VALOE OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1.2017 – 30.9.2017


Valoe Oyj                                      Osavuosikatsaus                                                     8.11.2017

 

VALOE OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1.2017 – 30.9.2017

YHTEENVETO

- Valoe sai helmikuussa 2016 Etiopiasta  noin 15,8 miljoonan euron tilauksen aurinkosähkopaneelitehtaan toimittamisesta ja taustajohdinteknologiasta. 21.4.2017 Valoe tiedotti, että se on varovaisuuden periaatetta noudattaen päättänyt peruuttaa 2016 tuloslaskelmasta osatulouttamansa Etiopian projektin myyntituottojen ja niitä vastaavien kulujen kirjauksen. Myös vertailukausien 1.1.-30.9.2016 ja 1.7.-30.9.2016 luvuista on nyt poistettu Etiopian projektin tulosvaikutus, eli ne eroavat vuosi sitten raportoiduista luvuista. Operatiivisesti Etiopian projektia jatketaan. Valoe on sisällyttänyt tähän osavuosikatsaukseen sivulle 4 erillisen kappaleen, jossa selostetaan yhtiön käsitys projektin tämänhetkisestä tilanteesta. Tästä lähtien yhtiö tiedottaa projektiin liittyvistä asioista ainoastaan jos tilanteessa tapahtuu tiedottamista edellyttäviä merkittäviä muutoksia.

- Helmikuussa 2017 yhtiö laski liikkeelle enintään 1,5 miljoonan euron suuruisen vaihtovelkakirjalainan, joka merkittiin kokonaan. Yhtiöön tehtiin uusia käteissijoituksia vaihtovelkakirjalainan merkintaikana 1,05 miljoonaa euroa. Merkinnöistä 0,45 miljoonaa euroa maksettiin kuittaamalla merkintähinta merkitsijöiden saatavia vastaan.

- Valoe saavutti maaliskuussa 2017 sovinnon Kiinan tehtaan vuokravastuiden takaukseen liittyvässä riidassa. Sovintosopimuksen mukaisesti Valoe maksoi takausvastuusta n. 0,15 miljoonaa euroa ja osapuolet ovat lopettaneet kaikki oikeudelliset toimenpiteet asiassa. Takausvastuun pienenemisestä johtuva positiivinen tulosvaikutus on noin 0,5 miljoonaa euroa.

- Valoe-konsernin jatkuvien toimintojen IFRS-standardien mukainen liikevaihto katsauskaudella tammikuu – syyskuu  2017 oli 0,5 miljoonaa euroa (0,5 miljoonaa euroa vuonna 2016). Jatkuvien toimintojen liiketulos oli -1,9 miljoonaa euroa (4,8 miljoonaa euroa), kauden tulos -4,0 miljoonaa euroa (3,2 miljoonaa euroa), osakekohtainen laimentamaton tulos oli -0,87 euroa (0,75) ja käyttökate oli -0,9 miljoonaa euroa (5,6 miljoonaa euroa). Suluissa olevat vertailuluvut 2016 sisältävät Kiinan yhtiöiden myynnistä aiheutuneen kertaluonteisen noin 7,1 miljoonan euron tuoton.

- Valoen aasialainen asiakas käy neuvotteluja noin 26,5 miljoonan euron tehdaskaupan rahoituksen järjestämisestä. Valoe sisällyttää tilauksen tilauskantaansa vasta asiakkaan tehdasprojektin rahoituksen varmistuttua.

- Huhtikuussa 2017 Valoe sopi kolmen miljoonan euron pääomaehtoisesta rahoitusjärjestelystä Bracknor Investmentin kanssa ja päätti aloittaa osakkeiden yhdistämiseen (reverse split) tähtäävät valmistelut. Valoen 14.6.2017 pidetty yhtiökokous teki päätöksen osakkeiden yhdistämisestä. Yhdistämisen jälkeen yhtiön uusi osakemäärä oli 30.9.2017  4.744.436 osaketta.

- 7.8.2017 Valoe tiedotti allekirjoittaneensa ForUs Capital Oy:n kanssa puitesopimuksen yhteensä noin 4 miljoonan euron arvoisten aurinkovoimaloiden toimittamisesta Suomeen. ForUs Capital myy voimaloiden sähkön omille sopimuskumppaneilleen. Ensimmäiset tilaukset, arvoltaan n. 450 000 €,  toimitetaan yhdeksään Hangon kaupungin omistamaan kohteeseen syksyn 2017 ja kevään 2018 aikana. 

- Valoe ei anna markkinaohjeistusta, koskien tulevaisuudennäkymiä tilikaudelle 2017.

- Katsauskauden ja sen päättymisen jälkeisistä tapahtumista on kerrottu enemmän pörssitiedotteissa, jotka on julkaistu Valoen internet-sivuilla www.valoe.com. Osavuosikatsaus on laadittu noudattaen IAS 34 osavuosikatsaukset –standardia. Valoe on soveltanut osavuosikatsauksen laatimisessa samoja laskentaperiaatteita kuin vuositilinpäätöksessä 2016. Osavuosikatsaus on tilintarkastamaton.

 

TALOUDELLINEN KEHITYS TAMMI-SYYSKUU 2017

Huhtikuussa 2017, johtuen IAS 11:n Pitkäaikaishankkeet-standardin osatuloutuksen vaatiman riittävän näytön puuttumisesta, Valoe päätti poistaa Etiopian projektin vaikutuksen tuloslaskelmastaan. Näin Valoen oma pääoma muuttui negatiiviseksi tilinpäätöshetkellä 31.12.2016. Hallitus ryhtyi välittömästi toimenpiteisiin ja neuvotteli  yhtiön lähipiirilainojen ehtoja oman pääomanehtoisiksi. Eräiden lähipiirilainojen muututtua oman pääoman ehtoisiksi pääomalainoiksi Valoen oma pääoma palautui jälleen positiiviseksi. 

Yllä mainittujen vuoden 2016 lopun pääomatilanteeseen vaikuttaneiden toimenpiteiden lisäksi Valoen hallitus on käytännössä jo aiemmin aloittanut toimenpiteet yhtiön taloudellisen aseman tervehdyttämiseksi ja toiminnan jatkuvuus periaatteen soveltamisen varmistamiseksi. Valoe sopi 19.4.2017 Bracknor Investmentin kanssa enintään 3.000.000 euron pääomaehtoisesta rahoitusjärjestelystä. Lisäksi Valoe on sopinut vuonna 2017 erääntyvien lainojen maksujen siirrosta 30.4.2018 saakka lukuun ottamatta Danske Bankin 0,7 miljoonan euron suuruista lainaa, josta  on katsauskauden päättymisen jälkeen maksettu 0,05 miljoonaa euroa. 0,15 miljoonaa euroa  erääntyy 31.12.2017 ja loppuosa eli 0,5 miljoonaa euroa , erääntyy 30.4.2018.

Operatiivisesti Etiopian projektia jatketaan ja osatuloutukseen palataan, kun IAS-standardin mukainen riittävä näyttö tuottojen kotiutumisesta on saatu. Tärkeimpänä tällaisena edellytyksenä Valoe pitää asiakkaan tilauksen mukaisen noin 9,5 miljoonan euron peruuttamattoman remburssin avaamista yhtiön hyväksymässä pankissa tai merkittävän käteismaksun saamista asiakkaalta tai muunlaisen yhtiölle sopivan rahoitusjärjestelyn toteutumista.

Valoen aasialainen asiakas käy neuvotteluja noin 26,5 miljoonan euron tehdaskaupan rahoituksen järjestämisestä. Valoe sisällyttää tilauksen tilauskantaansa vasta asiakkaan tehdasprojektin rahoituksen varmistuttua. Kaupan rahoitukseen liittyvät neuvottelut ovat kuitenkin edelleen kesken, eikä niiden toteutumisesta ole vielä varmuutta. Valoe neuvottelee aktiivisesti myös useasta muusta tehdaskaupasta.

Seuraavassa on esitetty Valoe-konsernin jatkuvien toimintojen taloudellinen tulos. Suluissa on vertailuluku vastaavalta ajanjaksolta vuonna 2016, jollei toisin mainita. Vertailukauden 2016 luvuista on poistettu Etiopian projektin tulosvaikutus.

 

Heinäkuu – syyskuu 2017 (jatkuvat liiketoiminnot):

Vertailuluvut 2016 sisältävät Kiinan yhtiöiden myynnistä aiheutuneen kertaluonteisen noin 7,1 miljoonan euron tuoton.

- Valoe-konsernin liikevaihto kasvoi 7,6 prosenttia 0,2 miljoonaan euroon (vuonna 2016: 0,2 miljoonaa euroa)
- Käyttökate oli -0,2 miljoonaa euroa (-0,5 miljoonaa euroa).
- Liiketulos oli -0,6 miljoonaa euroa (-0,8 miljoonaa euroa).
- Tulos ennen veroja oli -1,2 miljoonaa euroa (-1,4 miljoonaa euroa).
- Kauden tulos oli -1,2 miljoonaa euroa (-1,4 miljoonaa euroa).
- Osakekohtainen laimentamaton tulos oli -0,26 euroa (-0,32euroa)

 

Tammikuu – syyskuu 2017 (jatkuvat liiketoiminnot):

Vertailuluvut 2016 sisältävät Kiinan yhtiöiden myynnistä aiheutuneen kertaluonteisen noin 7,1 miljoonan euron tuoton.

- Valoe-konsernin liikevaihto pieneni 0,4 prosenttia 0,5 miljoonaan euroon (vuonna 2016: 0,5 miljoonaa euroa)
- Käyttökate oli -0,9 miljoonaa euroa (5,6 miljoonaa euroa).
- Liiketulos oli -1,9 miljoonaa euroa (4,8 miljoonaa euroa).
- Tulos ennen veroja oli -4,0 miljoonaa euroa (3,2 miljoonaa euroa).
- Kauden tulos oli -4,0 miljoonaa euroa (3,2 miljoonaa euroa).
- Osakekohtainen laimentamaton tulos oli -0,87 (0,75 euroa)

 

TOIMITUSJOHTAJA IIKKA SAVISALON KATSAUS

Valoe uskoo pystyneensä parantamaan kilpailukyvyllistä asemaansa huolimatta yhtiön pitkään kestäneestä tiukasta rahoitustilanteesta. Yhtiön kehityksen seuraavassa vaiheessa Valoen on kuitenkin onnistuttava turvaamaan vakaa rahoitusasema ja saavutettava liiketoiminnan riittävä volyymi, jotta se voi vakiinnuttaa asemansa markkinoilla myös taloudellisesti vahvana toimijana. Taloudellisen tilanteen vahvistamiseksi yhtiö valmistelee osakeantia. Annin ehdoista tullaan tiedottamaan erikseen. Osakeannin on suunniteltu tapahtuvan vuoden viimeisen neljänneksen sekä seuraavan tilikauden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Valoen myyntiponnistukset ovat suuntautuneet valmistuspartnerihankintaan kehittyvissä talouksissa Afrikassa, Aasiassa sekä Etelä- Amerikassa. Myyntiprojektit ovat edistyneet, mutta yhtiö on myös oppinut, että liiketoiminnan dynamiikka näillä alueilla poikkeaa merkittävästi totutusta. Kaikkien partnereiden sitouttaminen Valoen teknologiaan on toiminnan tärkeimpiä tavoitteita.

 

Valoe panostaa tuotteensa kehitykseen

Valoe on jo muutaman vuoden ajan seurannut läheltä piipohjaisten paneelien kehitystä ja tullut entistä enemmän vakuuttuneeksi taustajohdepaneelien pitkän aikavälin kilpailukyvystä. Valoen on tästä hyötyäkseen jatkettava teknologiansa voimakasta kehittämistä tavoitteenaan taustavirtajohdepaneelista saatavan hyödyn maksimoiminen. Valoen tavoitteena on valmistaa aurinkopaneeli, jonka käyttöikä ylittää sata vuotta. Vaikka nykyinen paneeli ei siihen vielä pystykään, Valoe valitsee komponenttinsa tätä tavoitetta silmällä pitäen. Valoe ei koskaan hanki halvempia komponentteja niiden käyttöiän kustannuksella.  

Valoen on pystyttävä kehittämään myös piikennoteknologiaa. Käynnissä oleva projekti oman piikennon kehittämiseksi nostaa yhtiön näkemyksen mukaan Valoen teknologian uudelle tasolle, mutta tulee vaatimaan myös merkittävästi taloudellisia resursseja. Katsauskaudella Valoe on solminut teknologian kehityssopimuksen hollantilaisen ECN:n kanssa Valoen kehittämän polykidekennon tuomiseksi markkinoille. Lisäksi Valoe on solminut  valmistusyhteistyösopimuksen eurooppalaisen  valmistajan kanssa. Yhteistyön tavoitteena on ensivaiheessa verifioida Valoen kennon kilpailukyky massakoeajossa ja sitten mahdollistaa kennon massatuotanto Valoen 2018 alkupuolella esiteltävää Chrome II-polykidepaneelia varten. Uuden kennon odotetaan parantavan Valoen paneelin suorituskykyä ja laskevan sen tuotantokustannuksia. 

Katsauskaudella Valoe on myös aloittanut neuvottelut IBC (Interdigitated Back Contact)- kennoteknologian hankkimiseksi. Valoen tavoitteena on tuoda markkinoille IBC-kennoon perustuva paneeliperhe vuoden 2019 aikana. IBC-kennoihin perustuvat aurinkopaneelit ovat suorituskyvyltään merkittävästi tavanomaisia polykidepaneeleita parempia. Voidakseen hyödyntää IBC-teknologiaa täysimääräisesti on paneelin perustuttava taustavirranjohdatukseen. Tästä johtuen Valoe uskoo sillä olevan erinomaiset edellytykset olla ensimmäisten joukossa mukana, kun uudet teknologiat alkavat haastaa markkinoita hallitsevaa polykidekennoteknologiaa.

Aurinkosähkövoimaloidensa kehittämisessä Valoe suunnittelee vuorokauden ympäri toimivan aurinkovoimalakonseptin kokeilemista pilottimittakaavassa. Kyky tarjota aurinkosähkön käyttöönottoon kokonaisratkaisu tulee yhtiön käsityksen mukaan olemaan sen tärkeimpiä kilpailutekijöitä, kun asiakkaat ja valmistuspartnerit arvioivat parhaita tulevaisuuden toimittajia ja teknologiapartnereita.  

 

Kotimaan markkina kasvaa - Valoe suunnittelee tuotantonsa kasvattamista

Vaikka kehittyvät markkinat etenkin Afrikassa ovat Valoen tulevaisuuden kannalta tärkeimpiä, on Suomen aurinkosähkömarkkinan merkitys Valoelle alkanut kasvaa. Suomen vielä varhaisessa vaiheessa olevalla aurinkosähkömarkkinalla toimii useita innokkaita aurinkoenergiayhtiöitä ja aurinkosähköinvestoinnin hinta on pudonnut merkittävästi.  Monet potentiaaliset asiakkaat ovat tehneet hankintapäätöksensä halpojen tarjousten huokuttelemina. Valveutuneet ostajat tekevät kuitenkin päätöksensä tuotetun kilowattitunnin hinnan perusteella. Tätä arvioidessa voimalaitoksen pääomakustannuksen lisäksi on huomioitava voimalaitoksen suunniteltu käyttöikä.

Katsauskauden aikana  Valoe solmi merkittävän sopimuksen ForUs Capital Oy:n kanssa useiden aurinkovoimaloiden toimituksista Suomeen. Ensimmäiset voimalaitokset toimitetaan syksyn aikana Hangon kaupungin kohteisiin. Sopimuksen mukaisten jatkoprojektien ja niihin liittyvien toimitusmäärien toteutuessa Valoe arvioi tarvitsevansa Mikkelin tehtaalle lisäkapasiteettia vuoden 2018 aikana.

 

Päivitys Etiopian projektin tilanteesta

Valoe sai helmikuussa 2016 Etiopiasta noin 15,8 miljoonan euron tilauksen aurinkosähköpaneelitehtaan toimittamisesta ja taustajohdinteknologiasta.

Etiopian tehdastilausta ei ole tämän osavuosikatsauksen päivämääränä toistaiseksi vielä toimitettu. Yhtiö julkaisi 31.3.2017 tilinpäätöstiedotteen, jossa Etiopian projektin osaprojekteista oli 31.12.2016 tuloutettu noin 20 %. 21.4.2017 Valoe tiedotti, että se on muuttanut Etiopian projektin kirjaamiskäsittelyä. Varovaisuuden periaatetta noudattaen yhtiö päätti peruuttaa 2016 tuloslaskelmasta Etiopian projektin myyntituottojen ja niitä vastaavien kulujen kirjauksen.

Valoe on tilikauden 2017 aikana tukenut etiopialaista partneriaan LS Corp Ltd:tä (LS Corp) Etiopian Kehityspankin (The Development Bank of Ethiopia, "DBE") ja LS Corpin välisen rahoitussopimuksen toteuttamisessa. Neuvottelut ovat olleet monimutkaisia, eikä Valoella ole kattavaa tietoa neuvottelujen pitkittymisen syistä. Valoen johto on aktiivisesti osallistunut neuvotteluihin pankin kanssa ja on hyvin perillä paikallisen toimintakulttuurin haasteellisuudesta. Valoella olevan tiedon mukaan LS Corp on valittanut pankkeja valvovaan ministeriöön DBE-pankin asiaa hoitaneiden virkailijoiden toiminnasta liittyen sopimuksen täytäntöön panemiseen. Ministeriö on luvannut tutkia asiaa ja tiedottaa lopputuloksesta tutkinnan valmistuttua. Valoella ei ole tarkempia tietoja tutkinnan aikataulusta. 

Operatiivisesti Etiopian projektia jatketaan ja osatuloutukseen palataan, kun IAS-standardin mukainen riittävä näyttö tuottojen kotiutumisesta on saatu. Tärkeimpänä tällaisena edellytyksenä Valoe pitää asiakkaan tilauksen mukaisen noin 9,5 miljoonan euron peruuttamattoman remburssin avaamista Yhtiön hyväksymässä pankissa,  merkittävän käteismaksun saamista asiakkaalta tai muunlaisen yhtiölle sopivan rahoitusjärjestelyn toteutumista.

 

VALOEN STRATEGIA

Yhtiö toimii puhtaan energian toimialalla ja tarjoaa tuotteitaan, ratkaisujaan ja palveluitaan maailmanlaajuisesti. Valoella on strategiansa mukaisesti neljä eri palvelu- ja tuotekonseptia:

1.                         Aurinkosähköpaneelien ja -järjestelmien myynti sekä toimitukset

Aurinkosähköpaneelien ja -järjestelmien myynti on ehkä Valoen näkyvin, mutta liikevaihtopotentiaaliltaan pienin tuoteryhmä. Kaikki Valoen aurinkosähköpaneelit valmistetaan toistaiseksi yhtiön tehtaalla Mikkelissä. Niitä toimitetaan pääasiallisesti yhtiön jakelijoille tai tuleville valmistuspartnereille. Lisäksi yhtiö myy ja toimittaa aurinkosähkövoimaloita ja -järjestelmiä koti- ja ulkomaisille asiakkaille. Valoe on tehostanut paneeleittensa ja aurinkosähköjärjestelmiensä myyntiä Suomessa rakentamalla järjestelmällisesti jälleenmyyntikanavia tuotteilleen.

Yhtiön Mikkelin tehtaan nykyinen kapasiteetti on suunniteltu tuottamaan vuodessa enintään 6–8 miljoonan euron arvosta aurinkosähköpaneeleita tämän hetkisin maailmanmarkkinahinnoin.

Valoen paneelit ovat läpäisseet saksalaisen Fraunhofer ISE:n vaativan testiohjelman mahdollistaen paneelin sertifioinnin kaikilla Yhtiön tavoittelemilla myyntialueilla.

 

2.                         Tuotantolinjojen ja niiden osien kehittäminen ja myynti

Tyypillisesti uusiin paneelien tuotantolinjoihin voisivat investoida kehittyneillä markkinoilla, esimerkiksi Kiinassa, toimivat valmistajat. Nämä Valoen potentiaaliset asiakkaat valmistavat nyt perinteisiä ns. H-tyypin pintajohdotettuja aurinkosähköpaneeleja. Valoella olevan tiedon mukaan useat valmistajat aikovat siirtyä valmistamaan seuraavan sukupolven taustajohdinpaneeleita. Tällaisilla asiakkailla on useimmiten hallussaan oma paneelireseptiikkansa ja ne tarvitsevat ainoastaan yksittäisiä tuotantokoneita tai -linjoja. Tyypillinen markkinahinta taustajohdinpaneelien tuotantokoneille tai valmistuslinjalle on Valoen arvion mukaan noin 4–8 miljoonaa euroa. Yksittäisten tuotantokoneiden hinnat vaihtelevat 0,3 – 1,0 miljoonan euron välillä. Valoe ei tavoittele merkittävää roolia laitetoimittajana eikä Yhtiön seuraavan kahden vuoden liiketoimintasuunnitelmaan sisälly huomattavaa määrää laitetoimituksia.   

 

3.                         Valmistuspartneriverkoston rakentaminen

Valoen strategian kulmakivi on solmia valmistuspartnerisopimuksia tai teknologian lisenssisopimuksia, joissa alalle pyrkivät, uudet aurinkopaneelien valmistajat sitoutuvat sekä Valoen tuotantoteknologiaan että paneelireseptiikkaan. Valoe toimittaa partnerille paneelitehtaan avaimet käteen -periaatteella ja sitoutuu asiakkaansa partneriksi jäämällä valmistusyhtiöön vähemmistöosakkaaksi. Valmistuspartneriyritykset toimivat pääasiassa kehittyvillä markkinoilla tuottaen aurinkosähköpaneeleja paikallisille sekä lähialueittensa markkinoille. Tyypillinen tehtaan avaimet käteen -toimitus ylittää arvoltaan 10 miljoonaa euroa. Valoe solmi ensimmäisen valmistuspartnerisopimuksensa etiopialaisen LS Corpin kanssa vuonna 2016. Partnerisopimuksen mukainen teknologiatoimitus ei kuitenkaan tämän osavuosikatsauksen päivämäärään mennessä ole vielä toteutunut.

Valoen tehdaskonsepti, koneet, tekniikka ja toimitustapa ovat jatkossakin aina samanlaisia ja siten ensimmäisen toimituksen jälkeen seuraavienkin projektien kannattavuuden voidaan olettaa olevan hyvä. Lisäksi jokainen toimitettu tehdas tai tuotantolinja tuottaa Valoelle jatkuvaa kannattavaa liiketoimintaa komponenttimyynnin muodossa. Valoen kasvustrategia edellyttää uusien valmistuspartnerisopimusten solmimista. Valoen tavoitteena on solmia 10 tällaista sopimusta seuraavan viiden vuoden aikana. Tämän tason saavutettuaan Valoen partneriverkosto on kooltaan sen suuruinen, etteivät suurimmatkaan aurinkosähköpaneelien valmistajat saa enää merkittävää mittakaavahyötyä esimerkiksi raaka-ainehankinnoissaan Valoen verkostoon verrattuna.

 

4.                         Paneelien komponenttien myynti lähinnä valmistuspartnereille

Valoen strategian tärkein ja liikevaihtopotentiaaliltaan merkittävin osa on erikoiskomponenttien toimitukset lähinnä valmistuspartnereilleen. Ensimmäinen Valoen tarjoama erikoiskomponentti on yhtiössä itse kehitetty, jokaiseen paneeliin yhtenä sen tärkeimmistä komponenteista kuuluva taustavirtajohde. Yksi normaalikokoinen taustavirtajohdetekniikkaa soveltava paneelitehdas tarvitsee täydellä teholla toimiessaan noin 300.000 – 500.000 taustavirtajohdetta vuodessa. Tällä hetkellä oletettavalla lähitulevaisuuden hintatasolla arvioituna tarvitsee jokainen tuotantolinja taustavirtajohteita noin 5 – 11 miljoonan euron arvosta vuosittain. Tyypillisesti komponenttitoimitukset valmistuspartnerille voivat alkaa aikaisintaan noin 12 kuukautta valmistuspartnerisopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. 

Yhtiön tämän hetkinen liikevaihto koostuu pääosin aurinkopaneelien ja –järjestelmien myynnistä, jotka ovat liikevaihdoltaan pieniä, mutta referenssiarvoltaan, ja kokemuksen kartoittamiseksi tärkeitä.

Tulevaisuudessa Valoe suunnittelee myös tarjoavansa partnereilleen muita erikoiskomponentteja. Tällaisia komponentteja voivat olla esimerkiksi erilaiset älykomponentit, virran varastointiin liittyvät komponentit sekä erityiset, taustavirtajohteeseen perustuvat kennoteknologiat.

Pitkällä aikavälillä Valoe tulee lisäämään tarjontaansa myös energiavarastoihin ja polttokennoihin liittyviä sekä yleisemminkin aurinkosähkön käyttöä edistäviä teknologioita. Näiden teknologioiden ydinosaamisessa Valoe tukeutuu teknologiapartnereihinsa. 

Valoen strategiassa mainitut sitomattomat arviot kohdistuvat tulevaisuuteen ja perustuvat yhtiön johdon tämän hetkisiin näkemyksiin. Luonteensa vuoksi arviot sisältävät riskejä ja epävarmuutta ja ovat alttiita yleisen taloudellisen tai toimialan tilanteen muutoksille.

 

Markkinatilanne

Aurinkosähköpaneelien hinnat romahtivat vuosina 2010–2012 noin 70 %.  Halvimpien ja keskihintaisten paneelien hinnat putosivat uudelleen noin 30 % vuosina 2016 ja 2017. Kova hintakilpailu ja siitä seurannut aurinkosähkön tuotantokustannusten lasku on eri puolilla maailmaa johtanut nopeaan auringosta tuotetun sähkön määrän lisääntymiseen ja siten vauhdittanut alan voimakkaaseen kasvuun.

Aurinkosähkön kilpailukyky verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin sekä muihin uusiutuviin energialähteisiin tulee edelleenkin, ja kiihtyvällä vauhdilla parantumaan. Valoe on varautunut siihen, että lähitulevaisuudessa Valoen kilpailijat tuovat markkinoille omia taustavirtajohdepaneeleitaan sekä muita innovaatioita. Hintakilpailussa menestyvät yritykset tulevat jatkamaan perustuotteidensa hintojen laskemista ostovolyymeihin ja lisääntyvään kapasiteettiinsa luottaen ja jatkavat pudotuspeliä maailmanlaajuisesti. Valoe uskoo tulevaisuuden toimintaympäristön olevan suotuisa sellaisille innovaatiokykyisille toimijoille, jotka jatkavat tuotekehitystään tähtäimessään verraten lähellä olevat seuraavan sukupolven teknologiat. Valoe pitää itseään tällaisena yhtiönä.

Valoe pitää alimman hintaluokan paneelien hintojen uutta nousua epätodennäköisenä. Valoe tähtääkin uuden sukupolven paneelien valmistusteknologian kehittämiseen. Korkeimmissa hintaluokissa ei hinnanlasku ole ainakaan tähän mennessä ollut merkittävä. Valoe arvioi itselleen edullisimpien markkinoiden olevan sellaisia, joissa sähkön jakeluverkko ei ole kattava tai sen toiminta on puutteellista. Tällaisia alueita on ennen kaikkea Afrikassa, mutta myös Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Valoe uskoo, että sen menestysmahdollisuudet paranevat, kun se on osaltaan mukana koko aurinkosähkön arvoketjussa mukaan lukien aurinkosähkön varastointi ja jakeluun liittyvät kevyet älyverkot.

Yhtiöllä käytettävissä olevan tiedon mukaan markkinoilla on ainoastaan yksi toinen vakavasti otettava automaatiolaitevalmistaja, joka tarjoaa asiakkaille avaimet käteen -periaatteella taustavirranjohtimeen perustuvien aurinkosähkömoduulien valmistuskapasiteettia. Yhtiöllä on tiedossa, että tämän automaatiolaitevalmistajan lisäksi on olemassa toimijoita, jotka kehittävät valmistusteknologiaa vastaavaan sovellukseen. Yhtiö on sillä käytettävissä olevan tiedon mukaan ainoa taustavirranjohtimien valmistaja, jolla on tällä hetkellä merkittävä valmistuskapasiteetti tuotantovalmiina.

Yhtiö tarjoaa tuotantoteknologiaansa kaikille taustajohdinmoduuleista kiinnostuneille toimijoille. Näitä voivat olla suuret, usein valtiolliset aurinkosähköprojektit, paneelialihankkijat ja/tai OEM-valmistajat. Yhtiö uskoo paikallisen valmistuksen lisääntyvän merkittävästi lähivuosina. Yhtiö ei kuitenkaan pyri paikalliseen valmistukseen itse, vaan hakee moduulitehdashankkeeseen aina paikallisen partnerin ja sijoittajan. Työnjako hoidetaan siten, että Valoe vastaa valmistusteknologiasta ja tuotteiden laadusta sekä kehittämisestä. Paikalliset sijoittajat ja partnerit vastaavat hankkeiden rahoituksesta ja tuotteiden markkinoinnista sekä myynnistä.

 

Kilpailutilanne ja Valoen tiekartta

Jatkuvasti alenevat hinnat ovat ajaneet monia H-tyypin aurinkosähköpaneelien merkittäviä valmistajia ongelmiin tai konkurssiin. Jopa maailman suurimpien kiinalaisten valmistajien tulokset ovat painuneet tappiolle. Markkina-aktiviteetista voi päätellä, että nykyinen polku alkaa olla niin hinta- kuin teknologiamielessäkin kuljettu loppuun. Valoe ei usko hintojen nousevan, vaan ennustaa uusien, parempien teknologioiden voimakkaaseen lisääntymiseen tulevina vuosina. Tässä teknologiakilpailussa Valoe uskoo olevansa hyvissä asemissa, mikä johtuu jo vuosia kestäneestä taustavirtajohteeseen kohdistuneesta tutkimus- ja tuotekehitystyöstä.

Valoe suunnittelee tuovansa markkinoille lähivuosina täysin uudenlaisia, suorituskyvyltään yhä kilpailukykyisempiä tuotteita, jotka mahdollistavat aurinkosähkön tuotannon pörssisähkön hinnalla. Tavoitteeseen päästään pidentämällä aurinkopaneelin käyttöikää ja parantamalla sen hyötysuhdetta.

Valoen tekniikkaalla voidaan hyödyntää uuden sukupolven IBC-kennojen (Interdigitated Back Contact) parempaa hyötysuhdetta. Valoen tarkoituksena on mm. Innovaatiorahoituskeskus Tekesin myöntämän projektirahoituksen avulla olla vahvasti mukana tässä kehityksessä ja laajentaa erikoiskomponenttiosaamistaan IBC-kennoihin.

Nykyiset markkinoiden hintajohtajat vakuuttavat paneeleidensa elinkaareksi noin 20 vuotta. Valoe uskoo voivansa lähivuosina valmistaa paneeleita, joiden taloudellinen käyttöikä on yli 100 vuotta.

Viime vuosina varsinkin pieniin aurinkovoimaloihin on tullut paljon älypaneeli- ja älyvoimalaratkaisuja sekä erilaisia monitorointijärjestelmiä. Näiden suosio maailmalla on kuitenkin ollut vähäinen, johtuen pääasiassa älyelektroniikan korkeasta hinnasta, asiakkaiden huolesta elektroniikan kestävyydestä sekä huoltotarpeen todennäköisestä lisääntymisestä. Valoe seuraa tarkasti elektroniikan kehittymistä, mutta keskittyy seuraavissa paneelisukupolvissaan analogisen älykkyyden käyttöönottoon. Analogisen älyn etuna digitaaliseen verrattuna on sen halvempi hinta sekä parempi luotettavuus kymmenien vuosien kenttäkäytössä.

 

RAHOITUS

Valoe on katsauskaudella kiihdyttänyt tuotekehitysaktiviteettejaan merkittävästi.  Alkuvuoden onnistuneista rahoitusjärjestelyistä huolimatta lisääntynyt aktiviteetti on luonut painetta merkittävän lisärahoituksen hankkimiseksi. Edetäkseen kehityshankkeissaan suunnitellusti tulee yhtiö tarvitsemaan lisärahoitusta vielä kuluvan tilikauden aikana. Rahoitustarpeen täyttämiseksi yhtiö valmistelee osakeantia, jonka tarkemmista ehdoista yhtiö tiedottaa erikseen.

Valoe on sopinut kaikkien merkittävien velkojiensa kanssa lainojen jatkamisesta vähintään 30.4.2018 asti. Danske Bankin kohdalla sopimus edellyttää tilikauden lopussa tapahtuvaa 0,15 miljoonan euron lyhennystä. 

Valoe allekirjoitti Bracknor Investmentin (“Bracknor”) kanssa 19.4.2017 enintään 3.000.000 euron määräisen vaihtovelkakirjalainoja koskevan rahoitussopimuksen, joka sisältää Valoen osakkeisiin oikeuttavia warrantteja. Tarkemmat tiedot järjestelystä ja sen ehdoista löytyvät yhtiön aiemmista tiedotteista.

Liiketoiminnan rahavirta ennen investointeja oli tammi - syyskuussa -2,5 miljoonaa euroa (-1,0 miljoonaa euroa). Myyntisaamiset olivat katsauskauden lopussa 0,1 miljoonaa euroa (0,03 miljoonaa euroa). Yhtiön nettorahoituskulut olivat 2,1 miljoonaa euroa (1,6 miljoonaa euroa). Valoe-konsernin omavaraisuusaste oli syyskuun lopussa -132,5 prosenttia (-82,8 %) ja osakekohtainen oma pääoma oli -2,75 euroa (-2,03 euroa). Omavaraisuusaste pääomalainat mukaan lukien oli -20,8 prosenttia (-18,3 %). Katsauskauden päättyessä konsernin rahavarat olivat 0,02 miljoonaa euroa.

Valoen rahoitus- ja muita riskejä on käsitelty jäljempänä tämän osavuosikatsauksen osiossa ”Riskienhallinta, riskit ja epävarmuustekijät”.

 

TUOTEKEHITYS

Yhtiö on lisännyt tuotekehityksensä aktiivisuutta merkittävästi. Valoen tuotekehityksen pääpaino vuonna 2017 on Innovaatiorahoituskeskus Tekesin rahoittamassa piikennoihin ja niiden hyötysuhteen parantamiseen liittyvässä projektissa, joka viime vuonna oli osittain keskeytyksissä, mutta jossa katsauskaudella edettiin hyvin tuloksin. Yhtiö kehittää myös muita paneelien komponentteja ja aikoo seurata aktiivisesti teknologiapartnereidensa hankkeita aurinkosähkön käyttöä lisäävien tekniikoiden kehittämiseksi.

Toinen yhtiön tuotekehityksen merkittävä tavoite on kehittää Valoen aurinkopaneelista tuote, jonka elinkaari ylittää 100 vuotta. Tänä päivänä yhtiö uskoo paneelinsa kestävän käytössä noin 40 vuotta, mikä on merkittävästi pidempi aika kuin yhtiön useimpien kilpailijoiden paneelien käyttöikä. Valoen mielestä vihreän energian tuotannossa laitteiden taloudellisen käyttöiän pidentämisen täytyy olla myös kehitystyön tärkeimpiä tavoitteita. Voimalaitosten teollinen käyttöikä vaikuttaa suoraan tuotetun sähkön hintaan. Pelkästään aurinkopaneelien hintaa alentamalla ei voida päästä nykyisen pörssisähkön hintaan ainakaan lähitulevaisuudessa. Tavoitteeseen voidaan kuitenkin päästä voimaloiden käyttöikää pidentämällä sekä hyötysuhdetta parantamalla ja samanaikaisesti pitämällä pääomainvestoinnit kohtuulisina. 

Valoen aurinkopaneelilla tuotetun sähkön tulee olla niin markkinoiden vihreintä kuin edullisintakin.

Muu Valoen tuotekehitys keskittyy paljolti tuotantolinjakonseptin kehitykseen.  Paneelien automatisoidussa valmistuksessa tarvittavat koneet ja laitteet tulevat enenevässä määrin perustumaan Valoen omille innovaatioille ja Valoe suunnittelee ne itse. Valoe pyrkii suojaamaan keksintöjään kaikilla oleellisilla maantieteellisillä alueilla.

Konsernin tuotekehityskulut olivat tammi-syyskuussa 1,2 miljoonaa euroa (1,0 miljoonaa euroa) eli 250,9 prosenttia (215,2 %) liikevaihdosta.

 

INVESTOINNIT

Katsauskauden bruttoinvestoinnit jatkuviin liiketoimintoihin olivat tammi-syyskuussa 0,2 miljoonaa euroa (0,4 miljoonaa euroa). Investoinnit kohdistuivat sekä katsauskaudella että vertailukaudella pääosin kehittämismenoihin.

 

HENKILÖSTÖ

Konsernin palveluksessa oli syyskuun lopussa 17 (21) henkilöä, jotka kaikki työskentelivät Suomessa. Katsauskaudella konsernin palkka- ja palkkiokulut olivat yhteensä 0,7 miljoonaa euroa (0,9 miljoonaa euroa).

 

OSAKKEET JA OMISTAJAT

Valoen osakepääoma katsauskauden päättyessä 30.9.2017 oli 80.000,00 euroa. Osakemäärä oli osakkeiden lukumäärän vähentämisen (reverse split) jälkeen 4.744.436 osaketta. Yhtiöllä on yksi osakesarja, jonka osakkeet tuottavat yhtäläiset oikeudet yhtiössä. Valoen hallussa oli 30.9.2017 sen omia osakkeita 825 kappaletta.

Yhtiöllä oli syyskuun 2017 lopussa yhteensä 7 343 osakkeenomistajaa ja osakkeista 16,82 prosenttia oli ulkomaalaisomistuksessa. Kymmenen suurimman osakkeenomistajan hallussa oli 30.9.2017 yhteensä 63,95 prosenttia yhtiön osakkeista ja äänistä.

Suurimmat omistajat 30.9.2017

    osakkeita prosentteja
1 SAVCOR GROUP OY 1 351 282 28,5
2 SAVCOR COMMUNICATIONS LTD PTY 666 667 14,0
3 GASELLI CAPITAL OY 425 000 9,0
4 KESKINÄINEN ELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ETERA 318 370 6,7
5 SAVCOR INVEST B.V. 109 375 2,3
6 NORDEA PANKKI SUOMI OYJ 39 049 0,8
7 SCI INVEST OY 34 354 0,7
8 SALMELA VEIJO ENSIO 32 000 0,7
9 KANNISTO PERTTI 30 069 0,6
10 SAARELAINEN MIKA 28 000 0,6
  MUUT 1 710 270 36,1
  YHTEENSÄ 4 744 436 100,00
       

 

Suurimpien omistajien listassa ei ole mm. huomioitu niitä muutoksia omistukseen, jotka toteutuisivat, jos  Valoen vaihtovelkakirjalainojen ja optio-ohjelman  mukaisia merkintöjä aikanaan vaihdettaisiin osakkeiksi.

Hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja määräysvaltayhteisöineen omistivat 30.9.2017 yhteensä 713.515 osaketta, mikä oli noin 15,04 prosenttia yhtiön osake- ja äänimäärästä. Lisäksi hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja omistivat katsauskauden lopussa yhteensä 377.500 vuoden 2015 optiojärjestelmän mukaista optio-oikeutta. Yhtiön toimitusjohtaja Iikka Savisalo määräysvaltayhteisöineen omisti kauden lopussa 701.021 yhtiön osaketta ja 132.500 vuoden 2015 optiojärjestelmän mukaista optio-oikeutta.

Valoen osakkeen kurssi laskettuna osakkeiden lukumäärän vähentämisen jälkeisellä määrällä vaihteli tammi-syyskuussa 1,0 euron ja 2,6 euron välillä. Keskikurssi oli 2,03 euroa ja päätöskurssi syyskuun lopussa 1,27 euroa. Valoen osakkeen vaihto oli tammi-syyskuussa 3,6 miljoonaa euroa ja 1,8 miljoonaa osaketta. Osakkeiden markkina-arvo syyskuun lopussa oli 6,0 miljoonaa euroa.

Yhtiön hallitus päätti vuonna 2015 optiojärjestelmästä. Optio-oikeuksia annetaan yhteensä enintään 650.000 kappaletta ja ne oikeuttavat merkitsemään yhteensä enintään 650.000 yhtiön uutta osaketta. Optio-oikeudet annetaan vastikkeetta. Optio-oikeuksista 250.000 merkitään tunnuksella 2015A, 200.000 merkitään tunnuksella 2015B ja 200.000 merkitään tunnuksella 2015C. Hallitus päättää vuosittain optio-oikeuksien jakamisesta konsernin avainhenkilöille.

 

VOIMASSAOLEVAT OSAKEANTIVALTUUTUKSET

Vuoden 2017 yhtiökokous päätti valtuuttaa Valoen hallituksen päättämään yhdestä tai useammasta maksuttomasta ja/tai maksullisesta osakeannista siten, että valtuutuksen perusteella annettavien uusien osakkeiden tai osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:n mukaisten optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisen perusteella osakkeiden määrä olisi yhteensä enintään 10.000.000 osaketta. Valtuutus on voimassa 30.6.2018 asti.

 

KATSAUSKAUDEN AIKAISET MERKITTÄVÄT TAPAHTUMAT

7.8.2017: VALOE OYJ ON SOLMINUT YHTEENSÄ NOIN 4 MILJOONAN EURON ARVOISEN SOPIMUKSEN AURINKOVOIMALOIDEN TOIMITTAMISESTA SUOMEEN. ENSIMMÄISET TILAUKSET, ARVOLTAAN N. 450 000 €, TOIMITETAAN YHDEKSÄÄN HANGON KAUPUNGIN OMISTAMAAN KOHTEESEEN SYKSYN 2017 AIKANA.  

Valoe Oyj on allekirjoittanut ForUs Capital Oy:n kanssa puitesopimuksen yhteensä noin 4 miljoonan euron arvoisten aurinkovoimaloiden toimittamisesta Suomeen. ForUs Capital myy voimaloiden sähkön omille sopimuskumppaneilleen. Ensimmäiset tilaukset, arvoltaan n. 450 000 €, toimitetaan yhdeksään Hangon kaupungin omistamaan kohteeseen syksyn 2017 aikana. 

Valoe ja aurinkosähkön ostaja tekevät jokaisen voimalan huollosta ja ylläpidosta palvelusopimuksen. Valoe vastaa aurinkovoimaloiden sähköntuotannosta ja antaa aurinkovoimaloilleen tuottotakuun. 

Muiden toimitusten toteutumisen edellytyksenä on valtion investointituen saaminen ja rahoituksen lopullinen varmistuminen. Edellytysten täyttyessä voimalat toimitetaan viimeistään kesällä 2018.  ” Valoen seuraavan sukupolven aurinkosähköjärjestelmien elinkaarikustannus tuotettua kilowattituntia kohti on merkittävästi pienempi tavanomaisiin paneeleihin verrattuna. On hienoa, että ForUs Capital on pitkään jatkuneen yhteistyön jälkeen vakuuttunut Valoen järjestelmien kilpailukyvystä. Uskomme yhteistyön Foruksen kanssa laajenevan jatkossa merkittävästi” toteaa Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalo.  "Valitsimme Valoen yhteistyökumppaniksemme, sillä heiltä saimme uusimman suomalaisen teknologian, kotimaisen valmistuksen ja parhaat takuuehdot. Toimialan korkeimmasta hinnasta huolimatta arviomme Valoen olevan sijoittajillemme markkinoiden turvallisin vaihtoehto" kertoo ForUs Capital Oy:n toimitusjohtaja, Eero Oksanen. “Olemme hyvin läheltä seuranneet Valoen työtä. Odotamme toiveikkaina Valoen kehittävän lähitulevaisuudessa teknisesti ylivoimaisia aurinkovoimaloita.” toteaa Eero Oksanen.

5.9.2017: VALOE OYJ:N JA BRACKNOR INVESTMENTIN VÄLISEN RAHOITUSJÄRJESTELYN MUKAISTEN VAIHTOVELKAKIRJALAINOJEN JA WARRANTTIEN LIIKKEESEENLASKU

Valoe   Oyj:n   ("Yhtiö")   hallitus   on   19.4.2017   julkistetun   Yhtiön   ja   Bracknor   Investmentin   välisen rahoitusjärjestelyn ehtojen mukaisesti päättänyt (i) nostaa kolmannen, 150 000 euron suuruisen lainaerän ja antaa Bracknor Investmentille siihen liittyen yhteensä 150 vaihtovelkakirjaa ja 90.624 warranttia.

Katsauskauden aikana yhtiö on tiedottanut useita kertoja Bracknor Investmentin vaihtovelkakirjalainojen vaihdosta osakkeiksi. Tarkemmat tiedot löytyvät yhtiön pörssitiedotteista eikä niitä listata tässä osavuosikatsauksessa erikseen.

 

KATSAUSKAUDEN JÄLKEISET MERKITTÄVÄT TAPAHTUMAT

16.10.2017: VALOE OYJ:N MAKSUTON OSAKEANTI YHTIÖLLE ITSELLEEN

Valoe Oyj:n ("Yhtiö") hallitus on päättänyt Yhtiön ja Bracknor Investmentin välisen 19.4.2017 hyväksytyn rahoitusjärjestelyn nojalla yhteensä enintään 2.570.825 uuden osakkeen maksuttomasta osakeannista Yhtiölle itselleen siten, että uusien osakkeiden merkintäaika alkoi 16.10.2017 ja päättyy 16.10.2018. Uusia osakkeita voidaan merkitä milloin tahansa merkintäajan kuluessa Yhtiön hallituksen päättämissä erissä kuitenkin siten, että Yhtiön hallussa tai pantattuna kulloinkin olevien omien osakkeiden lukumäärä (kulloinkin merkittävät uudet osakkeet mukaan lukien) ei milloinkaan ylitä yhtä kymmenesosaa kaikista Yhtiön osakkeista osakeyhtiölain 15 luvun 11 §:ssä tarkoitetulla tavalla.

Yhtiö toteuttaa maksuttoman osakeannin itselleen edellä mainitun rahoitusjärjestelyn osittaiseksi toteuttamiseksi rahoitusjärjestelyn ehtojen mukaisesti. Uusia osakkeita voidaan käyttää ainoastaan edellä mainitun rahoitusjärjestelyn toteuttamiseksi siten, että Yhtiön hallussa olevia uusia osakkeita annetaan Bracknor Investmentille sen merkitessä osakkeita sille rahoitusjärjestelyssä annettujen vaihtovelkakirjalainojen ja warranttien nojalla. Siltä osin kuin kaikkia Yhtiön merkitsemiä uusia osakkeita ei ole tarpeen antaa Bracknor Investmentille edellä sanotun mukaisesti, Yhtiö mitätöi ne.

Uudet osakkeet ovat samaa lajia kuin Yhtiön muut osakkeet ja tuottavat niiden rekisteröinnistä alkaen samat osakeoikeudet kuin Yhtiön vanhat osakkeet.

Yhtiö on 16.10.2017 merkinnyt yhteensä 525.000 kappaletta sille annissa suunnattuja uusia osakkeita ("Merkityt Osakkeet").

Merkittyjen Osakkeiden kaupparekisteriin merkitsemisen jälkeen Yhtiöllä on kaikkiaan 5.269.436 osaketta, joista yhteensä 525.824 on yhtiön hallussa.

Merkityt Osakkeet merkitään kaupparekisteriin arviolta 23.10.2017 ja Yhtiö hakee uusien osakkeiden listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalle arviolta lokakuun 2017 loppuun mennessä.

 

1.11.2017: VALOE OYJ: YHTIÖN SUUNNATUSSA MAKSUTTOMASSA OSAKEANNISSA MERKITSEMIEN OSAKKEIDEN LISTAAMINEN

Valoe Oyj ("Yhtiö") merkitsi 16.10.2017 suunnatussa maksuttomassa osakeannissa Yhtiölle itselleen yhteensä 525.000 osaketta. 

Yhtiö tiedotti 16.10.2017, että se hakee annissa 16.10.2017 merkittyjen uusien osakkeiden listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalle arviolta lokakuun 2017 loppuun mennessä. 

Uusista osakkeista 44.000 kappaletta on otettu kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalle 31.10.2017. Yhtiö hakee 481.000 sen osakeannissa 16.10.2017 merkitsemän osakkeen listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalle arviolta marraskuun 2017 loppuun mennessä.

 

3.11.2017: KUTSU Valoe Oyj:n YLIMÄÄRÄISEEN YHTIÖKOKOUKSEEN

Valoe Oyj:n osakkeenomistajat kutsutaan ylimääräiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään 28.11.2017 klo 12.00 yhtiön toimitiloissa osoitteessa Insinöörinkatu 5, 50150 Mikkeli. Kokoukseen ilmoittautuneiden vastaanottaminen ja äänestyslippujen jakaminen aloitetaan klo 11.30.

Yhtiökokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1.                         Kokouksen avaaminen

2.                         Kokouksen järjestäytyminen

3.                         Pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskun valvojien valitseminen

4.                         Kokouksen laillisuuden toteaminen

5.                         Läsnä olevien toteaminen ja ääniluettelon vahvistaminen

6.                         Hallituksen valtuuttaminen päättämään osakeannista sekä optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että yhtiökokous valtuuttaisi hallituksen päättämään yhdestä tai useammasta maksuttomasta ja/tai maksullisesta osakeannista, joka sisältää oikeuden päättää osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:n tarkoittamien optio-oikeuksien ja muiden osakkeeseen oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta siten, että valtuutuksen perusteella annettavien uusien osakkeiden tai osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:n mukaisten optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisen perusteella osakkeiden määrä olisi yhteensä enintään 50.000.000 osaketta. Valtuutuksessa ei ole suljettu pois hallituksen oikeutta päättää myös suunnatusta osakkeiden tai osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:n mukaisten optio-oikeuksien tai erityisten oikeuksien antamisesta. Valtuutus ei kumoaisi aiempia osakeantivaltuutuksia. Valtuutus olisi voimassa 30.6.2018 asti.

7.                         Kokouksen päättäminen

 

RISKIENHALLINTA, RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT

Vastuu kirjanpidosta ja varainhoidon valvonnasta kuuluu Valoen hallitukselle. Hallitus vastaa sisäisestä valvonnasta ja toimitusjohtaja huolehtii valvonnan käytännön järjestämisestä ja valvonnan toimivuuden seurannasta. Liiketoiminnan ohjaus ja valvonta tapahtuvat koko konsernin kattavan raportointi- ja ennustejärjestelmän avulla.

Riskienhallinnan avulla pyritään varmistamaan, että liiketoimintaan vaikuttavat olennaiset riskit tunnistetaan, ja että niitä seurataan tarkoituksenmukaisesti. Yhtiön liiketoiminta- ja rahoitusriskejä hallinnoidaan keskitetysti konsernin talousosastolla ja riskeistä raportoidaan tarvittaessa konsernin hallitukselle.

Yhtiön ja sen liiketoiminnan pienen koon vuoksi Valoella ei ole sisäisen tarkastuksen organisaatiota eikä tarkastusvaliokuntaa.

Yhtiön merkittävin riski on käyttöpääoman riittävyys. Yhtiön rahoitusasema ja käyttöpääomatilanne tulevat käytettävissä olevien ennusteiden valossa vuoden 2017 loppupuolella olemaan edelleen hyvin tiukkoja, eikä yhtiöllä ole tämän osavuosikatsauksen päivämääränä sen strategian mukaisen liiketoiminnan toteuttamiseen seuraavan 12 kuukauden ajaksi riittäviä kassavaroja. Yhtiö käyttää rahoitusvajeen korjaamiseksi olemassa olevia rahoitussitoumuksia. Näiden lisäksi yhtiön johto on aloittanut toimenpiteet rahoitustilanteen parantamiseksi, mutta toimenpiteiden onnistumisesta ei ole varmuutta.

Valoen tavoitteena on saavuttaa vahva asema teknologiatoimittajana sellaisille aurinkopaneelien valmistajille, jotka valmistavat paikallisesti eri markkina-alueilla Valoen automaatio-osaamista ja lasertekniikkaa hyväksi käyttäen Valoen teknologiaan perustuvia, korkealaatuisia aurinkosähköpaneeleita. Näiden tavoitteiden saavuttamiseen liittyy kuitenkin riskejä. Vaikka yhtiön strategia ja tavoitteet perustuvat markkinatuntemukseen ja teknisiin selvityksiin, riskit ovat merkittävät, eikä ole varmuutta saavuttaako Valoe asetetut tavoitteet kokonaan tai osittain. Valoen tulevaisuuden näkymät tulevat olemaan jatkossa merkittävästi riippuvaisia yhtiön kyvystä saavuttaa tavoiteltu markkina-asema globaaleilla aurinkosähköpaneelien markkinoilla sekä yhtiön rahoituksesta.

Valoen asiakkaalla on käynnissä neuvottelut noin 26,5 miljoonan euron tehdaskaupan rahoituksen järjestämisestä Aasiaan. Projektin toteutumiseen liittyy kuitenkin riskejä. Neuvottelut ovat kesken eikä projektin toteutumisesta kokonaan tai edes osittain ole vielä varmuutta.

Rahoitusneuvotteluihin Danske Bankin kanssa liittyy riskejä. Mikäli Danske Bankin edellyttämää 0,15 miljoonan euron lyhennystä vuoden 2017 loppuun mennessä ei pystyttäisi suorittamaan, johtaisi se 30.4.2018 asti sovitun maksusopimuksen raukeamiseen ellei asiasta muuta sovita.

Etiopian paneelitehdastilaukseen liittyy normaaleja kansainvälisen laitekaupan liiketoiminta-, rahoitus- aikataulu- ja maariskejä. Maariskeihin on luettava myös projektin rahoitusjärjestelyjen hitaus. Tehdastoimituksen maksut Valoelle eivät vieläkään sitovista rahoitussopimuksista huolimatta ole käynnistyneet. Yhtiö seuraa tarkasti tilannetta Etiopiassa ja pyrkii tukemaan asiakastaan tämän neuvotteluissa olemalla mahdollisimman paljon paikan päällä.

Kehittyvät markkinat toimivat arvaamattomasti ja niissä toimimiseen sisältyy yllättäviä riskejä. Yhtiötä arvioitaessa sijoittajan tulee tiedostaa, että osa yhtiön toiminnasta tapahtuu riskialttiissa toimintaympäristössä ja arvioida huolellisesti riskin vaikutus sijoitusstrategiaansa.

ForUs Capital Oy:n kanssa allekirjoitettuun puitesopimukseen sisältyy riskejä, joista merkittävin on riittävän rahoituksen järjestyminen puitesopimuksen mukaisille projekteille.

Tämän osavuosikatsauksen tietyt lausunnot ja erityisesti Valoen strategiassa mainitut sitomattomat arviot kohdistuvat tulevaisuuteen ja perustuvat johdon tämän hetkisiin näkemyksiin. Luonteensa vuoksi ne sisältävät riskejä ja epävarmuutta ja ovat alttiita yleisen taloudellisen tai toimialan tilanteen muutoksille.

 

TULEVAISUUDENNÄKYMÄT

Valoe ei anna markkinaohjeistusta vuodelle 2017.

 

 

Mikkelissä, 8.11.2017

Valoe Oyj

HALLITUS

 

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Iikka Savisalo, p. 040 521 6082, iikka.savisalo@valoe.com

 

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS      
(tilintarkastamaton)          
             
1 000 EUR   7-9/2017 7-9/2016 1-9/2017 1-9/2016 1-12/2016
Jatkuvat toiminnot          
Liikevaihto   240 223 469 471 553
Myytyjen suoritteiden hankintameno -284 -295 -681 -719 -994
Bruttokate   -45 -72 -213 -248 -441
             
Liiketoiminnan muut tuotot 94 3 380 7 173 7 682
Tuotekehityskulut -333 -415 -1 176 -1 013 -1 601
Myynnin ja markkinoinnin kulut -100 -145 -349 -542 -758
Hallinnon kulut -189 -191 -540 -510 -1 143
Liiketoiminnan muut kulut -2 -2 -2 -76 -79
             
Liikevoitto   -574 -823 -1 900 4 783 3 661
             
Rahoitustuotot 0 1 0 7 8
Rahoituskulut -640 -547 -2 064 -1 589 -2 285
             
Tulos ennen veroja jatkuvista toiminnoista -1 214 -1 369 -3 964 3 201 1 384
             
Tuloverot   0 0 0 18 18
             
Kauden tulos jatkuvista toiminnoista -1 214 -1 369 -3 964 3 219 1 402
             
Lopetetut toiminnot          
Tulos verojen jälkeen lopetetuista toiminnoista 0 16 0 -159 -92
             
Kauden tulos -1 214 -1 352 -3 964 3 060 1 310
             
Kauden tuloksen jakautuminen          
Emoyrityksen omistajille -1 214 -1 352 -3 964 3 060 1 310
             
Tulos/osake (laimentamaton), eur -0,26 -0,31 -0,87 0,71 0,30
Tulos/osake (laimennettu), eur -0,26 -0,31 -0,87 0,40 0,22
             
Jatkuvista toiminnoista:          
Tulos/osake (laimentamaton), eur -0,26 -0,32 -0,87 0,75 0,32
Tulos/osake (laimennettu), eur -0,26 -0,32 -0,87 0,42 0,24
             
Kauden tulos -1 214 -1 352 -3 964 3 060 1 310
             
Muut laajan tuloksen erät          
Muuntoerot   0 0 0 750 750
Muut laajan tuloksen erät, jotka saatetaan          
myöhemmin siirtää tulosvaikutteisiksi 0 0 0 0 0
             
Kauden laaja tulos yhteensä -1 214 -1 352 -3 964 3 810 2 059
             
Kauden laajan tuloksen jakautuminen          
Emoryityksen omistajille -1 214 -1 352 -3 964 3 810 2 059
             
Vertailukausien 7-9/2016 ja 1-9/2016 tulokset eroavat vuonna 2016 raportoiduista luvuista, sillä niistä on vertailtavuuden vuoksi poistettu Etiopian projektin tulosvaikutus. Vertailukausien 2016 tulokset / osake on ilmoitettu laskettuna osakkeiden lukumäärän vähentämisen jälkeisellä määrällä (ennen splitiä oleva hinta kerrottu 200:lla).
               

 

Konsernitase, IFRS      
(tilintarkastamaton)      
         
1 000 EUR   30.9.2017 30.9.2016 31.12.2016
VARAT        
         
Pitkäaikaiset varat        
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 10 15 13
Liikearvo   441 441 441
Muut aineettomat hyödykkeet 7 285 8 299 8 039
Sijoitukset   0 672 0
Myytävissä olevat sijoitukset 9 9 9
Pitkäaikaiset varat yhteensä 7 746 9 437 8 502
         
Lyhytaikaiset varat        
Vaihto-omaisuus   652 1 049 1 122
Myyntisaamiset ja muut korottomat saamiset 1 066 114 860
Rahavarat   21 4 3
Lyhytaikaiset varat yhteensä 1 738 1 167 1 985
         
Myytävänä olevat omaisuuserät 0 0 0
Varat yhteensä   9 484 10 604 10 487
         
         
OMA PÄÄOMA JA VELAT      
         
Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma      
Osakepääoma   80 80 80
Muuntoerot   0 0 0
Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto 682 0 0
Kertyneet voittovarat -13 294 -8 849 -9 708
Oma pääoma yhteensä -12 532 -8 769 -9 628
         
Pitkäaikaiset velat        
Pitkäaikaiset lainat 4 252 9 288 12 423
Pitkäaikaiset korkovelat 0 105 0
Pitkäaikaiset velat yhteensä 4 252 9 392 12 423
         
Lyhytaikaiset velat        
Lyhytaikaiset korolliset velat 12 732 4 652 1 931
Ostovelat ja muut velat 4 699 4 742 5 228
Lyhytaikaiset varaukset 0 0 40
Lyhytaikaiset velat yhteensä 17 431 9 395 7 199
         
Myytävänä oleviin omaisuuseriin liittyvät velat 332 586 493
Velat yhteensä   22 015 19 373 20 115
         
Oma pääoma ja velat yhteensä 9 484 10 604 10 487
         
Vertailikauden 30.9.2016 luvut eroavat vuonna 2016 raportoiduista luvuista, sillä niistä on vertailtavuuden vuoksi poistettu Etiopion projektin tulosvaikutus.
         
         
Konsernin rahavirtalaskelma, IFRS        
(tilintarkastamaton)        
           
1 000 EUR   1-9/2017 1-9/2016 1-12/2016
           
Liiketoiminnan rahavirta        
Tuloslaskelman voitto/tappio  ennen veroja jatkuvista toiminnoista   -3 964 3 201 1 384
Tuloslaskelman voitto/tappio ennen veroja lopetetuista toiminnoista   0 -159 -92
Tuloslaskelman voitto/tappio ennen veroja   -3 964 3 042 1 291
Oikaistaan ei-rahamääräiset, selkeät erät tuloslaskelmasta        
  Poistot ja arvonalentumiset  + 999 778 1 111
  Myyntivoitot/-tappiot pysyvistä vastaavista  +/- 0 -7 074 -7 082
  Realisoitumattomat kurssivoitot (-) ja -tappiot (+)  +/- -12 -11 4
  Muut tuotot ja kulut, joihin ei liity maksua  +/- -169 0 398
  Varausten muutos  +/- -40 -31 -13
  Rahoitustuotot ja -kulut  +/- 2 076 1 593 2 274
Yhteensä rahavirta ennen käyttöpääoman muutosta   -1 109 -1 704 -2 018
           
Käyttöpääoman muutos        
  Vaihto-omaisuuden lisäys (-) / vähennys (+)   -232 -795 -868
  Myynti- ja muiden saamisten lisäys (-) / vähennys (+)   -222 90 17
  Osto- ja muiden velkojen lisäys (+) / vähennys (-)   -655 1 486 1 484
Käyttöpääoman muutos   -1 108 782 634
           
Rahoituserien ja verojen oikaisu maksuperusteiseksi        
  Maksetut korot  - 257 85 92
  Muut rahoituserät  - 0 17 25
  Maksetut verot  - 0 -18 -18
Rahoituserät ja verot   -257 -84 -99
LIIKETOIMINNAN NETTORAHAVIRTA   -2 474 -1 005 -1 484
           
Investointien rahavirta        
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin  - 231 368 418
Luovutustulot aineellisista ja aineettomista hyödykkeistä  + 0 0 8
Myönnetyt lainat - 0 672 672
Tytäryritysten ja muiden liiketoimintayksiköiden luovutus  + 0 -23 -23
INVESTOINTIEN NETTORAHAVIRTA   -231 -1 063 -1 105
           
Rahoituksen rahavirta        
Omien osakkeiden myynti  + 562 0 0
Pitkäaikaisten lainojen nostot  + 1 656 808 807
Lyhytaaikaisten lainojen nostot  + 1 010 1 748 2 049
Lyhytaaikaisten lainojen takaisinmaksut  - 502 527 286
RAHOITUKSEN NETTORAHAVIRTA   2 726 2 029 2 569
           
RAHAVAROJEN LISÄYS (+) TAI VÄHENNYS (-)   21 -39 -19
           

 

Oman pääoman muutoslaskelma      
(tilintarkastamaton)              
               
1 000 EUR Osake-pääoma Muunto-ero Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto Kertyneet voittovarat Yhteensä Määräys-vallattomien omistajien osuus Oma pääoma yhteensä
31.12.2016 80 0 0 -9 708 -9 628 0 -9 628
Kauden voitto/tappio - - - -3 964 -3 964 0 -3 964
Muuntoero, keskikurssiero - - - 2 2 0 2
Liiketoimet omistajien kanssa:              
Vaihtovelkakirjalainan oman pääoman komponentti       300 300 - 300
Omien osakkeiden myynti     682   682 - 682
Osakkeina toteutettavat optiot       75 75 - 75
30.9.2017 80 0 682 -13 294 -12 532 0 -12 532
               
               
               
1 000 EUR Osake-pääoma Muunto-ero Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto Kertyneet voittovarat Yhteensä Määräys-vallattomien omistajien osuus Oma pääoma yhteensä
31.12.2015 80 -750 0 -11 910 -12 579 9 -12 570
Kauden voitto/tappio       3 060 3 060   3 060
Muuntoero, laaja tulos   750     750 -9 741
30.9.2016 80 0 0 -8 849 -8 769 0 -8 769
               
               
               

 

Segmentti-informaatio            
(tilintarkastamaton)            
               
Konserni luopui elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoiminnastaan myymällä sen FTTK Company Limited'lle vuoden 2014 loppupuolella. Kaupan toteuduttua elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoimintaa ei ole yhdistelty, vaan se sisältyy lopetettuihin toimintoihin Q3/2014 alkaen ja segmentti-informaatio esitetään jaettuna jatkuviin ja lopetettuihin toimintoihin. Segmentti-informaatio esitetään tuloslaskelman osalta liikevoittoon asti. Rahoituskuluja ja tase-eriä ei jaeta segmenteille. Konsernin esittämä segmentti-informaatio perustuu johdon sisäiseen raportointiin ja yhtiön organisaatiorakenteeseen. Vuonna 2015 lopetetut toiminnot sisältävät Valoe Oyj:lle FTTK-kaupassa jääneiden muutaman automaatioliiketoiminnan projektin sekä itse liiketoimintakaupan loppuun saattamisen ja 2016 merkittävin osa kustannuksista liittyy Valoen ja FFTK:n välisten oikeudenkäyntien asianajokustannuksiin.
               
1 000 EUR   7-9/2017 7-9/2016 1-9/2017 1-9/2016 1-12/2016
               
Liikevaihto            
  Puhtaan energian sovellukset (jatkuvat toiminnot) 240 223 469 471 553
  Lopetetut toiminnot   0 0 0 0 0
  Yhteensä   240 223 469 471 553
               
Liikevoitto            
  Puhtaan energian sovellukset (jatkuvat toiminnot) -574 -823 -1 900 4 783 3 661
  Lopetetut toiminnot   0 16 0 -159 -92
  Yhteensä   -574 -806 -1 900 4 624 3 569
               
Käyttökate            
  Puhtaan energian sovellukset (jatkuvat toiminnot) -241 -487 -900 5 560 4 772
  Lopetetut toiminnot   0 16 0 -159 -92
  Yhteensä   -241 -471 -900 5 402 4 680
               
Poistot            
  Puhtaan energian sovellukset (jatkuvat toiminnot) 333 335 999 778 1 111
  Lopetetut toiminnot   0 0 0 0 0
  Yhteensä   333 335 999 778 1 111
               
               
               
Lopetetut liiketoiminnot      
(tilintarkastamaton)      
       
Yhtiö ilmoitti 17.9.2014 siirtäneensä elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoimintansa perustamalleen täysin omistamalleen tytäryhtiölle Cencorp Automation Oy:lle. Edelleen, FTTK Company Limited on ostanut aiemmin allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti 70 prosenttia Cencorp Automation Oy:n osakkeista. Edelleen FTTK käytti 17.12.2014 oikeutensa lunastaa loput 30 prosenttia Cencorp Automation Oy:n osakkeista ja osapuolet allekirjoittivat osto-option käyttöä koskevan sopimuksen. Valoe raportoi Q3/2014  alkaen elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoimintaan liittyvät taloudelliset tunnusluvut lopetettujen toimintojen yhteydessä. 
       
Vuonna 2015 lopetetut toiminnot sisältävät Valoe Oyj:lle FTTK-kaupassa jääneiden muutaman automaatioliiketoiminnan projektin sekä itse liiketoimintakaupan loppuun saattamisen ja 2016 merkittävin osa kustannuksista liittyy Valoen ja FFTK:n välisten oikeudenkäyntien asianajokustannuksiin.
       
       
Elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoiminnan tulos- ja tasetiedot:    
       
1 000 EUR 1-9/2017 1-9/2016 1-12/2016
       
Liikevaihto 0 0 0
Kulut 0 -159 -92
Liiketulos lopetuista liiketoiminnoista 0 -159 -92
       
       
Varat      
Myytävänä olevat omaisuuserät 0 0 0
       
Velat      
Ostovelat ja muut velat 326 558 487
Varaukset 5 28 5
Myytävänä oleviin omaisuuseriin liittyvät velat 332 586 493
Myytävänä olevat nettovarat -332 -586 -493
       
       
Elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoiminnan nettorahavirta:    
       
1 000 EUR 1-9/2017 1-9/2016 1-12/2016
       
Liiketoiminnan rahavirta -161 -120 -122
Investointien rahavirta 0 0 0
       
Tulos/osake (laimentamaton) lopetetuista liiketoiminnoista 0,00 -0,0002 -0,0000001
Tulos/osake (laimennettu) lopetetuista liiketoiminnoista 0,00 -0,0001 -0,0000001
       
         
Konsernin tunnusluvut          
(tilintarkastamaton)          
           
1 000 EUR 7-9/2017 7-9/2016 1-9/2017 1-9/2016 1-12/2016
           
Jatkuvat toiminnot          
Liikevaihto 240 223 469 471 553
Liiketulos -574 -823 -1 900 4 783 3 661
% liikevaihdosta -239,6 % -368,8 % -405,4 % 1015,7 % 661,5 %
Käyttökate -241 -487 -900 5 560 4 772
% liikevaihdosta -100,6 % -218,4 % -192,1 % 1180,9 % 862,2 %
Tulos ennen veroja -1 214 -1 369 -3 964 3 201 1 384
% liikevaihdosta -506,6 % -613,6 % -846,0 % 679,8 % 250,0 %
           
Taseen loppusumma 9 484 10 604 9 484 10 604 10 487
Omavaraisuusaste % -132,5 % -82,8 % -132,5 % -82,8 % -91,8 %
Nettovelkaantumisaste %           neg.          neg.          neg.          neg.          neg.
Bruttoinvestoinnit (jatkuvat toiminnot) 116 127 243 411 481
% liikevaihdosta 48,5 % 57,0 % 51,8 % 87,2 % 86,9 %
Tutkimus- ja kehitysmenot (jatkuvat toiminnot) 333 415 1 176 1 013 1 601
% liikevaihdosta 138,8 % 186,2 % 250,9 % 215,2 % 289,2 %
           
Tilauskanta 16 324 15 918 16 324 15 918 15 927
           
Henkilöstö, keskimäärin 17 21 17 21 21
Henkilöstö, kauden lopussa 17 20 17 20 18
           
Koroton vieras pääoma 5 026 5 944 5 026 5 944 5 716
Korollinen vieras pääoma 16 984 13 401 16 984 13 401 14 354
           
Osakekohtaiset tunnusluvut          
 Tulos/osake (laimentamaton) -0,26 -0,31 -0,87 0,71 0,30
 Tulos/osake (laimennettu) -0,26 -0,31 -0,87 0,40 0,22
 Tulos/osake (laimentamaton) - jatkuvat toiminnot -0,26 -0,32 -0,87 0,75 0,32
 Tulos/osake (laimennettu) - jatkuvat toiminnot -0,26 -0,32 -0,87 0,42 0,24
 Oma pääoma/osake -2,75 -2,03 -2,75 -2,03 -2,23
 Hinta/voitto-suhde (P/E) -4,96 -8,93 -1,46 3,94 8,67
 Ylin kurssi 1,99 3,40 2,60 9,80 9,80
 Alin kurssi 1,00 2,00 1,00 1,80 1,80
 Keskikurssi 1,50 3,00 2,03 4,20 4,00
 Osakkeen kurssi kauden lopussa 1,27 2,80 1,27 2,80 2,60
 Osakekannan markkina-arvo, kauden lopussa, MEUR 6,0 12,1 6,0 12,1 11,2
           
Yhtiön osakkeen kurssit on ilmoitettu laskettuna osakkeiden lukumäärän vähentämisen jälkeisellä määrällä (ennen splittiä oleva hinta kerrottu 200 :lla) sekä vuoden 2017 että vertailuvuoden 2016 osalta.
           
Tunnuslukujen laskentaperiaatteet        
           
           
           
Käyttökate (%) Tilikauden liiketulos + poistot + arvonalentumiset        
  Tilikauden liikevaihto        
           
Omavaraisuusaste (%): Oma pääoma yhteensä x 100        
  Taseen loppusumma - saadut ennakot        
           
Nettovelkaantumisaste (%): Korollinen vieras pääoma - rahat, pankkisaamiset 
  ja rahoitusomaisuusarvopaperit x 100        
  Oma pääoma + määräysvallattomien omistajien osuus        
           
Tulos/osake (EPS): Tilikauden tulos emo yrityksen omistajalle        
  Osakkeiden keskimääräinen osakeantioikaistu        
  lukumäärä        
           
Oma pääoma/osake: Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma        
  Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä        
  tilinpäätöspäivänä      
           
P/E-luku Osakkeen kurssi kauden lopussa        
  Tulos/osake        
           
           
Lähipiiritapahtumat      
(tilintarkastamaton)      
       
Konserni on myynyt ja ostanut tavaroita ja palveluita yhtiöiltä, joissa määräysvallan antava osake-enemmistö ja/tai päätösvalta on konsernin lähipiiriin kuuluvilla henkilöillä. Lähipiirin kanssa toteutuneet tavaroiden ja palveluiden myynnit ja ostot perustuvat markkinahintaan.
       
       
Lähipiirin kanssa toteutuivat seuraavat liiketapahtumat:      
       
1 000 EUR 1-9/2017 1-9/2016 1-12/2016
Jatkuvat toiminnot      
Tavaroiden ja palvelujen myynnit      
Savcor Group Oy tytäryhtiöineen - taloushallinnon ja tuotannon palveluja 2 13 19
Savcor Oy - talouhallinnon ja tuotannon palveluja 38 16 28
Savcor Face Ltd - aurinkopaneleita / suunnittelupalveluja 18 -2 -2
Muut 0 1 1
Yhteensä 58 27 46
       
Tavaroiden ja palveluiden ostot      
Savcor Group Oy tytäryhtiöineen - taloushallinnon ja lakipalveluja, vuokra 10 30 34
Savcor Oy  - taloushallinon palveluja  ja IT-palveluja -1 57 71
Savcor Face Ltd - markkinointipalveluja 3 25 34
SCI-Finance Oy - markkinointi- ja hallintopalveluja 34 70 59
Savcor Technologies Oy - markkinointi- ja hallintopalveluja 24 31 39
Savcor Tempo Oy 2 0 0
Oy Marville Ab - lakipalveluja 43 53 72
Yhteensä 114 265 308
       
Luovutustappio      
Savcor Tempo Oy 0 300 300
       
Korkokulut ja muut rahoituskulut      
Savcor Group Oy tytäryhtiöineen 120 115 155
Savcor Oy 0 0 1
SCI Invest Oy 0 51 68
SCI-Finance Oy 24 50 67
Savcor Technologies Oy 186 52 87
Savcor Communications Pty Ltd 72 41 65
Savcor Tempo Oy 24 14 23
Muut 64 53 71
Yhteensä 490 376 537
       
       
Lopetetut toiminnot      
Tavaroiden ja palveluiden ostot      
SCI-Finance Oy - hallintopalveluja 0 3 3
Marville Oy - lakipalveluja 0 2 2
Yhteensä 0 6 5
       
       
Pitkäaikainen vaihdettava pääomalaina lähipiiriltä 500 2 282 3 894
Pitkäaikaiset muut velat lähipiirille 114 0 2 113
Pitkäaikaiset korkovelat lähipiirille 0 37 0
Lyhytaikainen vaihdettava pääomalaina lähipiiriltä 6 030 364 0
Lyhytaikaiset muut velat lähipiirille 777 2 373 79
Lyhytaikaiset korkovelat lähipiirille 726 510 444
Ostovelat ja muut korottomat velat lähipiirille 697 475 881
       
Myyntisaamiset ja muut lyhytaikaiset saamiset lähipiiriltä 41 17 31
       
       
Savcor Group Oy ja sen tytäryhtiö Savcor Invest B.V. eivät enää elokuun 2016 jälkeen ole olleet toimitusjohtaja Iikka Savisalon ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon määräysvaltaan kuuluvia yhtiöitä, mutta raportoidaan kuitenkin lähipiiritapahtumissa.
       
Savcor Face Ltd, Savcor Technologies Oy, Savcor Communications Pty Ltd, Dunsit Oy (Savcor Group Oy:n tytäryhtiö) ja Savcor Tempo Oy ovat Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalon ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon määräysvaltaan kuuluvia yhtiöitä.
       
Savcor Oy ei enää maaliskuun 2017 jälkeen ole ollut toimitusjohtaja Iikka Savisalon ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon määräysvaltaan kuuluva yhtiö. 
       
SCI Invest Oy on Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalon määräysvaltaan kuuluva yhtiö.
       
SCI-Finance Oy on Valoen  Hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon määräysvaltaan kuuluva yhtiö.
       
Oy Marville Ab on Valoen  hallituksen varapuheenjohtaja Ville Parpolan määräysvaltaan kuuluva yhtiö.
       
1 000 EUR 1-9/2017 1-9/2016 1-12/2016
Palkat ja palkkiot      
Johdon ja hallituksen palkat ja palkkiot 428 548 752
Optio-ohjelma 2015 / laskennallinen IFRS 2 kirjaus 64 0 701
       
       
   
Käyvät arvot    
(tilintarkastamaton)    
  Kirjanpito arvo Käypä arvo
1 000 EUR 30.9.2017 30.9.2017
Rahoitusvarat    
Myytävissä olevat sijoitukset 9 9
Myyntisaamiset ja muut saamiset 1 066 1 066
Rahavarat 21 21
     
Rahoitusvelat    
Tuotekehityslaina, pitkäaikainen 2 966 2 966
Oman  pääoman ehtoiset lainat, pitkäaikaiset 429 429
Vaihtovelkakirjalaina, pitkäaikainen 858 858
Lainat rahoituslaitoksilta, lyhytaikaiset 1 110 1 110
Oman  pääoman ehtoiset lainat, lyhytaikaiset 10 563 10 563
Muut lainat, lyhytaikaiset 777 777
Muut lyhytaikaiset velat 281 281
Ostovelat ja muut korottomat velat  2 098 2 098
     
Pitkäaikaisten lainojen käypä arvo oletetaan vastaavan kirjanpitoarvoa ja ne on arvostettu käypään arvoon alkuperäisen kirjaamisen yhteydessä. Yleisessä korkotasossa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta lainojen nostohetken jälkeen.
     
Ostoveloista, muista lyhytaikaisista veloista ja siirtoveloista oli katsauskauden päättyessä erääntynyt noin 2,2 miljoonaa euroa.
     
     
     
Aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden muutos  
(tilintarkastamaton)      
       
1 000 EUR 30.9.2017 30.9.2016 31.12.2016
       
Sisältää aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet, konserniliikearvon ja muut aineettomat hyödykkeet      
       
Kirjanpitoarvo kauden alussa 8 493 4 242 4 242
  Poistot ja arvonalentumiset -999 -778 -1 111
  Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin 243 411 481
  Sisäisen katteen realisoituminen 0 4 931 4 931
  Vähennykset 0 -47 -47
  Muuntoerot 0 -4 -4
Kirjanpitoarvo kauden lopussa 7 736 8 755 8 493
         
       
       
Vastuusitoumukset      
(tilintarkastamaton)      
       
1 000 EUR 30.9.2017 30.9.2016 31.12.2016
       
Rahalaitoslainat 709 721 721
 Annetut yrityskiinnitykset 12 691 12 691 12 691
       
Käytetty factoringluotto ja vientilimiitti 0 349 352
 Annetut yrityskiinnitykset 0 12 691 12 691
       
Muista lyhytaikaisista veloista annetut vakuudet      
Talletukset 0 0 0
       
Vuokravastuut jatkuvat toiminnot      
 Seuraavana vuonna erääntyvät  62 61 61