Elf grote retail ondernemingen richten samen WorldWide Retail Exchange op


Zaandam, 31 maart 2000 - Koninklijke Ahold richt samen met tien andere grote retailers WorldWide Retail Exchange op, een nieuwe business-to-business website voor de handel tussen retailers en hun meer dan 100.000 leveranciers. Verwacht wordt dat WorldWide Retail Exchange in juni 2000 officieel van start gaat. Dat heeft Ahold vandaag bekend gemaakt.

De elf deelnemende grote ondernemingen zijn: Ahold (Nederland), Albertson's (VS), Auchan (Frankrijk), Casino (Frankrijk), CVS (VS), Kingfisher (Groot-Brittannië), K-Mart (VS), Marks & Spencer (Groot-Brittannië), Safeway Inc. (VS), Target (VS) en Tesco (Groot-Brittannië). De deelnemers beschikken over bijna 30.000 winkels met een gezamenlijke omzet van ruim Euro 300 miljard. Andere vooraanstaande retailers worden uitgenodigd aan de Exchange deel te nemen. De grote Frans-Belgische retailer Cora heeft reeds besloten op korte termijn toe te treden.

WorldWide Retail Exchange is een open business-to-business website, specifiek ingericht voor transacties in de food-, non food- en drogisterij-sector. De site biedt gestandaardiseerde informatie over vraag en aanbod. Via de Exchange zullen ook producten worden geveild en wordt de vraag van retailers geregistreerd.

Ahold verwacht dat door WorldWide Retail Exchange de inkoop efficiënter zal verlopen, waardoor voor alle deelnemers de kosten worden verlaagd. De werkmaatschappijen en joint venture partners van Ahold zijn allemaal bij de Exchange betrokken.

Vooralsnog hebben de elf betrokken retailers elk 5% van het aandelenkapitaal van WorldWide Retail Exchange. Het resterende percentage zal worden verdeeld, zodra bekend is hoeveel andere retail ondernemingen aan de Exchange deelnemen. De CEO's van de retailers, of hun plaatsvervangers, zullen aanvankelijk de Exchange besturen.

Naar verwachting zal WorldWide Retail Exchange in de toekomst tot een zelfstandige onderneming worden omgevormd. Enige IT-ondernemingen worden uitgenodigd om eventueel aan de Exchange bij te dragen.

De elf retailers zullen naar verwachting in de eerstkomende jaren circa Euro 100 miljoen investeren in de Exchange. De besparingen die worden verwacht, zullen de investeringen al op korte termijn overtreffen.

In een reactie op de oprichting van WorldWide Retail Exchange, zei Gerard van Breen, Senior Vice President Global Sourcing bij Ahold: 'Dit wordt de grootste retail Exchange ter wereld. Het is indrukwekkend te zien hoeveel vooraanstaande retailers uit de Verenigde Staten èn uit Europa aan de Exchange meedoen. Dit nieuwe initiatief zal de kosten van de handel aanzienlijk verlagen en daardoor voordelig zijn voor onze klanten, aandeelhouders en ondernemingen.'

Koninklijke Ahold is een snel groeiende internationale detailhandelsonderneming, die zich toelegt op de distributie en verkoop van levensmiddelen. De onderneming heeft bijna 4.000 winkels in Europa, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Azië, met in 1999 een omzet van Euro 33,6 miljard. Ahold heeft ruim 330.000 medewerkers, die wekelijks circa 30 miljoen klanten van dienst zijn. Door de recent aangekondigde joint venture met de Scandinavische marktleider ICA Groep èn de acquisitie van de grote Amerikaanse foodservice-onderneming U.S. Foodservice heeft Ahold op jaarbasis een omzet van ruim Euro 50 miljard.