SIA "ExpressCredit" finanšu rezultāti par 2018. gada 9 mēnešiem

SIA "ExpressCredit" 2018. gada 9 mēnešu apgrozījums bija 14,1 milj. EUR. Koncerna neauditētā peļņa par šo periodu bija 3,46 milj. EUR.


Rīga, 2018-11-02 12:21 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- Koncerna 9 mēnešu apgrozījums salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ir palielinājies par 5%, savukārt uzņēmuma peļņa šajā periodā ir palielinājusies par 54,3%.

2018. gada jūnijā Saeima, balstoties uz atsevišķu deputātu priekšlikumiem, uzsāka vērtēt izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kā rezultātā tika pieņemtas izmaiņas šajā likumā. Likuma izmaiņām būs ietekme uz patērētāju kreditēšanas nozarē strādājošajiem komersantiem. Būtiskākais, kas stāsies spēkā no 2019. gada 1. jūlija, būs ierobežojums, kas nosaka, ka kredīta kopējās izmaksas patēriņa kredītiem nedrīkst pārsniegt 0,07% dienā. Tāpat no 2019. gada 1. jūlija stāsies spēkā ierobežojums patērētāja kreditēšanas reklāmām. Apstiprinātie likuma grozījuma tostarp ietver vairākas mazāk nozīmīgas izmaiņas, kurām redzam pievienoto vērtību, piemēram, informācijas pieejamības jomā.

Lai arī likumdošanas izmaiņas ir apjomīgas, sevi Latvijas patēriņa kredītu tirgū redzam ilgtermiņā. Likumdošanas izmaiņas paredz gan ierobežojumus, gan iespējas. Šo izmaiņu rezultātā faktiski tiks nojaukta robeža starp klasisko banku un nebanku kredītiem. Paredzam, ka nozarē notiks pakalpojumu transformācija un īstermiņā paredzam apgrozījuma kritumu, ko daļēji kompensēs mazāki reklāmas izdevumi, kā arī citu izmaksu pārskatīšana. Ilgākā termiņā redzam, ka tirgus virzīsies ilgtspējīgākas attīstības virzienā. Lai arī ilgtermiņā nozares kredītportfelis noteikti pieaugs, būs atsevišķas klientu grupas, kuras vairs aizdevumu nevarēs saņemt. Tas būtu jāuzskata par likumdošanas plānošanas brāķi, jo dažas atsevišķas klientu grupas kredītriska dēļ nebūs rentabli kreditēt. Pozitīvi vērtējams tas, ka dažādas profesionālās organizācijas kā PTAC un Latvijas Banka nozares regulējumu redz liberālāku.

ExpressCredit pozitīvi vērtē likumdevēja centienus uzlabot informācijas apmaiņu ar kredītņēmēju datiem, kā arī pozitīvi ir vērtējamas izmaiņas attiecībā uz maksātspējas vērtēšanas noteikumiem. Skaidrs, ka, likvidējot cenu, kā konkurences elementu, kā konkurences elementi pastāvēs citi produktu raksturojošie aspekti, kā rezultātā priekšplānā izvirzīsies cīņa par produkta kvalitāti, kur saredzam konkurētspējas priekšrocības. Domājam, ka klienti arvien mazāk šķiros pakalpojumu sniedzēju pēc uzņēmējdarbības formas, bet gan priekšroku dos labākam pakalpojumam, kas atbilst klienta vērtībām, vajadzībām un dzīvesveidam.

2018. gada 3. ceturksnī tika uzsākta preču tirdzniecība internetā. Interneta veikals nodrošina papildus kanālu preču realizācijai, būtiski palielinot potenciālo klientu loku. Klientiem interneta veikals nodrošina iespēju vienuviet ērti iegādāties dažādās filiālēs pārdodamās preces. Piegāde tiks nodrošināta pa visu Latviju.

Atbilstoši uzņēmuma mērķiem, uzturēt sakārtotus iekšējos procesus un nodrošināt augstu procesu pārvaldības kvalitāti, 2018. gada oktobrī uzņēmums veiksmīgi noslēdza ikgadējo ISO sertifikācijas auditu atbilstoši ISO 9001:2015 (kvalitātes pārvaldība) un ISO 50001:2012 (energopārvaldības sistēma) standartiem.

Kopumā 2018. gada nogali un 2019. gadu redzam saspringtu un darbietilpīgu, tomēr redzam arī milzīgas iespējas, kuras izmantosim. Uzņēmums jau vairākkārt ir veiksmīgi vadījis pārmaiņas un esam tām pilnībā gatavi arī šobrīd.

Īstenojot biznesa stratēģiju un plānotos pasākumus, 2018. gada 9 mēnešos tika sasniegti sekojoši koncerna finanšu rādītāji: 

Postenis EUR, miljoni Izmaiņa*  %
Neto kredītportfelis 19.0        +19.9
Aktīvi  24.6        +15.3
Neto peļņa  3.46        +54.3 

   *- Neto kredītportfelis un Aktīvi salīdzināti pret 31.12.2017. Neto peļņa salīdzināta pret 2017. gada attiecīgo periodu.

Uzņēmums 2018. gada 3. ceturksnī noslēdza līgumu ar AS Baltic International Bank par jaunu finansējuma piesaistīšanas kārtu, kas paredz aizdevumam aktīvu un kapitāla daļu komercķīlas nodrošinājumu un plānoto procentu likmi 11% gadā.

ExpressCredit iesniedz nerevidētu saīsinātu starpperiodu konsolidēto pārskatu par 2018. gada 9 mēnešiem.

ExpressCredit iesniedz investoru prezentāciju par  2018. gada 3. ceturkšņa darbības rezultātiem. Prezentācija angļu valodā.

ExpressCredit ceturkšņa, pusgada un gada datus variet ērti aplūkot speciāli izveidotajā mājaslapā: www.expresscredit.lv

__________________________________________________________________

SIA "ExpressCredit" ir licencēts patērētāju kreditēšanas uzņēmums, kas dibināts 2009. gadā. Koncerns ir pārstāvēts ar zīmoliem “Banknote”, "VIZIA" un “Rīgas pilsētas lombards”. Koncerna pamatpakalpojumi ir patēriņa aizdevumi, distances aizdevumi, lombarda aizdevumi. Kopumā koncerns darbojas 39 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās, kopumā 86 filiālēs, nodarbina vairāk kā 250 profesionālus darbiniekus un 2017. gadā nodokļos ir samaksājis 2,4 miljonus euro. SIA “ExpressCredit” ir LAFPA un LTRK biedrs.

         Kristaps Bergmanis
         Tālrunis: +371 29144168
         Fax: +371 67809194
         E-pasta adrese: kristaps.bergmanis@expresscredit.lv


Attachments

ExpressCredit_finanšu_parskati_nerevideti_2018_3Q_lat.pdf ExpressCredit_eng_prezentation_2018_Q3.pdf