Norsk Hydro: IBAMA løfter embargo på nytt bauksittrest-deponie ved Alunorte


Hydros aluminaraffineri Alunorte i Brasil mottok 25. oktober en suspensjon av embargoen på det nye bauksittrest-deponiet DRS2 fra de brasilianske føderale miljømyndighetene IBAMA. Embargoen på DRS2 fra det føderale domstolsystemet er fortsatt gjeldende.

De føderale miljømyndighetene IBAMA løftet embargoen på DRS 2 etter å ha gjennomgått informasjonen som ble forespurt fra Alunorte og de lokale miljømyndighetene SEMAS i delstaten Para. Beslutningen om å løfte embargoen følger en fullmakt gitt av IBAMA til Aunorte den 5. oktober for å bruke sin toppmoderne pressfilterteknologi ved behandling av bauksittrester. Bruk av det nye deponiet DRS2 i kombinasjon med pressfilterteknologi representerer den eneste langsiktige, bærekraftige løsningen for Alunorte.

Suspensjonen av embargoen fra IBAMA medfører ikke en umiddelbar gjenopptakelse av DRS2s test- og driftsfase, da embargoen fra en føderal domstol fortsatt er gjeldende.

–Det nye bauksittrestdeponiet er, sammen med pressfilterteknologien, verdens mest moderne system for bauksittresthåndtering. Vi vil fortsette dialogen med myndighetene for å søke om tillatelse til å bruke det nye deponiet, ettersom dette er nøkkelen til bærekraftig drift av raffineriet, sier Hydros EVP for Bauksitt og Alumina, John Thuestad.

DRS2 er spesialbygd for å lagre bauksittrester som er behandlet av pressfiltrene, på en trygg måte. Den moderne pressfiltreteknologien reduserer fuktighet i avfallsmaterialet, slik at det kan bli lagret tørrere og derved redusere det nødvendige lagringsområdet. Dette fører til forbedret miljøfotavtrykk på lagerområdet, samt økt sikkerhet.

Alunorte initierte prosessen med å opprette og migrere deponeringen til det nye DRS2-deponiet i august 2014. Før embargoene pålagt i mars, var raffineriet i ferd med å starte pressfilteret og DRS2 med sikte på gradvis rampe opp, og samtidig reduserer bruken av trommelfiltre og det gamle DRS1-deponiet. Gjenopptagelsen av igangkjøring og testing av DRS2 vil tillate Alunorte å fortsette overgangen fra DRS1 til det nye avfallsdepositumet, og til den nye teknologien.

–Dette er en utvikling i riktig retning for Alunorte, og bringer oss et skritt nærmere vår opprinnelige plan om å erstatte det gamle deponiet DRSI med DRS2 og pressfilter, basert på moderne teknologi, sier leder for Hydros forretningsområde Bauksitt og Alumina, John Thuestad.

–På lengre sikt representerer det nye deponiet og pressfilterteknologien den eneste bærekraftige løsningen for Alnorte, sier Thustad.

Tidspunktet for når embargoene som begrenser Alunortes produksjon til 50% av full kapasitet kan løftes, er fortsatt usikkert.

Investorkontakt
Stian Hasle
+47 97736022
Stian.Hasle@hydro.com

Olena Lepikhina
+47 96853035
Olena.Lepikhina@hydro.com

Pressekontakt

Halvor Molland
+47 92979797
Halvor.Molland@hydro.com