Hexagon kjøper ny virksomhet på Raufoss


Hexagon Composites ASA har inngått intensjonsavtale med Raufoss United AS om kjøp av  virksomheten Raufoss Alternative Fuel Systems (RAFS). Raufoss United AS er et datterselskap av Raufoss ASA.
 
RAFS utvikler og leverer komplette anlegg til bilindustrien for bruk av naturgass (Compressed Natural Gas - CNG) og hydrogen som drivstoff. Selskapet er i dag eneleverandør og har et tett samarbeid med Volvo, en ledende global aktør på lastebiler og busser.
 
Ragasco AS, et selskap som Hexagon overtok 1. oktober 2002, er hovedleverandør av høytrykksbeholdere for CNG og hydrogen til RAFS. Disse beholderne blir fremstilt i en høyverdig kompositt. Med oppkjøpet av RAFS virksomheten skaffer Hexagon og Ragasco seg kontroll med en viktig del av verdikjeden innen markedet for slike CNG- og hydrogen systemer.
 
Hexagon har sett en betydelig vekst i markedet for CNG-systemer i 2002, og forventer at denne veksten vil bli opprettholdt og øke i årene som kommer. Det meste av denne veksten forventes å komme i Europa, og dette er hovedsakelig drevet av EUs handlingsplan for å redusere forurensing og partikkelutslipp i storbyer. Denne handlingsplanen har som målsetning at 20% av all energi brukt i kjøretøyer skal være alternativt drivstoff innen 2020. Innen 2005 skal 2% av dette være realisert. Ved inngangen til 2003 er andelen av alternativt drivstoff brukt i kjøretøyer i Europa ubetydelig.  Alternativt drivstoff er identifisert som biogass, naturgass og hydrogen. RAFS har typegodkjente systemer for biogass og naturgass og arbeider sammen med Volvo for å utvikle systemer for hydrogen.
 
Hexagon overtar RAFS virksomheten uten gjeld og fordringer for ca 30 MNOK hvorav ca 10 MNOK utgjør goodwill. RAFS virksomheten forventer å omsette for ca 50 MNOK i 2003 og få et driftsresultat på ca 5 MNOK.
 
RAFS vil bli etablert som et selvstendig datterselskap av Hexagon. Per Heggem, nåværende leder av RAFS, vil fortsette som adm. dir. i det nye selskapet.
 
Overdragelsen forventes å finne sted 15. februar 2002 og er betinget av at de viktigste kunde- og leverandøravtalene til RAFS virksomheten blir overført til Hexagon og endelig godkjennelse av styret i Hexagon. Den endelige kjøpesummen vil bli fastlagt på dette tidspunktet og eventuelle endringer i denne vil reflektere endringer i lagerbeholdninger.
 
Som et ledd i avtalen innfrir Hexagon et lån fra Raufoss ASA til Ragasco AS på ca 25 MNOK. Refinansiering av dette lånet samt finansiering av selve oppkjøpet gjøres innenfor en utvidelse av låneavtalen som konsernet har med sin hovedbankforbindelse DnB.