Aktia fördjupar ansvarsfullheten i sin placeringsverksamhet genom Proxy Voting-tjänsten


Aktia fördjupar det aktiva ägarskapet inom sin kapitalförvaltning och använder i fortsättningen sin rösträtt för att främja ESG-ärenden i företag som Aktias placeringsfonder har placerat sina medel i. Detta förstärker ytterligare helheten för ansvarsfullt placerande i Aktia som är en integrerad del av all placeringsverksamhet.

Aktia fördjupar sitt aktiva ägarskap ytterligare och tar i bruk tjänsten Proxy Voting från ISS, ett specialistföretag för ansvarsfullt placerande. På så sätt får Aktia globalt använda sin rösträtt i företag där det har placeringar. Aktias målsättning är att använda sin rösträtt särskilt för att främja mer ansvarsfulla verksamhetssätt och -beslut. Tjänsten möjliggör användningen av rösträtten förutom i placeringsfonder även i andra placeringstjänster som erbjuds institutionella placerare.

”Vi har alltid varit en aktiv ägare och fört dialog med företagen som är objekt för vår placeringsverksamhet. Proxy Voting-tjänsten blir en del av denna helhet. Att använda rösträtten är ett sätt att påverka det ansvarsfulla placerandet. Med hjälp av tjänsten kan vi på ett tekniskt och administrativt effektivt sätt främja ansvarsfullheten i bolag som vi placerat i”, berättar Markus Lindqvist, direktör för ansvarsfullt placerande i Aktia Kapitalförvaltning.

I Aktia är ESG-synvinkeln en naturlig del av all placeringsverksamhet. Proxy Voting-tjänsten tas i bruk i Aktias alla placeringsobjekt som tjänsten kan kopplas till. I praktiken erbjuder tjänsten placerarna information om att göra ett röstningsbeslut samt en teknisk möjlighet att via tjänsten rösta på bolagsstämman enligt värderingarna för hållbar utveckling. Tjänsten gör det möjligt att rösta på bolagsstämmor som hålls runt omkring i världen utan att behöva resa.

”Vi kommer att använda vår rösträtt på bolagsstämmorna under inkommande vår så att besluten som fattas på dem skulle stöda värderingarna för hållbar utveckling. Nu kan vi vara med om att främja ansvarsfulla verksamhetssätt i frågor som gäller till exempel klimatförändringen och belöning”, säger Lindqvist.

Proxy Voting är ett exempel på utvecklingen av det aktiva ansvarsarbetet i Aktia. Aktia deltar som investerar-undertecknare i FN:s principer för ansvarsfullt placerande (PRI), CDP:s klimat-, skogs- och vatteninitiativ samt klimatförändringsinitiativet Climate Action 100+. Därutöver är Aktia med i FINSIF, nätverket för ansvarsfullt placerande i Finland, och samarbetar med ISS-Ethics som övervakar och bedömer den ansvarsfulla verksamheten i bolag.

Läs mer om ansvarsarbetet i Aktia.

Läs mer om den ansvarsfulla placeringsverksamheten i Aktia.

Mera information:
Markus Lindqvist, direktör, Aktia Kapitalförvaltning Ab, markus.lindqvist@aktia.fi,  tfn 010 247 6846

Aktia erbjuder ett rikt urval av lösningar inom bankverksamhet, kapitalförvaltning, försäkring och fastighetsförmedling. Aktias verksamhet koncentreras till det finländska kustområdet och tillväxtcentra i inlandet. Aktias drygt 380 000 kunder betjänas på kontoren, webben, i mobila användargränssnitt samt per telefon. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy. Lisätietoja Aktiasta saa osoitteesta www.aktia.com.