Kemira Agro aikoo lopettaa typpilannoitetuotannon Hollannin Rozenburgissa





Suunnitelma on osa aiemmin ilmoitettua Kemira Agron typpiteollisuuden järjestelyprosessia, jonka odotetaan toteutuvan ennen vuoden loppua.

Sulkemissuunnitelma koskee Rozenburgissa seuraavia tuotannonaloja (suluissa tuotantokapasiteetit): ammoniakki (550 000 t/a),
urea (230 000 t/a), typpihappo (400 000 t/a), kaliumammoniumnitraatti (550 000 t/a) ja urea-ammoniumnitraatti (100 000 t/a). Lisäksi suunnitelma koskee Rozenburgissa myös lannoitetuotantoon liittyviä varastointi- ja jakelutoimintoja.

Sen sijaan erikoisliuoslannoitteiden valmistus (50 000 t/a) ja ammoniakkiterminaalitoiminnot jatkuvat Rozenburgissa. Myös Hollannin lannoitemyyntiorganisaatio jatkaa, ja tuotteet asiakkaille toimitetaan yhtiön muista lähteistä.

Syynä sulkemissuunnitelmaan on se, että Euroopan lannoiteteollisuus, mukaan lukien Kemira Agro Rozenburg BV, on kärsinyt kannattavuusongelmista viime vuosina. Typpilannoitteissa on edelleen paljon ylikapasiteettia, niiden kysyntä laskee vähitellen ja alalla on pysyvästi vahvaa ulkomaista tuontia. Lisäksi typpiraaka-aineen, maakaasun, hinta on noussut voimakkaasti.

Kemira Agro on päättänyt jo aiemmin lopettaa lannoitteiden valmistuksen Hollannin Pernisissä.

Kemira-konsernin toisella tytäryhtiöllä, Kemira Chemicals Oy:llä, on Rozenburgissa vetyperoksidi- ja vesikemikaalituotantoa, joihin lannoitteiden valmistukseen liittyvät sulkemissuunnitelmat eivät vaikuta.

Lisätietoja: Kemira Agro Oy, toimitusjohtaja Risto Keränen
puh. 010 862 1425

Manner-Euroopan johtaja Jean-Luc Bovens
puh. +31 10 295 2651

Kemira Agro Rozenburg BV, puh. +31 19 295 2911
Paikallisjohtaja Markku Sipilä