Stockwik gör sitt största förvärv hittills; Galdax


Transaktionen i korthet

Stockwik Förvaltning AB (publ) har idag den 11 december 2018 träffat ett avtal om att förvärva samtliga aktier i Galdax Holding AB och genom förvärvet även dotterbolagen Galdax AB samt Stans Gummiverkstad i Uddevalla AB (”Transaktionen”).

Galdax är en av de tre största producenterna i Sverige av regummerade lastbilsdäck och en betydande aktör i grossistledet för nya däck.

Transaktionen sker mot en total anskaffningskostnad om 55,8 MSEK, varav köpeskillingen utgör 33,6 MSEK. Köpeskillingen består av en kontantbetalning, en riktad emission av konvertibler och en riktad nyemission av aktier i Stockwik. Stockwik ska även lösa räntebärande reverser gentemot tidigare säljare av Galdax samt ta över en räntebärande skuld gentemot bank om tillsammans 22,2 MSEK. Säljarna har även rätt att mot kontantbetalning teckna ytterligare aktier i Stockwik. Antal utestående aktier kan därmed öka med högst 309 832 488 aktier i Stockwik och konvertiblerna ger möjlighet att konvertera upp till 52 397 208 aktier i Stockwik, vilket motsvarar en utspädning om cirka 16,9 procent av antalet aktier till följd av Transaktionen.

Transaktionen är villkorad av sedvanliga villkor för tillträde samt att en bolagsstämma i Stockwik som ska hållas under januari fattar beslut om Transaktionen och de riktade emissionerna av aktier och konvertibler som ska utges som del av köpeskillingen. Separat kallelse till extra bolagsstämma kommer att publiceras.

Transaktionen förväntas slutföras under mitten av januari.

Bakgrund och motiv

Förvärvet utgör en lönsam och etablerad verksamhet med strukturer för självständig drift. Galdaxkoncernens VD och medgrundare Henrik Lund samt övrig befintlig ledning kvarstår oförändrad med ambitionen att fortsätta verka för stabilitet och tillväxt. Verksamheten innehar en framskjuten position inom ett område med stadig och relativt konjunkturoberoende efterfrågan. Långsiktiga strukturella drivkrafter talar för tillväxt. Förvärvet ligger väl i linje med Stockwiks intentioner att förvärva lönsamma bolag med bedömd låg operativ risk. Erforderlig förvärvsfinansiering är etablerad genom ett lån från Skandinaviska Kreditfonden. Lånet löper under 4 års tid, med 11,25 procents ränta och är amorteringsfritt.

  • ”Med Galdax gör Stockwik företagets hittills största förvärv. Galdax är ett svenskt kvalitetsföretag som uppvisar en stabil ekonomisk utveckling och som bjuder på fortsatt goda utsikter med tillväxtpotential genom kostnadseffektiva, hållbara och miljövänliga produkter. Det är med stor glädje vi presenterar detta för våra aktieägare”, säger David Andreasson VD för Stockwik.
  • ”Vi ser att Stockwik utgör en solid plattform från vilken vi kan fortsätta att utveckla och expandera verksamheten för Galdax. Vi är också glada över att som nya aktieägare få ta del av Stockwiks fortsatta utveckling”, säger grundare Claes Amnäs och huvudägare Oskar Lindström för Galdax.

Om Galdax

Galdax är en rikstäckande däckproducent med hög teknisk nivå och även däckgrossist som tillgodoser marknaden för tunga fordon med den mest kostnadseffektiva lösningen när det gäller nya och regummerade däck. Med en toppmodern anläggning i Vara har Galdax en årlig produktion på cirka 27.000 däck vilket gör företaget till ett av de tre största inom sitt område i Sverige. I befintliga faciliteter finns kapacitet för upp emot den dubbla produktionsvolymen. Verksamheten har bedrivits sedan 2005.

Stans Gummiverkstad är en komplett däckverkstad som hjälper företag och privatpersoner med däckbyte, lagning, balansering och förvaring. Produkter och tjänster riktar sig såväl till lätta som tunga fordon. Verksamheten har bedrivits sedan 1983.

Galdaxkoncernens omsättning uppgick under det senast fastställda räkenskapsåret 2017 till ca 90 MSEK med ett rörelseresultat (EBITDA) om 9 MSEK. Totalt 36 personer är anställda i koncernen.

Om transaktionen

Enterprise value uppgår till 55,8 MSEK varav köpeskillingen utgör 33,6 MSEK. Denna fördelar sig på 18,4 MSEK kontant, riktad emission av en konvertibel om 5,8 MSEK med löptid 3 år, årsränta 4 % att erläggas kvartalsvis, strike 0,11 SEK, samt en riktad emission av stamaktier om 9,4 MSEK. I samband med förvärvet har Stockwik åtagit sig att lösa reverser om sammanlagt 7,8 MSEK samt överta en tidigare förvärvsfinansiering om 14,4 MSEK. Ett uppskattat underliggande resultat efter skatt (justerat för poster av engångskaraktär), uppgående till drygt 7 MSEK bedöms uppnås för år 2018. Detta motsvarar knappt 0,4 öre per aktie i Stockwik (efter affärens utspädningseffekter).

Extra bolagsstämma

Stockwik avser att snarast kalla till en extra bolagsstämma för beslut om godkännande av Transaktionen samt apportemissionerna av konvertibel och aktier att utges som en del av köpeskillingen samt den riktade kontantemissionen till säljarna för att skapa ytterligare aktierelaterade incitament för dem. Teckningskursen i kontantemissionen kommer vara den samma som i den riktade apportemissionen av aktier att utges som del av köpeskillingen, 0,045 kr.

Oskar Lindström föreslås som ledamot till Stockwiks styrelse. Oskar är född 1972, civilekonom, investerare och konsult. Oskar är styrelseordförande och huvudägare i Galdax AB, styrelseledamot Upplands Motor Holding AB. Vidare har Oskar mångårig erfarenhet från investeringar i framförallt ägarledda företag, finansiering/M&A samt professionellt styrelsearbete. Ett urval av tidigare uppdrag; styrelseledamot och delägare i AdCityMedia (publ) åren 2007-2018, CFO Upplands Motor 2005-2008, bakgrund från internationell konsultverksamhet inom M&A och finansiering hos bl.a. Razorfish Inc. och Ernst & Young Management Consulting.

Utöver det ovan nämnda som hänger ihop med transaktionen kommer kallelsen också att innehålla förslag till omvänd split 1:500 för att uppnå ett ändamålsenligt antal aktier i Stockwik.

Informationen i detta pressmeddelande är sådan information som Stockwik Förvaltning AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 11 december 2018 kl. 13:00 (CET).

För ytterligare information kontakta:

David Andreasson, VD
Stockwik Förvaltning AB (publ)
Telefon: 070-368 13 99
E-post: david.andreasson@stockwik.se

Om Stockwik

Stockwik ger sina aktieägare möjlighet att vara delägare i en portfölj av välskötta, stabila och lönsamma, mindre, svenska kvalitetsföretag. Stockwik erbjuder en stabil plattform för småföretag att utvecklas organiskt och via kompletterande förvärv. Stockwik tar tillvara på de mindre bolagens spetskompetens och erbjuder det stora bolagets trygghet och möjligheter. Vi investerar långsiktigt och förvärvar bolag för att behålla dem. I vår investeringsprocess ställer vi krav på såväl kvantitativa parametrar såsom kapitaleffektivitet som kvalitativa värden såsom god affärsetik samt ordning och reda. Vårt arbete baseras på tre grundprinciper; Rätt människor, rätt värderingar, rätt bolag. Stockwik är noterat på Nasdaq OMX Stockholm Small Cap med koden STWK.

Bilaga


Attachments

Stockwik förvärvar Galdax 181211