Ahold koopt Golden Gallon winkelketen in VS


Zaandam, 19 april 2000 - Koninklijke Ahold heeft de overname bekend gemaakt van Golden Gallon, een vooraanstaande keten van 134 gemakswinkels en benzinestations in het werkgebied van Ahold's supermarktketen BI-LO in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Golden Gallon had in 1999 een omzet van circa $300 miljoen. De verkoop van benzine maakt tweederde uit van de totale omzet. Met de aankoop van Golden Gallon komt Ahold tegemoet aan de wensen van de mobiele klant in de Verenigde Staten. Twee weken geleden kondigde Ahold de overname aan van Sugar Creek, een keten van gemakswinkels en benzinestations in New York State.

De winkels en benzinestations van Golden Gallon, met het hoofdkantoor in Chattanooga, Tennessee, zijn voornamelijk gevestigd langs snelwegen en in groeiende stedelijke gebieden.
De locaties, waarvan er 126 in eigendom zijn en 8 worden geleased, zijn gemiddeld circa
300 m2 groot. Ook 20 nieuwe locaties voor toekomstige vestigingen zijn onderdeel van de transactie. Bij de onderneming werken 1.100 mensen.

De transactie zal naar verwachting eind mei 2000 kunnen worden afgerond. Golden Gallon zal een regionale divisie worden van BI-LO, één van Ahold's vijf Amerikaanse supermarkt-ketens. BI-LO bestaat uit 281 supermarkten in de staten South-Carolina, North-Carolina, Georgia, Tennessee en Alabama met 24.000 medewerkers en in 1999 een omzet van $3,0 miljard. BI-LO verwacht door de transactie aanzienlijke synergievoordelen te kunnen realiseren op onder meer inkoop, marketing, logistiek, distributie en IT. Golden Gallon kan gebruik maken van Ahold's bestaande inkoopkanalen en BI-LO kan profiteren van de kennis en ervaring bij Golden Gallon ten aanzien van de exploitatie van benzinestations.