Nederlanders willen meer kleurgebruik in steden


Architecten moeten nadenken over betekenisvolle toepassing van kleur
Nederlanders vinden steden saai
 
Volgens de Nederlandse architect Ben van Berkel moet er meer aandacht worden besteed aan een betekenisvolle toepassing van kleur in architectuur en de stedelijke omgeving. Nu zijn veel gebouwen grijs of bruin. Er lijkt zelfs een taboe te heersen onder architecten op het gebruik van kleur in facades van gebouwen. Dit concludeert Van Berkel in zijn studie 'Color in the urban environment is a taboo'. Zijn bevindingen worden gesteund door een peiling van peil.nl, waaruit blijkt dat het Nederlandse publiek haar steden letterlijk te grijs en bruin vindt. Bijna de helft van de ondervraagden wil meer kleur in steden, terwijl 64% stelt dat steden aantrekkelijker worden als er meer kleur wordt gebruik in de stedelijke buitenruimte.
 
Met deze studie willen architect Ben van Berkel en kunsthistoricus Caroline Bos een aanzet doen om het bestaande taboe op kleurgebruik in de stedelijke ruimte te doorbreken. Hij presenteert vandaag de uitkomsten van de oriënterende studie 'Color in the urban environment is a taboo' die zijn architectenbureau UNStudio in opdracht van AkzoNobel heeft gedaan naar het gebruik van kleur in de stedelijke omgeving. Volgens Van Berkel moet zeer zeker zijn eigen beroepsgroep, architecten, inzicht ontwikkelen in een zinvolle toepassing van kleur in de stedelijke omgeving. In de architectuur en stedenbouw is het kleuronderzoek achtergebleven ten opzichte van vormonderzoek. Maar ook bedrijven, overheden en de bewoners van steden kunnen bijdragen aan betekenisvol kleurgebruik in de stad. Steden krijgen door intelligent gebruik van kleur een sterke, geheel eigen identiteit. In de studie van UNStudio wordt gesteld dat uitgesproken kleurgebruik een stad niet alleen attractief maakt maar ook het sociale klimaat verbetert.
 
Ben van Berkel: "Een doordachte inkleuring van de stedelijke omgeving kan veel kansen opleveren. De kwaliteit van de openbare ruimte bepaalt de magnetische waarde van een stad. Kleurtoepassingen activeren en verbinden de culturele en sociale identiteit van de stedelijke omgeving. Ik pleit ervoor nieuwe inzichten te ontwikkelen in de mogelijkheden en kansen van kleurgebruik in steden."
 
"Het gevaar van de huidige economische situatie is dat opdrachtgevers en architecten nog sterker risicomijdend gedrag gaan vertonen dan ze al deden. Ten onrechte, want juist in deze tijden is het onderscheidend vermogen van groot belang", aldus Van Berkel.
 
Ben van Berkel heeft diverse uitgesproken architectonische projecten gerealiseerd zoals het oranje Agora Theater in Lelystad, de Erasmusbrug in Rotterdam, het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart en de Galleria Department Store in het Koreaanse Seoul.
 
De studie is uitgevoerd in opdracht van AkzoNobel, de grootste verf- en coatingsproducent ter wereld. Door middel van deze studie wil AkzoNobel het gebruik van kleur in de stedelijke omgeving verder onderzoeken en stimuleren. Het AkzoNobel Aesthetic Center onderzoekt de mogelijkheden en effecten van kleurgebruik en deelt deze kennis op kleurgebied met architecten, projectontwikkelaars en bedrijven.
 
- - -
 
 
AkzoNobel is een van 's werelds toonaangevende industriële ondernemingen. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en wij maken en leveren een breed assortiment verven, coatings en specialistische chemicaliën - in 2008 bedroeg de totale omzet €15,4 miljard. Wij zijn zelfs de grootste verf- en coatingsproducent ter wereld. Als belangrijke producent van specialistische chemicaliën voorzien wij industrieën overal ter wereld van kwaliteitsingrediënten voor producten die essentieel zijn voor het menselijk bestaan. Wij denken aan de toekomst, maar handelen in het heden. Wij werken gepassioneerd aan de introductie van nieuwe ideeën en aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Daarom zijn onze 60.000 medewerkers - actief in meer dan 80 landen - sterk gericht op uitmuntendheid en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today".
 
UNStudio is een internationaal georiënteerd architectenbureau met uitgebreide ervaring op het gebied van stedenbouw, infrastructuur en in schaal variërende publiek-, private- en utiliteitsprojecten.
 
 
Niet voor publicatie - voor meer informatie
 
Akzo Nobel nv                                                                                        
Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833
Contactpersoon: Tim van der Zanden

Attachments

Pdf file persbericht