Telenor kjøper aksjer i russiske VimpelCom


VimpelCom er notert på New York Stock Exchange. Kursen på aksjen endte på 25.060 USD ved lukketid fredag 28. juli.

I alt henter VimpelCOM inn 225,4 millioner USD i ny aksjekapital (USD 150,4 millioner) og i konvertible obligasjoner.

Etter kjøpet av nye aksjer, vil Telenor eie 32,33 prosent i VimpelCom. Ved en eventuell full konvertering av obligasjonene vil eierandelen være 30,42 prosent.

European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) investerer 30,6 millioner USD i VimpelCom som en del av den totale transaksjonen.

VimpelCom planlegger å bruke kapitalen til å videreføre strategien med rask vekst i kundemassen, samt utbygging av GSM-nett og infrastruktur i Moskva og øvrige områder der man har lisens.

I tillegg har VimpelCom planer om å styrke markedsføringen av sine verdiøkende tjenester, utvikle sine trådløse Internett-løsninger og innholdstjenester. Sist, men ikke minst, vil selskapet tilrettelegge for at ansatte kan kjøpe aksjer.

VimpelCom
VimpelCom er den ledende mobiloperatøren i Russland. Selskapet opererer under navnet «Bee Line», en av de mest kjente merkevarene i Russland. VimpelComs lisensportefølje omfatter rundt 70% av Russlands befolkning (totalt 100 millioner mennesker). Primærmarkedet er Moskva by og Moskva-regionen. VimpelCom var det første russiske selskapet som ble notert på New York-børsen.

Telenor AS
Telenor er et av Norges største selskaper med en omsetning i 1999 på 33,5 milliarder kroner og om lag 22.000 årsverk i inn- og utland. Telenor er markedsleder i Norge innen telekommunikasjon, datatjenester og medieformidling. Internasjonalt øker Telenor satsningen spesielt på mobil, Internett, TV-distribusjon og satellittkommunikasjon. Telenor skal til enhver tid tilby kunder både hjemme og i utlandet høykvalitetsløsninger til konkurransedyktige priser og bidra til økt verdi for sine eiere.

Telenor Mobile Communications
Forretningsområdet Telenor Mobile Communications ivaretar Telenors virksomhet innen mobilkommunikasjon med tale, data, Internett, innholdstjenester og elektronisk handel, i det norske og internasjonale markedet. Telenor har oppnådd en ledende posisjon i Norge og er en av verdens mest avanserte mobiloperatører. Telenor Mobile Communications har eierandeler i 16 mobilselskaper over hele verden. Samlet hadde disse selskapene 9,1 millioner mobilabonnenter per 31. mars 2000.

The European Bank for Reconstruction and Development
EBRD ble etablert i 1991 for å støtte overgangen fra en planøkonomi til markedsøkonomi i Øst-Europa og sentral europeiske stater. Banken er eid av 58 land, Den europeiske investeringsbanken og EU - og forvalter en kapital på 20 milliarder Euro.