Source: Net Insight AB

Net Insight möjliggör den största distansproduktionen någonsin, producerad av SVT

I samarbete med Grass Valley under Alpina VM i Åre

Stockholm SVT samarbetar med Net Insight och Grass Valley för att genomföra distansproduktion över IP för sändningarna av Alpina VM i Åre den 4-17 februari 2019.

Under tävlingarna sker produktionen med det största antalet kameror och video-, ljud- och dataflöden som överförts någonsin, från sändningarna i Åre till SVT i Stockholm, över 600 km bort. Distansproduktion eller remote production gör det möjligt för TV-bolag och produktionsföretag att producera live-events i sina hemmastudios eller särskild anläggning för distansproduktion. Den största anledningen är att spara kostnader, då det krävs mindre personal och utrustning på själva evenemangsplatsen. Produktionspersonalen kan även hantera fler produktioner genom att ha centraliserad personal och tekniska resurser.

Planeringen har tagit fem år och har brutit ny mark inom distansproduktion. 80 kameror från Grass Valley, som är ett Belden varumärke, levererar okomprimerade och okomprimerade HD-signaler. Parallellt transporteras övrig HD video och all JPEG2000 komprimerad video, liksom intercom, audio och data och retursignaler med Net Insights Nimbra transportlösningar, inklusive den nyligen lanserade terabitkapacitetsplattformen Nimbra 1060. Transporten sker över dubbla 100 Gbps fiberkretsar till tre kontrollrum hos SVT i Stockholm. Grass Valleys unika DirectIP-funktion är central för detta arbetsflöde som gör att signaler hanteras med effektiv bandbredd och låg fördröjning för att säkerställa att ljud och video kommer fram synkroniserat till produktionsstudion.

”Denna prestation visar hur långt vi har kommit för att genomföra distansproduktioner, speciellt när vi ser tillbaka på vår distansproduktion under sommar-OS i London 2012,” säger Adde Granberg, CTO på SVT. ”För att uppnå detta under Alpina VM visste vi från början att vi skulle behöva mer bandbredd, ett anpassningsbart arbetsflöde och ett mycket tätt samarbete med Net Insight och Grass Valley - utan att kompromissa med vår förmåga att leverera högkvalitativt, synkroniserat innehåll till våra rättighetsinnehavare. Vi valde Grass Valleys kameror för de fantastiska bilder de levererar, med minimal fördröjning. Dessa, i kombination med funktionen DirectIP, var avgörande för att vi skulle kunna skapa ett robust och pålitligt arbetsflöde som kan klara de unika förutsättningarna för livesändningar av skidtävlingar. Tillsammans har vi satt ett nytt riktmärke för live distansproduktion vid ett stort sportevenemang.”

Distansproduktionsarbetet är upprättat för att kunna stödja ett team på cirka 150 kameraoperatörer och tekniker på plats i Åre, med resten av produktionsarbetet och personal i Stockholm. DirectIP-konfigurationen på Grass Valley-kamerorna möjliggör mycket effektiv hantering av okomprimerad HD-signalfördelning.

”Vi är mycket hedrade att jobba med SVT och Grass Valley under det här prestigefyllda liveevenemanget och vi är också glada att stödja det schweiziska TV-bolaget SRG SSR samt det tyska TV-bolaget ZDF under deras distansproduktion av Alpina VM,” säger Henrik Sund, vd på Net Insight. ”ORF, det österrikiska TV-bolaget förlitar sig också på våra Nimbra-lösningar för sändningarna från Åre.”

För mer information, kontakta:
Henrik Sund, VD Net Insight AB, +46 8 685 04 00, henrik.sund@netinsight.net

Om Net Insight

Net Insights vision är att möjliggöra en live och interaktiv TV-upplevelse för alla världen över. Vårt mål är att leda utvecklingen och möjliggöra en global mediemarknadsplats där live-innehåll kan delas och interaktion bland TV-publiken kan ske i realtid. Vi vill skapa medieupplevelser för framtiden, med fokus på innehåll.

Net Insight levererar produkter, mjukvara och tjänster för effektiv, högkvalitativ medietransport, tillsammans med effektiv resursplanering, som skapar en förbättrad TV-upplevelse. Net Insights erbjudande omfattar hela mediespektrat, från TV-kameror och TV-studior, ända fram till TV-konsumenter. Våra lösningar gynnar nätoperatörer och TV- och produktionsbolag genom att sänka den totala ägandekostnaden, förbättra deras arbetsflöden och ge dem möjlighet att hitta nya affärsmöjligheter.

Fler än 500 ledande kunder levererar affärskritiska medietjänster med Net Insights produkter i över 60 länder. Net Insight är noterat på Nasdaq Stockholm.

För mer information, se netinsight.net

Twitter: @NetInsight, twitter.com/NetInsight

LinkedIn: @Net Insight, www.linkedin.com/company/net-insight

MyNewsdesk: www.mynewsdesk.com/se/netinsight

Om SVT

För mer information, se www.svt.se/

Om Grass Valley

För mer information, se www.grassvalley.com/

 

Bilaga