Veerkrachtige prestaties bewijzen sterke basis


  •          Omzet tweede kwartaal en EBITDA in constante valuta's 9 en 5 procent hoger
  •          Sterke EBITDA-marge van 13,6 procent
  •          Voordeel van geografische spreiding - 35 procent van omzet in opkomende markten
  •          Winst per aandeel uit doorlopende activiteiten stijgt 5 procent
  •          Bijna EUR 1 miljard van aandeleninkoopprogramma van € 3 miljard voltooid
  •          Integratie van ICI vóór op schema
  •          Vooruitzichten voor 2008 - EBITDA vóór incidentele posten, in constante valuta's, dicht bij 2007 pro
  •              forma van € 1.870 miljoen
     
    AkzoNobels resultaten voor het tweede kwartaal duiden op onderliggende groei, in constante valuta's, in alle drie de sectoren, met een onderliggende groei van 8 procent voor de onderneming als geheel. Specialty Chemicals en Performance Coatings waren koploper met een onderliggende groei van respectievelijk 13 en 7 procent. Hierdoor kon de onderneming het nadelige valuta-effect van 7 procent compenseren. Het nettoresultaat uit doorlopende activiteiten vóór incidentele posten en marktwaarde-aanpassingen daalde met 6 procent, terwijl de winst per aandeel uit doorlopende activiteiten vóór incidentele posten met 5 procent toenam.
     
    "In het licht van de veranderende wereldeconomie toonde AkzoNobel de nodige veerkracht in de eerste helft van het jaar", aldus CFO Keith Nichols. "Onze sterke basis is een duidelijk gevolg van onze grote transformatie, waarbij we hebben geprofiteerd van onze geografische spreiding. Dankzij diverse managementinitiatieven voor omzet- en winstgroei en een zorgvuldige kostenbewaking konden we onze marges beschermen".
     
    Financiële highlights
     
    € miljoen
    2e kw. 2008
    2e kw. 2007**
    % verandering
    Gerapporteerde omzet
                    - in constante valuta's
    3.870
    4.136
    3.791
    3.791
    2
    9
     
    Gerapporteerde EBITDA*
                    - in constante valuta's
    526
    568
    542
    542
       -3
    5
     
    EBITDA*-marge, in %
                    - in constante valuta's
    13,6
    13,7
    14,3
    14,3
     
     
     
    EBIT* (vóór marktwaardeaanpassingen)
    418
    429
    -3
    EBIT*-marge, in % (vóór marktwaardeaanpassingen)
     
    10,8
     
    11,3
     
    Winst per aandeel, in EUR
    0,91
    0,87
    5
    Nettoresultaat* (vóór marktwaardeaanpassingen)
     
    258
     
    274
     
      -6
    Totaal nettoresultaat
    184
    225
     
    *  Doorlopende activiteiten vóór incidentele posten
    ** Pro forma
     
    Toonaangevende merken, marktposities en goede prestaties in de opkomende markten hielden de marges bij Decorative Paints op peil. Bij Performance Coatings realiseerde AkzoNobel een goede mix van verkopen en volume, in het bijzonder bij Marine & Protective Coatings. De groei van Specialty Chemicals werd voornamelijk gerealiseerd door Surface Chemistry en Chemicals Pakistan.
     
    De totale omzet ontwikkelde zich als volgt:
     
    In % t.o.v.
    2e kwartaal 2007
    pro forma
    TOTAAL
    VOLUME
    PRIJS
    VALUTA
    OVERNAMES / DESINVES-TERINGEN
    Decorative Paints
    (4)
    1
    -
    (6)
    1
    Performance Coatings
    1
    3
    4
    (7)
    1
    Specialty Chemicals
    6
    5
    8
    (7)
    -
    AkzoNobel
    2
    4
    4
    (7)
    1
     
    Decorative Paints - geografische spreiding zorgt voor stabiele marges
    Decorative Paints realiseerde opnieuw een groei van dubbele cijfers in Azië en Latijns-Amerika en leverde daarmee een bijdrage aan een omzetstijging van
    2 procent. Het onderdeel kreeg te maken met een negatief valuta-effect van
    6 procent, maar dankzij onze toonaangevende merken blijft de EBITDA-marge consistent met het tweede kwartaal van 2007 op 13,8 procent. De omzet in Europese lokale valuta's bleef hoger dan vorig jaar, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, waar de omzet 3 procent daalde. De activiteiten in de Verenigde Staten namen 7 procent af in lokale valuta's. De onlangs geïmplementeerde strategie bij US Decorative Paints benadrukt het belang van het behoud van een groot marktaandeel, met een groei gericht op geselecteerde eindgebruikersegmenten, herijking van de kosten en verbetering van de marges.
     
    Performance Coatings - EBITDA-marge stijgt tot 13,7 procent
    Over het geheel was bij Performance Coatings sprake van een sterke onderliggende groei van 7 procent, hoewel dit werd tenietgedaan door valuta-effecten (7 procent). De afzet steeg met 3 procent en AkzoNobel realiseerde een prijsstijging van 4 procent. Marine & Protective Coatings presteerde het beste en realiseerde een uitstekend kwartaal. De EBITDA steeg 7 procent door verbeterde marges en kostenbeheersing, terwijl de EBITDA-marge toenam tot 13,7 procent.
     
    Specialty Chemicals - omzetgroei geconsolideerd
    In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar realiseerde Specialty Chemicals een stabiel tweede kwartaal. De onderliggende groei bedroeg 13 procent, met een bijdrage van 8 procent door prijsverhogingen en 5 procent door afzetgroei. Het negatieve valuta-effect bedroeg 7 procent. Hogere grondstof- en energieprijzen leidden tot een lagere EBITDA-marge van 16 procent. EBITDA, in constante valuta's, steeg 10 procent door een verbeterd operationeel resultaat, vergeleken met 2007, bij Surface Chemistry en Chemicals Pakistan. Bij Pulp & Paper Chemicals was in het tweede kwartaal sprake van een zwakkere vraag en hogere energieprijzen.

    Incidentele posten
    Als gevolg van incidentele posten van € 86 miljoen daalde de EBIT na incidentele posten in het tweede kwartaal tot € 299 miljoen. De transformatiekosten van
    € 72 miljoen omvatten € 55 miljoen voor waardeverminderingen van onderdelen van Decorative Paints die worden verkocht op grond van overeenkomsten met Europese en Canadese overheidsinstanties. Het Canadese onderdeel werd verkocht op 30 juni 2008. Deze waardeverminderingen waren op incidentele basis van invloed op de brutowinst en zijn niet opgenomen in de pro forma cijfers voor 2007.
     
    Financiële positie
    In het tweede kwartaal van 2008 verbeterden de liquide en daaraan gelijk te stellen middelen aanzienlijk door afronding van de doorverkoop aan Henkel op 3 april. Dit resulteerde in kasontvangsten van € 3,6 miljard vóór aanpassingen in de slotafrekening. De opbrengsten werden gebruikt om onze uitstaande brugfinancieringsfaciliteit van € 0,6 miljard af te lossen en om in april en mei het commercial paper programma met € 1,2 miljard te verkleinen. De resterende opbrengsten zullen worden gebruikt voor ons aandeleninkoopprogramma, waarmee in het eerste kwartaal van 2008 een begin is gemaakt. Eind juli was een totaal van € 1 miljard aan liquide middelen aan het programma gespendeerd. Aandeelhouders ontvingen € 0,4 miljard aan dividend.
     
    Integratie van ICI vóór op schema
    De integratie van ICI ligt vóór op schema en we liggen goed op koers om de
    € 340 miljoen aan synergie te realiseren waarover we eerder berichtten. De acties om deze synergie te verwezenlijken zijn binnen alle sectoren geïmplementeerd en controlesystemen zorgen nu dat we op de goede weg blijven. Het voormalige hoofdkantoor van ICI in Londen is gesloten. We hebben onze verkoop- en exportorganisaties geïntegreerd, terwijl op dit moment opnieuw wordt onderhandeld over inkoop- en distributiecontracten. Er zijn projecten gestart om de productieprestaties te verbeteren en te traceren, er worden gestandaardiseerde IT-systemen geïmplementeerd en op financieel gebied wordt inmiddels één rapportage- en consolidatiesysteem gebruikt.
    Op 29 september 2008 organiseert AkzoNobel een "Investor and Analyst Day" in Londen. Op die dag geeft de onderneming verdere gedetailleerde informatie over het integratieproces en de strategie.
    Vooruitzichten
    "Voor de rest van het jaar voorzien wij zwakkere economische omstandigheden in enkele van onze volgroeide markten, terwijl er nog geen eind lijkt te zijn gekomen aan de prijsstijgingen voor grondstoffen en energie", voegde CFO Keith Nichols daaraan toe. "Wij concentreren ons op het beheer van onze marges en we versnellen de realisering van synergie uit de overname van ICI. Op basis van onze laatste prognose verwachten we niet dat onze gerapporteerde 2008 EBITDA vóór incidentele posten het 2007 pro forma niveau van € 1.870 miljoen zal halen, hoewel we daar in constante valuta's wel dichtbij denken te komen".
     

    AkzoNobel bouwt aan een onderneming met solide uitgangspunten voor de middellange en lange termijn en legt daarbij de nadruk op:
     
    1)       Verdere realisering van belangrijke vooruitgang in de integratie van de behouden voormalige ICI-onderdelen
    2)       Sneller groeien dan onze markten
    3)       Verbetering van onze EBITDA-marge tot de bovenste helft van onze concurrentengroep.
     
     
    ----
     
    Noot voor de redactie - niet voor publicatie
    AkzoNobel is een van 's werelds toonaangevende industriële ondernemingen. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en wij maken en leveren een breed assortiment verven, coatings en specialistische chemicaliën - in 2007 bedroeg de totale pro forma omzet € 14,4 miljard. Wij zijn zelfs de grootste verf- en coatingproducent ter wereld. Als belangrijke producent van specialistische chemicaliën voorzien wij industrieën overal ter wereld van kwaliteitsingrediënten voor producten die essentieel zijn voor het menselijk bestaan. Wij denken aan de toekomst, maar handelen in het heden. Wij werken gepassioneerd aan de introductie van nieuwe ideeën en aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Daarom zijn onze 60.000 medewerkers - actief in meer dan 80 landen - sterk gericht op uitmuntendheid en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today(TM)".
     
    Niet voor publicatie - voor meer informatie
    AkzoNobel
    Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833                        Corporate Media Relations, tel. 020 502 7854
    Contact: Tim van der Zanden                                                  Contact: Dick Luijckx

    Attachments

    AkzoNobel Q2 2008 Financial Report Pdf file persbericht