Akzo Nobel gaat EUR 250 mln investeren in Chinese chemiefabrieken


Arnhem, 26 april 2007 - Akzo Nobel trekt EUR 250 mln uit voor de bouw van twee fabrieken in China, de eerste concrete investeringen op een nieuwe multisite die door de onderneming wordt gerealiseerd in Ningbo.
 
Zoals aangekondigd in oktober 2006 is op het terrein van de Ningbo Chemical Industry Zone (NCIZ) een perceel ter grootte van 50 hectare gereserveerd en de twee nieuwe faciliteiten, voor de productie van ethyleenaminen en chelaten, zijn de eerste fabrieken die gebouwd gaan worden op wat in de toekomst een van de grootste locaties voor de activiteiten van de onderneming ter wereld zal worden. Met de bouw wordt begonnen zodra de benodigde vergunningen zijn verkregen van de Chinese autoriteiten.
 
"Versnelde groei, vooral in opkomende markten, heeft een van de hoogste prioriteiten binnen de strategie van de onderneming", aldus Leif Darner, binnen de Raad van Bestuur van Akzo Nobel verantwoordelijk voor Chemicals. "De omvang van deze enorme investering laat niet alleen zien dat onze groeistrategie vorm begint te krijgen, maar is ook kenmerkend voor onze inspanningen om onze leidende posities te behouden op alle terreinen waarop wij actief zijn."
 
Darner zei verder: "China is een bijzonder belangrijke markt voor ons en wij moeten tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar onze producten. Wij zijn van plan om, zodra de tijd daar is, nog meer investeringen te doen in gloednieuwe chemische productiefaciliteiten in Ningbo."
 
Beide fabrieken, die enkele honderden banen zullen opleveren, maken gebruik van de allernieuwste technologieën en voldoen aan hoge, zelf opgelegde normen voor eco-efficiency. Naar verwachting zal de faciliteit voor chelaten in 2009 opstarten, begin 2010 gevolgd door de fabriek voor ethyleenaminen.
 
"Wij zijn van plan twee fabrieken voor productie op wereldschaal te bouwen, zowel voor ethyleenaminen als chelaten, vergelijkbaar in grootte en omvang met onze bestaande fabrieken in Europa en de VS", zei Jo Lennartz, General Manager van Akzo Nobels onderdeel Functional Chemicals. "We zullen ook capaciteit opnemen om de belangrijkste grondstoffen zelf te kunnen produceren. Wij hebben bij deze investeringen gekozen voor Ningbo, omdat de ligging, ten zuiden van Sjanghai, en de uitstekende transportverbindingen ons in staat stellen te voldoen aan de groeiende behoeften van onze afnemers in China en de gehele regio Asia-Pacific."
 
Akzo Nobel heeft nu al twee productielocaties in Ningbo, voor Polymer Chemicals en Powder Coatings, en Darner verwijst naar de locatie van Coatings in Suzhou bij Sjanghai als voorbeeld van een reeds succesvolle multisite van de onderneming in China.
 
"Onze activiteiten in Suzhou bewijzen dat het concept van een multisite zeer efficiënt kan zijn en bijzonder productief en wij willen dit succes in Ningbo herhalen. Investeringen als deze tonen aan dat Akzo Nobel werk maakt van organische groei in opkomende markten en laten zien dat wij door willen gaan met onze uitbreidingsplannen."
 
Ethyleenaminen zijn halffabricaten die worden gebruikt voor velerlei industriële toepassingen, zoals in de landbouw, voor textiel, medicijnen, kunststoffen, cosmetica en wasmiddelen. De chelaten worden gebruikt als halffabricaten of eindproducten in een groot aantal toepassingen die helpen het dagelijks welzijn van mens en dier te verbeteren, zoals in micronutriënten en conserveringsmiddelen voor voedsel en drank. Ook zijn ze essentieel voor de ontwikkeling van foto's en films, het bleken van pulp en de productie van zeep en wasmiddelen. Leidende merken zijn onder andere Dissolvine® en Ferrazone®.
 
- - -
 
Noot voor de redactie
Akzo Nobel is een Fortune Global 500-onderneming met een notering aan zowel Euronext Amsterdam als NASDAQ. Wij zijn ook opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indexes en de FTSE4Good Index. Onze multiculturele organisatie met hoofdkantoor in Nederland voorziet afnemers over de hele wereld van coatings, chemische producten en producten voor humane en veterinaire farma. Met circa 62.000 medewerkers opereren wij in deze vier segmenten met werkmaatschappijen in meer dan 80 landen. De geconsolideerde omzet over 2006 bedroeg EUR 13,7 miljard. De financiële resultaten over het tweede kwartaal worden op 24 juli 2007 bekendgemaakt.
 
 
Niet voor publicatie - voor meer informatie:
Akzo Nobel nv
Corporate Media Relations, tel. +31 26 366 43 43
Contact: Heleen van de Lustgraaf

Attachments

Pfd file persbericht