Telenor ikke skyld i kabelbrudd i Kristiansand


Ekspertgruppen som er oppnevnt for å evaluere Telenors håndtering av kabelbruddet i Kristiansand 17. juli har gått nøye gjennom hendelsesforløpet og all relevant dokumentasjon mellom Telenor og Statens Vegvesen i forbindelse med anleggsarbeidene i Baneheia.

Telenors ekspertgruppe har spesielt lagt vekt på å skaffe dokumentasjon om hvorvidt gravevirksomheten til Statens Vegvesen i Baneheia er utført i henhold til kommunale regler om gravemelding, gravetillatelse og kabelpåvisning.

I sin foreløpige rapport er ekspertgruppen kommet til at entrepenøren som var innleid av Statens Vegvesen ikke har fulgt gjeldende prosedyrer og rutiner i forbindelse med gravevirksomheten som var den direkte årsak til kabelbruddet. Rapporten peker på at gravingen foregikk utenfor det anleggsområdet som var avmerket av vegvesenet og Telenor og at det således ikke var planlagt som en direkte del av anleggsarbeidet.

Dokumentasjonen viser at Telenor ikke ble forhåndsinformert om gravingen og Telenor ble ikke tilkalt for å sikre kabelinstallasjonene mot skader. Det var heller ikke utført gyldig kabelpåvisning for det aktuelle arbeidet.

Ekspertgruppen mener derfor at ansvaret for graveskaden 17. juli entydig påhviler Statens Vegvesen v/entrepenøren og at Telenor har et godt rettslig grunnlag for å kreve erstatning. Telenor vurderer nå å fremme slikt erstatningskrav.

Telenor har utarbeidet planer for etablering av reservesamband og ringstrukturer som vil gjøre det mulig å spre teletrafikken på uavhengige sambandsruter i tilfelle brudd. Av den foreløpige rapporten om kabelbruddet fremgår det at samtlige ringer i landsnettet er planlagt ferdigstilt innen 1. oktober i år og regionale ringer innen 1.1.2001. I tillegg har Telenor satt i verk en rekke lokale strakstiltak med sikte på å bedre rutinene ved det videre anleggsarbeidet i Baneheia i Kristiansand.