Fingerprint Cards AB: Delårsrapport januari - september 2018


Kort om kvartalet

  • Sekventiell omsättningstillväxt, starkt kassaflöde och positivt nettoresultat
  • Kostnadsbesparingsprogrammet löper enligt plan
  • Första volymbeställningen mottagen för FPC1511, fjärde generationens kapacitiva fingeravtryckssensor

Tredje kvartalet 2018

  • Intäkterna uppgick till 431,2 Mkr (841,4), en minskning med 49 % jämfört med tredje kvartalet 2017
  • Bruttomarginalen uppgick till 27 % (33)
  • Rörelseresultatet uppgick till 7,0 Mkr (52,4)
  • Resultat per aktie före utspädning minskade till 0,01 Kr (0,16)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 202,5 Mkr (174,7)

Januari-september 2018

  • Intäkterna uppgick till 1 110,8 Mkr (2 350,7), en minskning med 53 % jämfört med samma period 2017
  • Bruttomarginalen uppgick till -8 % (37)
  • Rörelseresultatet uppgick till -746,1 Mkr (195,2)
  • Resultat per aktie före utspädning minskade till -1,95 Kr (0,44)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 300,7 Mkr (378,6)

Kommentar från vd

Sekventiell omsättningstillväxt, starkt kassaflöde och positivt nettoresultat

Den positiva försäljningstrenden vi upplevde i det andra kvartalet fortsatte in i detta kvartal, vilket avspeglas i en sekventiell omsättningstillväxt om 11 procent, ett positivt nettoresultat om 2,9 Mkr samt ett positivt kassaflöde om 202,5 Mkr.

Vi behåller vårt fokus på att sänka våra omkostnader och öka våra produkters kostnadseffektivitet för att möta prispressen inom kapacitiva sensorer. Kostnadsbesparingsprogrammet som lanserades i juni löper enligt plan. Som tidigare kommunicerat lanserade vi i somras en fingeravtryckssensor med lägre produktionskostnad relativt nuvarande generation av sensorer, men med fortsatt hög biometrisk prestanda. Denna sensor - FPC1511 - har nu genomgått alla tester med mycket gott resultat, och den har mottagits väl av flera stora OEM-kunder. Vi har redan fått de första volymbeställningarna, och vi förväntar oss att de första mobiltelefonerna som använder sig av FPC1511 kommer att lanseras i slutet av detta år eller i början av 2019.

Fortsatt ledarskapsposition på en utmanande marknad

 Fingerprints position är fortsatt mycket stark inom kapacitiva fingeravtryckssensorer för smartphones. Vi har för avsikt att behålla vår ledarskapsposition inom mobilsegmentet genom att fortsätta öka kostnadseffektiviteten parallellt med att utveckla nya innovativa produkter. Biometriska lösningar för smartphones kommer fortsatt att vara en attraktiv marknad. Vi ser dock att marknaden för kapacitiva fingeravtryckssensorer för smartphones fortsätter att minska i värde. Detta beror dels på att genomsnittspriset för dessa sensorer går ner, dels på att volymerna förväntas sjunka i takt med att alternativ teknologi vinner mark på bekostnad av den kapacitiva sensorn. Prisnedgången på kapacitiva sensorer under 2018 kommer att överstiga 30 procent. Den negativa pristrenden förväntas fortsätta in i 2019, även om minskningstakten bedöms bli lägre än i år.

Kommersiella in-displaylösningar, som integrerar fingeravtryckssensorn i skärmen på en smartphone, introducerades på marknaden under 2018. Volymerna är ännu relativt små, men vi bedömer att in-displayteknologin under 2019 kommer att göra framsteg på marknaden. Eftersom genomsnittspriset för in-displaysensorer för närvarande är betydligt högre, innebär detta att in-display sannolikt kommer att stå för en betydande del av det sammanlagda värdet på marknaden för fingeravtryckssensorer för smartphones under 2019.

Jag ser ljust på potentialen inom mobilsegmentet och på Fingerprints möjligheter att behålla vår starka ställning genom fortsatt produktinnovation. Som tidigare kommunicerat bedriver vi utvecklingsprojekt inom in-display, och vi avser att under 2019 ta en position på marknaden för in-displaysensorer med vår optiska sensorteknologi.

Nya marknader för biometri

Intresset för biometriska lösningar är stort och ökande även utanför mobilsegmentet. Det område där vi ser störst potential de närmsta åren är biometriska smarta kort. Vi har redan sett en certifiering av kontaktbaserade biometriska smarta kort, och mycket tyder på att kortvarumärkenas certifieringar av kontaktlösa biometriska kort kan komma att ske under den första halvan av 2019. Detta är en förutsättning för att kortutgivarna ska kunna börja planera och budgetera för en bred marknadsintroduktion. Fingerprints är mycket väl positionerat för att ta en betydande andel av denna framväxande marknad. Om man tittar på de offentliggjorda marknadstesterna som hittills genomförts i världen, så kan man konstatera att Fingerprints finns med i samtliga tester av kontaktlösa biometriska kort, vilket är den mest intressanta tillämpningen för biometri inom kortområdet. Under 2019 kommer aktiviteten att öka ytterligare med ett betydande antal tester. Affärsvolymerna under nästa år kommer att vara blygsamma, men vi förväntar oss att se en bredare kommersiell lansering under 2020.

Vi säkrade redan under det andra kvartalet i år de första beställningarna av vår T-Shape-modul för biometriska smarta kort från två globala korttillverkare, och under det tredje kvartalet meddelade vi att Fingerprints stödjer sin mångåriga partner Zwipe i dess samarbete med Silone CardTech - en Kinabaserad korttillverkare certifierad av VISA, Mastercard, China UnionPay och JCB - för att lansera kontakt- och kontaktlösa biometriska kort med banker och lojalitetsprogram i Kina.

Under kvartalet stärkte vi ytterligare vårt erbjudande gentemot fordonsindustrin, där vi sedan tidigare har ett exklusivt samarbetsavtal med Gentex för att utveckla biometriska system för att autentisera föraren med hjälp av irisigenkänning. Vi har nu också lanserat en fingeravtryckssensor som är anpassad för fordonsbranschen, där biometriska lösningar kan bidra till att leverera individanpassad funktionalitet som ökar både bekvämlighet och säkerhet. Produkten är klar för massproduktion och integration i fordon i samarbete med ledande modultillverkare och underleverantörer till fordonsindustrin. De första produktutvecklingsprojekten som integrerar denna fingeravtryckssensor i fordon förväntas börja under 2019.

Christian Fredrikson, vd och koncernchef

Idag klockan 09:00 CET presenterar Fingerprints vd Christian Fredrikson rapporten tillsammans med CFO Per Sundqvist i en kombinerad webbsändning och telefonkonferens. Presentationen sker på engelska.

Rapporten kommer att finnas tillgänglig på fingerprints.com.

Webbsändningen och presentationsmaterialet finns tillgängligt på https://engage.vevent.com/rt/fingerprints/index.jsp?seid=137

För analytiker och media: Telekonferensen nås via +44 (0) 2071 928000 (internationella deltagare) eller 08-506 921 80 (svenska deltagare). V.g. uppge konferens-ID 3669919.

För information, vänligen kontakta:

Christian Fredrikson, vd

 

Per Sundqvist, Acting CFO

 

Stefan Pettersson, Head of Investor Relations:
+46(0)10-172 00 10
investrel@fingerprints.com

 

Press:
+46(0)10-172 00 20
press@fingerprints.com

 

Denna information är sådan information som Fingerprint Cards AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 26 oktober 2018 kl. 07.00 CEST.

 

 
Om Fingerprints
Fingerprint Cards AB, Fingerprints, är det ledande globala biometribolaget med svenska rötter vars mission är att leda utvecklingen av biometrisk interaktion som möjliggör individens bekvämlighet och integritet. Nyttan bevisas dagligen i miljontals enheter genom miljardtals sensortryckningar av användare som är sin egen nyckel - med andra ord; with a human touch. Fingerprints utvecklar biometrisystem bestående av sensorer, algoritmer, programvara samt paketeringsteknologier. Framgången bygger på produktutveckling med en teknisk spetskompetens i framkant som resulterar i världsledande produkter vad gäller säkerhet, användarvänlighet och prestanda. Nuvarande produktutbud består till största del av fingeravtryckssensorer och kunderna är framför allt företag som tillverkar smartphones och tablets där bolaget är marknadsledare. I takt med att användningen av biometriska lösningar ökar, verkar Fingerprints för att bredda erbjudandet med fler biometrimetoder, eller modaliteter, och att lösningarna ska återfinnas även i andra marknadssegment som smartcards, PC, fordon och internetuppkopplade enheter (IoT). Fingerprints är börsnoterat på Nasdaq Stockholm (FING B).
 

Attachments

Delårsrapport Q3 2018