Colloïdchemicus wint AkzoNobel Science Award


Dit jaar wordt de AkzoNobel Science Award toegekend aan professor Martien Cohen Stuart van de Universiteit van Wageningen voor zijn vermaarde onderzoek naar de fysische chemie van zachte gecondenseerde materie.
 
Professor Cohen Stuart wordt in brede kring gewaardeerd om zijn grote theoretische kennis en zijn talent om ontdekkingen om te zetten in innovaties.
In essentie gaat zijn werk erover, hoe moleculen in een organisch verband specifieke eigenschappen geven aan het materiaal, zoals zachtheid, elasticiteit of transparantie.
 
"We proberen om de precieze functie van moleculen in materialen te begrijpen", legt hij uit. "We bestuderen de krachten tussen moleculen en de manier waarop ze bewegen, hoe ze elkaar aantrekken of afstoten en hoe ze kunnen worden gemanipuleerd".
 
Cohen Stuart werd onlangs benoemd tot lid van de Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Zijn werk is verbonden met toepassingen op diverse gebieden, waaronder voeding, voedsel, waterbehandeling en de fabricage van coatings. Al vroeg in zijn wetenschappelijke carrière hielp hij AkzoNobel bij de ontwikkeling van een stagnatiepuntreflectometer en op dit moment treedt hij op als adviseur van de onderneming op het gebied van colloïde- en fysische chemie.
 
Vorig jaar ontving hij voor zijn werk op het gebied van colloïden de prestigieuze Wolfgang Ostwald-medaille. Zijn nieuwe onderscheiding ziet hij als een belangrijk bewijs van waardering voor zijn doorlopende onderzoekswerkzaamheden. "Het doet me veel genoegen deze prijs in ontvangst te nemen omdat het een erkenning is voor het werk dat een aantal jaren in mijn groep is gedaan. Wetenschap niet als doel op zichzelf, maar met een reële impact. Dat is wat we proberen te bereiken".
 
De AkzoNobel Science Award wordt op 1 oktober officieel uitgereikt aan Cohen Stuart bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem - de organisatie die tot taak heeft om de winnaar aan te wijzen. Het geheel krijgt nog een extra tintje omdat Haarlem de woonplaats is van Cohen Stuart.

De AkzoNobel Science Award, die voor het eerst werd uitgereikt in 1970 en toen bekend stond als de Akzo-prijs, wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of team als erkenning voor baanbrekend interdisciplinair onderzoek.

De prijs werd in eerste instantie alleen in Nederland uitgereikt, maar wordt sinds 1999 beurtelings toegekend in Zweden en Nederland.

De jurering vindt plaats door een onafhankelijk panel - in Nederland onder de deskundige leiding van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en in Zweden door het Royal Institute for Engineering Sciences (IVA). Aan de AkzoNobel Science Award is een geldprijs verbonden van €50.000.

----
 
Noot voor de redactie
AkzoNobel is een van 's werelds toonaangevende industriële ondernemingen. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en wij maken en leveren een breed assortiment verven, coatings en specialistische chemicaliën - in 2007 bedroeg de totale pro forma omzet € 14,4 miljard. Wij zijn zelfs de grootste verf- en coatingsproducent ter wereld. Als belangrijke fabrikant van specialistische chemicaliën voorzien wij industrieën overal ter wereld van kwaliteitsingrediënten voor producten die essentieel zijn voor het menselijk bestaan. Wij denken aan de toekomst, maar handelen in het heden. Wij werken gepassioneerd aan de introductie van nieuwe ideeën en aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Daarom zijn onze 60.000 medewerkers - actief in meer dan 80 landen - gericht op uitmuntendheid en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today"(TM).
 
Niet voor publicatie - voor meer informatie
Een foto van Martien Cohen Stuart en een cv zijn op verzoek verkrijgbaar.
 
Akzo Nobel nv
Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833
Contact: Heleen van de Lustgraaf

Attachments

Pdf file persbericht