Telenor lanserer eFaktura og digital signatur


Telenor har allerede i lang tid solgt varer og tjenester over nettet. Både Telenor Internett, Telenor Mobil, Telenor Privat og Telenor Bedrift har egne hjemmesider og portaler som kommuniserer direkte med kundene. Eksempler på dette er Nettstedet Dine sider som tilbyr privatkunder et komplett tjenestetilbud og portalen Telenor City som selger produkter og løsninger for bedriftsmarkedet. I tillegg oppdateres Telenors hjemmeside telenor.no daglig med informasjon om konsernet.

I tillegg til å tilby egne produkter på nett vil Telenor legge forholdene til rette for at andre virksomheter skal kunne etablere gode E-handelsløsninger. Med basis i Telenors infrastruktur kan konsernet lage nye nettbutikker som vil bidra til at stadig mer handel skjer over nettet. Denne utviklingen vil trolig skyte fart ettersom Telenor vil lansere flere betalingsløsninger. eFaktura og digitale signaturer er første steg i en utvikling mot enkel og sikker betalingsformidling over nettet.

eFaktura
Gjennom et samarbeid med Postbanken får 1600 Telenorkunder sine regninger direkte i nettbanken som elektronisk faktura. Dette gjør at det blir enklere for kundene å betale sine regninger. Med eFaktura slipper kundene å registrere adresse, KID-nummer, kontonummer, beløp og forfallsdato. Alt blir lagt automatisk inn og kundene kan ved hjelp av få tastetrykk få fakturaen kontrollert og betalt.

Telenors eFaktura er utviklet i samarbeid med EDB Fellesdata. Foreløpig er eFaktura et tilbud til kunder av Telenor Mobil, Telenor Privat og Telenor Internett. Fra november vil også Telenors bedriftskunder få tilbudet. I alt 6 banker samarbeider i dag med Telenor om å ta i bruk eFaktura.

Digitale signaturer
Neste måned vil Telenor tilby de første bankkundene digitale signaturer som en standardisert sikkerhetsløsning for E-handel på tvers av ulike telekommunikasjonsnett og terminaler. Digitale signaturer vil bli brukt i ulike tjenester, for eksempel i forbindelse med betaling av eFaktura i nettbanker Telenor har avtale med. Løsningen legger opp til at den enkelte bruker vil få sin egen digitale identitet kodet inn på SIM-kortet på mobiltelefonen. Dette gjør at 2-3 millioner mobilabonnenter i Norge gradvis vil få tilgang til sikker betaling over nettet.