AkzoNobel op weg naar Hollywood na goedkeuring Kodak


En de winnaar is..... AkzoNobel's Dissolvine®-chelaat voor de filmindustrie, onlangs goedgekeurd door de invloedrijke Eastman Kodak Company - en toegepast bij het  ontwikkelen van de wereldwijd gedistribueerde kopieën van de film Slumdog Millionaire, een absolute Oscar-favoriet.
 
Het product wordt geleverd in twee formuleringen - Dissolvine PDZ en Dissolvine MP - waarbij laatstgenoemde door AkzoNobel Functional Chemicals specifiek werd ontwikkeld voor de filmindustrie. Dit is een vloeibaar chelaat  gebaseerd op de PDZ-technologie van AkzoNobel  en dat toepassing vindt bij de ontwikkeling van filmkopieën voor bioscoopprojectoren. Naast betere efficiëntie, filmtextuur en beeldkwaliteit biedt het product ook aanzienlijke milieuvoordelen vergeleken met de meer conventionele bleekprocessen voor films.
 
Dissolvine wordt al intensief gebruikt in de Indiase filmindustrie (ook wel Bollywood genoemd) en de recente goedkeuring door Kodak is een belangrijk signaal aan filmlaboratoria over de hele wereld dat ze met  vertrouwen kunnen overstappen naar de bleektechnologie van AkzoNobel. Succes in Hollywood lijkt daarmee nog slechts een kwestie van tijd.
 
"Dissolvine MP maakt het gebruik van een ammoniaoplossing overbodig, waardoor ook het bijbehorende geurprobleem verdwijnt. Door de vloeibaarheid is het makkelijk te hanteren en het stuift niet", aldus Geert Hofman, General Manager van Chelates bij AkzoNobel. "Er zijn ook belangrijke voordelen vergeleken met meer conventionele processen - er is geen restafval, het bleekeffect is sterker en de houdbaarheid in oplossing is langer".
 
Hofman voegde hieraan toe dat de ECN-2- en ECP-2E-processen van Kodak - waarin het gebruik van Dissolvine nu is goedgekeurd - normerend zijn voor de filmindustrie en worden geïmplementeerd door andere filmfabrikanten zoals Fujifilm en Agfa-Gevaert.
 
"Goedkeuring door Kodak van zowel Dissolvine PDZ als MP is een belangrijke ontwikkeling omdat filmlaboratoria over de hele wereld met vertrouwen kunnen overschakelen van de oude ferricyanide- of persulfaattechnologie naar het milieuvriendelijkere bleekproces", aldus Hofman. "Onze producten zijn  op het punt van kwaliteit en gebruiksgemak een uitstekende vervanging voor de huidige UL Bleach-chemicaliën die nauwgezette dosering en reactie vereisen voor gebruik".
 
Een van de meest recente films die met Dissolvine MP werd bewerkt is Slumdog Millionaire, genomineerd voor negen Oscars en onlangs tijdens de British Academy Film Awards onderscheiden met zeven Baftas. Het product werd ook gebruikt om alle 700 kopieën van de James Bond-film 'Quantum of Solace' te  ontwikkelen die afgelopen november in Indiase bioscopen in première ging.
 

Dissolvine is de merknaam van AkzoNobel voor chelaten, chemicaliën die de concentraties of effecten van metaalionen regelen. Dissolvine-chelaten  worden gebruikt in een brede reeks toepassingen, waaronder schoonmaakmiddelen, waterbehandeling,papierfabricage, fotografie, landbouw, oliewinning en voedselverrijking.
 
----
 
Noot voor de redactie
AkzoNobel is een van 's werelds toonaangevende industriële ondernemingen. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en wij maken en leveren een breed assortiment verven, coatings en specialistische chemicaliën - in 2007 bedroeg de totale pro forma omzet € 14,4 miljard. Wij zijn zelfs de grootste verf- en coatingsproducent ter wereld. Als belangrijke producent van specialistische chemicaliën voorzien wij industrieën overal ter wereld van kwaliteitsingrediënten voor producten die essentieel zijn voor het menselijk bestaan. Wij denken aan de toekomst, maar handelen in het heden. Wij werken gepassioneerd aan de introductie van nieuwe ideeën en aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Daarom zijn onze 60.000 medewerkers - actief in meer dan 80 landen - sterk gericht op uitmuntendheid en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today"ä.
 
Niet voor publicatie - voor meer informatie
 
AkzoNobel
Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833
Contact: Oskar Bosson

Attachments

Pdf file news release