Kon-Tiki Museet og Telenor "No Barriers" forskningsstipend 2000


De to vinnerne deler forskningstipendiet på 115 000 kroner for sitt prosjekt "Islands Connected: Making Pacific Worlds".

Dette er et tverrfaglig prosjekt som tar sikte på å knytte sammen forskere til et felles utgangspunkt for å utnytte migrasjon, utbytte og kontakter. I prosjektet til Friedman og Hviding blir det belyst og dokumentert hvilken betydning kontakter har hatt for flere forskjellige samfunn fra forhistorien og frem til i dag. Dette setter dagens kommunikasjonsmuligheter i et spennende historisk perspektiv.

Utdelingen av forskningsstipendiet ble etterfulgt av et seminar i Telenor Expo hvor prisvinnerne utdypet sitt forskningsprosjekt og Thor Heyerdahl holdt et foredrag om sitt forskningsarbeid i tilknytning til dette.

"No Barriers" forskningsstipend ble første gang delt ut i 1997 til professor Hans Preus, Universitetet i Oslo. I 1998 gikk stipendiet til professor Matthew Spriggs, Australian National University, Canberra, og i 1999 til dr. Christopher Stevenson, Director of Obsidian Dating Laboratory, Archaeological Services Consultants, Columbus, Ohio.

"No Barriers" forskningsstipend er et samarbeid mellom Telenor og Kon-Tiki museet som fokuserer på betydningen av forskning på tvers av landegrenser, kulturer og faglige miljøer. Stipendiet skal stimulere til ytterligere forskning og oppstart av nye forskningsprosjekter. Det er fjerde året stipendiet blir utdelt, noe som har bidradd til å sette Norge på kartet i flere internasjonale forskningsmiljøer.