van het bedrijf, waaronder de creatie van de twee gefocuste bedrijven om duurzame groei en winstgevendheid te leveren.

Zijn uitgebreide ervaring in de chemie- en coatingsindustrie geeft hem een unieke visie en ik kijk ernaar uit om onze samenwerking voort te zetten met hem in zijn nieuwe rol als CEO."

Ton Büchner:

"Het was een voorrecht om voor AkzoNobel te werken en ik ben ontzettend trots op alle prestaties die het team heeft geleverd tijdens de vijf jaren dat ik bij het bedrijf was. AkzoNobel heeft vele zeer betrokken, getalenteerde en gepassioneerde mensen die elke dag een bijdrage leveren aan onze klanten. Ik wil hen allen bedanken voor hun inzet en steun in de afgelopen jaren.

Onze betrokkenheid als het gaat om waardecreatie, duurzaamheid, innovatie en de samenleving waarin we opereren, is waar we grotendeels ons succes aan te danken hebben. Thierry Vanlancker is een waardevolle toevoeging aan het team en goed in staat om AkzoNobel verder te brengen om  langtermijnwaarde te realiseren voor alle belanghebbenden. Ik wens Thierry het allerbeste.

Het was voor mij een bijzonder moeilijk besluit om te nemen, maar mijn focus moet nu op mijn gezondheid zijn."  

Thierry startte in 1988 bij DuPont en heeft daar diverse senior posities gehad in zowel Europa als in de Verenigde Staten, waaronder de functie van Vice-President Performance Coatings en Business Manager van Refinish Systems in Europa, het Midden Oosten en Afrika.

Een opvolger voor de functie hoofd Specialty Chemicals zal op termijn worden aangekondigd.

- - -

Over AkzoNobel

AkzoNobel maakt essentiële producten die inspireren en het dagelijks leven prettiger maken. Als internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën leveren we essentiële ingrediënten, essentiële bescherming en essentiële kleuren voor consumenten en industrie wereldwijd. We hebben een rijke geschiedenis en zijn pioniers in duurzame technologie en innovatieve producten, die tegemoet komen aan de groeiende behoeften van onze snel veranderende planeet en tegelijkertijd het leven makkelijker maken. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben 46.000 medewerkers in 80 landen. Tot onze merken behoren bekende namen als JOZO, Sikkens en Flexa. We hebben een permanente leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Van daaruit zetten we ons in om steden en omgevingen levendiger te maken, te beschermen, en kleur te geven. AkzoNobel behaalde een omzet van €14,2 miljard in 2016: Specialty Chemicals €4,8 miljard, Decorative Paints €3,8 miljard, Performance Coatings €5,7 miljard.

Niet voor publicatie - voor meer informatie

AkzoNobel Media Relations AkzoNobel Investor Relations
T: +31 (0)88 969 7833 T +31 (0)88 969 7590
Contact: Diana Abrahams Contact: Lloyd Midwinter

                                                                                               

Safe Harbor Statement
This press release contains statements which address key issues such as AkzoNobel's growth strategy, future financial results, market positions, product development, products in the pipeline and product approvals. Such statements should be carefully considered, and it should be understood that many factors could cause forecasted and actual results to differ from these statements. These factors include, but are not limited to, price fluctuations, currency fluctuations, developments in raw material and personnel costs, pensions, physical and environmental risks, legal issues, and legislative, fiscal, and other regulatory measures. Stated competitive positions are based on management estimates supported by information provided by specialized external agencies. For a more comprehensive discussion of the risk factors affecting our business please see our latest annual report, a copy of which can be found on our website: www.akzonobel.com.


Attachments

PDF Mediabericht