Royal Ahold Retail Award 2000 voor Karianne van Rongen, RU Groningen


Zaandam, 29 juni 2000 – Supermarktondernemingen zullen hun financiële administratie uitbesteden, omdat deze werkzaamheden geen strategisch belang vertegenwoordigen en geen concurrentievoordeel opleveren.

Dit schrijft drs. Karianne van Rongen uit Amsterdam in haar scriptie ‘In zee met het Financial Shared Service Center’, waarmee ze in Zaandam de Royal Ahold Retail Award 2000 heeft gewonnen. Aan de scriptieprijs is een bedrag verbonden van f 10.000.- en een studiereis naar de supermarkten van Ahold in de Verenigde Staten. De jury onder leiding van VNO/NCW-voorzitter Jacques Schraven omschreef de scriptie van Van Rongen als ‘een solide en diepgaande studie naar de gevolgen van het uitbesteden van de administratieve organisatie in de food retail.’

Van Rongen is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie.
Zij onderzocht voor haar scriptie de plannen van de winkelketens van Ahold in Nederland om hun administratieve organisaties te integreren. Eind dit jaar zullen Albert Heijn, ETOS, Gall & Gall, Primarkt en De Tuinen de administratie onderbrengen in het ‘Financial Shared Services Center’, dat geleidelijk ook voor andere klanten zal gaan werken.

De Ahold Award is in 1995 ingesteld en werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt.
De onderscheiding beoogt onderwijs in èn onderzoek naar de detailhandel te stimuleren.
De jury ontving dit jaar opnieuw een groot aantal scripties uit binnen- en buitenland van
net-afgestudeerden aan het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.

Jan Andreae, lid van de Raad van Bestuur van Ahold, zei: ‘Kennis en de uitwisseling daarvan, vervullen een hoofdrol in onze onderneming. Kennis over de klant, concurrenten, de locale cultuur, wetgeving en de toekomst. Kennis is niet alleen een goed gevulde database, maar óók een gerijpte ervaring in de omgang met bijvoorbeeld klanten en joint venture partners, én de alertheid en fijngevoeligheid, die je nodig hebt om vandaag al in te spelen op de wensen, die klanten pas morgen ventileren’, zei Andreae.

Ahold Public Relations: 075-659 57 20
Na kantooruren: Hans Gobes 06-55 82 22 98; Jan Hol 06-22 93 31 37

Persberichten van Ahold kunnen informatie bevatten met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen.
De uiteindelijke resultaten van de onderneming kunnen verschillen van de voorbeschouwende verklaringen,
omdat ze beïnvloed kunnen worden door factoren, die buiten de controle van de onderneming vallen.