Sterkt resultat og gode utsikter


Hovedtall
(Tall i parentes refererer til tilsvarende periode i fjor)
 
Prosafe ASA inngikk 29. juni en avtale med KCA Drilling Deutag Norge AS om salg av forretningsområdet Drilling Services. Transaksjonen ble gjennomført 1. august, og vil gi en gevinst på ca. USD 80 millioner, som vil bli regnskapsført i tredje kvartal.
Salget av Drilling Services er et ledd i Prosafes
strategi om å styrke satsingen på Floating Production og Offshore Support Services. Salget vil frigjøre ledelses- og finansielle ressurser, som vil bli brukt aktivt til videreutvikling av forretnings-områdenes posisjoner i et sterkt voksende offshoremarked. 
 
Driftsresultatet for andre kvartal utgjorde USD 29,2 millioner (USD 16,6 millioner), eksklusiv resultat fra den solgte virksomheten. Årsakene til resultatforbedringen er hovedsakelig økt flåteutnyttelse og økte rater innenfor Offshore Support Services.
 
Resultat etter skatt i andre kvartal utgjorde USD 21,3 millioner (USD 12,8 millioner), og utvannet resultat pr. aksje utgjorde USD 0,63 (0,38).
 
Driftsresultatet for første halvår utgjorde USD 48,1 millioner (USD 36,1 millioner). Resultat etter skatt i første halvår utgjorde USD 36,0 millioner (USD 26,8 millioner), mens utvannet resultat pr. aksje utgjorde USD 1,06 (USD 0,79).
 
Totalbalansen utgjorde ved utløpet av perioden USD 979,0 millioner (USD 972,4 millioner), mens egenkapitalandelen var 46,7 % (44,5 %).
 
Regnskapet er utarbeidet i henhold til internasjonale regnskapsstandarder (IFRS). Presentasjonen av regnskapet er i samsvar med standarden for delårsrapportering, IAS 34. I 2004 og tidligere har Prosafe rapportert iht. norske regnskapsstandarder. Tall for 2004 er omarbeidet til IFRS for å vise sammenlignbare tall. Effekter på egenkapital og resultat er vist i tilknytning til resultatregnskap og balanse i denne rapporten, samt i egen børsmelding 26. april 2005.
 
Ved implementering av IAS (International Accounting Standard) 32 og IAS 39 vedrørende finansielle instrumenter har Prosafe benyttet adgangen til å implementere disse først med virkning fra 1. januar 2005, slik at sammenligningstallene for 2004 er basert på norske regnskapsprinsipper. Fra 1. januar 2005 blir finansielle instrumenter regnskapsført til markedsverdi i balansen, og endringer i markedsverdi blir resultatført. Den positive effekten på bokført egenkapital ved implementering utgjorde USD 1,9 millioner. Det er i andre kvartal kostnadsført et tap på USD 4,6 millioner relatert til redusert markedsverdi på finansielle instrumenter. For første halvår utgjør tapet USD 1,1 millioner.
 
Resultat fra Drilling Services er presentert netto i resultatregnskapet som "Resultat etter skatt solgt virksomhet" for alle perioder. Eiendeler og gjeld knyttet til den solgte virksomheten er presentert på egne linjer i balansen. Tilsvarende er netto kontantstrøm fra den solgte virksomheten vist på egen linje i kontantstrømoppstillingen.
 
 
Offshore Support Services
 
Driftsresultatet i andre kvartal utgjorde USD 21,1 millioner (USD 10,4 millioner). Utnyttelsesgraden for riggflåten var 95 % (86 %). Foruten den høye utnyttelsesgraden, skyldes økningen i driftsresultatet høyere dagrater for MSV Regalia, Safe Scandinavia og Safe Caledonia.
 
Alle de fem riggene som opererer i Mexicogolfen, har vært i ordinær drift gjennom hele første kvartal. For øvrig var Safe Scandinavia på kontrakt utenfor Tunisia til midten av april, før riggen startet kontrakt i britisk sektor av Nordsjøen tre uker senere. MSV Regalia og Safe Caledonia har operert på henholdsvis Visund i Nordsjøen og på Bonga-feltet utenfor Vest-Afrika.
 
 
Floating Production
 
Driftsresultatet for andre kvartal utgjorde USD 9,3 millioner (USD 7,3 millioner). Årsakene til resultatforbedringen er i hovedsak oppgraderingsprosjekt på flere av selskapets FPSO-er, samt lavere avskrivning av FPSO Petróleo Nautipa.
 
 

 
Riggvirksomheten og skatt
 
Som informert om i rapporten for fjerde kvartal 2004 og i årsrapporten for 2004, vil Prosafes riggvirksomhet, som en følge av EUs retningslinjer for statsstøtte, ikke være kvalifisert for det norske tonnasjeskattsystemet fra 1. januar 2006. 
 
Finansdepartementets høringsnotat i mars 2005 inneholdt ingen overgangsregler for de selskaper som er berørt, men i forbindelse med Stortingets behandling av revidert statsbudsjett i juni, ba Stortinget regjeringen å utarbeide overgangsregler som tar hensyn til at selskapenes årlige skattebelastning ikke blir urimelig stor, og at egenkapitalen ikke blir urimelig belastet i overgangsårene. Overgangsreglene vil bli kjent i forbindelse med offentliggjøring av statsbudsjettet for 2006 i november.
 
 
Fremtidsutsikter
 
Innenfor Offshore Support Services har selskapet i løpet av 2005 vunnet en kontrakt for MSV Regalia med total verdi på USD 6,5 millioner, samt en kontrakt for Safe Caledonia til en verdi av USD 9,9 millioner. Selskapet har dermed sikret 90 % flåteutnyttelse for 2005, 86 % i 2006, 62 % i 2007 og 34 % i 2008. Kontraktsporteføljen er en blanding av langsiktige og kortsiktige kontrakter. Prosafe har dermed fortsatt mulighet til å dra nytte av et økende ratenivå innen segmentet for bolig- og servicerigger. Markedsutsiktene er også positive på lang sikt, og selskapet ser med optimisme på mulighetene for videre lønnsom utvikling av forretningsområdet.
 
Innenfor Floating Production er samtlige enheter på langsiktige kontrakter. Samtidig ser selskapet en stadig økende anbudsaktivitet, og er dermed optimistisk med hensyn til å vinne et nytt FPSO-prosjekt på kort sikt. Samtidig bygger selskapet tilstrekkelig kapasitet i organisasjonen til å kunne gjennomføre flere prosjekter på samme tid.
 
En god kostnadsstruktur, høy driftsregularitet samt oppgraderingsprosjekter i forbindelse med eksisterende enheter, sikrer gode resultater også i perioder uten nye konverteringsprosjekter.

Attachments

Rapport Q2 2005