Resultat 1. kvartal 2005


Hovedtall
(Tall i parentes refererer til tilsvarende periode i fjor)
 
Driftsresultatet for første kvartal utgjorde USD 19,6 mill. (USD 21,5 mill.).
 
Resultat etter skatt i første kvartal utgjorde USD 14,7 mill. (USD 14,0 mill.), og fullt utvannet resultat pr. aksje utgjorde USD 0,43 (0,41).
 
Ved årsskiftet hadde Prosafe et obligasjonslån på NOK 500 mill. med forfall i mars 2007. I løpet av første kvartal 2005 har Prosafe kjøpt tilbake NOK 411 mill., mot utleggelse av nytt obligasjonslån på NOK 411 mill. med forfall i mars 2010. I tillegg har Prosafe lagt ut et nytt obligasjonslån på USD 50 mill. med forfall i mars 2012, samtidig som det er betalt ekstraordinære avdrag på USD 48,1 mill. på ordinær bankgjeld. Totalkostnaden for refinansiering av obligasjonsgjelden, samt utstedelse av nye obligasjonslån utgjorde USD 2,0 mill. Til gjengjeld har de nye obligasjonslånene en vesentlig lengre løpetid og lavere rentemargin. I forbindelse med nedbetaling av banklånet er det avsatt en skattekostnad på USD 1,6 mill., som følge av realisert valutagevinst i morselskapet (USD mot NOK).  Valutagevinsten er ikke resultatført i konsernregnskapet, som har USD som rapporteringsvaluta.
 
Totalbalansen utgjorde ved utløpet av perioden USD 986,0 mill. (USD 957,7 mill.), mens egenkapitalandelen var 47,1 % (45,6 %).
 
Regnskapet for første kvartal 2005 er utarbeidet i henhold til internasjonale regnskapsstandarder (IFRS). Presentasjonen av regnskapet er i samsvar med standarden for delårsrapportering, IAS 34. Prosafe har tidligere rapportert iht. norske regnskapsstandarder. Tall for 2004 er omarbeidet til IFRS for å vise sammenlignbare tall. Effekter på egenkapital og resultat er vist i tilknytning til resultatregnskap og balanse i denne rapporten, samt i egen børsmelding 26. april 2005.
 
Ved implementering av IAS (International Accounting Standard) 32 og IAS 39 vedrørende finansielle instrumenter har Prosafe benyttet adgangen til å implementere disse først med virkning fra 1. januar 2005, slik at sammenligningstallene for 2004 er basert på norske regnskapsprinsipper. Fra 1. januar 2005 blir finansielle instrumenter regnskapsført til markedsverdi i balansen, og endringer i markedsverdi blir resultatført. Den positive effekten på bokført egenkapital ved implementering utgjorde USD 1,9 mill. Det er i første kvartal inntektsført en gevinst på USD 3,5 mill. relatert til økt markedsverdi på finansielle instrumenter.
 
Offshore Support Services
 
Driftsresultatet i første kvartal utgjorde USD 10,6 mill. (USD 13,0 mill.). Utnyttelsesgraden for riggflåten var 86 % (87 %). Årsaken til nedgangen i driftsresultatet er lavere utnyttelse av MSV Regalia, samt at Safe Caledonia, som opererer utenfor Vest-Afrika, var 15 dager uten rate i januar i forbindelse med utskifting av utstyr.
 
Alle de fem riggene som opererer i Mexicogolfen, har vært i ordinær drift gjennom hele første kvartal. For øvrig har Safe Scandinavia vært på kontrakt utenfor Tunisia fra begynnelsen av februar til midten av april, mens MSV Regalia har operert på Visund fra midten av februar.
 
Floating Production
 
Driftsresultatet for første kvartal utgjorde USD 9,2 mill. (USD 7,4 mill.). Årsakene til resultatforbedringen er oppgraderingsprosjektet på FPSO Espoir Ivoirien og lavere avskrivninger av FSO Endeavor og FPSO Petróleo Nautipa.
 
Drilling Services
 
Driftsresultatet for første kvartal utgjorde USD 0,7 mill. (USD 2,0 mill.). Regnskapet er belastet med engangskostnader på USD 0,7 mill. som en følge av forskjell mellom norske regnskapsregler og IFRS når det gjelder vedlikeholdsavsetninger. Årsaken til resultatnedgangen for øvrig er i hovedsak tapet av Tampen-kontraktene, samt at Rubicon ikke var i ordinær operasjon før i midten av mars. Første kvartal er normalt det svakeste kvartalet for dette forretningsområdet.
 
Fremtidsutsikter
 
Innenfor Offshore Support Services har selskapet i løpet av 2005 vunnet en kontrakt for MSV Regalia med total verdi på USD 6,5 mill. Selskapet har dermed sikret 85 % flåteutnyttelse for 2005, 82 % i 2006, 62 % i 2007 og 34 % i 2008. Etter dette er det kun to av selskapets rigger som har tilgjengelig kapasitet i 2005 og 2006. Det er identifisert kontraktsmuligheter som kan øke utnyttelsesgraden i denne tidsperioden. Markedsutsiktene for bolig- og servicerigger er positive også på lang sikt. Selskapet ser dermed med optimisme på mulighetene for videre lønnsom utvikling av forretningsområdet.
 
Innenfor Floating Production er samtlige enheter på kontrakt. I løpet av 2005 har selskapet sikret kontraktsforlengelser for FPSO Petróleo Nautipa og FSO Madura Jaya til en anslått total verdi av USD 51 mill. Med dette er alle selskapets eide enheter sikret beskjeftigelse frem til minimum sommeren 2007. I tillegg arbeider selskapet med en mulig fornyelse av driftsavtalen på FPSO Al Zaafarana, som utløper høsten 2005.
 
På markedssiden viser antall mulige tildelinger av nye FPSO-prosjekter i 2005 en vesentlig økning i forhold til de to foregående år. En god kostnadsstruktur, høy driftsregularitet samt oppgraderingsprosjekter i forbindelse med eksisterende enheter, sikrer gode resultater også i perioder uten nye konverteringsprosjekter.
 
Innenfor Drilling Services er markedsutsiktene positive, spesielt er etterspørselen etter tekniske tjenester og leie av boreutstyr økende. På tross av den forsinkede oppstarten av Rubicon i mars 2005 og bortfallet av Tampen-kontraktene, forventer selskapet et driftsresultat i 2005 som er på linje med 2004. På lengre sikt ser selskapet gode muligheter for videre lønnsom utvikling basert på ekstra tjenester tilknyttet boreoperasjonene, tekniske tjenester, utleie av boreutstyr og underbalanserte operasjoner.
 
Oslo, 27. april 2005

Attachments

Rapport Q1 2005