Telenor øker investeringene i mobilutbygging i Russland


I forbindelse med President Vladimir Putins Norgesbesøk ble avtalen om videre mobilutbygging i Russland undertegnet med både presidenten og statsminister Kjell Magne Bondevik til stede. Avtalen markerer steg to i oppbyggingen av VimpelComs datterselskap VimpelCom-Region. Det tredje og siste steget tas i november neste år når Alfa Group investerer nye 58,52 millioner dollar i selskapet. Etter sluttføring av avtalene inngått i Oslo tirsdag vil VimpelCom eie 65 prosent i VimpelCom-Region, mens Telenor og Alfa Group har 17,5 prosent hver.
 
"Telenor har vært i det russiske markedet i ti år og har allerede investert 350 millioner dollar i Russland, mesteparten i mobilvirksomhet, og vi er glad for å kunne være med på den fortsatte mobilutbyggingen i Russland. Våre investeringer til nå har vært fornuftige investeringer, og vi forventer at veksten i det russiske mobilmarkedet vil fortsette," sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.
 
"Vi ser denne investeringen i VimpelCom-Region som et bevis på sterk oppslutning fra våre strategiske partnere Telenor og Alfa Group til fortsatt utvikling av selskapet og den regionale ekspansjonen. VimpelCom-Region skal bruke midlene til videre utbygging av nett og infrastruktur i de russiske regionene," sier VimpelComs konsernsjef, nordmannen Jo Lunder.
 
VimpelCom er et av de ledende mobilselskap i Russland, og varemerket "Bee Line" er blant de best kjent varemerkene i Russland. VimpelCom har i dag vel fire millioner mobilabonnenter og har lisenser som dekker nær 80 prosent av befolkningen i Russland (115 millioner mennesker) inkludert Moskva og St. Petersburg. VimpelCom var det første russiske selskapet som ble notert på den amerikanske New York-børsen (NYSE).
 
Alfa Group ble etablert i Russland i 1988 og har utviklet seg til å bli et av Russlands største finansselskap. Alfa Group har aktiviteter innen blant annet bank, forsikring, telekommunikasjon, olje og gass og varehandel. Alfa Eco er gruppens hovedsatsing innen handel og industri med interesser i olje-, metall- og gruveindustri, telekommunikasjon og dagligvare. Alfa Bank er Russlands største privateide bank med mer enn 70 filialer i Russland og med datterselskaper i Ukraina, Kazakhstan, Storbritannia, USA og Nederland.
 
Telenor har vært i det russiske markedet siden 1992 og har investert totalt 350 millioner USD over denne tiårsperioden. De første investeringene ble gjort i  Murmansk-området, der Kolatelecom ble etablert som en følge av et samarbeid med det regionale russiske teleselskapet. Senere samme år ble mobilselskapet North-West GSM etablert i St. Petersburg som et konsortium der Telenor deltok. Denne eierandelen er senere solgt.
 
Siden 1996 har Telenor vært deleier i mobilselskapet Extel i Kaliningrad og siden 1997 i mobilselskapet StavTeleSot i Stavropol. I 1998 gikk Telenor inn i VimpelCom. Telenor har i tillegg investert i selskapet Comincom/Combellga, som er en ledende leverandør av telekomtjenester til bedriftsmarkedet i Moskva og 29 regioner i Russland. Telenor har hatt landkontor i Moskva siden 1999.
 
 
Ytterligere informasjon:
Pressetalsmann Dag Melgaard, tlf.: 901 92 000