KEMIRA JA ANOX PERUSTAVAT YHTEISYRITYKSEN


 
 
”Kemiallisella saostuksella saadaan poistettua fosforista yli 90 % ja kemiallis-biologisella yhdistelmällä myös happea kuluttavasta orgaanisesta aineksesta (BOD ja COD) yli 90 %. Samalla yhdistelmä on ympäristötaloudellisesti kestävin vaihtoehto,” johtaja Hannu Luhtala Kemiran Kemwater-yksiköstä arvioi.
 
Yksi Akvabin tärkeimmistä kohteista on Ruotsin, Norjan ja Suomen pienten ja keskisuurten yhdyskuntien typenpoiston toteuttaminen nykyisillä jätevesipuhdistamoilla. Kemiallis-biologinen ratkaisu ei optimaalisesti hyödynnettynä vaadi suuria lisäinvestointeja nykyisillä puhdistamoilla ja lisäksi se vähentää energiakustannuksia.
 
Akvabissa yhdistyvät sekä Kemiran että Anoxin vahva asiantuntemus kemiallis-biologiseksi vesiosaamiseksi. Akvab tarjoaa kunnallisille ja teollisuuden jätevedenpuhdistamoille kokonaisvaltaisen palvelupaketin, joka sisältää tuoteosaamisen, analyysipalvelun, puhdistusprosessien kehittämisen ja hallinnan sekä tarvittavan koulutuksen.
 
Molempien perustajayhtiöiden vahva asema vedenpuhdistusmarkkinoilla antaa Akvabille laajan markkinointiverkoston. Kokonaisratkaisuja markkinoidaan kaikkialle maailmaan, mutta painopiste on alkuun Pohjoismaissa. Akvabin toimipaikka on Etelä-Ruotsissa Lundissa.
 
Vedenpuhdistuskemikaalit ja niihin liittyvät kokonaisratkaisut ovat yksi Kemiran kolmesta ydinliiketoiminta-alueesta. Kemira etsii aktiivisesti kierrätysratkaisua yhdyskuntien kasvavaan lieteongelmaan ja kehittää puhdistamojen käyttöön uusioraaka-aineisiin pohjautuvia saostuskemikaaleja. Yhtiöllä on tuotantolaitoksia 30 maassa ja ala työllistää 800 henkeä. Kemwater-yksikön liikevaihto vuonna 2001 oli noin 180 miljoonaa euroa.
 
Anox on keskittynyt jätevesien biologisiin puhdistusratkaisuihin. Sillä on Pohjoismaiden ulkopuolella toimintaa mm. Australiassa, Uudessa Seelannissa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Anoxin asema markkinoilla vahvistui juuri merkittävästi, kun se osti norjalaisen Kaldnes Miljöteknologi AS:n. Anoxin viime vuoden liikevaihto Kaldnes mukaan lukien oli noin 150 miljoonaa Ruotsin kruunua.
 
Lisätietoja:
Kemira Kemi AB, 
johtaja Hannu Luhtala,
puh. +46-42-171 471 ja gsm +46-737-191 471
Anox AB, Lund, Sweden
Toimitusjohtaja Thomas Welander,
puh. +46-46-182 150 ja gsm +46-46-7050 8324