Telenor tilbyr gratis ringetid fra VHF til mobil og fastnett


Maritim VHF er et radiosystem laget for maritime brukere og har dekning langs hele norskekysten. Det sørger Telenors ni kystradiotasjoner for. Om lag 24000 lystbåteiere og 9700 yrkesfartøy har installert VHF om bord. Stadig flere ser nødvendigheten av å ha denne tryggheten når man beveger seg ut på sjøen. I første halvår i år er det utstedt 2903 nye VHF-sertifikater, hovedsakelig til lystbåtflåten. Det representerer en økning på 29 prosent i forhold til samme tid i fjor.

Ved siden av at signalene dekker hele kysten og når langt til havs, er selve poenget med VHF-systemet at det er lytteplikt på kanal 16. Det gjør at meldinger om behov for assistanse raskt kan bli fanget opp av andre båter i nærheten. Det vil alltid være en kystradiostasjon som lytter 24 timer i døgnet, og som kan bistå i en nødsituasjon med direkte linjer til hovedredningssentralene – og samtidig kalle på alle båter som er i området der nødsituasjonen har oppstått. I 1999 bidro kyststradiostasjonene med å formidle assistanse i 3.570 ulike nødsituasjoner.

Tidsfaktoren er ofte avgjørende for redningsoperasjoner. «Derfor er det så viktig at båteierne er drillet i bruken av VHF-apparatet og ikke bruker unødig tid til å betjene det i en nødsituasjon. Selv om VHF kan brukes til vanlige telefonsamtaler, viser det seg at forholdsvis få utnytter denne muligheten til å kommunisere med venner og bekjente og samtidig bli trygg på å betjene VHF-radioen. Ved å tilby 50 minutters gratis ringetid innen Norge ut året, håper vi å kunne bidra til at båteierne blir mer fortrolige med bruk av VHF», sier markedssjef Bjarne Skaar i Divisjon Maritim Radio i Telenor Telecom Solutions.

Normalt koster det tre kroner per minutt å ringe fra VHF til fasttelefon eller mobiltelefon i Norge. Dette er en pris som i mange tilfelle tåler sammenligning med vanlige mobiltelefontakster.