Belangrijke benoemingen bij Koninklijke Ahold


Zaandam, 12 juli 2000 -- Om optimaal te profiteren van de snelle wereldwijde groei van de onderneming, de toenemende schaalgrootte en nieuwe technologische mogelijkheden, wordt de corporate organisatie van Koninklijke Ahold in Zaandam, Ahold Europa en Ahold USA verder versterkt.
De Raad van Bestuur van Koninklijke Ahold heeft hiertoe de volgende benoemingen bekendgemaakt:

Corporate benoeming
Met ingang van 1 september 2000 wordt ir. R.J. van Solt benoemd tot Corporate Senior Vice President, Strategy and Planning. Momenteel is Ronald van Solt Directievoorzitter van Albert Heijn. In zijn nieuwe functie zal hij de Raad van Bestuur ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van de wereldwijde corporate strategie en daarmee gelieerde activiteiten.
Van Solt heeft in de afgelopen drie jaar leiding gegeven aan Albert Heijn. Hij rapporteert in zijn nieuwe functie aan Raad van Bestuur lid Michiel Meurs.

Europese benoemingen
Drs. M.J. Dorhout Mees wordt met ingang van 1 september 2000 benoemd tot Executive Vice President, European Business Development. Momenteel is hij Corporate Senior Vice President, Business Development. Maarten Dorhout Mees zal in de Europese regio nieuwe business ontwikkelingen initiëren voor Ahold dochters en joint venture partners in Europa. In de afgelopen drie jaar heeft hij belangrijke nieuwe activiteiten ontwikkeld en bij Ahold ondernemingen geïmplementeerd.

J.G. Bruijniks wordt met ingang van 1 september 2000 benoemd tot Executive Vice President European Sourcing. Momenteel is hij lid van de Albert Heijn directie en verantwoordelijk voor Buying and Merchandising. In zijn nieuwe functie zal Harry Bruijniks verantwoordelijk zijn voor European trading and sourcing ten behoeve van alle Ahold bedrijfsonderdelen en joint venture partners in Europa. Bruijniks, die aan Jan Andreae zal rapporteren, heeft gedurende zes jaar leiding gegeven aan de Albert Heijn Buying and Merchandising organisatie.

Samenstelling Ahold European Competence Center
Het European Competence Center dat de uitwisseling van kennis en ervaring bevordert, alsmede de nauwe samenwerking tussen alle Ahold bedrijfsonderdelen in Europa, geeft leiding aan diverse grote projecten in de regio. Vanaf 1 september 2000 is het samengesteld uit de volgende personen: Ir. J.N.Willemse, Managing Director en Logistiek; Drs. D.J. Anbeek, Financiën en Control;
Ir. D.R.D. Dijkstra, Information Technology; Drs. A.J. Brouwer, Human Resources en Management Development; Mr. M.A.C. Kokkeel, Vastgoed; Drs. M.J. Dorhout Mees, New Business Development; W. van der Ster, Retail Development; J.G. Bruijniks, European Trading and Sourcing.

T.J.M. Roozen is benoemd tot Vice President, Global Sourcing en maakt geen deel meer uit van het European Competence Center.
In de Raad van Bestuur is Ir. J.G. Andreae verantwoordelijk voor alle activiteiten in Europa.

Recente benoemingen in de Verenigde Staten
In de Verenigde Staten heeft Ahold enige weken geleden eveneens enige benoemingen bekendgemaakt om de corporate activiteiten verder te versterken. Bob Tobin, lid van de Raad van Bestuur, is benoemd tot Chairman van Ahold USA en heeft naast zich gekregen als President & CEO, de huidige directievoorzitter van Stop & Shop, Bill Grize. Tevens is Steve Odland, President & CEO Tops Markets, benoemd tot Executive Vice President, Business Development, Ahold USA.
Centraal op Ahold USA niveau, beschikt de onderneming nu over een kleine groep top managers die sturing geven aan de zich snel ontwikkelende samenwerking tussen de ketens met volledig behoud van hun lokale karakter en sterke merknamen. De succesvolle samenwerking is met name geaccelereerd op de gebieden Logistiek en Distributie, Inkoop, Private Label ontwikkeling, Information Technology, e-commerce, Vastgoed, Financiën, Human Resources en Management Development , Retail Development en Marketing.

Benoemingen Albert Heijn Directie
De Raad van Bestuur heeft met ingang van 1 september 2000 A.D. Boer benoemd tot Directievoorzitter van Albert Heijn als opvolger van Ronald van Solt. Dick Boer beschikt over uitgebreide retail ervaring en is momenteel President & CEO van Ahold Czech Republic. In Tsjechië heeft hij ondermeer gezorgd voor de succesvolle komst en ontwikkeling van Ahold hypermarkten, mini-hypermarkten en de volledige modernisering en formule uitbouw van de supermarkten.
Tevens heeft de Raad van Bestuur met ingang van 1 september 2000 de benoeming bekendgemaakt van drs. J.P. Kranendonk tot lid van de Albert Heijn directie, verantwoordelijk voor personeelszaken en organisatie. Daarnaast zal hij leiding geven aan de samenwerking tussen alle Nederlandse Ahold dochterondernemingen op het gebied van personele organisatie. Momenteel is Jacques Kranendonk Directeur van Ahold dochters Jamin en Ter Huurne.

De Raad van Bestuur heeft T. Heidman benoemd tot Directeur Buying and Merchandising van Albert Heijn. Tom Heidman is al lid van de Directie Albert Heijn, momenteel verantwoordelijk voor Sales and Services (winkel operations). In zijn nieuwe functie volgt hij Harry Bruijniks op.

Vanaf 1 september 2000 zal de Albert Heijn directie als volgt zijn samengesteld: A.D. Boer, Directievoorzitter; Ir. H.C.M. Sterk, Logistiek en Distributie; Drs. J.L.M. Sliepenbeek, Financiën; T. Heidman, Buying and Merchandising; Drs. J.P. Kranendonk, Personeel en Organisatie.
De benoeming van de Directeur Sales and Services wordt binnenkort verwacht.

Toelichting Jan Andreae, lid Ahold Raad van Bestuur
In een toelichting op de versterking van de Europese organisatie en de daarmee gelieerde benoemingen, toonde Jan Andreae, lid Raad van Bestuur verantwoordelijk voor Europa, zich bijzonder te spreken:
” We zijn bij Ahold nu duidelijk in de fase gekomen dat we steeds meer activiteiten gezamenlijk doen en centraal aanzetten. Hierdoor profiteren alle bedrijfsonderdelen, apart en met elkaar, van onze schaalgrootte en volumes, terwijl hun kosten worden verlaagd. Dat zijn zeer betekenisvolle bijdragen die in de nabije toekomst nog aanzienlijk toenemen. In Europa is de versterking van ons Competence Center hierop specifiek gericht. Dat we de belangrijke posities bezetten uit eigen gelederen is een compliment voor zowel de mensen als voor ons internationaal MD systeem, dat voor doorstroom zorgt en ook de jongere generatie snel kansen biedt op doorgroei en internationale ervaring.”

Andreae benadrukte in zijn toelichting dat de global positie van Ahold steeds meer wordt ingezet om juist de lokale activiteiten te versterken: “We behalen wereldwijd op jaarbasis nu in 24 landen een omzet van circa Euro 50 miljard waarvan Euro 20 miljard in Europa. Onze kennis en ervaring zijn voor iedereen binnen de organisatie beschikbaar, waardoor we waar ook ter wereld onze klanten steeds meer toegevoegde waarden bieden. Door global en European sourcing, onderlinge samenwerking op het gebied van IT, distributie, e-commerce, formule-ontwikkeling, private label en andere vormen van marketing en serviceverlening verlagen we onze kosten en genereren we nieuwe synergie-opbrengsten die ons in staat stellen overal nog weer beter te concurreren. Hiervan profiteren met name onze 30 miljoen klanten in de wereld.”

Aan alle betrokken ondernemingsraden is ten aanzien van de benoemingen om advies gevraagd.