DELÅRSRAPPORT För perioden 1 januari - 30 september, 2000


VIKTIGA HÄNDELSER UNDER PERIODEN

Försäljning
Fem nya avtal har tecknats under perioden, varav två under tredje kvartalet. Avtalet mellan RegNet/Norrsken och en av Net Insights återförsäljare, Fiberdata, har resulterat i att Gavle Net beslutat sig för att köpa Net Insights Nimbra One som ryggrad i sitt nya stadsnät.

Ramavtal har även tecknats med Millenium Communication Networks AG (MCN) avseende Nimbra-växlar för kommersiell implementering.

Ett avtal har tecknats med Metrocom, en av de ledande fibernätsoperatörerna i St Petersburg, om köp av Nimbra-växlar för installation i Metrocoms stadsnät.

Samarbetsavtal
Det första steget mot ett globalt återförsäljarnätverk togs när Net Insight och ABB AG tecknade ett samarbetsavtal i april. Avtalet innebär försäljning och implementering av Net Insights nätverkslösningar till ABB AGs kunder i Österrike och Östeuropa. Net Insight och ABB har sedan tidigare ett liknande avtal gällande Norden.

Ett avtal har tecknats med amerikanska Allied Telesyn International (ATI) som kommer att sälja Net Insights DTM-baserade produkter för stadsnätverk under ATI:s eget varumärke. Därtill har Net Insight tecknat ett OEM-avtal med japanska Allied Telesis KK, ett exklusivt kontrakt för den japanska marknaden. En utbildning av Allieds säljkår pågår.

Net Insight och elektronikföretaget Tality, ett bolag inom Cadence-koncernen, har påbörjat ett samarbete där Tality blir ett auktoriserat designcenter för Net Insights ASIC-chips, Twintin. Tality kommer att tillhandahålla de senaste designtjänsterna kring DTM till andra tillverkare av nätverksutrustning (s k OEM-partners) för att de skall kunna integrera Twintin i sina egna produkter.

Produkter och lanseringar
Med växeln Nimbra One och det nyutvecklade videokortet genomfördes i januari för första gången en videokonferens som sändes via bredband över optisk fiber med perfekt studiokvalitet i realtid (270Mbps). Videokonferensen sändes mellan Svenska Stadsnätsföreningens årsmöte i Göteborg och en studio i Stockholm.

Den 26 april lanserades Twintin-chipset samtidigt i Sverige och USA. Twintin är en komplett bredbandsväxel på ett enda chips som ger realtidsegenskaper i näten och har en växlingskapacitet på åtta Gbps (tillräcklig kapacitet för att växla Sveriges samlade telefonitrafik). Chipset blir motorn i Nimbra 200-serien men kommer även att säljas separat för att underlätta för andra aktörer att ge sig in på DTM-relaterad produktion.

Riktad emission och split
En riktad nyemission på totalt 230 MSEK har genomförts under januari/februari 2000.

Den 15 maj genomfördes en 5:1 split av Net Insights B-aktie efter beslut på bolagsstämman. Det totala antalet aktier uppgår idag till 39 289 300 med ett nominellt värde på 0,04 SEK.

Nya Styrelseledamöter
Lars Berg, Bo Dimert och Lage Jonasson valdes in som ordinarie styrelseledamöter på bolagsstämman den 26 april.

Organisation och Medarbetare
I maj anställdes Carl-Johan Blomberg som Chief Financial Officer. I juni anställdes Lars Borgwing som chef för Net Insights USA-verksamhet. Anders Persson tillträdde i augusti som utvecklingschef.

Antalet anställda under perioden har ökat från 90 till 116 medarbetare.

Patent
Net Insight har idag sammanlagt 41 patent och patentansökningar.


HÄNDELSER UNDER TREDJE KVARTALET

Stadsnät: Försäljningar och installationer
Under perioden har Net Insight gjort en första leverans till Gavle Net i enlighet med ramavtalet med RegNet/Norrsken. Ett bassystem är nu installerat och satt i drift. En uppgradering av systemets mjukvara är planerad till december.

Norrtälje Energi och Ålcom har köpt Net Insights nätverksfamilj Nimbra som plattform i ett regionalt nät som sträcker sig från Åland via Norrtälje till Stockholm. Nätet omfattar initialt åtta noder. Affären har genomförts i samarbete med Fiberdata.

I september installerades Net Insights system mellan Backupcentralen på Ljusterö och Sandhamn inom Stokabs nät. Den officiella invigningen skedde i samband med landshövding Ulf Adelssons nyöppnande av Grönskärs fyr.

Videotjänster till medieindustrin
I augusti tecknade TV4 ett avtal med Tele2 om datakommunikationstjänster för överföring av okomprimerad video i realtid över optisk fiber, populärt kallat för fetband. Tele2:s nationella fetbandstjänst har en överlägsen prestanda och baserar sig på DTM-utrustning från Net Insight. Avtalet omfattar även höghastighetsöverföring mellan TV4:s olika lokalstationer. Installationen skedde i september och omfattar initialt 5 noder.

Under september tecknade Net Insight ett intentionsavtal med den pan-europeiska operatören Carrier1. Avtalet avser utveckling och marknadsföring av video och andra realtidstjänster för TV- och medieindustrin. Tjänsterna innebär stora effektivitetsvinster för medieindustrin. Ett exempel är TV-sändningar från idrottsarenor som inte längre kräver dyra OB-bussar med satellitlänk, utan bilder med hög upplösning kan nu transporteras direkt via fibernäten. Med stöd av DTM kommer TV- och filmbolagen att kunna utnyttja näten som bl a överföringsmedium för beställvideo.

Tekniska verifieringar och utvärderingar
Net Insight har framgångsrikt verifierat sitt nya gränssnitt mot den idag dominerande transmissionstekniken SDH. Verifieringen genomfördes hos Vasa Läns Telefon OY, ett bolag inom Finnetgruppen som är Finlands näst största telecomoperatör. Det nya gränsnittet innebär att Net Insight nu kan hjälpa andra operatörer med SDH-baserade nät med realtidskommunikation och överföring av rörlig bild och ljud i bredbandsnät.

EWE TEL GmbH, en nordtysk telecomoperatör med säte i Oldenburg (Bremen), har påbörjat tester av Net Insights DTM-teknik avseende data, telefoni och video. En första utvärdering har genomförts med bra resultat.



MARKNADS- OCH FRAMTIDSUTSIKTER

Stadsnäten med bredbandsanslutning till hemmen
Net Insights viktigaste segment -stadsnäten- är under fortsatt stark tillväxt. Stadsnäten gränsar mot såväl de stora stamnäten som mindre lokala fastighetsnät. Allt fler stora stamnät byggs på teknologier som DWDM och SDH/Sonet vilka stämmer väl överens med Net Insights gränssnitt. SDH är idag den vanligaste transmissionstekniken i världens operatörsnät och med Net Insights nya SDH-gränssnitt ökar målmarknaden till att omfatta även riktigt stora operatörer. Med lanseringen av Nimbra 200-serien öppnar sig ett mycket intressant och växande marknadssegment för de lokala fastighetsnäten med bredbandsanslutning till hemmen.

Arbetet med att slutföra Nimbra 210 och Nimbra 290 innehållande Twintin-chipset, har varit prioriterade aktiviteter under tredje kvartalet. Produkterna kommer att färdigställas under fjärde kvartalet.

Applikationen video/media
En mycket tydlig trend inom kommunikationsområdet gäller rörlig bild i digitala bredbandsnät. Operatörer som fokuserar på bredband till hemmen eller på videoöverföring för business to business börjar vinna ordentligt fotfäste. Operatörernas samlade bedömning är att videoöverföring kommer att bli den klart dominerande trafiken i nätverken framöver. Sammantaget med Net Insights möjligheter att förse de stora operatörerna med teknik och produkter och att dagens paketorienterade teknologier inte klarar av att hantera denna trafik, förstärker ytterligare Net Insights marknadsposition.

- De flesta bedömmare anser att nätverkstrafiken i framtiden kommer att bestå av upp till 90% rörliga bilder. Dessa applikationer har de högsta kvalitetskraven när det gäller överföring. Med DTM-tekniken och avtalen med Tele2 och Carrrier1 har Net Insight visat att företaget lever upp till dessa högt ställda krav. Net Insight har dessutom flyttat fram sina positioner inom stadsnät, det viktigaste segmentet, genom fler kundkontrakt och fler installationer i kommersiell drift, säger Bengt Olsson, VD Net Insight.



FINANSIELL STÄLLNING

Koncernen

Intäkter och kostnader
Bolagets försäljningsintäkter för perioden uppgick till 5,7 MSEK. Totala kostnaderna för perioden uppgick till 153,6 MSEK, varav 56,7 MSEK avser tredje kvartalet.

Investeringar i anläggningstillgångar
Investeringar i materiella anläggningstillgångar uppgick under perioden till 0,8 MSEK.

Likviditet och finansiering
Likvida medel i form av kassa och banktillgodohavande i koncernen uppgick vid periodens slut till 247,2 MSEK.

Moderbolaget
Nettoomsättningen uppgick till 6,5 MSEK. Resultat efter finansiella poster uppgick till -139,9 MSEK. Investeringarna under perioden uppgick till 0,8 MSEK. Likvida medel uppgick till 246,9 MSEK.

Kommande rapport från Net Insight
Bokslutskommunikén för år 2000 kommer att lämnas den 1 februari 2001.

Stockholm den 31 oktober, 2000



Bengt Olsson
Verkställande Direktör

Denna Delårsrapport har inte varit föremål för granskning av Bolagets revisorer.

Hela delårsrapporten inklusive tabeller kan laddas ned från medföljande länk.

Attachments

DELÅRSRAPPORT För perioden 1 januari - 30 september, 2000