C-RAD AB – Delårsrapport januari-september 2018


C-RAD REDOVISAR DEN STARKASTE KVARTALSVISA ORDERINGÅNGEN NÅGONSIN

       
 KVARTALET JULI-SEPTEMBER 2018

  • Orderingång: 64,2 (55,5) Mkr, +16%.
  • Intäkter: 46,7 (33,2) Mkr, +41%.
  • Rörelseresultat: 0,4 (-1,4) Mkr.
  • Resultat efter skatt: 0,3 (-1,7) Mkr.
  • Resultat per aktie: 0,01 (-0,05) kr.
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset väljer C-RADs innovativa SIGRT-lösning. Ordervärde: 8,5 Mkr.
  • MedAustron, det första centret för jonterapibehandling i Österrike, väljer C-RADs Catalyst PT. Ordervärde: 4,9 Mkr

Kommentarer från Tim Thurn, VD:

BETYDANDE FÖRBÄTTRINGAR AV VÅRA FINANSIELLA NYCKELTAL
För det tredje kvartalet 2018 kan vi nu redovisa betydande förbättringar av våra viktigaste finansiella nyckeltal: orderingång, intäkter och rörelseresultat.

Med en tillväxt av orderingången om 16 procent till 64,2 Mkr jämfört med samma kvartal 2017 och en ökning om 14 procent jämfört med föregående kvartal sammanfattar vi ett starkt sommarkvartal. Vi har sett  genomgående framsteg i försäljningen inom samtliga produktkategorier. Inom vår största produktgrupp, Catalyst HD och Sentinel 4DCT, ökade försäljningen med 20 procent samtidigt som försäljning av serviceavtal och HIT laser-system ökade med 76 respektive 139 procent. 

Intäkterna för kvartalet uppgick till 46,7 Mkr, en ökning om 41 procent jämfört med tredje kvartalet föregående år. Med en bra sammansättning av de levererade produkterna, det vill säga en något lägre andel distributionsprodukter med avsevärt lägre marginaler och en högre andel av C-RADs Catalyst och Sentinel-produkter, ökade bruttovinstmarginalen från 53 procent under det andra kvartalet 2018 till 61 procent i det tredje kvartalet och överstiger därmed den genomsnittliga marginalen under de senaste 12 månaderna. Rörelseresultatet förbättrades från -1,4 Mkr 2017 till 0,4 Mkr under tredje kvartalet 2018. Operativt kassaflöde uppgick till 7,5 Mkr. Sammanfattningsvis bevisar dessa resultat det ständigt ökande intresset för våra produkter.

Utvecklingen av de geografiska segmenten för de första tre kvartalen: orderingången i APAC- och EMEA-regionerna uppvisar en stark tillväxt på 112 procent till 41,6 Mkr respektive 27 procent till 108,1 Mkr. Det tredje kvartalet har historiskt sett varit  svagt för den nordamerikanska marknaden, men det betyder inte att vi är nöjda med resultatet. Åtgärder har vidtagits för att förbättra värdeutvecklingen i nordamerika, som vi förväntar oss kommer att ge synbara resultat under de kommande månaderna. Vi har en utmärkt produkt som uppfyller kundernas önskemål och potentialen finns i marknaden.  I APAC-regionen är det orderingången i Kina och Japan som varit mest bidragande till den positiva utvecklingen. Vi ser nu resultatet av våra investeringar i att bygga upp referensplatser, identifiera opinionsledare och skapa produktkännedom på marknaden. På ett symposium vid den japanska konferensen för strålterapi deltog mer än 300 intresserade kunder vid en presentation framförd av Dr. Richard Crownover från MD Anderson där han förmedlade deras kliniska erfarenheter av och med C-RAD.

Ytterligare en bekräftelse på acceptansen av våra produkter är den order som mottogs från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg under kvartalet, där kunden såg fördelarna av ytskanning och av C-RADs lösning specifikt, och valde att uppgradera avdelningen med Catalyst HD. Sahlgrenska hade redan linjäracceleratorer utrustade med Catalyst-system sedan tidigare. Ytterligare ett spännande projekt som tilldelats C-RAD är ett system till MedAustrons partikelterapicenter. Detta projekt är av strategisk betydelse för oss dels för att marknaden för partikelterapi är under snabb tillväxt och vi förväntar oss fler möjligheter inom detta område framöver, men också på grund av att en del av projektet innebär att förhöja C-RADs existerande lösning till en ny prestanda- och integrationsnivå som slutligen också kommer att göras tillgänglig för andra kunder.

Det tredje kvartalet ger en positiv bild generellt, dock ser vi också områden som kräver förbättring. Vår största tillgång är marknadens intresse för våra produkter. Den utgör grunden för vår tillväxtstrategi i kombination med ett fantastiskt team och en utmärkt produkt, säger Tim Thurn, VD på C-RAD.

Om C-RAD

C-RAD utvecklar innovativa lösningar för användning inom avancerad strålbehandling. C-RAD-koncernen erbjuder produkter och lösningar inom patientpositionering, tumörlokalisering och strålbehandlingssystem. All produktutveckling bedrivs i tre helägda dotterbolag, C-RAD Positioning AB, C-RAD Imaging AB och C-RAD Innovation AB, alla belägna i Uppsala. Bolaget har för närvarande 56 anställda. C-RAD har grundat tre bolag för direktförsäljning: C-RAD Inc. i USA, C-RAD GmbH i Tyskland och C-RAD WOFE i Kina. Det fransk-belgiska laserföretaget Cyrpa International SPRL är ett helägt dotterbolag vars verksamhet har integrerats.. C-RAD AB är noterat på NASDAQ Stockholm.
För mer information om C-RAD, besök www.c-rad.com

För ytterligare information:
Tim Thurn, VD, C-RAD AB, Telefon +46-18-666930, E-post investors@c-rad.com

Denna information är sådan information som C-RAD AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 26 oktober 2018 kl. 8:00 CEST.

Bilagor


Attachments

PR 20181026 Delårsrapport januari-september 2018 C-RAD Delårsrapport Jan-Sep 2018