Kemiran alkuvuodessa vahvan kasvun merkit




Konsernin rakennemuutos etenee suunnitelmien mukaisesti: titaanidioksidipigmenttien Yhdysvaltain toiminnot siirtyivät huhtikuun alussa amerikkalaiselle Kerr-McGeelle ja Hollannin yksikön osalta lopullista ratkaisua odotetaan lähiaikoina. Suojaintuotanto on siirtymässä amerikkalaiselle Scott Technologies Inc.:lle. Päätös Tikkurila CPS:n omistusjärjestelyistä ratkaistaneen vuoden toisella tai kolmannella neljänneksellä. Vuoden alkupuolella tehty Kemira Agron liiketoimintojen jako typpi- ja erikoislannoitetoimintoihin ennakoi typpilannoitetuotannon uudelleenjärjestelyä, jonka odotetaan ratkeavan vielä tämän vuoden aikana.

Kokonaisuutena Kemira-konsernin myynnin kasvu tammi-helmikuulta oli +12% verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Koko Suomen kemianteollisuutta koskeneen kemiantyöntekijöiden lakon vaikutukset näkyvät maaliskuun myyntiluvuissa.

Kemiran toimialoista erityisen hyvin ovat kehittyneet paperi- ja selluteollisuuden kemikaalit sekä vedenpuhdistuskemikaalit. Näillä aloilla kasvuluku on kaksinumeroinen. Teollisuuskemikaaleissa näkymiä varjostaa fosforihapon hintakehitys. Kemira Chemicalsin odotetaan tekevän kuluvana vuonna viimevuotista hyvää tasoa olevan tuloksen.

Tikkurilan kauppa- ja rakennusmaalien sekä sävytysjärjestelmien myynti edistyi vahvasti. Erityisesti sävytyspastojen ja –koneiden kysyntä vilkastui alkuvuonna. Tikkurilan koko vuoden tuloksen odotetaan olevan selvästi viimevuotista parempi.

Myös Kemira Agron myynnin kasvu on ollut alkuvuonna odotettua parempi. Typpilannoitteissa hintojen pohja ohitettiin viime vuoden lopulla, ja nyt hinnat ovat Euroopassa paikoin jopa yli 20% korkeammalla kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Samanaikaisesti kannattavuutta kuitenkin rasittaa typpiraaka-aineen, ammoniakin, valmistuksessa käytettävän maakaasun hinnan kohoaminen. Kaasun hinta seuraa öljyn hinnan kehitystä noin puolen vuoden viipeellä. Koko vuoden tuloksen odotetaan paranevan viime vuodesta, vaikka se saattaakin vielä jäädä negatiiviseksi.

Kemira Pigmentsin titaanidioksidipigmenttien kahden kuukauden myynti oli yli 20% suurempi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Hinnat nousivat viime vuoden lopulla, ja kuluvana keväänä tuottajat ovat jo ilmoittaneet uusista hinnankorotuksista. Titaanidioksidin kysyntä ja tarjonta ovat myös lähestymässä tasapainoa. Nykynäkymillä Kemira Pigmentsin koko vuoden tuloksen odotetaan paranevan huolimatta siitä, että rakennemuutoksen seurauksena Kemira luopuu noin kahdesta kolmasosasta pigmenttiliiketoimintaansa.

Kemira Oyj julkaisee 3 kuukauden osavuosikatsauksen 9.5.2000 klo 9.00.

Kemira Oyj julkaisee tänään vielä toisen tiedotteen varsinaisen yhtiökokouksen päätöksistä.

Lisätietoja: Kemira Oyj, puh. 010 8611
Finanssi- ja viestintäjohtaja Kaj Friman
Puh. 010 862 1704, gsm 050 62 626