AkzoNobel publiceert resultaten 1e kwartaal 2009


 
  •          Omzet met 13 procent gedaald tot €3.272 miljoen
  •          Duidelijke lagere afzet bij alle drie de bedrijfssegmenten, in alle geografische regio's
  •          Enige stabilisering van marktomstandigheden in maart
  •          EBITDA-marge 9,0 procent, EBITDA 33 procent lager op €296 miljoen
  •          Nettoverlies €7 miljoen
  •          Herfinanciering voltooid - obligatie-emissies van €750 miljoen in maart en £250 miljoen in april - sterke balans
  •          Continue managementaandacht voor klanten, kosten en cash
  •          Herstructurering- en synergieprogramma's op schema
  •  
    Financiële highlights
     
    miljoen
     
    1e Kw 2009
    1e Kw 2008
    %
    Omzet
    3.272
    3.767
    -13
    EBITDA *
    296
    442
    -33
    EBITDA-marge (in %) *
    9,0
    11,7
     
    EBIT*
    142
    286
    -50
    EBIT-marge (in %) *
    4,3
    7,6
     
    Nettoresultaat **
    28
    179
     
    Nettoresultaat uit totale activiteiten
    (7)
    105
     
    Voortschrijdend gemiddelde ROI (in %) *
    7,8
    -
     
    *   Doorlopende activiteiten vóór incidentele posten
    **  Nettoresultaat uit doorlopende activiteiten vóór incidentele posten en marktwaardeaanpassingen
     
    Akzo Nobel N.V. (AkzoNobel) heeft vandaag de resultaten over het eerste kwartaal van 2009 bekendgemaakt. Bij alle activiteiten was sprake van uiterst moeilijke marktomstandigheden en als gevolg daarvan rapporteerde de onderneming een omzetinkomstendaling van 13 procent tot €3.272 miljoen, terwijl de EBITDA 33 procent lager was op €296 miljoen.
     
    De ernst van de wereldwijde recessie, die AkzoNobel trof tegen het einde van het 4e kwartaal van 2008, bleef ook tijdens het eerste kwartaal van 2009 merkbaar.
     
    "De resultaten voor het eerste kwartaal bij alle onderdelen van de onderneming weerspiegelen de ernst van de wereldwijde recessie", aldus Hans Wijers, CEO van AkzoNobel. "De toekomst is nog steeds onduidelijk, maar in maart waren er enkele vroege aanwijzingen dat de omstandigheden in een aantal van onze markten mogelijk aan het stabiliseren zijn. We bewaken voortdurend de activiteitenniveaus en bereiden de onderneming voor op diverse economische scenario's. Ik ben echter van mening dat door ons sterke fundament en de acties die we al hebben ondernomen en nog gaan nemen, AkzoNobel goed is gepositioneerd om de huidige economische storm te doorstaan".
     
    AkzoNobel CFO Keith Nichols voegde hier aan toe: "Het management van de onderneming concentreert zich voor 2009 op voortzetting van de dienstverlening aan klanten, kostenbeheer, het genereren van cash en het realiseren van de synergie en de voordelen van de overname van ICI".
     
    De omzet over het 1e kwartaal van 2009 ontwikkelde zich als volgt:
    In %, t.o.v. 1e Kw 2008
    Afzet
     
    Prijzen
     
    Acquisities/
    Desinves-
    teringen
    Wissel-     
    koersen
    Decorative Paints
    -16
    7
    1
    -3
    -11
    Performance Coatings
    -20
    6
    1
    -1
    -14
    Specialty Chemicals
    -16
    3
    4
    -2
    -11
    Totaal
    -17
    5
    1
    -2
    -13
     
    Behoud sterk financieel profiel
    Na het herfinancieren van de af te lossen schuld heeft de onderneming een sterke balans. Met obligatie-emissies van €750 miljoen in maart en £250 miljoen in april heeft de onderneming haar herfinanciering voltooid en de looptijd van haar uitstaande schulden verlengd. Daardoor blijft de onderneming goed gepositioneerd om haar marktposities te blijven verbeteren en haar doelstellingen voor de middellange termijn te verwezenlijken.
     
    Acties van het management
    Nichols schetste ook enkele van de managementinitiatieven die in het eerste kwartaal zijn geïmplementeerd: "Naast het feit dat werd geprofiteerd van de synergie met ICI, is Decorative Paints in Europa betrokken bij een belangrijke herstructurering van de logistieke keten die onder meer de concentratie van productielocaties en de sluiting van magazijnen omvat. Een en ander is gericht op strenge kostenbeheersing zonder dat dit ten nadele gaat van innovatie en promotionele activiteiten. Intussen heeft de focus op exploitatiekosten bij Performance Coatings geresulteerd in een EBITDA-marge van 10,7 procent en leverde de integratie van LII Europe in Specialty Chemicals zowel boven als onder de streep een bijdrage in het kwartaal".
     
    Herstructurering en synergie programma's op schema
     
    2008 en 1e Kw 2009
    Integratie ICI
     
    Aanvullende herstructu-
    rering
    Totaal
    Afname aantal medewerkers
    750
    1.300
    2.050
    Kosten (€ miljoen)
    96
    103
    1.999
    Besparingen op jaarbasis
    137
    67
    204
     
    Op 31 maart 2009 was het personeelsbestand afgenomen tot 59.650 medewerkers (eind 2008: 60.040). Door overnames kwamen er 710 medewerkers bij, terwijl er 1.150 onze onderneming verlieten, voornamelijk als gevolg van doorlopende herstructurering en gerealiseerde synergie.
     
    Decorative Paints - actief omgaan met de recessie
  •          De wereldwijde recessie bleef van invloed op de markt voor decoratieve   verven
  •          De omzet daalde met 16 procent, deels gecompenseerd door margebeheer
  •          De besparingen door de integratie van ICI lopen nog steeds voor op schema
  •          In Europa was sprake van aanzienlijke afzetdalingen
  •          De retailmarkt in het Verenigd Koninkrijk toonde veerkracht
  •          In de V.S. blijven de huizenmarkt en de markt voor decoratieve verven zwak
  •          Azië - enige stabilisering merkbaar in China
  •  
    De wereldwijde recessie bleef van invloed op de markt voor decoratieve verven, waarbij de negatieve trends doorzetten die we tijdens de tweede helft van vorig jaar ondervonden. De afzet daalde met 16 procent, deels gecompenseerd door margebeheer (7 procent) en de overname van een distributeur in Duitsland (1 procent). Alle regio's meldden een verlaging van de operationele kosten als gevolg van de synergie met ICI en besparingsinitiatieven.
     
    Performance Coatings - kostenbesparingen beginnen vruchten af te werpen
  •          De inkomsten daalden met 14 procent
  •          De EBITDA-marge bedroeg 10,7 procent
  •          Marine & Protective Coatings bleef solide prestaties leveren
  •          De Industrial Activities ondervonden het volle effect van de recessie
  •          De afzetdaling werd deels gecompenseerd door margebeheer
  •          Initiatieven voor kostenbesparingen wierpen in het 1e kwartaal vruchten af
  •          Sterke gerichtheid op beheer van werkkapitaal en investeringsuitgaven
  •  
    De omzet daalde met 14 procent, waarbij een afzetdaling van 20 procent deels werd gecompenseerd door prijsstijgingen van 6 procent. De EBITDA bedroeg €104 miljoen, 21 procent lager dan in 2008. De EBITDA-marge bedroeg 10,7 procent. Ten opzichte van de eerste maanden van het jaar waren er in maart enige tekenen van stabilisering.
     
    Specialty Chemicals - gefocuste portefeuille goed gepositioneerd
  •          De omzet daalde met 11 procent, bij een 16 procent lagere afzet
  •          De omzetdaling deed zich voor bij alle activiteiten, maar vooral bij Surface Chemistry en Polymer Chemicals
  •          Acquisities droegen 4 procent bij aan de omzet
  •          De EBITDA-marge bedroeg 12,2 procent
  •          De resultaten van National Starch stonden onder druk als gevolg van een zwakke vraag en hoge netto graankosten
  •          Verbeterde resultaten bij Chemicals Pakistan
  •  
    Vergeleken met 2008 daalde de omzet met 11 procent. De afzetdaling van 16 procent werd deels gecompenseerd door een positieve invloed van acquisities van 4 procent. De EBITDA bedroeg €158 miljoen, 35 procent lager dan vorig jaar. Ondanks de aanhoudende problemen veroorzaakt door een verslechterende vraag en volatiele grondstofprijzen werd een EBITDA-marge van 12,2 procent gerealiseerd.
     
    Vooruitzichten en doelen voor de middellange termijn
    AkzoNobel heeft sterke marktposities in een aantal zeer aantrekkelijke sectoren met een brede geografische spreiding. De onderneming geeft voortdurende aandacht aan margebeheer en kostenbesparingen, zodat AkzoNobel goed is gepositioneerd om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden en daardoor goed in staat zal zijn om te profiteren van het herstel wanneer dit komt. Zichtbaarheid blijft beperkt en dat maakt het moeilijk om met zekerheid voorspellingen te doen. AkzoNobel verwacht nog steeds dat 2009 een moeilijk jaar wordt. Niettemin blijft de onderneming gericht op de realisering van haar doel voor de middellange termijn, namelijk een EBITDA-marge van 14 procent tegen het einde van 2011; op de realiseren van de synergie van ICI ter waarde van €340 miljoen; op de introductie van programma's voor margeverbetering binnen de onderneming als geheel; en op een rigoureus kostenbeheer.
     
     
    - - -

     
    AkzoNobel is een van 's werelds toonaangevende industriële ondernemingen. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en wij maken en leveren een breed assortiment verven, coatings en specialistische chemicaliën - in 2008 bedroeg de totale omzet €15,4 miljard. Wij zijn zelfs de grootste verf- en coatingsproducent ter wereld. Als belangrijke producent van specialistische chemicaliën voorzien wij industrieën overal ter wereld van kwaliteitsingrediënten voor producten die essentieel zijn voor het menselijk bestaan. Wij denken aan de toekomst, maar handelen in het heden. Wij werken gepassioneerd aan de introductie van nieuwe ideeën en aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Daarom zijn onze 60.000 medewerkers - actief in meer dan 80 landen - sterk gericht op uitmuntendheid en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today"ä.
     
    Niet voor publicatie - voor meer informatie
     
    Akzo Nobel nv                                                                                        
    Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833         Corporate Investor Relations, tel. 020 502 7854
    Contactpersoon: Tim van der Zanden                            Contactpersonen: Huib Wurfbain en Ivar Smits
     
     
     
     

    Attachments

    Pdf file persbericht Q1 2009 Pdf file Financial Report Q1 2009